Autor Wątek: Kosz wędkarski do feedera i spławika  (Przeczytany 10257 razy)

Offline damian0809

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Kosz wędkarski do feedera i spławika
« dnia: 13.11.2017, 17:10 »
Witam
Potrzebuję uniwersalnego kosza do feedera i spławika. Jest tyle koszy wszelkiego rodzaju, że nie sposób wybrać. Interesuje mnie coś w granicach max 1500 zł. Nigdy nie łowiłem ani nie siedziałem na żadnym koszu. Stąd będę miał kilka pytań odnośnie tego sprzętu. Wstępnie wymyśliłem sobie, że fajnie by było łowić na obrotowym krześle. Do tego kosze bez oparcia są jakieś mniej atrakcyjne dla mnie. Może to poprzez brak wiedzy... Do tego dobrze by było aby szufladki były wysuwane. Łowię na stromych brzegach, więc będę potrzebował stabilnego kosza, z nogami teleskopowymi (przynajmniej 4 przednie).  Czy na koszu "stacjonarnym" (czyt. nie obrotowym) bez oparcia macie dobry komfort łowienia? Da się wytrzymać kilkanaście godzin na takim siedzisku? Wstępnie wybrałem kosz "Sensas Panier Match 280 ". Jest w miarę w rozsądnej cenie, nogi ma regulowane i przynajmniej kilka wysuwanych szufladek. Ogólnie wygląda dość solidnie. Macie dużą wiedzę i doświadczenie. Dlatego w tej kwestii będę polegał na Was i Waszej opinii :)

ProBono

• Gość
Odp: Kosz wędkarski do feedera i spławika
« Odpowiedź #1 dnia: 13.11.2017, 18:38 »
Wstępnie wygodny fotel, niska cena a do tej co masz (1500) dokupisz kasety, akcesoria i kosz jak się patrzy.
Piękne wygodne krzesełko siedzisz jak gość. Tym gościem jest zdecydowanie znana już postać lubiany przez wielu przez swoją mądrość, skromność i profesjonalizm, Pan Stanisław K., który bardzo sobie chwali to siedzisko
https://www.fish24.pl/browning-siedzisko-xitan-roto-8010001.html

Jest też niebieska droższa wersja podobnej konstrukcji
https://sklep-wedkarski-gozdawa.pl/siedzisko-obrotowe-onbox-360.html

Przedstawione linki nie mają na celu wskazania oferty kupna a jedynie określenie konkretnego modelu/typu

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 13.11.2017, 18:47 »
Ja w zeszłym roku stanąłem przed podobnym dylematem :) Wybór był ciężki, bo to był mój pierwszy kosz, więc brakowało doświadczenia w tym temacie. Na szczęście koledzy z Forum pomogli i polecili na co zwrócić szczególną uwagę.

Największą stabilność uzyskasz przy koszach z nogami o średnicy 36 mm. Niestety takie kosze (nowe) przekraczają założony przez Ciebie budżet. Do tego akcesoria pasujące do takich nóg (z racji mniejszej popularności) są droższe i ciężko dostać tańsze "zamienniki".  Tutaj należy znaleźć złoty środek :money:

Większość koszy wyposażona jest w szufladki, pozostaje kwestia ich głębokości i ilości. W moim przypadku szufladki bardziej sprawdzają się pod kątem łowienia na spławik. W przypadku łowienia na grunt zdecydowanie rzadziej z nich korzystam, no może poza szufladą gdzie przechowuję pojemnik na przypony. Dla mnie ważna była głęboka kaseta na spodzie kosza, w której mieszczę wszystkie graty spławikowe i gruntowe.

Jeżeli chodzi o komfort łowienia (mam kosz bez oparcia), to nie mogę narzekać. Tutaj podstawą jest wypoziomowanie kosza, tak by siedzisko nie było przechylone w którąś stronę. Kolejnym ważnym czynnikiem jest kąt prosty między łydkami a udami. Ten parametr możesz "regulować" poprzez dodanie/odjęcie kasety z kosza. Warto pamiętać, że kosz jest świetnym narzędziem do aktywnego łowienia. W takim przypadku, łowienie jest mega komfortowe i wygodne. Ja przyzwyczaiłem się tak do kosza, że gdy zasiadam na moim F5R, to oparcie wręcz mi przeszkadza. Gdy jednak chciałbyś rozłożyć się jak na kanapie i zmrużyć oko, czekając na branie, to zapomnij o koszu ;)

Musisz też wziąć pod uwagę fakt, że kosz ogranicza mobilność :) Takie urządzenie swoje waży, więc jeśli nie będziesz mógł podjechać blisko swoich miejscówek, to zapewne skończy się na zakupie wózka, bądź układu transportowego :)

Jeżeli łowisz na stromych brzegach, to obowiązkowo kosz musi być wyposażony w podnóżek. W większości modeli jest on wysuwany. Jest to chyba najlepsze rozwiązanie, zarówno pod kątem stateczności, jak i transportu.

Tutaj masz zdjęcie mojego kosza (Daiwa D160):

Przykład jak zorganizowałem szufladę ze spławikami:

Sporo Forumowiczów korzysta z koszy, więc pewnie dorzucą swoje 3 grosze ;)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline zgrozik

• Ekspert
  • Reputacja: 141
    • Galeria
    • Debeściaki
« Odpowiedź #3 dnia: 13.11.2017, 19:44 »
Maćku za szufladę ze spławikami :thumbup: - myślałem jak to sobie wykombinować i teraz już wiem. Dzięki za fotkę :)
Piotr

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 13.11.2017, 20:07 »
A może coś w tym kierunku? Aktualnie w promocji:

https://askari.pl/glowna/984-behr-feeder-siedzisko-wedkarskie.html

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 13.11.2017, 21:32 »
Pozwolę się posłużyć zdjęciami, które kiedyś otrzymałem od kolegi shmuggler :-[
Zdjęcia te są idealnym przykładem wykorzystania pełnych możliwości kosza, dlatego pozwoliłem je sobie zachować :)

Przy stromym brzegu, kosz bez podnóżka niestety się nie sprawdzi :(
Na tej samej zasadzie, możemy ustawić sobie kosz w wodzie, co przy wysokich temperaturach jest mega komfortowe :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #6 dnia: 13.11.2017, 21:45 »
Dorzucę swoją opinię i zasugeruje, abyś zamiast kosza kupił sobie wygodny fotel. Ja swój kosz sprzedałem i kupiłem Cuzo. W dalszym ciągu mam wszystko pod ręką i siedzę sobie wygodnie oparty. Wcześniej miałem bardzo zmęczone plecy. A wyjazd na rybki ma być przecież przyjemnością i relaksem. To oczywiście moje osobiste zdanie. A wybór należy do Ciebie 8)
Pozdrawiam Seba

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 13.11.2017, 22:24 »
Pozwolę się posłużyć zdjęciami, które kiedyś otrzymałem od kolegi shmuggler :-[
Zdjęcia te są idealnym przykładem wykorzystania pełnych możliwości kosza, dlatego pozwoliłem je sobie zachować :)

Przy stromym brzegu, kosz bez podnóżka niestety się nie sprawdzi :(
Na tej samej zasadzie, możemy ustawić sobie kosz w wodzie, co przy wysokich temperaturach jest mega komfortowe :)
Możesz udostępniać zdjęcia gdzie chcesz. Mi to nie przeszkadza.

Dodam tylko, że jak chcesz kupić kosz to zainwestuj w libelki, żeby dobrze wypoziomować kosz.

Jak źle ustawisz to plecy będą boleć i ogólnie męczy łowienie.

Przy dobrym ustawieniu kosza kilka godzin siedzenia nie męczy.

Polecam dobrze zabezpieczyć plecy (wysokie ogrodniczki).

Pozdrawiam

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 13.11.2017, 22:40 »
Ogólnie dobra uniwersalna zabudowa to  kaseta z szufladkami na drobiazgi, kasety 30mm na zestawy/spławiki, Kaseta 100mm na większe graty :
Tu przykład dobrego taniego kosza, wystarczy dodać szufladę 100mm  i mamy uniwersalne rozwiązanie:

Daiwa ma ciekawy uniwersalny model 160.
 Niestety do 1500 zł nic z d36 nie znajdziesz, najtańszy chyba obecnie jest flagman d36.

Nie zawsze 6 nóg jest lepsze od 4. Sam używałem Rive St36  i przesiadłem się na z-frama od Mavera, który jest zdecydowanie stabilniejszy na stromych  i kamienistych brzegach.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 13.11.2017, 22:55 »
A może coś w tym kierunku? Aktualnie w promocji:

https://askari.pl/glowna/984-behr-feeder-siedzisko-wedkarskie.html

Odradzam jakiekolwiek kosze bez platformy. Ani nie ustawicie dobrze sprzętu, a plecy będą boleć. Podstawą kosza jest platforma, jeżeli plecy, uda i łydki są pod kątem 90 stopni, to wtedy nic nie boli. Ale bez platformy trudno się tak ustawić. Cuzo będzie o wiele lepsze, bo oprócz wygody zapewnia komfort cieplny, ogrzewając spód i plecy, chroniąc przed wiatrem.

1500 PLN to taka cena, gdzie zaczynają się kosze dobrej jakości. Ten Sensas wygląda dobrze. Stawiałbym na konkretną markę tutaj. Niestety, mój kosz Prestona miał mi służyc lat 10, ale padł po niecałych pięciu, w sumie to tylko jedna jego część. Zamówiłem sobie właśnie nowy, wg mnie idealny pod spławik i feeder - Preston Onbox 4D. Najważniejsze, aby kosz miał szuflady, nie zaś sekcje otwierane, z wąskimi przedziałami. To jest pod tyczkę i nie jest tak praktyczne przy feederze, trzeba wstawać aby je otwierać, przez co więcej rzeczy leży na stolikach. Co do Prestonów, to sa z zestawem dodatkowych gadżetów. Z tym też się licz, sam kosz to nie wszystko, trzeba do niego osprzętu, a to wydatek około 20-30% ceny kosza.

Lucjan

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 13.11.2017, 23:21 »
Pod tym linkiem znajdziesz porównanie/zestawienie koszy do 350 £: https://www.anglingtimes.co.uk/fishing-tackle/buyers-guides/articles/best-fishing-seatboxes-of-350-or-less

Może znajdziesz jakąś inspirację :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 13.11.2017, 23:48 »
Jeśli kosz to tylko z podnóżkiem, zastanów się nad używką na ebay, można za 200-300 funtów kupić prawie nówkę ewentualnie zadzwoń porozmawiaj http://lmpolska.com/
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #12 dnia: 14.11.2017, 00:18 »
Marcin

Offline damian0809

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #13 dnia: 14.11.2017, 00:40 »
https://www.decathlon.pl/podest-csb-competition-id_8304534.html  . Coś takiego jeszcze znalazłem. Dużo sprzętu i praktyczny. Ciekawe jak z wykonaniem

Offline michaszek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
    • Koło Puławy Azoty
« Odpowiedź #14 dnia: 14.11.2017, 08:03 »
A może takie coś http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=9136.0
Z tego co wiem powinieneś zmieścić się w budżecie (nawet powinno coś zostać ;) )
PZW Koło Puławy Azoty
Feeder Team Azoty Puławy