Autor Wątek: Plecionka na suma  (Przeczytany 20418 razy)

Offline Tim Carp-Amur

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Złów i wypuść!
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Plecionka na suma
« dnia: 09.03.2015, 08:01 »
Jakie polecacie główne plecionki na suma ? Jakaś firma znana wam, poszukuje coś fajnego, dobrego, mocnego i taniego.
Pozdrawia cały TIM!

Offline vito222

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
  • na luzie
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Plecionka na suma
« Odpowiedź #1 dnia: 09.03.2015, 09:06 »
cześć
na Alledrogo jest zatrzęsienie od plecione, nie łapie suma ale myślę że zestaw musisz oprzeć na mocnym wędzisku i kręciło a plecionka jak najbardziej.
każda będzie dobra z tym ze markowe linki posłużą o wiele dłużej, kolejne pytanie rzeka czy jezioro i czy zestaw zarzucasz czy wywozisz?????? 

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #2 dnia: 09.03.2015, 09:25 »
Ja używam żółtej Power Pro 50lb.
Są jeszcze zielona, czerwona i biała.
Kosztowała coś ok 100pln za 275m, teraz trzeba dać trochę więcej.
Jedna z najlepszych plecionek na rynku o ile trafi się na orginał.
W tamtym roku widziałem na targu podróbki po 30pln za 135m.

Offline Tim Carp-Amur

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Złów i wypuść!
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #3 dnia: 09.03.2015, 21:04 »
Wywoże, ale narazie pytam po forach czy macie jakieś polecane, ja wiem ze na allegro jest pełno.
Jezioro, no na wątróbke nie bede kombinował, dno zamulone, jezioro ma ok 55ha, głębokość to może tam gdzie będe wywoził to z 3-4m może 5m dokładnie. Suma jest sporo.
Jezioro sie nazywa Sosina okręg katowice numer 011 może znacie.
Pozdrawia cały TIM!

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 24.06.2015, 17:36 »
W pierwszym zdaniu jest kilka wykluczających się przymiotników. dobre rzadko kiedy jest tanie, mocne nie zawsze jest fajne :D

Ja też polecam POWER PRO

Ja używam 100LB GREEN MOSS cena za 300 yds kolo 150-200 zł. Nie strzepi się, nie zmienia kształtu, nie odbarwia się i urwać się jej nie da.

Na Sosinie byłem w zeszłym tygodniu na rekonesansie spacerowym, fajny zbiornik, myślę że warto byłoby się tam wybrać na rybki, a jeśli są tam sumy to na pewno zawitam tam w tym roku :-)

Pozdrawiam Michał

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24.06.2015, 18:17 »
Power Pro to dobra plecionka. Używałem kiedyś tej o średnicy 0,56mm. Jako nowa plecionka robi znakomite wrażenie. Takie bardzo solidne. Jest sztywna, masywna. To dzięki teflonowaniu. Problem jest taki że teflon jest relatywnie nietrwały.... Bo zacząć należy od tego, że moim zdaniem plecionkę na suma to kupuje się na kilka lat intensywnego łowienia.
Moja PP straciła zupełnie teflon w trzecim roku łowienia. Już w drugim zaczął się ścierać/ zmywać. W trzecim roku z pierwotnej sztywności masywności już nic nie zostało. Teraz jest to już bardzo miękka, taka trochę szmaciana plecionka.
Kolejnym problemem PP jest to że właśnie z powodu tej pierwotnej dużej sztywności niespecjalnie nadaje się do kołowrotków spiningowych. Owszem można ją na takie maszynki nawijać, ale zdecydowanie lepiej jest na multiplikatorze.
PP także nie jest w całości zbudowana z włókien Dyneema. Napewno jest tam domieszka Spectry. Dyneema jest najlepszym materiałem, ale też i najdroższym.

Generalnie, tym osobom które na poważnie chcą rozpocząć swoją przygodę z sumowaniem, polecam do łowienia stacjonarnego z brzegu używanie możliwie najgrubszych plecionek z czystej dobrej dyneemy, i zainwestowanie w porządne multiplikatory.
Najgrubsze tzn. o średnicy 0,80 do 1mm, nawet 1,2mm. Do tego duży multik na który nawiniemy minimum 200m takiej linki. Najlepiej 300.
Takiego sprzętu często własnie używają prawdziwi zawodowcy (nie mówię o tych z marketingowych teamów). Sprzęt na lata. A co również bardzo istotne, dzięki dużemu zapasowi mocy nie zostawia się ryb w zaczepach.

Grubość plecionki oczywiście w żadnym stopniu nie przeszkadza sumowi. Jak powiedział mój znajomy zawodowiec, suma da radę łowić nawet na cienką linkę od samochodu :)
To nie jest głupia ryba. Bynajmniej. Ale grubość linki głównej, i przyponu w zasadzie nie ma żadnego znaczenia.

Offline Loktok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 24.06.2015, 18:39 »
Dokładnie tak jak Grzesiek mówi, łowiąc sumy trzeba się nastawiać na duże ryby i sprzęt powinien być porządny, gruba plecionka wymaga solidnych kręciołów ja osobiście używam multików:

Abu revo toro winch 61 (sprawdza się też do ciężkiego castingu)
Okuma soltera 15 (to już tylko do stacjonarki) mieści się na nim około 200-250 m plecionki 80 lb.

Co do jakości plecionek to tez się zgadzam z tym, że PP po 2-3 sezonach będzie do wymiany, ale inne tańsze już po połowie sezonu będą jak to Grzegorz określił "szmaciana"
Pozdrawiam Michał

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24.06.2015, 23:09 »
Aby nie być gołosłownym.
Zwróćcie uwagę jakiej plecionki używa Ondra na trudnym łowisku.
Uważam że ma średnicę przynajmniej 1mm.
Od 5min filmiku.

Naprawdę nie ma sensu zrywanie ryb i puszczanie ich z hakiem i kotwica, czy nawet pojedyńczą kotwicą w przełyku czy skrzelach. To żadne fair play, tylko wielka męka dla ryby. Cienkie pletki są propagowane tylko dlatego że szybciej się zużywają. Biznes i nic więcej.
Natomiast tak gruba pletka w ostateczności spowoduje rozgięcie się haka, czy ewentualnie rozcięcie pyska ryby. To żaden problem, Ryba na pewno przeżyje.
A z całą pewnością nawet 1,5mm pletka na kołowrotku nie wpłynie ujemnie na łowność naszego zestawu.

Offline pejocik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #8 dnia: 11.02.2016, 10:10 »
Co do plecionki i jej grubości zgodzę się, ale stosowanie 1mm sznurka to przesada na nasze Polskie wody. To nie Pad, gdzie mamy szansę złowić ryby przekraczające 130 kg - baaa mam nadzieję, że u nas takie pływają ale to przerost formy nad treścią ;) Trzeba pamiętać, że tak gruba plecionka wymaga użycia odpowiednich gabarytów młynka co dodatkowo wpływa na koszta zestawu. Dla początkujących wystarczą w zupełności plecionki od 0.50mm do 0.60mm, a dla bezpiczeństwa 8-splotowe  - trzeba być wybitnie uzdolnionym, żeby na takiej średnicy plecionki stracić rybę :P

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #9 dnia: 11.02.2016, 20:32 »
Jakie polecacie główne plecionki na suma ? Jakaś firma znana wam, poszukuje coś fajnego, dobrego, mocnego i taniego.
Firma która specjalizuje się w temacie na suma to black cat ma niesamowite plecionki  inna dobra jaka mogę polecić to dragona 8X
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #10 dnia: 21.10.2017, 11:37 »
Witam
Odświeżę kotleta a nóż może komuś się przyda :)
Serfując natknąłem się na testy plecionek gość ma ciekawe filmiki, może komuś się przydać 
zobaczcie jego też inne filmiki bo ma tego trochę
 https://www.youtube.com/user/Klaudiusz3/videos
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline PoProstuWędkarz

• Reputacja: 28
« Odpowiedź #11 dnia: 20.11.2019, 11:33 »
Witam.Jestem ciekawy jaką plecionkę stosujecie na sumy/duże szczupaki.

Ja stosuję grubości od 0.23 do 0.30mm.

Jestem ciekaw,czy plecionka dajmy na to 0.40 mocno skraca rzuty w porównaniu do 0.30

Przykładowo na gumie 12.5cm z 15-20gr obciążeniem.

Adnotacja moderatora:
Pytanie przeniesione do już istniejącego wątku. Prosimy nie powielać tematów, a szukać tych już istniejących i tam zadawać pytania.

Offline Rych

• Ekspert
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #12 dnia: 20.11.2019, 13:18 »
Co tam się szczypać, od razu 2.0mm. Jak zahaczysz jakiś zatopiony skarb, to go wyciągniesz w razie czego ;) Tylko polecam sprawdzić, przy tym "okoniowo-sumowym" kiju, czy ostatnia przelotka ma większa średnice niż 2mm, bo możesz nie przełożyć tej plecionki :P

Offline PoProstuWędkarz

• Reputacja: 28
« Odpowiedź #13 dnia: 20.11.2019, 15:50 »
okoniowo-sumowy kij poległ na sumie :D .Niestety hamulec wtedy na beton był skręcony...tak bym go wytachał.

ale spokojnie,wrócił z gwarancji ma się dobrze.Plećke 0.23-0.30 stosuje na kijaszku do 70gr wyrzutu.Szczupaki i sumy nie mają szans.

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #14 dnia: 20.11.2019, 15:55 »
Standardem na suma jest plecień 0,60 oczywiście jeśli mowa o stacjonarce, oraz ostania przelotka ma od 0,5 - 1cm więc nawet sznurek przeciągniesz :P.  Natomiast co do spina się nie wypowiem.
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek