Autor Wątek: Zmiany w RAPR  (Przeczytany 13978 razy)

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Zmiany w RAPR
« Odpowiedź #45 dnia: 02.11.2017, 11:55 »

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 02.11.2017, 12:02 »
Widać, że już od dawna się to limitów górnych przymierzali. Wygląda to tak, jakby dostali od góry zielone światło...

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #47 dnia: 02.11.2017, 12:02 »
Co do bolków - jestem daleki od stwierdzenia, że to szkodniki. Jednak to prawda, że trzeba z nimi uważać, tym bardziej na zaporówkach, gdzie bolenie są zupełnie niepotrzebne. Nie jest to ryba łatwa do złowienia, wielu wędkarzy nawet nie próbuje go łowić, bo jest podobno ościsty i niesmaczny. W wielu wodach jego populacja ma się dobrze, nie trzeba jej wzmacniać.

Żeby było śmiesznie, do takich obfitujących w bolenie wód wpuszczają narybek innych ryb (np. brzany), które same z siebie mają niewielką przeżywalność, a co dopiero przy dużej populacji bolenia.

Do tematu: nie są to rewolucyjne zmiany, ale to przynajmniej jakiś początek, coś ruszyło, zaskrzypiało. Mam nadzieję, że docelowo będą limity chociażby tygodniowe, dobowe są bez sensu - przy takich limitach ilościowych, ryby mają marne szanse, żeby dorosnąć ponad "widełki".
Marcin

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #48 dnia: 02.11.2017, 12:03 »
Brawo za zmiany! :bravo:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #49 dnia: 02.11.2017, 12:04 »
Widać, że już od dawna się to limitów górnych przymierzali. Wygląda to tak, jakby dostali od góry zielone światło...

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

No właśnie, nagle dwa okręgi cisną górny wymiar? Według mnie, to nie jest przypadek... ;)

Offline Irek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Wędkarstwo Moja Pasja
« Odpowiedź #50 dnia: 02.11.2017, 12:06 »
Lin ma wymiar dolny i górny, jak również limit dobowy :) więc jakaś ochrona tego gatunku jest.

Lin ma wymiar dolny 25cm ochrona zajebista powiem Ci masz racje, karas jest bez wymiaru .

Okregi nie które próbują coś działać i dają im większy dolny wymiar tak jak u nas jest
lin 35 i karaś 25 .
Widełek nie ma u nas tak jak w ogólnopolskich przepisach.
Chwała tym co  jakieś widełki dla tych pięknych rybmaja.
Jednak ochrona gatunków takich jak karp czy amur to bezsens dla mnie

Lin od nowego roku ma dolny wymiar 30cm w okręgu, więc spokojnie :)
Kadłubek bardzo dobrze pisał wcześniej "nie od razu Kraków zbudowali " bardzo dobrze że takie zmiany są. Z czasem na pewno będzie można to zmienić na lepsze, wiadomo że nie które górne wymiary mogą dziwić ale dobre i to. 
W okręgu powstało kilka klubów karpiowych co też chcą łowić ładną rybę na PZW i taka ochrona karpia jak i amura ma takiej rzeczy służyć. Podejrzewam że dzięki właśnie takim osobom z klubów karpiowych którzy jeżdżą na zebrania zarządu mamy te górne wymiary ochronne i tutaj wielkie brawa dla nich :beg:
Pomału zaczynają się zmiany nie tylko w okręgach ale i w głównej siedzibie PZW,więc nie ma się co denerwować tylko pomału dążyć do jeszcze lepszych zmian które z czasem mam nadzieję nastąpią :D

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #51 dnia: 02.11.2017, 12:59 »
Na łowisku należącym do okręgu Wrocławskiego podnieśli górne wymiary lin-40,karaś-30,karp-50cm i ryba jest a na okolicznych łowiskach puchy.Może to trzeba iść w tym kierunku,druga sprawa to limity które trzeba zaostrzyć.Moim skromnym zdaniem to powinny być limit roczny,np.lina 10szt. w roku i wymiar ochronny 40cm a do zabrania 41cm.

Offline Irek

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarstwo Moja Pasja
« Odpowiedź #52 dnia: 02.11.2017, 13:13 »
Fajnie że podniesienie górnych wymiarów jest odczuwalne dla wędkarza i że ta ryba tam jest, lin powyżej 40 cm czy karaś 30 to fajna sprawa :)
U nas w okręgu są dwa zbiorniki no kill niezbyt duże ale są gdzie też już można fajnie połowić, a teraz te widełki, myślę że za parę lat odczujemy tą zmianę i niektóre wody będą bogatsze w ładne osobniki :)   

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 02.11.2017, 13:28 »
Jędrula fajnie, że i tam!

Widzicie coś zaczyna się dziać! Czy to zielone światło z "góry" czy po prostu secesja południa? W każdym razie Południe (+wschodnie) najbardziej postępowe a niby tylko zacofanie tam ;D
Nie łapmy za dobrych humorów ale widzicie sami: powolutku, powolutku idzie ku dobremu. A jeszcze nie było Sylwestra ;D

Może za 10 lat będzie pełne NK? :P

Co by wrzucić kamyczek i to spory do ogródka: trzeba jeszcze ludzi co będą tego przestrzegać. Sama zmiana prawna może nie dać nic ale trzeba być optymistą :)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #54 dnia: 02.11.2017, 13:43 »
Masz rację, że nie od razu Kraków zbudowali. Skoro widać kolejne zmiany, tym razem w innym okręgu, to mogę się tylko cieszyć :)
Z drugiej strony, cóż? Chce się więcej i więcej, zamiast cieszyć się, że chociaż tyle zrobiono ;)
Osobiście zaproponowałbym nieco inne widełki wymiarowe i limity. Zwłaszcza na lina, okonia, rodzimego karasia, a także większego leszcza. Ryb rzecznych nie znam i rzadko łowię na rzekach, więc na ich temat się nie wypowiem. Wydaje mi się jednak, że tak piękna ryba jak brzana powinna być dobrze chroniona.
Nie ma co, muszę się zimą wybrać na zebranie "mojego" stowarzyszenia :P
Tam też limity typu 5 linów na dobę i 10 karasi, a ja złowiłem za cały sezon po 1 sztuce tego gatunku. Trochę "potrząsnąć" trzeba tymi dziadkami ;)
Czesiek

Offline Irek

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarstwo Moja Pasja
« Odpowiedź #55 dnia: 02.11.2017, 14:04 »
Wiadomo, że upodobań czy zwyczaju nie których wędkarzy będzie ciężko nauczyć czy nawet żeby przestrzegali obowiązujących przepisów, ale my wędkarze z pozytywnym nastawieniem do wędkarstwa jak będziemy dawać przykład młodym wędkarzom o potrzebie ochrony wód i wszystkiego co w niej żyje to zmiany odczuwalne nadejdą szybciej niż sami się tego spodziewamy ;)
Fajnie, że coś w kraju pod względem wędkarskim drgnęło i się zmienia, to z czasem może przynieść fajny efekt :) 

Offline JackM

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #56 dnia: 02.11.2017, 14:11 »
Cieszę się, że w moim okręgu coś zaczyna się ruszać w dobrym kierunku :D :bravo:
Jacek

Offline KrzysztofR

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
    • Naturalne leki
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #57 dnia: 02.11.2017, 15:45 »
Wiadomo, że upodobań czy zwyczaju nie których wędkarzy będzie ciężko nauczyć czy nawet żeby przestrzegali obowiązujących przepisów, ale my wędkarze z pozytywnym nastawieniem do wędkarstwa jak będziemy dawać przykład młodym wędkarzom o potrzebie ochrony wód i wszystkiego co w niej żyje to zmiany odczuwalne nadejdą szybciej niż sami się tego spodziewamy ;)
Fajnie, że coś w kraju pod względem wędkarskim drgnęło i się zmienia, to z czasem może przynieść fajny efekt :)
Młodych trzeba uczyć i to ostro na moich wodach małolaty biorą wszystko co złowią ,jak się pytam po co Ci takie małe ryby to słyszę odpowiedz do KOTA. Zaraz mu tłumacze że robi bardzo dużą krzywdę sobie ,rybka taka dorośnie i się wytrze a jak wszystko wyłapią to nic nie zostanie i chłopaki wypuszczają .Choć ich ojcowie to pospolici mięsiarze mają po 1-3 zamrażalki zawalone rybami nie wiem jak im taka ryba smakuje ,tak długo mrożona .

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #58 dnia: 02.11.2017, 16:23 »
Jedynie Okręg Mazowiecki będzie stał w obronie prawdziwych i tradycyjnych wartości wędkarsko-rybackich. Ostoja naszego PZW. Nie to, co postępowcy, psia jego mać. ;) z innych okręgów.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #59 dnia: 02.11.2017, 17:04 »
Tego się, Darku, obawiam i już przygotowuję się psychicznie.
Podejrzewam, że u nas dopiero w 2019 coś się ruszy.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!