Autor Wątek: Nowy Prezes PZW odpowiada na pytania  (Przeczytany 25180 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Nowy Prezes PZW odpowiada na pytania
« Odpowiedź #75 dnia: 07.11.2017, 08:35 »
Maciek, nie spodziewałbym się cudów na razie. Czytałeś jakieś ciekawe propozycje? Bo ja nie, natomiast widziałem masę komentarzy ludzi chcących rzeczy dziwnych i dziwniejszych, jak chociażby jednaskładka. Według mnie musi być wpierw jakieś wprowadzenie, zaproszenie ludzi do tego, aby współtworzyli program. Po wpisach Kotwica, z którymi jesteś 'na czasie', sam wiesz, że nie ma jakiegoś silnego stronnictwa co by wprowadzało 'nowe', jest natomiast grupa lub grupy, które korzystają z obecnego stanu rzeczy. Dlatego jak pisze Jędrzej, nie po myśli 'ministerstwa' jest taka kandydatura.

Reformy musimy sobie wypracować. Obecnie dużym problemem jest wiele urzędów czy ministerstw, odpowiedzialnych za podobne rzeczy, w rezultacie czego mamy nakładanie się kompetencji, co oznaczać może brak działania. Polecam przeczytać to, co zamieścił wczoraj Kadłubek. Zobaczcie co pisze gość z Ministerstwa Środowiska. Włos się na głowie jeży! Tam pokazuje się wyraźnie, gdzie nasze miejsce, świetnym jest też czas odpowiedzi na pismo. Niestety, poprzednie zarządy PZW zamiast tworzyć grupę nacisku i lobbingu, siedziało jak mysz pod miotłą, bojąć się o swoje stołki i o jakaś 'lustrację', co najwyżej podlizująć się prezydentowi na jakiś dożynkach. To co robili na pewno - to utrwalali wizję polskiego wędkarza - rybaka z wędką :facepalm:

http://www.pzw.org.pl/home/wiadomosci/160349/60/sniecia_ryb__odpowiedz_z_ministerstwa_srodowiska

Dlatego nie liczę na prezenty 'od przestrzeni' i mannę z nieba. Musimy wywrzeć nacisk, aby w prawie pojawiły się odpowiednie zmiany. Przede wszystkim nie zauważa się faktycznego stanu polskich wód, zamiatając pod dywan stopień ich dewastacji. Dlatego zmiany będą, bo powstają Polskie Wody i następuje reorganizacja, aczkolwiek na większe przywileje dla wędkarzy bym nie liczył.

Obym się mylił! :beg:
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 07.11.2017, 09:08 »
Lucjan masz rację - wszystko co piszesz to prawda. Ale co nam pozostaje wiara... przynajmniej dla mnie.
Czy coś sie zmieni kto to wie... co do ustroju prawnego wątpie , ale może sama zmiana w pzw czyli regulamin , nowe limity , wymiary , ograniczenia , wody NK... - to prędzej
W sumie to co może związek wewnątrz swojej struktury - aby pozamykać chęci tych chcących...
Co do składki na kraj - to są jakieś jaja ... i patrz dalej ludziska w to cisną... dla mnie niezrozumiała rzecz.
Maciek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #77 dnia: 07.11.2017, 09:12 »
No jak niezrozumiała. Bardzo prosta. "Za 200 zł mam, qrwa, łowić całym kraju! Tyle pieniędzy!" ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #78 dnia: 07.11.2017, 09:20 »
Lucjan masz rację - wszystko co piszesz to prawda. Ale co nam pozostaje wiara... przynajmniej dla mnie.
Czy coś sie zmieni kto to wie... co do ustroju prawnego wątpie , ale może sama zmiana w pzw czyli regulamin , nowe limity , wymiary , ograniczenia , wody NK... - to prędzej
W sumie to co może związek wewnątrz swojej struktury - aby pozamykać chęci tych chcących...
Co do składki na kraj - to są jakieś jaja ... i patrz dalej ludziska w to cisną... dla mnie niezrozumiała rzecz.

Mamy kilka problemów, jednym z nich jest bajzel wewnętrzny. Jako wędkarze nie mamy wspólnego stanowiska, sa skrajnie różne, od zabierania wszystkiego bez żadnych rejestrów, poprzez jedną składkę na cały kraj, aż po no kill i jakieś rozbudowane strategie zarządzania wodami. Dopóki nie będziemy mówić jednym głosem, trudno o lobbing w jakimś kierunku. Dlatego tak ważne teraz jest skierowanie wysiłków na edukację wędkarzy. Mam nadzieję, że za pomocą WW i tuby jaką jest portal PZW, takie rzeczy będą się wydarzać teraz. Aczkolwiek trudno jest nauczyć starego psa nowych sztuczek, nieprawdaż? ;D
Lucjan

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #79 dnia: 07.11.2017, 09:22 »
Lucjan trochę przystopował tą nasza euforię, ale myślę, że teraz już będzie dużo łatwiej ''zacząć'' okręgom pewne zmiany.
Koła też pójdą w lepszym kierunku, zwłaszcza, iż będą słyszeć, albo już słyszą dobry przykład z góry.
Oczywiście, jak tutaj nie raz mówiliśmy, nie należy spodziewać się spektakularnych zmian już w przyszłym sezonie, ale małymi kroczkami ( górne limity itp ) pójdziemy do celu.

Najgorsze jest to, co pisze Lucjan. Ministerstwa, biurokraci i cały ten moloch, który za nimi stoi i kompletnie nie rozumie wędkarstwa. Tam będzie największy opór i trudność w nawiązaniu porozumienia. Według mnie, to właśnie od tego powinien Rudnik zacząć, tam naciskać i upubliczniać wszystkie swoje działania pod tym kątem. Wtedy szybko byśmy wszyscy dowiedzieli się, kto jest największym problemem na naszej drodze. Niestety, na działania pod okiem kamery czy internetu, niewielu się decyduje, zwłaszcza w takich sprawach.
Nie ma jednak co wychodzić przed szereg i biadolić, jeszcze kilka miesięcy i będziemy mieli pierwsze jaskółki :)

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #80 dnia: 07.11.2017, 09:36 »
Panowie, Koledzy, Rodacy! :D ;D :P Dajcie chłopu i innym trochę czasu. Pierwszy krok został zrobiony, powolutku aby co niektórzy nie dostali szoku pourazowego trzeba wprowadzać zmiany ( tam nadal są osoby którym nie zależy na jakichkolwiek zmianach )

-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #81 dnia: 07.11.2017, 09:45 »
Posłuchajcie, co ten Facet mówi. Wiele rzeczy jest jakby żywcem wyrwane z naszych dyskusji i propozycji. Do tego on to umiejscawia w ramach prawnych.
Krwawy Michał

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #82 dnia: 07.11.2017, 10:14 »

Mamy kilka problemów, jednym z nich jest bajzel wewnętrzny. Jako wędkarze nie mamy wspólnego stanowiska, sa skrajnie różne, od zabierania wszystkiego bez żadnych rejestrów, poprzez jedną składkę na cały kraj, aż po no kill i jakieś rozbudowane strategie zarządzania wodami. Dopóki nie będziemy mówić jednym głosem, trudno o lobbing w jakimś kierunku. Dlatego tak ważne teraz jest skierowanie wysiłków na edukację wędkarzy. Mam nadzieję, że za pomocą WW i tuby jaką jest portal PZW, takie rzeczy będą się wydarzać teraz. Aczkolwiek trudno jest nauczyć starego psa nowych sztuczek, nieprawdaż? ;D

Dobrze to ujołeś - trza mieć jeden głos ... ale jak to zrobić ... aby stanowisko wędkarzy było jednolite..
Maciek

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #83 dnia: 07.11.2017, 12:05 »
Ale w jednej kwestii jest jednolite.  Ma być więcej ryb :-P A zresztą to się już nie da. Na pewno nie teraz. Może za kilka lat, jak ludzie zrozumieją, że ryby to nie tylko mięso.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline Michal

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #84 dnia: 09.11.2017, 21:00 »
Słowa nowego prezesa. Nic się nie zmieni, jeżeli nie pójdziemy na zebrania w swoim kole i nie przedstawimy (przegłosujemy) wniosków do Zarządu Okręgu.  Tak to działa.
Takie są realia na dzień dzisiejszy.

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #85 dnia: 19.12.2017, 21:10 »
I jak, Panowie, Wasza euforia nadal trwa? Czy już trochę przeszło.
Bo z tego, co słychać, to mam to, co mieliśmy, zero nowości, na obietnicach się skończyło.
Feeder & spinning

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #86 dnia: 20.12.2017, 02:09 »
Nie spodziewałbym się rewolucji w miesiąc. Wiele rzeczy jest nie do zrobienia w tak krótkim czasie, dodatkowo mamy teraz dwie frakcje - tą chcącą jakichś zmian, czyli nowego prezesa i jego zarząd, oraz tych co byli u władzy i wybory przegrali. Będą jak widać blokować i uprzykrzać życie prezesowi (dziwne zachowania władz okręgu poznańskiego). Bardzo ważne więc, abyśmy go wsparli. Zmian z dnia na dzień nie będzie, ale jest wreszcie szansa, że będą słuchać :)

Ogólnie są w kraju spore podwyżki, brakuje ryby do zarybień, karpia na Wigilię podobno brakuje, więc nie będzie tak łatwo. W dodatku z roku na rok jest coraz więcej wędkarzy ze zniżkami, ubywa zaś tych co płacą 100% - to też duże wyzwanie dla władz związku. Dlatego trzeba zobaczyć co się wydarzy w 2018 roku i trzymać kciuki, że będą pozytywne zmiany. I tak wiele zależy nie od ZG a od władz okręgu.
Lucjan

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #87 dnia: 20.12.2017, 05:53 »
I jak, Panowie, Wasza euforia nadal trwa? Czy już trochę przeszło.
Bo z tego, co słychać, to mam to, co mieliśmy, zero nowości, na obietnicach się skończyło.
Poczekam jak zostaniesz prezesem jakiejś firmy, która jest praktycznie nieistniejąca i nie działa wg swojego statutu i po miesiącu wpadnę z kontrolą zdziwiony, że jeszcze nic nie zrobiłeś.
JKarp

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #88 dnia: 20.12.2017, 07:52 »
Moja euforia nawet się nasiliła. Już powstało więcej łowisk nokill i górnych wymiarów niż liczyłem, że dzięki tej zmianie powstanie dopiero w przyszłym roku.
Krwawy Michał

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #89 dnia: 20.12.2017, 07:55 »
To , ze powstają łowiska no kill i widełki nie ma nic wspólnego z nowym prezesem.
U nas widełki są już drugi czy trzeci rok.

Ale finansowanie kolejnych narzędzi dla rybaków to już podpisał nowy prezes tak zachwalany :P
Feeder & spinning