Autor Wątek: Kołowrotki z okrągłym metalowym klipsem  (Przeczytany 6655 razy)

Offline David_L

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Kołowrotki z okrągłym metalowym klipsem
« dnia: 26.09.2017, 23:52 »
Chciałbym się dowiedzieć jakie kołowrotki z okrągłym metalowym klipem polecacie. Proponuje spis kołowrotków w rożnych przedziałach cenowych powiedzmy do 200 zł, 200-400 zl i powyżej 400 zl. Tak żeby każdy komu zależy na dokładności łowienia znalazł coś dla siebie ;) Ja osobiście używam maszynek SPRO. Posiadam 2 Cresty Match&Feeder 4000 i 1 Customa. Ceny tych maszynek to od 180 do 210 zl zależnie od sklepu.     

Offline piotreks

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
Odp: Kołowrotki z okrągłym metalowym klipsem
« Odpowiedź #1 dnia: 27.09.2017, 06:04 »
Witam, jak sprawują się te kołowrotki, które masz, czy są godne polecenia?

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 27.09.2017, 08:57 »
Z tym klipsem zastanawia mnie czy faktycznie metalowy i okrągły jest potrzebny. Mam takie we wszystkich swoich feederowych kołowrotkach :
- Shimano Aero Feeder 4000 zdecydowanie nie polecam drogi 600 zł i nie wytrzymuje pracy z oporem koszyka 30g 
- Browning Extreme Feeder 860 mimo ceny około 200 zł nigdy mnie nie zawiódł ale to duży sprzęt typowo do ciężkiego distance feedera
- Shimano Ultegra 5500 - bardzo fajny kołowrotek wart swojej ceny +- 600 zł ale to także spory kołowrotek za duży do klasycznej metody

Zauważyłem że na forum bardzo często polecane są Ryobi Arctica i Zauber, które metalowych klipsów nie mają. Da rady takimi młynkami łowić plecionką bez obaw o utratę klipa ?

Offline David_L

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 31
« Odpowiedź #3 dnia: 27.09.2017, 11:42 »
Witam, jak sprawują się te kołowrotki, które masz, czy są godne polecenia?
SPRO Cresta Match&Feeder używam od ponad roku i jak narazie nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Pracują gładko i bez żadnych "szumów" hamulec jest czuły i płynnie oddaje w czasie holu, kołowrotki równo układają żyłkę na szpuli a co do klipsa to jest on bardzo dobry. Zamontowany jest on w szpuli na sprężynie i nie zdarzyło mi się żeby uszkodził żyłkę. Co do customa to narazie nie mogę zbyt wiele powiedzieć co do trwałości bo kolowrotek zaliczył dopiero 3 wypady nad wodę. Jednak jeżeli chodzi o klips, prace kołowrotka i nawijanie żyłki to jest on podobny do cresty.

Offline didek_b

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #4 dnia: 27.09.2017, 11:54 »
Hello.
Ja posiadam dwa Robinsony Method Feeder FD 305 i 405. Cena niska, posiadają metalowy okrągły klips.
Prezentacja tutaj:  //www.youtube.com/watch?v=Fum5DRxZ3CU
a recenzja tutaj: http://www.fishing-test.pl/74-najnowsze/848-kolowrotek-robinson-method-feeder-fd
Jak dla mnie są ok.
"...Ryby pływają na niby..."
     Pozdrawiam:  Dawid.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 27.09.2017, 16:27 »
Z tym metalowym klipem, to sprawa nie jest taka prosta, przynajmniej jak dla mnie :P

No bo tak. Zarzucam, klip trzyma żyłkę, więc łowię punktowo. Trochę żyłki udaje się nawinąć na szpulę, ale w wypadku zapięcia ładnej, silnej ryby jest to za mało, odjazd gwałtowny i... ? Można nie zdążyć odklipować żyłki :/

Druga sytuacja to wolny bieg, którego zwolennikiem akurat jestem.
Wszystko ładnie, ryba się zacina i odjeżdża na wolnym, na zapasie mam 2-3m żyłki, którą ryba może wybrać w tempie expresowym. A co jeśli akurat robię siusiu? Albo holuję drugą wędką? Nagle wolny bieg traci sens, albo klipowanie traci sens....
Z pomocą przychodzi klipowanie gumeczką, takiego czy innego rodzaju, przy jednej z tych trudnych sytuacji gumka pęka, bądź jest nacięta mocno napiętą żyłką i zestaw uratowany.

Tutaj jednak rodzi się pytanie: po co w takim razie ten elegancki, metalowy klip? Skoro gumkę można zapiąć na każdym? ;)
Czesiek

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27.09.2017, 17:13 »
Dragon Manta Carp
Dragon Metal Guide
Dragon Manta Baitfeeder
Okrągłe klipy rewelacja

Offline kamilmer

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 07.05.2019, 13:53 »
Ma ktoś może doświadczenie z okrągłym klipsem w kołowrotkach z serii Daiwa Match Winner QDA? Główne pytanie to czy kaleczy żyłkę i czy nie ma problemów z odpięciem przy większym odjeździe ryby?

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #8 dnia: 07.05.2019, 14:19 »
Neptun już zabrał mi jedną wędkę bo była żyłeczka dobrze zaklipowana na Pennie Spinnfisherze...
I kupiłem sobie młynki z okrągłymi klipsami bo się naczytałem, że ho ho...

Ale nie mam szczęścia do okrągłych klipsów (w tych kołowrotkach - bo są dla mnie fajne):
- Spro Cresta ext 6000
- Ryobi Slam 6000

Zwyczajnie te klipsy są do kitu, i żyłka z nich wypada przy większym naprężeniu.

I tu zastosowałem też gumkę, tylko że szeroką, z dętki, założoną na szpulę i obejmująca klip.
Teraz przy braniu klipy puszczają i nie mam problemów z de-klipowaniem  :)

A jeszcze lepiej jak nawinę na te kiepskie klipy żyłkę odwrotnie niż to nakazuje logika, wtedy mam jeszcze łatwiej uwalniającą się żyłkę w przypadku konieczności walki z okazem na komercji...

Offline kamilmer

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07.05.2019, 14:52 »
Możesz rozwinąć myśl o klipowaniu odwrotnie niż nakazuje logika?

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #10 dnia: 07.05.2019, 15:25 »
Tak jak na zdjęciu

Offline MoniaK

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #11 dnia: 07.05.2019, 15:26 »
Team Daiwa 4012QD - jeden z lepszych klipsów jakich używałem. Cena kołowrotka ok. 450 zł.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 07.05.2019, 16:31 »
Ma ktoś może doświadczenie z okrągłym klipsem w kołowrotkach z serii Daiwa Match Winner QDA? Główne pytanie to czy kaleczy żyłkę i czy nie ma problemów z odpięciem przy większym odjeździe ryby?
Nie kaleczą i łatwo je wypiąć. HiP jedno z fajniejszych rozwiązań.

Offline Gozdek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #13 dnia: 07.05.2019, 18:57 »
Ja polecam Okumy 8k cena koło 400 złotych.
Używam ich od jesieni, i jak na razie nie zamienił bym ich na inne. Szczególnie, że mają dwa dobre, okrągłe metalowe klipsy na szpuli.

Edycja moderatora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Online Drapichrust

• Ekspert
  • Reputacja: 183
« Odpowiedź #14 dnia: 07.05.2019, 21:21 »
Przez ten okrągły klips w Crescie prawie złamałem wędkę w zeszłym roku. Do dziś pamiętam ten jęk blanku :'( Wziąłem mocny zamach do dalekiego rzutu i skończyło się pięknym strzałem z bata, jakiś luźny zwój spadł ze szpuli, wlazł pod klips i zastopował pełny koszyk kilka metrów od szczytówki. Na szczęście pękła tylko żyłka :beg:
Od tego czasu też łowię tylko na szeroki "klip" z dętki a ten na szpuli zakleiłem kawałkiem izolacji. Tak się wyleczyłem z tych dużych, metalowych klipsów.
Artur