Autor Wątek: Kołowrotek do wędki Drennan Acolyte Match Plus 14 ft  (Przeczytany 4512 razy)

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
Odp: Kołowrotek do wędki Drennan Acolyte Match Plus 14 ft
« Odpowiedź #30 dnia: 11.05.2020, 21:33 »
(...) Jednak największą wadą tego modelu jest kolor, bo Stradic, kurna, powinien być biały! Biały! (...)

Srebrny ze srebrną korbką (nawet knoby srebrne), lub CI4 w swoich czerwieniach i grafitach z korbką z węgla i knobami w szarości i czerwieni...

Parz melisę Jacek.

Offline Bartek.B

• Ekspert
  • Reputacja: 451
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #31 dnia: 11.05.2020, 21:34 »
Ostatni Stradic, który nie miał luzu na korbie, to model z 98 roku, więc akurat tą przypadłością bym się nie podniecał. Jednak największą wadą tego modelu jest kolor, bo Stradic, kurna, powinien być biały! Biały! Temu, który sprawił, że jest inaczej, powinno się coś urwać.
Jacek nic nie stoi na przeszkodzie, abyś go walnął pędzlem, czy zanurzył w wiadrze ze Śnieżką. ;D Jeśli nowy miałby być biały, to tylko biała perła, jak na samochodach. To byłoby coś. :)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 11.05.2020, 21:39 »
Niestety muszę kolegom przyznać rację.
Którym kolegom? Wszystkim :-[
Są na rynku egzemplarze Stradiców o kiepskiej pracy/jakości, przewaga jest mimo wszystko tych dobrych, ale ja też to zauważyłem.
Podobnie sytuacja prezentuje się z Daiwą.
Smutny jest fakt, że mam takie odczucia zarówno do modeli ze średnich, jak i niższych półek. Z wysoką półką mam rzadziej do czynienia, ale ta zdaje się jednak trzymać poziom.
Nie wiem czy to charakterystyka naszego, polskiego rynku, czy duże koncerny tak luzują sobie kontrolę jakości.
Takie są na chwilę obecną fakty i warto kupować w sklepie stacjonarnym, tudzież u dobrego sprzedawcy wysyłkowo.
Sam niedawno wymieniłem młynki do "średnich" feederów, które to są najczęściej używane i zabierane na ryby. Jako, że wysyłkowo, to przed zakupem poprosiłem by ktoś, kto ma pojęcie, sprawdził młynki przed wysyłką, bo wiem o kiepskich sztukach. W innym wypadku będę marudził i wymieniał- ostrzegłem :-[ Zadowolony z zakupu użytkuję z uśmiechem.
Tak, wiem, zdaję sobie sprawę, że to trochę niedorzeczna sytuacja, ale jeśli ktoś ma zamiar wydać więcej niż stówkę na młynek i gardzi konstrukcjami sprzed 20-tu lub 30-tu lat, to warto by zadbał o swoje.

Stradic FL to konstrukcja nieco przełomowa, wpakowano do niej technologie jeszcze kilka lat temu zarezerwowane dla wysokich półek, a te naprawdę robią różnicę. Jeśli trafi się dobry egzemplarz, to serio można docenić zakup.
Luzów jeszcze nie spotkałem w tym modelu, przez ręce przeszło mi 15-20 sztuk. Zresztą kasowania luzów nie rozumiem do końca, 0,1 lub 0,05mm naprawdę może zrobić różnicę, jeśli taki luz technologiczny pozostawimy, lub też taki pozostawił producent. Kasowanie do zera to tylko przyśpieszone zużycie przekładni, nic więcej, zwłaszcza w odkształcalnych obudowach.
Jedyne co zauważam w Stradicach, to fabrycznie suche jak pieprz koła napędowe i czasem problemy z płynnością hamulca- też kiepskie smarowanie winne.
Mnie osobiście nie podchodzi do spławika czy feedera ten model, stała blokada obrotów wstecznych strasznie mnie odrzuca przy tych technikach połowu, stąd moje ukierunkowanie na Daiwę i ofertę LT. Nadal oferują przełącznik obrotów wstecznych, a także większy zakres rozmiarowy w stosunku do "śródlądowej" oferty Shimano.

Temat główny to młynek pod spławik, kwota na zakup nie taka mała, a jednak.... ciężko coś fajnego polecić.
Główni gracze na rynku kołowrotków oferują pod spławik tyle, co kot napłakał.
Również przymknąłbym oko na pojemność szpuli czy klip żyłki, podkład można zrobić z żyłki, czy korkogumy.
Nawet kute przekładnie nie są "must have" do spławikowania, to jednak lekka technika. Ważne jednak by miały dużą sprawność i oferowały ładną pracę. Większy nawój, wyłącznik blokady wstecznej i podwójna korbka (lub możliwość założenia takowej). Taki młynek to już niezła gratka, do tego niska masa, stawiam na nowoczesność ;)
Czesiek

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #33 dnia: 11.05.2020, 21:41 »

Pomijając fakt, że mimo niskiej wagi Akolitki są jednymi z gorzej wyważonymi odległościówkami. To, czemu mit. Dla mnie wyważenie, to najistotniejsza sprawa, chyba że łowiłbym jak dziadek. Do tego ja nie trzymam stopki między palcami, wręcz wysuwam paluchy na blank. I z takim chwytem wole cięższy kołowrotek i jak najlepiej wyważony kij niż te parę gramów w dół. Bo przy kilku godzinnej sesji szybkościowego łowienia z zestawem, który leci na pysk. Szybko padnie mi łapa, mimo że będzie on ultralekki.

Póki środek ciężkości wypada przed punktem podparcia nie ma znaczenia waga kołowrotka. Takie wieści znalazłem na tym forum, sprawdziłem i gdzieś to się mi sprawdza.

Tak się składa, że mam dwie Akolitki w tej samej długości i mogę nad wodą używać w tym samym czasie z kołowrotkiem ważącym 200 gramów(Ballistic) jak i 400gramów(super x 3000gtm). Komfort używania lekkiego zestawu bez porównania większy, zwłaszcza przy rzutach czuć różnice. Trzymając w ręce zestaw te dodatkowe 200g też robi różnicę.
Trzymam stopkę między palcem serdecznym  a wskazującym.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #34 dnia: 11.05.2020, 21:53 »
Odkąd pamiętam, zawsze chciałem mieć Stradica, ale białego! Z szarą szpulą, z podwójną wajchą... Nigdy nie miałem.

Tak się składa, że mam dwie Akolitki w tej samej długości i mogę nad wodą używać w tym samym czasie z kołowrotkiem ważącym 200 gramów(Ballistic) jak i 400gramów(super x 3000gtm). Komfort używania lekkiego zestawu bez porównania większy, zwłaszcza przy rzutach czuć różnice. Trzymając w ręce zestaw te dodatkowe 200g też robi różnicę.

:thumbup:

Jeśli jednak kolega trzyma np. cztery palce przed stopką, to zmienia się układ, więc waga kołowrotka w pewien sposób działa na jego korzyść, odciążając szczytówkę. To jednak chwyt raczej nietypowy. Przy dwóch palcach przed stopką i dwóch za nią, nawet podczepione kowadło nie wpływa na wyważenie kija, bo ramię się nie zmienia.
Jacek

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #35 dnia: 11.05.2020, 22:28 »
@Syborg
Zgadza się. Zbytnio uprościłem patrząc przez to jak ja trzymam zestaw.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #36 dnia: 11.05.2020, 22:50 »
"Wysuwanie paluchów na blank", czyli trzymanie za foregrip, raczej utrudnia operację przyhamowania schodzącej ze szpuli żyłki w końcowej fazie zarzutu (żyłkę dociska się do szpuli środkowym lub wskazującym palcem ręki trzymającej wędzisko), a owa operacja jest kluczowym elementem poprawnego zarzucania matchowego. Zawodowcy zalecają chwyt w palcowym układzie 3-stopka-1 (zamiast 2-stopka-2 czy 1-stopka-3) i tego się trzymajmy :)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #37 dnia: 11.05.2020, 23:35 »
To widać, że jestem inny, mi się akolitkami dopiero w miarę komfortowo łowiło przy kołowrotku 450+(Mw4012), do kolowrotka290+ doklejałem 130gr przy kapslu. I takim zestawem mogłem machać cały dzień.
Próbowałem z młynkami około 250gr i tu z powodu wyważenia ciągle to korygowałem, co mnie tylko irytowało i szybko męczyłem tym łapę.
Dla mnie wyważenie ponad wagę zestawu. O ile przy łowieniu na leniucha może nie jest tak istotne. Tak aktywnym łowieniu robi to różnice.

A przy takim chwycie to już jest niebo a ziemia.i ja wolę tę 200gr niż ciągłą walkę z piórkiem.

"Wysuwanie paluchów na blank", czyli trzymanie za foregrip, raczej utrudnia operację przyhamowania schodzącej ze szpuli żyłki w końcowej fazie zarzutu (żyłkę dociska się do szpuli środkowym lub wskazującym palcem ręki trzymającej wędzisko), a owa operacja jest kluczowym elementem poprawnego zarzucania matchowego. Zawodowcy zalecają chwyt w palcowym układzie 3-stopka-1 (zamiast popularnego 2-stopka-2) i tego się trzymajmy :)

Ja hamuje fuckiem xD

Rzut :

p

Hamowanie od razu do dołu i tu już przerzucam paluchy na blank

Przy topieniu i ustawianiu zestawu już mam łapę na forgripie i paluch na blanku.

Robię to z automatu i tak już do końca paluszek przerzucam za stopkę tylko na czas rzutu.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #38 dnia: 12.05.2020, 00:17 »
Fajny gekon.
Każdy orze jak może i jak mu wygodniej.
Jeden ma w łapie 2kg inny 20kg i tak długie palce, że kobiety mdleją. Działa? Jest git? To niech się specjaliści wypowiadają dlaczego działa a nie powinno.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Marcin

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #39 dnia: 12.05.2020, 01:00 »
Po burzliwej dyskusji, poszperałem i znalazłem coś takiego: Shimano Stradic FL 4000 MHG.
Z tego co się orientuje to M oznacza ciut spłyconą szpulę.Pomyślałem, że jednak doskrobie troche grosza i ten kołowrotek spełni moje oczekiwania...
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Pozdrawiam.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #40 dnia: 13.05.2020, 07:55 »
Spłycenie szpuli nic Ci nie da ale jak wolisz :P I tak będziesz musiał robić podkład żeby nie nawijać 350m 0,16 bo pojemność to 165-0,25.  Sam używam Stradica Ci4 ze spreparowana szpula aby weszło 150 m porządnej żyłki. W Ninjy czy Zauberze mam tak samo, nawinięta tania żyłka oklejona izolacją. Raz robisz i masz spokój do końca życia kołowrotka.