Autor Wątek: Okuma Raw II 40 do feedera 80 g - prośba o opinie  (Przeczytany 2131 razy)

Offline furmek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
Witam. Można teraz kupić rawkę 40 za 350 zł. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym młynkiem? Jaka jest różnica między saliną a rawką?

Ryba1987

• Gość
Odp: Okuma Raw II 40 do feedera 80 g - prośba o opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 01.11.2017, 10:11 »
Tak średnio to się nadaje ogólnie mówiąc, młynek typowo pod spinning.
Małe przełożenie to akurat plus ale przy tak małej konstrukcji i wąskiej szpulce będzie to skracac długość rzutu to raz a dwa namachasz się ściągając zestaw z powiedzmy 50-70 metra bo feeder o c.w. na takie zarzuty już pozwala. Pisalem o okuma rav.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 01.11.2017, 10:23 »
Jest to jedna z topowych i najbardziej udanych konstrukcji tej firmy. Sporo mocy płynącej z napędu da Ci komfort wędkowania, poza tym kołowrotek jest metalowy, więc poweru jest jeszcze więcej. Hamulec to również mega moc, pokrętło mogłoby mieć większą precyzję, ale nie przeszkadza zupełnie w użytkowaniu, bo też nie jest to konstrukcja do żyłek 0,15 ;)
Szpule w tym modelu mają dość małą średnicę, a są dość pojemne (głębokie), co może (aczkolwiek nie musi) wpływać na odległość rzutu. Małe przełożenie i gabaryty to też może być mały mankament, gdyż trzeba się więcej nakręcić korbką przy łowieniu na odległościach.
Na forum, w dziale recenzji, znajdziesz moje wypociny na temat Calyber'a FS oraz FD.
RAW II i Calyber FD to niemal klony, więc możesz nieco więcej się dowiedzieć.
Acha.
RAW II wielkości 40, to kołowrotek dość mały (konstruowany typowo pod spinning). Można się pokusić o stwierdzenie, że odpowiada wielkości 3000 (zarówno gabaryt jak i masa ~300g). Szpula jest jedynie nieco większa i ma większą pojemność. Co to oznacza? Ano tyle, że pod dłuższymi wędkami, czy też cięższymi, gorzej wyważonymi, kołowrotek tej wielkości może wydawać się nieco mały.

Salina a Raw II, to oprócz różnic stylistycznych, ciut inny pinion i oś główna. Rozwiązanie napędu i ogólna charakterystyka bardzo spójna ;)
Czesiek

Offline furmek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #3 dnia: 01.11.2017, 13:39 »
Dzięki Czesiu :beer: Właśnie to mnie interesowało. Myślałem że środek jest inny.Nie lubie kołowrotków z dużym przełożeniem do feedera, lubię czuc moc w korbie. Mam salinę 40i55, fakt mocy im nie brakuje,płynnie kręcą, lecz nawój raczej pod żyłkę nie plecionkę.A jaki kręciołek byłby dobry do MAP parabolix 12ft, mam dostac  w prezencie od żony jak się pojawi black edition.

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0