Autor Wątek: Polowanie kuszą na wzdręgi - krew się we mnie gotuje  (Przeczytany 22435 razy)

Offline Hein

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 18
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Polowanie kuszą na wzdręgi - krew się we mnie gotuje
« Odpowiedź #15 dnia: 10.03.2015, 22:05 »
czy nie zabiłeś w swoim życiu niemniej ryb?? Ja nie rzucę kamieniem ,bo był czas ,że leciało do siaty co popadło ,ale było to związane z powiedzmy z ojca na syna :). Teraz prawie wszystko wypuszczam .Pytanie czy to jest z jednego wypadu czy z paru??,ma też film z linami i przeprosił za niego zabił komplet. Też początkowo byłem zbulwersowany ale jak poczytałem trochę i popatrzałem co chłopaki robią ,rzadko który z nas wnosi tyle w ochronę wód co jego ekipa zapalonych kuszników .Podszedł mnóstwo okazałych ryb i ich nie zabił ,darował im życie na dowód tego tez jest film w sieci .Czytałem też ,że ich podejście do tego sportu też jest rygorystyczne ,tam gdzie mogą to strzelą ,a tam gdzie jest kiepsko z rybami nie strzelają .
Krzychu

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 10.03.2015, 22:12 »
Uważam że mialby o wiele lepszy wizerunek gdyby kręcił filmy podwodne, pokazywal ryby w ich środowisku , nie ma zbyt wielu takich ludzi i filmów i na pewno by budziły pozytywne emocje - przeczytaj co ludzie piszą w komentarzach na YT. Ja tez już dawniej widzialem jego filmy i uważałem że robi dobrą robotę ( np strzelając do tołpyg ) - ale w tym filmie z wzdręgami to przegiął facet pałę :thumbdown:
Pozdrawiam - Gienek

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10.03.2015, 22:18 »
Ok. spoko. Wierzę że jest grono osób z racjonalnym podejściem.
Ale co będzie jeżeli ten "sport" bardziej się spopularyzuje? Nastanie tzw. "moda". Pomyślałeś o konsekwencjach? Ilu półgłówków dorwie się do kusz? Myślisz że jakiś nowobogacki dzieciak, będzie się przejmował przepisami? Najpewniej nie. A szczytem jego marzeń będzie zapierdolenie metrowego szczupaka, i chełpieniem się tym wśród swoich kolesi. A jak wytłuką piękne ryby, to szybko znajdą sobie jakąś inną "modną zabawę".

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: 10.03.2015, 22:18 »

to co na tym filmie jest pokazane to w mojej glowie sie nie miesci czego ci ludzie nie wymysla
Grzesiek zgadam sie z toba w 100% zakaz bez wgledny przeciez to rzeznia w czystej postaci
gnoje wykuja wszystko z tej wody
ciekawy jeste co by poczul taki specjalista sportowiec jak bym walna z takiej kuszy do niego a on na  tej lince spieprzal tak jak ten sum
Maciek

Offline Hein

« Odpowiedź #19 dnia: 10.03.2015, 22:21 »
Ale dlaczego przegioł pałę na tym forum też są ludzie ,którzy łowią i zabierają ryby zgodnie z regulaminem,nikt ich nie krzyżuje tutaj za to ,a tu nie wędkarz i obruszenie. Jeśli byłby zakaz zabierania ryb to mógłbym go potępić a tak nie mam prawa :). Jestem za tym żeby był całkowity zakaz zabierania ryb, ale tutaj facet zapłacił niemało aby móc to zrobić .Swoimi działaniami społecznymi wiele też ryb uratował.
Krzychu

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 10.03.2015, 22:24 »
Kazdy ma swoje zdanie ja mam takie i zosrane przy swoim
Maciek

Offline Hein

« Odpowiedź #21 dnia: 10.03.2015, 22:24 »
Grzesiek nie bój żaby byle dureń z kuszą ryby nie podejdzie ,wymaga to lat treningu cierpliwości siły ducha i siły woli. Także byle Wiesiek szybko się zniechęci.
Krzychu

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #22 dnia: 10.03.2015, 22:32 »
Myślę, że ten 'kusznik' popełnia jeden błąd. Nie powinien pokazywac samego polowania na wzdręgi i ich zabijania. To jakby mysliwy pokazywał film jak zabija zwierzynę. Łatwo jest coś zaakceptować jak się nie widzi pewnych rzeczy. Jeżeli wiemy, że zabrał dwie wzdręgi - to jest łatwo to 'przełknąć'. Jak widzimy jak je zabija, pojawia się jakaś blokada.

Jeżeli sie jednak zastanowimy - to wiele osób zabierających ryby do domu też je zabija, czasami w brutalny sposób. Ja tez nie lubię oglądać filmów 'kuszników' - przyznam się szczerze, że nie rozumiem też tej pasji. Nie pasuje to do nowoczesnego wędkarstwa - jak uważacie?
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 10.03.2015, 22:32 »
Wiesz mam troszke pojecia w temacie lata snuruje z rura nuruje na bezdechu
tylko ze to czysta rekreacja na rafach przedewszystkim poluje sie z kamera kreci filmy lub zdjecia
pomysl nawed nam rafach co by mieli w wodzie jakby z kuszami tam smigali na pelnym ofenie
moim zdaniem to koda z morza dla polskich nowobogackich czyli rejony chorwacji gdzie jak snurujesz to jezowce w wodzie zostaly lub grecja gdzie rybki tez juz coraz mniej w grecji mnostwo jest gosci z kusza
a polsce pewnie moda i tyle dla hogatych........
Maciek

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
« Odpowiedź #24 dnia: 10.03.2015, 22:33 »
 ::) :thumbdown:

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 10.03.2015, 22:37 »
i całkiem przypadkiem mają sklep z takimi zabawkami i całym sprzętem pływającym ... robicie szum i to jest to co temu kolesiowi potrzebne. Coraz większa widownia.

Offline Hein

« Odpowiedź #26 dnia: 10.03.2015, 22:40 »
Jako wędkarz jestem przeciwny zamiast zabicia mogli by wymyślić jakiś inny sposób na to,żeby polowanie uznać za udane np.fotografia lub cokolwiek innego. Z  drugiej strony nie uważam faceta za szczególnego sadyste ,wielu wędkarzy również znęca się nad rybami zgodnie z regulaminem :)
Krzychu

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 10.03.2015, 22:47 »
Ja uważam tak samo jak Hein. Nie różnią się niczym od przeciętnego Polskiego wędkarza. Większość z was bierze więcej ryb od nich. Wędkarzy oficjalnie jest około 600tyś.,a kuszników kilkuset. Kto robi większą szkodę? Obłuda i hipokryzja to kolejna "cudowna" Polska cecha.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 10.03.2015, 22:52 »
To jest usankcjonowane prawnie i dozwolone w RP łowiectwo. Porównywalne z polowaniem na Jelenie ,Sarny,Dziki czy Zające!Ci ludzie zdają egzaminy ,opłacają zezwolenia ! Może nie popadajmy w przesadę??
Arek

Offline Hein

« Odpowiedź #29 dnia: 10.03.2015, 23:00 »
Miejmy nadzieję ,że chłopaki też będą coraz częściej podchodzić ryby i darować im wolność. Wśród wędkarzy dokonuje się zmiana podejścia do wędkarstwa ,miejmy nadzieję ,że kusznicy będą kręcić wspaniałe okazy ryb i darują im życie .Tak na marginesie możemy się od nich wielu rzeczy dowiedzieć o łowiskach, rybostanie itd. Wszyscy ,którzy odpoczywamy nad wodą  czy tez pod nią musimy być zjednoczeni bo mamy wspólny cel ochrona polskich wód.
Krzychu