Autor Wątek: Kupiliśmy  (Przeczytany 6332128 razy)

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 167
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kupiliśmy
« Odpowiedź #22950 dnia: 12.11.2025, 06:31 »
To oznacza, że np:
 Sustain z przełożeniem 6.2:1 będzie za słaby do np: metody i zdecydowanie lepszą opcją będzie model z przełożeniem 5.3:1 - przynajmniej teoretycznie...

Wszystko zależy od obciążenia. Koniec rozmowy bo zaczyna sie robić off top ;)
- Arek -

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 374
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #22951 dnia: 12.11.2025, 08:39 »
Może i nie kupione, ale za to dostałem na imieniny. Nie powiem, bo szczękę podnosiłem z ziemi.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Online tench

• Ekspert
  • Reputacja: 65
  • Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #22952 dnia: 12.11.2025, 15:37 »

Wszystko zależy od obciążenia. Koniec rozmowy bo zaczyna sie robić off top ;)
[/quote]

Po prostu jest głoszonych za dużo sprzecznych opinii przez fachowców na tym forum w temacie przełożenia, wolnej oscylacji kołowrotków i robi się bałagan.
Łukasz

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 738
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #22953 dnia: 12.11.2025, 16:54 »
Jak ta wolna oscylacja wpływa (niekorzystnie) według Ciebie na łowienie feederem?
Pytam, ponieważ nie miałem nigdy młynka z wolną oscylacją.

Faktycznie model FK 4000 jest u nas niedostępny...
 Ale ten Vanford też kusi...

Wolna oscylacja,znacząco wydłuża żywotność mechanizmu przekładni kołowrotka i to jest jej główne zadanie.

Wolna oscylacja to inne pojęcie niż niskie przełożenie w przekładni. Niska oscylacja ma za zadanie idealnie ułożyć linkę aby kolejne zwoje sie nie zakleszczały i dawały łatwiejsze oddawanie rzutu. Natomiast niskie przełożenie to jest właśnie ta moc w kołowrotkach.

A w którym miejscu ,napisałem cokolwiek o  przełożeniu ?
Wolna oscylacja,owszem,lepiej układa linkę,ale nie taki był główny zamysł konstruktora. Jest o tym dużo materałów na internecie.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 329
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #22954 dnia: 12.11.2025, 17:06 »
Krwawy niech wydzieli temat to podyskutujemy o przełożeniach i oscylacjach. Ja mam doświadczenia praktyczne więc możemy podyskutować.

Online tench

• Ekspert
  • Reputacja: 65
  • Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
« Odpowiedź #22955 dnia: 12.11.2025, 19:54 »
 A ja dzisiaj podjąłem ostateczną decyzję i zamówiłem Ballistic-a HD 4000.

Jak pożyje jeszcze trochę to połowię...
 Jak połowię to się sam przekonam czy jego wysokie przełożenie jest dobre czy też nie.
Łukasz

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #22956 dnia: 19.11.2025, 16:19 »
Udało mi sie wyrwać te kijaszek w cenie poniżej 400 zeta nowy 8) Więc do ukochanej super slim power feeder w wersji 3,3m do 100g dołącza większy brat 3,6m do 150g :-*  uwielbiam te kije. Postaram się wrzucić recenzje na sucho, bo aura sie spier... odmówiła posłuszeństwa :P

Czuć zdecydowanie większy zapas mocy i jest sztywniejsza przy ugięciu. Będzie fajnie kontrastować z innym kijem daiwy nzone S power feeder 3,6m do 100g którego obecnie używam.

Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 158
  • Tomek
« Odpowiedź #22957 dnia: 25.11.2025, 20:55 »
Przyszedł dzisiaj zakupiony w sobotę dwukomorowy pokrowiec MIKADO z serii CAGE FEEDER o długości 150 cm. Ogólnie jestem zadowolony, materiał ok, sztywny, daje wrażenie dobrego zabezpieczenia sprzętu. Suwaki solidne, rączka do przenoszenia oraz szelka też wydają się być solidne. Jedyne co mnie denerwuje, to przegroda wewnętrzna zrobiona z materiału który strasznie szeleści, mnie akurat to trochę denerwuje, jakby jakąś folię materiałem obciągnęli.
Tomek

Offline Mardagg

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #22958 dnia: 25.11.2025, 21:49 »
Udało mi sie wyrwać te kijaszek w cenie poniżej 400 zeta nowy 8) Więc do ukochanej super slim power feeder w wersji 3,3m do 100g dołącza większy brat 3,6m do 150g :-*  uwielbiam te kije. Postaram się wrzucić recenzje na sucho, bo aura sie spier... odmówiła posłuszeństwa :P

Czuć zdecydowanie większy zapas mocy i jest sztywniejsza przy ugięciu. Będzie fajnie kontrastować z innym kijem daiwy nzone S power feeder 3,6m do 100g którego obecnie używam.

A jak się spisuje ten 3,6m do 100g? Szukam czegoś na mały uciąg na odrze i kanałach międzyodrza w Szczecinie i okolicach. Jakieś słabe strony kijka? A może coś Cię w nim szczególnie urzekło?

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #22959 dnia: 25.11.2025, 22:24 »

A jak się spisuje ten 3,6m do 100g? Szukam czegoś na mały uciąg na odrze i kanałach międzyodrza w Szczecinie i okolicach. Jakieś słabe strony kijka? A może coś Cię w nim szczególnie urzekło?

Wersja daiwa S power 3,6m do 100g jest moim zdaniem ciutke za miękka żeby sie nią fajnie i celnie rzucało na dłuższym dystansie. Łowie na wodzie stojącej także o łowieniu na rzece nie powiem Ci nic, bo nie mam doświadczenia w tej materii :/ Ale wersją super slim power feeder 3,3m do 100g podajnikiem 40g rzucało mi sie zdecydowanie lepiej i dalej niż większą "eSką" dlatego polowałem na slimke w większej wersji. Może to kwestia gramatury koszyka i ładowania kija. Niestety pod większą rybą "eski" nie udało się przetestować. Natomiast na sucho przy porównaniu wersji S power 100g i wersji super slim do 150g praca i ugięcie się różnią tak naprawdę niewiele. Podnosiłem 1,5l butelkę z wodą i troszkę więcej zapasu mocy jest po stronie wersji 150g ale na moje to nie są jakieś kolosalne różnice. Miałem też nzon niebieska medium 3,6m do 80g i ona mi jakoś bardziej leżała w ręce miałem większą frajdę z holu tym kijem. 
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43