Ja w zeszłym roku stanąłem przed podobnym dylematem

Wybór był ciężki, bo to był mój pierwszy kosz, więc brakowało doświadczenia w tym temacie. Na szczęście koledzy z Forum pomogli i polecili na co zwrócić szczególną uwagę.
Największą stabilność uzyskasz przy koszach z nogami o średnicy 36 mm. Niestety takie kosze (nowe) przekraczają założony przez Ciebie budżet. Do tego akcesoria pasujące do takich nóg (z racji mniejszej popularności) są droższe i ciężko dostać tańsze "zamienniki". Tutaj należy znaleźć złoty środek

Większość koszy wyposażona jest w szufladki, pozostaje kwestia ich głębokości i ilości. W moim przypadku szufladki bardziej sprawdzają się pod kątem łowienia na spławik. W przypadku łowienia na grunt zdecydowanie rzadziej z nich korzystam, no może poza szufladą gdzie przechowuję pojemnik na przypony. Dla mnie ważna była głęboka kaseta na spodzie kosza, w której mieszczę wszystkie graty spławikowe i gruntowe.
Jeżeli chodzi o komfort łowienia (mam kosz bez oparcia), to nie mogę narzekać. Tutaj podstawą jest wypoziomowanie kosza, tak by siedzisko nie było przechylone w którąś stronę. Kolejnym ważnym czynnikiem jest kąt prosty między łydkami a udami. Ten parametr możesz "regulować" poprzez dodanie/odjęcie kasety z kosza. Warto pamiętać, że kosz jest świetnym narzędziem do aktywnego łowienia. W takim przypadku, łowienie jest mega komfortowe i wygodne. Ja przyzwyczaiłem się tak do kosza, że gdy zasiadam na moim F5R, to oparcie wręcz mi przeszkadza. Gdy jednak chciałbyś rozłożyć się jak na kanapie i zmrużyć oko, czekając na branie, to zapomnij o koszu

Musisz też wziąć pod uwagę fakt, że kosz ogranicza mobilność

Takie urządzenie swoje waży, więc jeśli nie będziesz mógł podjechać blisko swoich miejscówek, to zapewne skończy się na zakupie wózka, bądź układu transportowego
Jeżeli łowisz na stromych brzegach, to obowiązkowo kosz musi być wyposażony w podnóżek. W większości modeli jest on wysuwany. Jest to chyba najlepsze rozwiązanie, zarówno pod kątem stateczności, jak i transportu.
Tutaj masz zdjęcie mojego kosza (Daiwa D160):

Przykład jak zorganizowałem szufladę ze spławikami:

Sporo Forumowiczów korzysta z koszy, więc pewnie dorzucą swoje 3 grosze