Autor Wątek: Przygotowanie zanęty - ogólnie  (Przeczytany 7279 razy)

Offline Trike3

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Przygotowanie zanęty - ogólnie
« dnia: 27.10.2017, 09:26 »
Witajcie.

Mama nadzieję, że nie macie nic przeciwko takiemu wątkowi na temat przygotowania zanęt, mieszania zanęt, dodatków glin, ziemi, w ogólnym tego słowa znaczeniu.

Kiedyś pytałem o pomoc w rozmieszaniu zanęty na zawody (wiadomo zawody temat tabu), ale teraz sobie uświadomiłem, że przez ten cały czas robię wiele głupot odnośnie przygotowania się do zasiadki.

Sam nie za bardzo wiem jak prawidłowo przygotować zanętę, do tej pory wsypywałem powiedzmy 1 kg zanęty, do tego 1 kg gliny argila, zalewałem wodą i to wszystko. Dziś wydaje się, że to był błąd bo efekty nad wodą mierne.

Nie za bardzo wiem kiedy powinna być glina, jaka glina, kiedy ziemia, czy producent w/w jest istotny??

Jak Wy przygotowujecie się na wyprawy wędkarskie ??

Pozdrawiam Marcin

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Przygotowanie zanęty - Ogólnie
« Odpowiedź #1 dnia: 27.10.2017, 09:36 »
Marcin na prawdę tak robiłeś??? Tyle filmików jest na YT. Jeśli wszystko zmieszałeś razem a potem dodałeś wody to, glina w pierwszej kolejności wyciagła wodę a potem zrobił się "gips".
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Trike3

• Aktywny użytkownik
Odp: Przygotowanie zanęty - Ogólnie
« Odpowiedź #2 dnia: 27.10.2017, 09:46 »
No właśnie :-(.

Porady osób które jak widać nie do końca chciały żebym coś złowił.

Dlatego chciałbym aby tutaj koledzy podzielili się doświadczeniami, nie chcę poznać Waszych tajemnic tylko wiedzy podstawowej dla początkujących takich jak ja.

W sumie Enzo, co się dzieje z zanęta jak robię tak jak napisałem?? nie rozpada się leci do góry bo jest niedowilżona ??

Czy może lepiej na wyprawy z pickerkami i koszyczkami zanętowymi lepiej brać czystą zanętę bez dodatków glin i ziemi ??

Pozdruuufka

Offline Enzo

• Ekspert
Odp: Przygotowanie zanęty - ogólnie
« Odpowiedź #3 dnia: 27.10.2017, 10:44 »
Napisze Jak masz to robić na zawody, potrzebujesz wiadro najlepiej z szerokim dnem, sito 4-5mm oczko, pojemnik na wodę, rękawicę gumowe jeśli lubisz mieć czyste ręce :D
1. Wsypujesz zanętę ( oczywiście najlepiej Harison :) ) do wiadra, na sucho wymieszać ( dotlenić )
2. Wlewasz powoli ( ok 300 ml ) wodę i ciągle mieszasz , jeśli nie uzyskałeś jednolitej konsystencji , lekko klejącej nadal dowilżasz i mieszasz . Po uzyskaniu odpowiedniej lekko klejącej zanęty odstawiasz wiadro z zanętą na 15- 30 minut
3. Przesiewasz ziemię, glinę ( w zależności co chcesz stosować )na sicie minimum 2,3 razy . Jeśli jest za sucha to minimalnie domaczasz aby była również lekko klejąca.
4. Po 15-30 minutach sprawdzasz nawilżenie zanęty ( powinna z absorbować wodę ) delikatnie domaczasz ( można pozostawić na 5 min ) mieszanka powinna być lekko klejącą, przecierasz ją na sicie min. 2 razy
5. Łączysz zanętę z wcześniej przygotowaną ziemią lub gliną , dobrze mieszasz , mieszanka powinna być lekko klejącą , możliwość zrobienia kul ( które np. po zrzuceniu z około 1m do wiaderka powinny się delikatnie rozpadać ) Przecierasz wszystko przez sito
6. Dodajesz robactwo , robisz kule, nęcisz , łowisz ,wygrywasz- Proste ? PROSTE :) :D :P
Nie pisałem o dodawaniu dodatków,aromatów etc., jest kilka sposobów i nie będę robił Tobie bałaganu w głowie :)

Offline Trike3

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 27.10.2017, 11:41 »
O kurcze to jednak jest różnica pomiędzy tym co robię, a tym jak to powinno wyglądać :-D.

Dzięki wielkie. Jeszcze trzeba się nauczyć dobierać gliny, :-) a jak to opanuję to pozostaje nauczyć się używać kleju :-)

Pozdrawiam

Splot

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27.10.2017, 11:49 »
Obejrzyj filmy Górka tam jest wszystko od podstaw.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 104
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 27.10.2017, 14:43 »
Jeszcze ode mnie mały protip:
Jak robisz zanętę w domu i przygotowujesz glinę  to nie łącz jej w domu. Glina/ziemia bardzo wypija wodę z zanęty. Mieszaj mieszanki nad wodą ;)

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 27.10.2017, 14:51 »
Możesz przed zawodami to zrobić w domu, ale wtedy "zgasisz" zanętę, będzie bardziej gruntowa, mniej pracująca.

Offline Trike3

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 27.10.2017, 16:33 »
Kiedy stosujecie kleje do zanęt? :-)

Offline didek_b

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: waggler i feeder
"...Ryby pływają na niby..."
     Pozdrawiam:  Dawid.

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
« Odpowiedź #10 dnia: 28.10.2017, 14:33 »
5. Łączysz zanętę z wcześniej przygotowaną ziemią lub gliną , dobrze mieszasz , mieszanka powinna być lekko klejącą , możliwość zrobienia kul ( które np. po zrzuceniu z około 1m do wiaderka powinny się delikatnie rozpadać ) Przecierasz wszystko przez sito

Ja może jeszcze wtrącę swoje trzy grosze ;) Już kiedyś o tym wspominałem przy okazji jakiegoś tematu, ale jeszcze raz napiszę. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że odmienne rezultaty osiągnie się wtedy, kiedy zanętę z gliną połączy się po osobnym przetarciu obu składników, a odmienne, kiedy połączy się oba składniki i dopiero wtedy przetrze. W pierwszym przypadku zanęta będzie ciężka, szybko zatonie, ale dość szybko będzie rozmywana. W drugim przypadku zanęta będzie jednolita, spoista i będzie się wolniej rozkładać w wodzie. To wnioski któregoś z kadrowiczów, a sprawdziłem to doświadczalnie. Niby szczegół, ale dość ważny - jeśli wiemy, co chcemy osiągnąć

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #11 dnia: 28.10.2017, 15:14 »
Ja może jeszcze wtrącę swoje trzy grosze ;) Już kiedyś o tym wspominałem przy okazji jakiegoś tematu, ale jeszcze raz napiszę. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że odmienne rezultaty osiągnie się wtedy, kiedy zanętę z gliną połączy się po osobnym przetarciu obu składników, a odmienne, kiedy połączy się oba składniki i dopiero wtedy przetrze. W pierwszym przypadku zanęta będzie ciężka, szybko zatonie, ale dość szybko będzie rozmywana. W drugim przypadku zanęta będzie jednolita, spoista i będzie się wolniej rozkładać w wodzie. To wnioski któregoś z kadrowiczów, a sprawdziłem to doświadczalnie. Niby szczegół, ale dość ważny - jeśli wiemy, co chcemy osiągnąć

Ja tylko dodam, że w obu przypadkach zanęta jest tak samo ciężka. A tak w ogóle, to tak jest, jak napisałeś - zresztą, po przetarciu widać różnicę w konsystencji. Jest jeszcze opcja mieszania i przetarcia na sucho zanęty i gliny, dowilżania i ponownego przecierania. Konsystencja i efekty w wodzie będą jeszcze inne. Oczywiście, jak wspomniał Enzo, liczy się też czas, który "gasi" zanętę. Normalnie, alchemia, ale warto poeksperymentować, żeby wiedzieć, jak finalna zanęta pracuje. Polecam z 10 litrowych słoików, ewentualnie przelew główki na rzece. :)

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
« Odpowiedź #12 dnia: 28.10.2017, 15:43 »
Ja robiłem próby w akwarium :P  Nadchodzi zima i będzie znowu czas  na eksperymenty ;)

Offline rzeznik2555

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 28.10.2017, 17:15 »
Witam koledzy; ode kilku miesięcy ponownie łowie rybki głównie feeder trochę spin ale jakoś mnie nie kręci. Ale do rzeczy; czy  przy feederze  trzeba stosować gliny i ziemie torfową ,mowa o koszyczkach zanętowych . Ostatnio jak łowiłem ryby próbowałem  właśnie z ziemią i lipa nic na haku , za młodu jak chodziłem na zasiadki to tylko robaki kij z młynkiem i starczało na spławik by łowić , ale to prawie 20 lat wstecz było :-[

Offline Trike3

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 08.11.2017, 21:03 »
Witajcie

Wracając do przygotowania zanęt.

Chcąc teraz wybrać się na karpia, na co stawiać??

Zapachy śmierdzące czy słodkie?? Przynęta żywa, czy jakaś pożywka??

Nie wędkowałem o tej porze roku nigdy a teraz mnie kusi :-)

Nie jakieś wielkie zasiadki tylko wypady na wody PZW.

Pozdrawiam