Autor Wątek: Korona królów - dzieło czy szmira?  (Przeczytany 10322 razy)

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Korona królów - dzieło czy szmira?
« Odpowiedź #15 dnia: 23.01.2018, 10:11 »
Starożytność, Wieki ciemne, Polska w początkach państwowości to jest to co misie lubią najbardziej. Także Gra o Tron to jest coś od czego wzroku oderwać nie mogę. Oglądając koronę królów czuję się jakbym był na badaniu prostaty zajadając jednocześnie surową cebulę. Nie polecam.

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 23.01.2018, 10:42 »
Szczerze to wolę włączyć Ps4 i zagrać mecz w fife 😁

Tak jest, osiemnasteczka wjeżdża bardzo dobrze w takich sytuacjach ;D
Pozdrawiam
Marcin

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #17 dnia: 23.01.2018, 10:54 »
Szczerze to wolę włączyć Ps4 i zagrać mecz w fife 😁

Tak jest, osiemnasteczka wjeżdża bardzo dobrze w takich sytuacjach ;D
A ja odpale bfa.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 23.01.2018, 11:24 »
Pomysł dobry, oglądam, ale wykonanie do bani.U pań wydepilowane brwi, u panów umyte, puszyste włosy ;D.Takie to wszystko czyste, ubrania bez łat i dziur u pospólstwa.Sceny w lesie sosnowym z Lasów Państwowych z jednolitych gatunkowo nasadzeń a nie jak z puszczy itd.Take to wszystko ugłaskane, włącznie z aktorami[rycerzami bez jaj] ;D

Offline Karpik123

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Methoda wymiata!
« Odpowiedź #19 dnia: 23.01.2018, 11:49 »
Ten serial przypomina mi ,,Wspaniałe stulecie''. Tyle, że tam było Imperium Osmańskie, tu jest Królestwo Polskie. Jak dla mnie to to samo, co Jaxon zrobił z podajnikami Prestona i Drennana (skopiował je). Ale film fajny.
Pozdrawiam, Grzegorz.

Splot

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23.01.2018, 11:52 »
Ten serial przypomina mi ,,Wspaniałe stulecie''. Tyle, że tam było Imperium Osmańskie, tu jest Królestwo Polskie. Jak dla mnie to to samo, co Jaxon zrobił z podajnikami Prestona i Drennana (skopiował je). Ale film fajny.
Dobre porównanie

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #21 dnia: 23.01.2018, 11:53 »
Wczoraj widziałem jeden odcinek. Przez tą szmirę przesuneli 1 z 10 i Fakty poszły w zapomnienie...

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 23.01.2018, 11:54 »
Bo takie było założenie. W tym że Wspaniałe stulecie według opinii internautów jest dobrym tasiemcem

Mateusz "Majcher"

Offline Karpik123

• Aktywny użytkownik
  • Methoda wymiata!
« Odpowiedź #23 dnia: 23.01.2018, 11:55 »
Wszystkie odcinki obejrzałem. Myślałem, że Mustafa będzie królem. Ale nie, chyba Selim nim ZOSTAŁ. Podobno po jego koronowaniu, imperium zaczęło się ,,sypać'' i upadło.
Pozdrawiam, Grzegorz.

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 23.01.2018, 11:56 »
Wszystkie odcinki obejrzałem. Myślałem, że Mustafa będzie królem. Ale nie, chyba Selim nim ZOSTAŁ. Podobno po jego koronowaniu, imperium zaczęło się ,,sypać'' i upadło.
A to już historia się kłania :)

Mateusz "Majcher"

Offline Karpik123

• Aktywny użytkownik
  • Methoda wymiata!
« Odpowiedź #25 dnia: 23.01.2018, 12:00 »
Tak jak Macedonia za rządów Aleksandra Macedońskiego. Pół świata opanował, ale żołnierze się buntowali i też upadło jego państwo. Grunt to mieć taktykę ( w wędkarstwie również XD).
Pozdrawiam, Grzegorz.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #26 dnia: 23.01.2018, 12:03 »
Ale tamten turecki film jest o wiele lepiej zagrany, i ma też lepszy scenariusz, grę aktorską, większy budżet. Tutaj liczba 'wątków' jest śmiesznie mała, na dodatek brakuje akcji, intryg, romansów - których na dworze polskiego monarchy było mnóstwo. O wybrykach Kazimierza powiadamia brat Aldony, a przecież to były rzeczy o których mówiła ówczesna Europa :facepalm: Dodatkowo pominięcie wojny z Krzyżakami i otoczki bitwy pod Płowcami to kastracja. To bardzo ważny moment w całej historii, na dodatek do dziś trwa spór o to jaki był przebieg bitwy i jej pokłosie, tzn. kto wygrał, czy w ogóle była to bitwa czy potyczka. Łokietek to był chytry lis, który całe swoje życie walczył  o swoje 'włości', później o zjednoczenie Polski. Tutaj pokazano go jako dziadka, który coś tam wie... Spłycono jego postać, zresztą tam wszystko musi zostać spłycone z takim budżetem. Jedynie królowa matka jest pokazana lepiej, ale niech to nie dziwi, ona najczęściej tam występuje.

Z takim budżetem powinno się robić teatr, gdzie brak plenerów i rozmachu scen i statystów nadrabia się dobrym scenariuszem i grą aktorską. Wiedźmin, jako serial, wcale źle nie wypadał, zwłaszcza kilka odcinków. Żebrowski jako Geralt był ozdobą. Tutaj gra aktorska jest fatalna, Ranczo przy tym to oskarowa produkcja.
Lucjan

Offline Karpik123

• Aktywny użytkownik
  • Methoda wymiata!
« Odpowiedź #27 dnia: 23.01.2018, 12:21 »
Luk :thumbup: lepiej spuentować nie można.
Pozdrawiam, Grzegorz.

Splot

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 23.01.2018, 12:22 »
Lucjan dobry lekki serial do obiadu. Przecież to serial typu M jak miłość, a nie dla wielbicieli historii.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #29 dnia: 23.01.2018, 12:35 »
Też masz rację. Aczkolwiek aż prosi się o większy budżet. To jak robienie ciasta na dużą imprezę. Nie piecze się byle czego. A tutaj właśnie niski budżet sprawia, że wychodzi co wychodzi. Dodam, że historia tamtego czasu jest bardzo ciekawa i dla nas Polaków szczególnie może być wciągająca. Tutaj jednak jest zbyt wiele cięć. To jakby kręcić film o dywizjonie 303 nie pokazując walk samolotów. Trzeba liczyć siły na zamiary. Jeżeli oni chcą pierwszy sezon zrobić w ilości bodajże 80 odcinków, pytanie po co? Lepiej zrobić 40 lub 30 a kasę dać na podstawowe efekty specjalne (np. Kraków w czasach Łokietka), dodać taki turniej rycerski w lepszej oprawie. A tut liczba statystów poraża. Jest ich mniej niż aktorów występujących w filmie. Suma sumarum - aby zrobić taki film, trzeba mieć pewne minimum budżetowe. A tutaj porwano się z motyka na słońce. Sam jestem ciekaw jak pokażą Kazimierza Wielkiego później. On był mocno otyły - skoro więc widać źle klejona brodę u niego teraz, jakoś nie widzę jak go ucharakteryzują poźniej.

Co ciekawe - Gra o Tron wcale nie powalała na początku. Też były skróty, nie było bitew. Ale film stał się popularny i zarabiał, więc kolejne sezony robiono z coraz większym rozmachem, ostatni to już była konkretna produkcja. Tu więc też można by pójść tą drogą, nie zaś robić płytki sit com. Nie wspominam już o tym co robi TVP. Pisanie, że HBO zawstydzone jest rozmachem Korony królów to przegięcie pały. Zawstydzeni to oni byli, ale nie rozmachem, a całością :)
Lucjan