Autor Wątek: Koniec podziału na czas letni i zimowy - projekt poprą wszystkie partie w Sejmie  (Przeczytany 17273 razy)

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Ustaw sobie budzik godzinę później. :P

Dobre :D
Czasem te najprostsze rozwiązania są najlepsze ;)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
Zmiana godzin ma i miała głębokie przesłanki ekonomiczne.
Do tego proponują zmianę na czas który nie jest dla Nas odpowiedni. I piszę to już po raz kolejny.
Debilny pomysł partii kolesi którzy poza dawaniem ciała każdemu kto zechce i skupionych na obsadzaniu stanowisk w samorządach.

W tym kraju nigdy nie będzie dobrze bo widzenie Polaków sięga tylko do czubka własnego nosa bez jakiegokolwiek zastanowienia.
Akceptacja zmiany czasu jest podejsciem niemal takim jakie reprezentują typowi mięsiarze w swych działaniach i poglądach.

Nie ma żadnych ekonomicznych przesłanek do rezygnacji z obecnie obowiazującego układu. Nowe spowoduje tylko problemy i komplikacje.
Podobnie jak likwidacja pracujacych niedziel. Kolejny strzał w kolano o ogromnym znaczeniu gospodarczym.

Rozpieprzą ten kraj całkowicie.... ale 500+ i inne ochłapy do ciemnego ludu wsparcie zapewniają.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202

Zmiana godzin ma i miała głębokie przesłanki ekonomiczne.

Nie ma żadnych ekonomicznych przesłanek do rezygnacji z obecnie obowiazującego układu. Nowe spowoduje tylko problemy i komplikacje.
Podobnie jak likwidacja pracujacych niedziel. Kolejny strzał w kolano o ogromnym znaczeniu gospodarczym.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Słyszę to już po raz któryś, ale jakoś do tej pory nie widziałem konkretnych argumentów,  oprócz ogólników. Więc -@MarioG -, proszę o konkrety w tej kwestii, jestem bardzo ciekawy :D Acha, nie jestem więsiarzem, ale w swoich osądach co do tej zmiany ustawy, też nie jestem tak kategoryczny jak Ty,
i co Ty na to ? :D

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Według mnie plusów wielkich nie ma jeżeli nie robi tego cała Europa, to po pierwsze i najważniejsze. Nie rozumiem dlaczego mamy być inni, w imię czego? Po drugie zmiana czasu pośrodkuje w jakiś sposób dzień, a tutaj będzie przegięcie w jedną stronę, rano. Jeżeli w grudniu wschód ma być o 8:30 rano, to często oznaczać to będzie, że jasno będzie o godzinie dziewiątej lub poźniej. Więc pierwsze godziny pracy, podróż, przypadają na totalną ciemność. Nie rozumiem co takiego człowiek zyskuje jeżeli jeszcze przez pół godziny lub godzinę jest jasno po wyjściu z pracy. Normalnie miałby jasno rano. Do tego bezpieczeństwo podczas drogi do szkoły lub pracy... O wiele trudniej jest, jeżeli godziny szczytu przypadają na ciemność.

Teraz jesteśmy w UE, powiązani bardzo silnie z innymi krajami, i taka decyzja powinna być wprowadzona poprzez kraje wszystkie lub przynajmniej te na kontynencie, lub wcale. A tak to wyskakujemy przed orkiestrę. Co do oszczędności to się nie wypowiadam, bo ostatnie lata to kolejne święta państwowe, przy naszym wciąż 'zacofaniu' jeżeli chodzi o zamożność, mające słabe podłoże, zwłaszcza PSL to partia której daleko do oszczędności. To specjaliści od wydawania pieniędzy, czego wielokrotnie dowiedli. Ich kolejny projekt święta państwowego tego mocno dowodzi. I nie rozumiem jeszcze tego, że to 'chłopi' z PSL o tym głośno mówią. Ludzie pracujący na roli nie kierują się zegarkiem raczej w powiązaniu ze wschodem czy zachodem słońca. Wszelkie zwierzęta muszą być regularnie karmione, wcześnie rano jak i wieczorem, zaś na polach trzeba robić wtedy kiedy jest odpowiednia pora. Zimą rolnik nie haruje na polach, więc ma czas aby się delektować słońcem, jesienią zaś czy wiosna trzeba zasuwać wtedy kiedy sa odpowiednie warunki, i nie patrzy się na to o której jest zachód słońca dokładnie, bo jak dany kawal pola trzeba obsiać, zaorać, opryskać lub nawozić, to trzeba, i pracuje się nawet po ciemku.

To jest moje zdanie. To nie miejsce na politykę, w tym dziale, ale warto sobie zdać sprawę z tego, że mamy masę innych rzeczy które należy w Polsce załatwić. Zmiany czasu to wg mnie zbędne projekty ustaw, zwłaszcza u partii, które niewiele mają do powiedzenia i chcą zaistnieć. Niczego Polska nie zyska wielkiego, pieprzenie, ze zmiana czasu o godzinę to dla wielu olbrzymi problem, to gruba przesada. Służba zdrowia i jej niedofinansowanie to jest palący problem, zwłaszcza małe składki na nią od rolników. Tu należy działać, gdyż mamy starzejące się szybko społeczeństwo, i każdy rok zaniechania to jeszcze większe problemy które piętrzą się przed Polską. Ludzie dali się zaspokoić rozdawnictwem tego rządu, pseudo uczciwością, nie zauważyli, że na służbę zdrowia nie przeznaczono wiele, bo i nic nie zostało. Więc pisanie o jakiś plusach ratujących zdrowie i życie przez zmianę czasu jest tutaj nie na miejscu. Bo problem, że mamy tak kiepska służbę zdrowia nie tkwi w czasie letnim czy zimowym, i protesty lekarzy rezydentów, wskazują wyraźnie gdzie jest kryzys. Więc mało istotne są tego typu projekty jak ten PSL...

A z wędkarskiego punktu widzenia? Zmiana czasu na letni jest bardziej korzystna niż na letni, przynajmniej dla mnie. Na wiele komercji czy łowisk czynnych do zachodu słońca zajeżdżam później niż na ich otwarcie, ale zostaję do końca, więc byłoby więcej czasu na łowienie.
Lucjan

Kadłubek

• Gość
A z wędkarskiego punktu widzenia? Zmiana czasu na letni jest bardziej korzystna niż na letni, przynajmniej dla mnie. Na wiele komercji czy łowisk czynnych do zachodu słońca zajeżdżam później niż na ich otwarcie, ale zostaję do końca, więc byłoby więcej czasu na łowienie.

Chyba błąd :P

Czas może i powinien być zmieniany bo gospodarka jednak ma to do siebie, że mniej wydaje się na prąd jak świeci Słońce np. oświetlenie.

Według mnie plusów wielkich nie ma jeżeli nie robi tego cała Europa, to po pierwsze i najważniejsze.

Robić to co robią inni? Oni mogą. Polska powinna robić tak by być bogatsza a nie robić to co robią bogate kraje, je stać.

Offline jurek

• Ekspert
Nie rozumiem co takiego człowiek zyskuje jeżeli jeszcze przez pół godziny lub godzinę jest jasno po wyjściu z pracy. Normalnie miałby jasno rano. Do tego bezpieczeństwo podczas drogi do szkoły lub pracy... O wiele trudniej jest, jeżeli godziny szczytu przypadają na ciemność.

Lucjanie, już któryś z kolegów tlumaczył. że jak pracuje w godz. 6-14, czy np. 5-14  to rano i tak ma ciemno, a po pracy jednak te trochę naturalnego światła złapie. Tak po godzince, przez 60 dni , to daje ok. 60 godzin. Moim zdaniem w tym trudnym czasie nie jest to do pogardzenia i na pewno ma korzystny wpływ na zdrowie. Tak sądzę :D

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
Może okazać się, że za nami pójdzie w ślady reszta krajów Europy. Już od dawna słyszymy teorie, że zmiana czasu nie niesie za sobą realnych korzyści finansowych. Jesteśmy bardzo mocno powiązani ekonomicznie z Europą, więc dobrze by było byśmy mieli tą samą godzinę.
Z prywatnego punktu widzenia, nie dma to dla mnie znaczenia. Czymże jest ta godzina wobec wieczności? ;)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline jurek

• Ekspert
Może okazać się, że za nami pójdzie w ślady reszta krajów Europy. Już od dawna słyszymy teorie, że zmiana czasu nie niesie za sobą realnych korzyści finansowych. Jesteśmy bardzo mocno powiązani ekonomicznie z Europą, więc dobrze by było byśmy mieli tą samą godzinę.
Z prywatnego punktu widzenia, nie dma to dla mnie znaczenia. Czymże jest ta godzina wobec wieczności? ;)

No, już 100 razy wolę filozoficzną nutę w takim wątku, niż politykę :D

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
  • Ulubione metody: bat i feeder
Śledzę ten wątek od początku i nie rzuciło mi się w oczy to, co chcę napisać (jeśli było to przepraszam, może gdzieś mi umknęło) O ile mi wiadomo to, że chcemy lub nie chcemy zmieniać czasu musimy zgłosić do Brukseli. Oczywiście ona nie ma nic do tego, ale raz na pięć lat możemy zmienić zdanie i musimy się potem przez te parę lat tego trzymać. Nie wiem, czy właśnie nie jesteśmy w ostatnim roku takiego cyklu, bo już w 2016 była o tym mowa i być może stąd całe "zmieszanie" ;) 

Tak czy inaczej - dla mnie nie ma różnicy, czy będzie czas letni, czy zimowy, czy będzie jak dotychczas -  i tak żyć trzeba :)

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
"To czwarta wojna w moim życiu, w tym dwie swiatowe." ;D :P

Offline arditi

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 0
Czyli u mnie w grudniu wchód słońca byłby nawet o 8:50 :-\  Za to zachód dopiero o 16:20 :) Lepiej chyba jednak ze zmianą czasu. Pobudka o 6:00 i jeszcze czekaj 3 godziny aż wzejdzie słońce.

Offline Zembro

• Ekspert
  • Reputacja: 66
  • Ulubione metody: feeder
Czyli u mnie w grudniu wchód słońca byłby nawet o 8:50 :-\  Za to zachód dopiero o 16:20 :) Lepiej chyba jednak ze zmianą czasu. Pobudka o 6:00 i jeszcze czekaj 3 godziny aż wzejdzie słońce.
Jak to mówią: są plusy dodatnie i plusy ujemne tego rozwiązania.
-Paweł-