Autor Wątek: Przygotowanie zanęty - ogólnie  (Przeczytany 7273 razy)

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 187
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Przygotowanie zanęty - ogólnie
« Odpowiedź #15 dnia: 08.11.2017, 21:47 »
Witam koledzy; ode kilku miesięcy ponownie łowie rybki głównie feeder trochę spin ale jakoś mnie nie kręci. Ale do rzeczy; czy  przy feederze  trzeba stosować gliny i ziemie torfową ,mowa o koszyczkach zanętowych . Ostatnio jak łowiłem ryby próbowałem  właśnie z ziemią i lipa nic na haku , za młodu jak chodziłem na zasiadki to tylko robaki kij z młynkiem i starczało na spławik by łowić , ale to prawie 20 lat wstecz było :-[

Jeśli masz na myśli koszyki/podajniki do feeder method, to nie widzę potrzeby dodawania gliny lub ziemi do zanęty. Wręcz odradzałbym.
Również zrezygnowałbym z gliny i ziemi w przypadku koszyków metalowych/plastikowych typu "klatka", do łowienia zestawem "helikopterowym" lub paternoster. Jeśli nurt jest na tyle wartki, że za szybko wypłukuje zanętę z "klatki", to zamiast gliny/ziemi dodałbym zmielonych płatków owsianych (śniadaniowych). Jednak nie za dużo, bo zrobi się beton. Około 10-20% masy zanęty i ostrożnie namaczał (niezbyt dużo wody). Jeśli dodasz jeszcze tartej bułki, to zanęta będzie fajnie smużyć, ale zrobi się nieco bardziej lekka i łatwiej rozpuszczalna, niż bez bułki.

Takie tam moje 3 grosze.

Glinę/ziemię stosowałbym do kul zanętowych, rzucanych z ręki lub strzelanych procą.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 08.11.2017, 21:53 »
Witam koledzy; ode kilku miesięcy ponownie łowie rybki głównie feeder trochę spin ale jakoś mnie nie kręci. Ale do rzeczy; czy  przy feederze  trzeba stosować gliny i ziemie torfową ,mowa o koszyczkach zanętowych . Ostatnio jak łowiłem ryby próbowałem  właśnie z ziemią i lipa nic na haku , za młodu jak chodziłem na zasiadki to tylko robaki kij z młynkiem i starczało na spławik by łowić , ale to prawie 20 lat wstecz było :-[

Jeśli stosujesz koszyk bez nęcenia wstępnego to nie.
Choć ja strzeliłem ostatnio kilka małych kul zlowionych bentonitem.
Ryba stała i czekała na uwalniające się frakcje.

Witajcie

Wracając do przygotowania zanęt.

Chcąc teraz wybrać się na karpia, na co stawiać??

Zapachy śmierdzące czy słodkie?? Przynęta żywa, czy jakaś pożywka??

Nie wędkowałem o tej porze roku nigdy a teraz mnie kusi :-)

Nie jakieś wielkie zasiadki tylko wypady na wody PZW.

Pozdrawiam

Zdecydowanie śmierdzące zanęty. Przynętą robaki, lub małe śmierdziele. Tylko najpierw trzeba znaleźć rybę.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Marcin

Offline rzeznik2555

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 08.11.2017, 21:57 »
Ok, dziękuję za odpowiedzi. Tak, łowię głównie koszyczkami z siatki ale i podajniki do method-y posiadam i nimi też staram się łowić :D :D