To oznacza, że np: Sustain z przełożeniem 6.2:1 będzie za słaby do np: metody i zdecydowanie lepszą opcją będzie model z przełożeniem 5.3:1 - przynajmniej teoretycznie...
Cytat: Michał N. w 11.11.2025, 22:46Cytat: tench w 11.11.2025, 20:10 Jak ta wolna oscylacja wpływa (niekorzystnie) według Ciebie na łowienie feederem?Pytam, ponieważ nie miałem nigdy młynka z wolną oscylacją. Faktycznie model FK 4000 jest u nas niedostępny... Ale ten Vanford też kusi...Wolna oscylacja,znacząco wydłuża żywotność mechanizmu przekładni kołowrotka i to jest jej główne zadanie.Wolna oscylacja to inne pojęcie niż niskie przełożenie w przekładni. Niska oscylacja ma za zadanie idealnie ułożyć linkę aby kolejne zwoje sie nie zakleszczały i dawały łatwiejsze oddawanie rzutu. Natomiast niskie przełożenie to jest właśnie ta moc w kołowrotkach.
Cytat: tench w 11.11.2025, 20:10 Jak ta wolna oscylacja wpływa (niekorzystnie) według Ciebie na łowienie feederem?Pytam, ponieważ nie miałem nigdy młynka z wolną oscylacją. Faktycznie model FK 4000 jest u nas niedostępny... Ale ten Vanford też kusi...Wolna oscylacja,znacząco wydłuża żywotność mechanizmu przekładni kołowrotka i to jest jej główne zadanie.
Jak ta wolna oscylacja wpływa (niekorzystnie) według Ciebie na łowienie feederem?Pytam, ponieważ nie miałem nigdy młynka z wolną oscylacją. Faktycznie model FK 4000 jest u nas niedostępny... Ale ten Vanford też kusi...