Autor Wątek: Tyczka 13 m  (Przeczytany 3451 razy)

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
  • Ulubione metody: feeder
Tyczka 13 m
« dnia: 18.11.2017, 20:47 »
Panowie, poszukuję tyczki 13 m, głównie na wody płynące do 20 g + komercja, ale i wody stojące. Zleży mi na dobrym wyważeniu, sztywności i mocy. Budżet mam na poziomie 3 tys. PLN. Możecie coś polecić? Będę wdzięczny, bo to moja pierwsza tyczka.
Error Team Poland

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Tyczka 13 m
« Odpowiedź #1 dnia: 18.11.2017, 20:55 »

Offline andrzejm

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 18.11.2017, 20:58 »
http://www.wyczyn.fora.pl
Byłem, czytałem, nie szukam opinii zawodowców.
Error Team Poland

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 18.11.2017, 21:25 »
Nie będę wymieniał żadnej marki ale szukaj tyczki ogólnego stosowania, bardziej kanałowej ogólnego stosowania, oczywiście w komplecie z topami i pokrowcem oraz znanej, markowej, firmy.

Nieuprzejmy wpis.
Edycja administratora: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=518.msg37838#msg37838
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #4 dnia: 18.11.2017, 21:53 »
Nikt o tyczkach nie wie więcej od tych, którzy nimi łowią. A najwięcej nimi łowią zawodowcy.Taka prawda.Szukałbym tyki markowej na Twoim miejscu,firmy która jest popularna na naszym rynku,ze względu na łatwy dostep do elementów takiej tyczki na rynku,bo wtedy będą one tańsze niż w sytuacji,kiedy trzeba by było je sprowadzac niewiadomo skąd. Na forum wedkarzy wyczynowych jest dzial sprzedam-kupie.Moze tam znajdziesz jakas atrakcyjna oferte.

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 18.11.2017, 22:09 »
Wyczyn dobra kopalnia wiedzy. A jeszcze czy tyczka ma być nowa czy używana, cena za pack czy golasa?   

Offline andrzejm

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 18.11.2017, 22:16 »
Wyczyn śledzę i czytam. Do 3tys.PLN chciałem pak, i w zasadzie znalazłem - Colmica 5501, ale kompletnie nie mogę znaleźć informacji na jej temat.
Error Team Poland

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 18.11.2017, 22:43 »
O tyczkach Colmica mogę się wypowiedzieć ale o serii 08 do dziś używam 808.  W twoim przedziale cenowym znajdziesz używaną ale wciąż świetną 708 w packu, która spełni twoje wymagania.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #8 dnia: 19.11.2017, 13:21 »
Poczekaj jeszcze trochę, sezon się skończył, powoli będą pojawiały się oferty sprzedaży tyczek. Teoretycznie już powinien być ruch ale wiadomo, większość może czekać do grudnia, stycznia, rozglądając się za innymi czy tam nowymi.

Ciebie interesuje tyczka raczej bardziej wytrzymała, wymieniasz rzekę, wymieniasz komercje i kanały. Generalnie To już powinny być minimum 2 tyczki, ze względu na to, że na komercjach łowisz tylko duże kabany raczej. Na rzekach łowisz ryby małe, średnie i duże a dodatkowo holujesz je w nurcie, podobnie jak i prowadzisz zestaw, który też swoje waży w zależności od uciągu.
Na kanałach zaś łowisz z reguły ryby mniejsze i średnie, gdzie trafiają się oczywiście duże sztuki (i to wcale nie rzadko) ale tam znów sama technika łowienia i na większości kanałów wymagana wręcz finezja zestawu w pewnym sensie stoi w sprzeczności używania sprzętu do typowej "orki" na komercjach.

Oczywiście to wszystko mozna pogodzić, trzeba tylko pewne rzeczy "zrozumieć" i znaleźć kompromis. Kompromis w Twoim wypadku musi uwzględniać wymagania, które stawiasz tyczce, a żeby była ona odpowiednia to punktem wyjścia musi być tutaj bez wątpienia jej moc. I tak w Twoim przypadku, nie ma innego wyjścia jak zakup mocnej tyczki rzecznej lub uznanej typowo za "karpiową". Bo tak, jak oczywiście z pewnymi ograniczeniami taką tyczką będziesz mógł wędkować na kanałach, tak już tyczką typowo nazywaną "kanałową" nie połowisz za bardzo na rzece a już z pewnością na komercji - szczególnie uwzględniając tutaj Twoje doświadczenie w tyczkowaniu a bardziej jego brak.

To tak, jak z samochodem. Jeśli chcesz mieć jeden samochód, którym będziesz jeździł na mszę w niedzielę, od czasu do czasu pościgasz się na autostradzie a kilka razy w miesiącu wyskoczysz w teren pojeździć po wertepach to niestety, ale nie kupisz sobie ładnie wyglądającego Mercedesa S klasy i Porsche Panamera. Kupisz raczej Land Rovera. Bo w tym wypadku to ciężkie warunki w postaci terenu Cię do tego zmuszą, gdyż pozostałe dwa samochody choć nadawały by się idealnie na wyjazd do kościoła czy szybką jazdę po autostradzie już w terenie sobie nie poradzą. I choć ten Land Rover może nie jest najpiękniejszy ani najszybszy, to jednak do kościoła też nim pojedziesz a na autostradzie może większą część samochodów nim wyprzedzisz.

Więc w kwestii tyczek, jeśli szukamy sprzętu szerokiego zastosowania musimy kierować się z pewnością warunkami jego stosowania (czytaj rodzaj poławianych ryb lub lowiska), gdzie istotnym czynnikiem jest moc.

I tak, jeśli chodzi o tyczki, to ideały w kwestii wagi, wyważenia, szybkości, finezji to tyczki typowo kanałowe. Wszystkie inne, szczególnie w przewidywanym przez Ciebie budżecie będą powinny być tyczkami solidnymi i wytrzymałymi, gdzie niestety ale ucierpi na tym waga i owa finezja.

Teraz trzeba to wszystko jakoś wypośrodkować.

Złotym środkiem będzie dla Ciebie dobrej klasy tyczka rzeczna, z topami rzecznymi oraz dodatkowymi karpiowymi. Z rzecznymi topami na kanale sobie poradzisz nawet lowiąc w miarę regularnie płotki (choć może najprzyjemniejsze to nie będzie ale nie musisz się przecież z nikim ścigać). Na rzekę będzie odpowiednia. A na komercji będziesz mógł łowić spore ryby - tutaj jednak zalecam stosowanie topów karpiowych. Szukaj więc tyczki używnej, gdzie ktoś sprzedaje w jakiejś konfiguracji z topami rzecznymi i karpiowymi. Całkiem mądrym rozwiązaniem może być zakup tyczki z UK, tam bardzo często występują takie konfiguracje. Może nie używa się tam terminu topu rzecznego, ale z pewnością te ich topy uniwersalne są nieco mocniejsze od typowych competitionów (do kanałówek) występujących w Polsce.

W przypadku topu karpiowego jego długość raczej nie ma znaczenia. Większość komercji nie przekracza 2-2,5 metra głębokości.
W przypadku topów na rzekę zwróć uwagę, by były minimum 4 elementowe. Nie wiem na jakich rzekach łowisz, ale u mnie np. na Odrze w niektórych miejscach może brakować nawet 5 elementów.

Grzegorz

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
« Odpowiedź #9 dnia: 19.11.2017, 19:05 »
Może ta linia tyczek będzie odpowiednia dla twoich potrzeb.
Posiadam starszy model Pro-Type 260  13 m i łowię na nią na każdej wodzie, komercja, rzeka Odra, stawy, glinianki. W packu: 3 topy roler pulla kit, top matchowy, top do kubka, kubki, tuby na wszystko plus pokrowiec, dałem 1900 zł.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 19.11.2017, 20:37 »
Na szybko 310 kosztuje 2200zł
210 będzie pewnie jeszcze tańsze

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Orzeszyna Arkadiusz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19.11.2017, 21:11 »
Witam
Ja powiem tak. Jeżeli to jest twoja pierwsza tyczka to nie kupuj jakieś drogiej. Na początek do nauki kup sobie jakąś za nie wielkie pieniądze może Maverek 271. Nauczysz się nią operować to wtedy kup sobie porządną tyczkę. Wiem co piszę bo zrobiłem tak samo, nie raz połamałem tyczkę, źle cofałem albo nie trafiłem na rolki. Do nauki miałem Maverka z serii 271 plus, idealnie mi się sprawdził podczas nauki łowienia na tyczkę. Po sezonie nauki łowienia (złamałem 7 razy) Maverek poszedł na części a teraz łowię tyczką Tubertini elite 13 m. Tyczka jest sztywna i bardzo szybka ale też kosztuje.
Jak dobrze poszukasz to znajdziesz za niewielkie pieniądz jest już koniec sezonu.