Autor Wątek: Feeder czy picker?  (Przeczytany 39078 razy)

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Feeder czy picker?
« Odpowiedź #45 dnia: 13.07.2015, 22:35 »
Wygląd jest równie ważny dla mnie :-) chociaż grubość zwykle wiąże się z materiałem: włókno węglowe - cienkie, szklane - grube.

Wysłane z Nexus 5 za pomocą Taptalk

Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline lysy

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 14.07.2015, 01:20 »
Święta prawda.

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 01.01.2016, 23:54 »
Witam jeśli to jest staw i komercja to spokojnie picker długość 2,7 lub 3 m 30 lub 40 g ciężar wyrzutu jak masz więcej siana to możesz kupić kijek do metody dwu elementówke długość 3,3 m ciężar wyrzutu 60-70 gr -pozdrawiam.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline kemper

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #48 dnia: 29.10.2017, 23:13 »
Może się jeszcze komuś przyda rada po czasie...
Nawet biorąc 10 różnych pickerów do np. 40g ale innych modeli z różnych firm , każdy bedzie inny.
Nie można mówić ,że każde auto z silnikiem o poj. 1000ccm będzie tak samo się prowadziło.
Między takimi kijami jest przepaść w charakterystyce ugięcia i mocy . Można to odczuć zakładając plecionkę i tu wychodzi szydło z wora :-) . Jest tylko ryba,hak ,wędka i ręka a czasem głowa :-). Wtedy wiemy i czujemy jak blank naprawdę pracuje , bo mamy amortyzację ZEROWĄ ,brak żyłki . Można powiedzieć,że żyłka stanowi margines błędu w ocenie blanku. A niektóre żyłki /te karpiowe/ to gumy od majtek. Moja szkoła była taka: Miękki kij + plecionka = idealna widoczność brań i możliwość doholowania ryby . Taki np. Dragon Maxima Quiver nadawał się tylko do żyłki /zbyt sztywny/. Zgodnie z zasadą kobiety wolą zawsze sztywniejszego , twardego a mężczyznom wszystko jedno. . . :'( . Nie ma reguł przy żyłce , niech se każdy łowi na co chce a długość nie ma aż takiego znaczenia ... :-\
Kemper pozdrawia... Połamania!

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #49 dnia: 31.10.2017, 14:30 »
Na takie łowiska, jak wymieniłeś, picerek, ewentualnie quiver w zupełności wystarczy. Coś o większym cw niż te 40 -50 zabije Ci tylko przyjemność z wędkowania i holu ryby.

Offline rzeznik2555

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #50 dnia: 31.10.2017, 16:35 »
Ja obecnie mam feedera cw 120 - Jaxon Arcadia 360 cm i powiem szczerze, jest to kij dosyć gruby, ale bardzo ładnie pracuje nawet 20 cm lin ładnie go ugina, ale mam zamiar kupić coś o mniejszym cw, tak do 70 g. Taki sam kij z Jaxona tani i daje frajdę z łowienia.

Offline kemper

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #51 dnia: 01.11.2017, 20:55 »
Sprawdź sobie Mikado X-Plode Method 120 g. Łowiłem na niego tydzień. Jest tak delikatny i lekki i wiotki, że może robić za mocnego pickera. Jest to kij paraboliczny, a te 120 g zawsze mogą się przydać. Zawsze można założyć szczytówkę "włosa" 1 oz np. albo 0,5 oz.
Kemper pozdrawia... Połamania!