Autor Wątek: Żyłki do Method Feeder  (Przeczytany 181661 razy)

Offline Matusz1044

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Browling Sphere 330 70g
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Żyłki do Method Feeder
« Odpowiedź #255 dnia: 12.06.2025, 15:25 »
Jestem zwolennikiem plecion,ale posiadam na szpuli zapasowej żyłki, zakupiłem dziś żyłkę Mikado dreamline method Feeder 0.24... może ktoś coś o niej więcej powiedzieć?
Kiedyś na karpiowych miałem 0.40 i się chwaliłem... Ale te pierwszy raz używam..

Offline zyziu

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #256 dnia: 22.06.2025, 17:02 »
Po wielu latach i wielu żyłkach .. doszedłem do tej żyłki w szpulach 1500+ metrów:
Polecam z całego "serduszka".
Shimano Invistec 0.225 - moj standard do metody
Shimano Invistec 0.255 - rzeka (brzany) + łowiska komercyjne z samymi "miśkami"

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 258
« Odpowiedź #257 dnia: 22.06.2025, 19:25 »
Podobno technium w wersji invistec są gorsze od klasycznych czarnych. Słyszałem dosyć sporo takich opinii. Co do samego technium to jest to żyłka poprawna. Trzeba tylko mieć na uwadze przegrubienie.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Andrew126

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
« Odpowiedź #258 dnia: 23.06.2025, 15:24 »
Zyziu, czy ta 0,225 do metody nie zrywa się przy siłowych rzutach? Na jakich dystansach łowisz? Jakiej wagi koszyczki? Czy stosujesz przypon strzałowy?

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #259 dnia: 23.06.2025, 17:27 »
Dlaczego ma się zrywać? 0.22ma wystarczającą moc, gorzej byłoby z ciężkim feederem.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #260 dnia: 24.06.2025, 01:23 »
Invisitec 0.225 mozna rzucać podajnikiem 40-50g xl na 75-80m, warto jednak co kilka godzin odciąć fragment i przewiązać zestaw.
Często pod koniec dnia traciłem podajnik. Przy rzutach na 50m nie ma szans urwać cokolwiek. Używam od kilku lat i nie widzę spadku jakości.

Co do czarnego Techniuma to często trafiały mi
sie odcinki na szpuli, które mogłem rwać w rękach bez wysiłku(0.225). Zazwyczaj miało to miejsce pod koniec szpuli, więć zrzucałem to na złe przechowywanie. Jednak po tym jak nie mogłem zacisnąć węzła lączącego z podkładem po odwinieciu jakichś 300m z nowej szpuli, odpuściłem tą żyłkę na zawsze.
Szpule pochodziły z Drapieżnika, ostatnia z Miętusa(odesłałem i dostałem zwrot)

Offline Andrew126

« Odpowiedź #261 dnia: 24.06.2025, 07:09 »
Dziękuję. Używam czarnego Technium 0,255 i rozważam zejście do 0,225. Ale raczej zostanie bez zmian, bo na odległości rzutu raczej niewiele zyskam.

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #262 dnia: 24.06.2025, 10:37 »
Grzegorz, to samo mógłbym powiedzieć o katran synapse neon. Trzy podejścia i zawsze to samo. Żyłka ta ma swoich fanów niemniej u mnie za każdym razem były podobne objawy i też ją odpuściłem. Żyłka która nigdy nie zawiodła (a miałem już kilka szpul) to pb mono products.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline grzegorz88

• Ekspert
« Odpowiedź #263 dnia: 24.06.2025, 11:12 »
Dziękuję. Używam czarnego Technium 0,255 i rozważam zejście do 0,225. Ale raczej zostanie bez zmian, bo na odległości rzutu raczej niewiele zyskam.
Zyskasz lepsze zatapianie żyłki, mniejszą podatność na tworzenie się balona.Grubsza żyłka w MF nie ma sensu, osoby które wykorzystują moc takiej linki robią rybom krzywdę.
Mocne zestawy i haczyki z cienkiego drutu sprawiają, że Łowimy pokiereszowane ryby.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
« Odpowiedź #264 dnia: 24.06.2025, 11:27 »
Grzesiu, weź Tu kiedyś pojedź nad naturalna wodę i połów w miejscach, gdzie wszędzie ryba ma zawady, w które może uciec...
Poniżej 0,28 nie schodzę. Właśnie przede wszystkim w metodzie, gdzie grubość żyłki nie ma wpływu na brania.
Ale też stosuje haczyki minimum 10 Xtra strong. Słabsze/cieńsze potrafią się przy takim łowieniu rozgiać.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #265 dnia: 24.06.2025, 11:36 »
Na swoim zbiorniku takim turbo zarośniętym, to oprócz żyłki 0.41 mam jeszcze 20 metrów strzałówki 0.65mm ;D ;D Ale tam to już hardkor jest. Tyle rogaty, że silnik 70lbs staje w miejscu.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Andrew126

« Odpowiedź #266 dnia: 24.06.2025, 11:38 »
I ja podobnie jak Mosteque. Łowię tylko na dzikich wodach i jednak zostanę przy 0,255 ( a tak naprawdę 0,28 :) .

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
« Odpowiedź #267 dnia: 24.06.2025, 11:48 »
Ja naprawdę szanuję umiejętności osób łowiących na komercjach, startujących tam w zawodach, wygrywających je...
Tylko jest spora różnica w holowaniu ryb zawodniczych w zbiorniku o płaskim dnie, a łowieniu w miejscach gdzie po bokach mamy daleko w wodę trzcinowiska, jakieś zatopione drzewo, górki i dołki z kamieniami, racicznicami na dnie...
Tu nie ma miękkiej gry jak weźmie karp 5-10 kilo, czy jeszcze większy. Nie ma magicznych umiejętności manewrowania wędką, by ryba grzecznie szła tam, gdzie chcemy. Pierwsze kilkanaście sekund to jest dziki zryw i trzeba ją zatrzymać w miejscu. A potem jak idzie na bok i wiemy, że dalej jest coś pod wodą, to też trzeba ją zatrzymać. A nie umiejętnie popuszczać i wykonywać ruchy wędką niczym Potter różdżką...
Dzikiej ryby, która płynie w znaną sobie zawadę nie powstrzymają żadne manewry. Ona po prostu na pełnej parze tam płynie i albo się ją zatrzyma, albo się zerwie żyłka. Więc na takich łowiskach żyłki typu 0,2 to służą do zabawy z karpikami zarybieniowymi. Bo większe ryby to już jest loteria. Nie popłynie w zawady, wyjmiemy. Popłynie, zestaw urwany.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 902
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #268 dnia: 24.06.2025, 11:58 »
Ja naprawdę szanuję umiejętności osób łowiących na komercjach, startujących tam w zawodach, wygrywających je...
Tylko jest spora różnica w holowaniu ryb zawodniczych w zbiorniku o płaskim dnie, a łowieniu w miejscach gdzie po bokach mamy daleko w wodę trzcinowiska, jakieś zatopione drzewo, górki i dołki z kamieniami, racicznicami na dnie...
Tu nie ma miękkiej gry jak weźmie karp 5-10 kilo, czy jeszcze większy. Nie ma magicznych umiejętności manewrowania wędką, by ryba grzecznie szła tam, gdzie chcemy. Pierwsze kilkanaście sekund to jest dziki zryw i trzeba ją zatrzymać w miejscu. A potem jak idzie na bok i wiemy, że dalej jest coś pod wodą, to też trzeba ją zatrzymać. A nie umiejętnie popuszczać i wykonywać ruchy wędką niczym Potter różdżką...
Dzikiej ryby, która płynie w znaną sobie zawadę nie powstrzymają żadne manewry. Ona po prostu na pełnej parze tam płynie i albo się ją zatrzyma, albo się zerwie żyłka. Więc na takich łowiskach żyłki typu 0,2 to służą do zabawy z karpikami zarybieniowymi. Bo większe ryby to już jest loteria. Nie popłynie w zawady, wyjmiemy. Popłynie, zestaw urwany.

Święte słowa :bravo: :beer:, dlatego zawsze mam uśmiech na twarzy, gdy czytam, że ktoś poleca pickera do 40g, na którym karpie po 10kg  z wody wyjeżdżają jak Polacy na emigrację ;). Zapraszam na moją gliniankę z tymi patyczkami i niteczkami 8).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline grzegorz88

• Ekspert
« Odpowiedź #269 dnia: 24.06.2025, 12:39 »
Kamasny w rozmiarze 14 prostuje przyponówką 0.19, co Ci da żyłka 0.25 jeśli nie założysz skobla z grubego drutu?
Jeśli łowisz w miejscach z zaczepami to użyj karpiowego wędki, z karpiowym haczykiem na karpiowym przyponie.
Sorry, ale siłowy hol dużej ryby na haczyku 12 to taka sama loteria jak użycie cieńszej żyłki. Ktoś się naczyta takich farmazonów i potem na komercji ciągnie na chama, tylko wiecej będzie miał spinek niż ryb na brzegu.
Zawodnicy, którzy ogarniają holowanie dużych ryb nie używają siły...