Autor Wątek: Pellet przeznaczony do donęcania podczas sesji  (Przeczytany 7309 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Pellet przeznaczony do donęcania podczas sesji
« dnia: 05.03.2015, 20:33 »
Panowie jakim rozmiarem pelletu donęcacie podczas połowu na waglerka a jakim na metode oczywiscie sa różne nośniki ja preferuje proce myśle wypróbować ten pellet chodzi mi o rozmiar
http://www.lorpio.pl/Katalog/2773_2519_produkty/11344_premium-pellet-method-basic.aspx
Maciek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Pellet przeznaczony do donęcania podczas sesji
« Odpowiedź #1 dnia: 05.03.2015, 20:36 »
W ubiegłym sezonie stosowałem taką taktykę, że zawsze łowiąc wagglerem (bez względu na to, czy łowiłem na kukurydzę, czy też na białe robaki), wrzucałem w łowisko co jakiś czas parę pelletów 6-8 mm. Szczególnie, jeśli w łowisku pojawiały się nienasycone krąpiki. Ciężko mi wtedy było oszacować jak szybko pochłaniają one podawane przeze mnie zanętę (podejrzewam, że nawet strzelane przeze mnie co minutę ziarna kukurydzy były pochłaniane przed dotarciem na dno). Wrzucając co jakiś czas parę-paręnaście grubszych pelletów, zwiększałem prawdopodobieństwo, że może na dnie coś dłużej poleży i poczeka na konkretniejszą rybę.
Stosowałem wtedy pellety twarde, licząc, że zanim się zrobią miękkie, upłynie trochę czasu. Krąp chyba nie przepada za twardą przynętą.

W tym sezonie mam zamiar stosować podobne nęcenie. Zastanawiam się jednak czy w wodzie, w której problemów z krąpikami nie ma (łowi się ładne łocie i czeka na okazyjne brania lina, karasia i karpika), nie lepiej będzie podrzucać bardziej miękkim pelletem. Oczywiście nie tak miękkim, jak niektóre haczykowe.
Pomyślałem sobie, że wykorzystam gotowy hook pellet z Sonu - S-Pellet. Jeśli ktoś używa tego lub innych miękkich aromatyzowanych, to napiszcie coś na temat jego trwałości. Ile zajmuje takiemu pelletowi rozpuszczenie się w wodzie?

Inną opcją może być użycie pelletu twardego po jego lekkim namoczeniu.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #2 dnia: 05.03.2015, 20:37 »
 Używam tych pelletów od zeszłej wiosny. Jako przynęty przede wszystkim, ale również przy donęcaniu pod wagglera , stosuję 4,5 mm ,6mm i 8mm. Mi się naprawdę sprawdzał jako przynęta

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 05.03.2015, 21:05 »
Panowie jacyś konkretni producenci
Mateusz stosuje podobną taktyke z tym że u mnie w wodzie niema krąpia natomiast zauważyłem że jak strzele na łowisku leszcza to w kilka chwil lufa idzie w góre czyli taktyka
działa
podobnie na  płoć  strzalam pęcakiem , białymi , konopią całą to branie pojawia sie po chwili
ja stosuje z twarde pellety w sezonie półkilo aqua 4 mm na leszcza starcza mi to na 6 godzin polowu lub coś owocowego z tandema ale to wszystko twarde
w tym sezonie właśnie chce spróbować  tych z lorpio
Maciek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #4 dnia: 05.03.2015, 22:05 »
Ja w zeszłym sezonie taki kupowałem -> http://www.matchpro.pl/Sklep/2767_2514_produkty/11186_pellety-i-kulki-proteinowe/Produkt/48419_pellets-vanilia-mondial-f-750g-96740.aspx
I jeszcze taki sam tylko truskawkowy (FRAISE). Tak je sobie mieszałem i brałem zawsze trochę na łowisko.
Ja mniej znacznie stosowałem, ale co innego łowić na większej zaporówce czy na rzece, a co innego na małym jeziorku, gdzie aż tak dużo nie trzeba nęcić.
Ja tak może ze 150 g na 7-godzinną sesję zużywałem.

W tym roku będę chciał spróbować tego miękkiego z Sonubaits
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #5 dnia: 05.03.2015, 22:10 »
Mateo posiadasz juz ten pellet z Sonu ? dla mnie bomba pierwsze wrażenie po otwarciu paczki, powąchaniu tego i oczy na wierzchu :) w porównaniu z innymi pelletami, co do nasaczenia pelletu atraktorem truskawkowym to również strzał w 10. Ogólnie pellet wart swojej ceny, trzeba bedzie go na włos zarzucić i posłać do wody, efekty powinny być, jestem pełen optymizmu :)
Krzysztof

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 05.03.2015, 22:18 »
Mam ten sonu truskawkowy zakupiłem poprubuje na gumke bo do donęcenia jak dla mnie troche za drogi jeszcze go nie otworzyłem Luk mi go doradził
natomiast ten Mateusz co pokazujesz jest w dobrych pieniądzach właśnie szukam czegoś takiego
taniego a sprawdzonego
Maciek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #7 dnia: 05.03.2015, 22:21 »
Jeszcze go nie mam. Powinien być jutro.
Ja bardziej myślę, po kilka pelletów podrzucać pod spławik. Ale może na haczyk też założę.
Ale to dopiero będę stosował jak już zrobi się ciepło i drobnica się uaktywni.
Bardzo wczesną wiosną, to na same białe można całkiem przyzwoite ryby połowić i tego będę się trzymał. Ale jak już zauważę drobnicę, to w ruch pójdzie kukurydza i pellet właśnie.

Na razie wziąłem paczkę na próbę. Muszę zobaczyć w akwarium ile on wytrzymuje w wodzie.
Jeśli mi się spodoba, to kupię więcej paczek, żeby mieć do nęcenia.

Ale dla Maćka to z pewnością ten będzie za drogo wychodził, bo on więcej nęci.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 05.03.2015, 22:26 »
Belgijska firma MONDIAL-F jest jedną z najlepszych firm na rynku europejskim w produkcji zanęt sypkich, pelletów, dipów i atraktorów. Różnorodność kolorów, zapachów i smaków, a przede wszystkim bardzo wysoka jakość produktów sprawia, że spełniają oczekiwania najbardziej wymagających wędkarzy.
Pellety Mondial-f produkowane są z najwyższej jakości składników, charakteryzują się trwałym i silnym aromatem, tym samym szybko nęcą w łowisko największe okazy ryb.

Mateusz długo stosujesz produkty mondial sprawdzaja ci sie
bo ja, pierwszy raz widze ta firme
Maciek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05.03.2015, 22:50 »
Ta firma jest chyba trzeci rok na polskim rynku,a dystrybutorem lub producentem jest Gutek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #10 dnia: 05.03.2015, 22:53 »
Szczerze mówiąc to w zeszłym sezonie pierwszy raz ich pelletu użyłem.
Wcześniej stosowałem różne atraktory, melasę. Całkiem przyzwoita jakość.

Pellet w wodzie też całkiem ciekawie się zachowywał. Sprawdzałem w akwarium i na brzegu. Równomiernie pęczniał, nie rozpadał się płatami, więc pewnie był świeży. Kolor też fajnie trzymał.
Nie był to jednak udany sezon, więc ciężko mi powiedzieć co było jego zasługą, a co nie.

We wcześniejszych latach głównie łowiłem karpie, więc zupełnie inne pellety się stosowało. Wielkie, głównie halibutowe, innych firm.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 05.03.2015, 22:58 »
Dzieki za info
Maciek

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #12 dnia: 06.03.2015, 06:45 »
Belgijska firma MONDIAL-F jest jedną z najlepszych firm na rynku europejskim w produkcji zanęt sypkich, pelletów, dipów i atraktorów. Różnorodność kolorów, zapachów i smaków, a przede wszystkim bardzo wysoka jakość produktów sprawia, że spełniają oczekiwania najbardziej wymagających wędkarzy.
Pellety Mondial-f produkowane są z najwyższej jakości składników, charakteryzują się trwałym i silnym aromatem, tym samym szybko nęcą w łowisko największe okazy ryb.

W zeszłym roku kupilem ich atraktor/melasę. Miał być waniliowy. Nie był. Nawet nie stał koło waniliowego. Trochę czekoladą zalatywał, nic więcej. Ja zaliczam ich wyroby do tych o bardzo niskiej jakości. Może po prostu miałem pecha i trafiłem na złą partię. No, ale dobra firma nie powinna do tego dopuścić.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 06.03.2015, 07:58 »
Taki pellet jak tu na zdjęciu to ja bym radził używać wyłącznie na haczyk a do nęcenia to zwykły halibutowy twardy lub ten jaśniejszy moczony. Pamiętajcie że przynęta musi być atrakcyjniejsza od towaru wokół niej     
Krzysztof

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #14 dnia: 06.03.2015, 08:30 »
Ja zeszłym sezonie używałem Dynamite i jako przynętę i jako zanętę strzelaną/rzucaną pod wagglera. Byłem bardzo zadowolony (w porównaniu do wcześniejszych wyników).