Autor Wątek: Przypon do Method Feeder - żyłka czy plecionka?  (Przeczytany 65148 razy)

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Przypon do Method Feeder - żyłka czy plecionka?
« Odpowiedź #45 dnia: 20.07.2016, 20:20 »
Ja stosuję Korda Super Natural.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #46 dnia: 20.07.2016, 20:26 »
 Cholera droga 54 zł za 20m
Paweł

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #47 dnia: 20.07.2016, 20:29 »
Stosuję żyłkę  MISTRALL SHIRO FEEDER0,25mm / 7,80kg / i własnie pod taką żyłkę szukam plecionki

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #48 dnia: 20.07.2016, 21:16 »
Cholera droga 54 zł za 20m

Też kiedyś stałem przed takim dylematem ale zaryzykowałem i jestem zadowolony.

Jeżeli z 20 metrów zrobisz 70 przyponów do methody to już nie wychodzi tak drogo, robię już przypony drugi sezon i jeszcze mi na szpuli zostało.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #49 dnia: 20.07.2016, 21:20 »
A są jakieś rozmiary tej plecionki, bo przecieą haki Drennan Eyed Barbless Carp Feeder mają naprawdę małe oczko, by przewinąć  ją dwa razy.

Offline boruta

• Ekspert
Paweł

Offline Piitubski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #51 dnia: 21.07.2016, 08:56 »
Boruta, używałeś tą plecionkę Drennana? Wytrzymałość 4,5 kg to nie za dużo.

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 21.07.2016, 10:39 »
Jak za dużo, to co chcesz łowić, karasie chyba.  Do metody masz przypon 10 cm i musi być mocniejszy od żyłki głównej, którą masz na długim odcinku i się rozciąga.  W metodzie finezja nie jest potrzebna, bo gruba żyłka rybom nie przeszkadza.  W linku, co dałem, jest plecionka 6,8 kg i taką bym założył do metody i do tego żyłka 0,24  -  0,26, ja tak łowię i wyniki mam dobre.  A jak jadę na łowisko, to niejednokrotnie odbieram ryby z haków amatorów finezyjnego łowienia.
Paweł

Offline Piitubski

• Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #53 dnia: 22.07.2016, 09:30 »
Boruta,napisałem, że to nie za dużo - czyli uważam, że przydałaby się mocniejsza plecionka.

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #54 dnia: 22.07.2016, 10:44 »
Nie zrozumiałem :D
Paweł

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #55 dnia: 22.07.2016, 11:39 »
Koledzy decyzja zapadła tylko ja stosuję do metody haki Drennan Eyed Barbless Carp Feeder roz. 8 i 10 i pytanko czy z tą plecionką nie będzie problemu z zawiązaniem tych haczyków bo te modele haka naprawdę mają małe oczka. Z żyłką 0.18 nie ma problemu a z plecionką ?

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #56 dnia: 22.07.2016, 12:13 »
Moją najgrubszą żyłką jaką użyłem na przyponie to 0.20.. A tak zawsze wiążę 16-tkę. 0.20 założyłem raz tylko w miejscu gdize jest troszkę roślinności podwodnej a na 0.16 nie ma problemu z wycholowaniem karpi po 55cm z dzikich wód PZW czy lina 48 czy amura 4kg.
Ja tam zawsze twierdzę, że ryba musi mieć szansę ^

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #57 dnia: 22.07.2016, 13:12 »
Moją najgrubszą żyłką jaką użyłem na przyponie to 0.20.. A tak zawsze wiążę 16-tkę. 0.20 założyłem raz tylko w miejscu gdize jest troszkę roślinności podwodnej a na 0.16 nie ma problemu z wycholowaniem karpi po 55cm z dzikich wód PZW czy lina 48 czy amura 4kg.

Hm, troszeczkę nie zgodziłbym się z takim punktem widzenia :)
Wedug mnie,  nie masz częstego kontaktu z większymi rybami.  Karp 4- 5 kilo na takim cienkim przyponie robi co chce. Jeżeli łowisz obok innych, będą mieli Twoją rybę w swoim łowisku, będzie zawada, karp tam zaparkuje lub będzie tam zmierzał. Jak mamy otwarta wodę i brak sąsiadów to spoko, ale jak często mamy do czynienia z takimi łowiskami?  Pomijam fakt niszczenia się żyłki w cienkich przyponach, skręcania się jej...

Wczoraj łowiłem na łowisku z leszczami i linami, celowo zmieniałem przypony aby zobaczyć które będą działać lepiej.  Grube - 0.26 z Drennana, czy też cieńsze z MAtrixa i Guru. Pomijając fakt, że hak Drennana jest trwalszy i w ogóle wg mnie lepszy, to nie było żadnych problemów a ni z braniami ani z holem na grube przypony. Według mnie więcej brań miałem właśnie na grubsze przypony, spinki zdarzały mi się na Matrixach i Guru (ale to raczej wina typu haka).

Według mnie przy Metodzie grubość przyponu nie ma wpływu na ilość brań. Czyli właśnie więcej uszkodzeń będzie na cienkiej żyłce. Kto holował większe ryby wie jak wygląda cienki przypon po takiej przygodzie, zwłaszcza włos. Dodatkowo argument 'dać rybie szanse' nie jest chyba najtrafniejszy, no chyba że zabierasz ryby :) Cienki przypon to szansa na kaleczenie ryb, zostawianie im haka w pysku,  zmniejszanie własnych szans na dobry połów.

Jak często czytam o potężnych braniach po których ryba zerwała albo zestaw albo przypon... :D Czasami sami kombinujemy zbyt mocno, na własną niekorzyść. Przy zestawach samozacinających nie ma sensu łowić cienko. Na wodach, gdzie łowione ryby są różne, tym bardziej warto się dozbroić. Zobaczcie jakie karpie wyciagnął kucuś22 albo Jędrula. Dla wielu taka ryba to krótki bardzo kontakt, i jest strzał pękającej żyłki... Ja pogrubiłem swoje zestawy, do dużych podajników używam przyponów z plecionki, na rzece zaś z fluorocarbonu 6,8 i 10 lb, i nie mam zerwanych zestawów. Wszystko udaje mi się doholować. A wczoraj - na 12 linów złowionych na Metodę połowa walczyła jak lwy, naprawdę testując zestaw maksymalnie. Przy żyłce 0.16 lub 0.20 połowa mogłaby się zerwać. Nie straciłem ani jednego, a trzeba było zatrzymywać ryby wbijające się w gęste zielsko :)

Na rzece miałem zaczep z przyponem z fluorocarbonu 8 lb i z żyłką główną 0.30mm. Myślałem, że wędkę połamię, nie mogłem tego zerwać! Dlatego teraz wchodzę w łowienie na grubo, i polecam wszystkim spróbowanie przynajmniej. Bo w wyniki lepsze z przyponami cienkimi nie wierzę :)

Lucjan

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #58 dnia: 22.07.2016, 13:40 »

Hm, troszeczkę nie zgodziłbym się z takim punktem widzenia :)
Wedug mnie,  nie masz częstego kontaktu z większymi rybami.  Karp 4- 5 kilo na takim cienkim przyponie robi co chce. Jeżeli łowisz obok innych, będą mieli Twoją rybę w swoim łowisku, będzie zawada, karp tam zaparkuje lub będzie tam zmierzał. Jak mamy otwarta wodę i brak sąsiadów to spoko, ale jak często mamy do czynienia z takimi łowiskami?  Pomijam fakt niszczenia się żyłki w cienkich przyponach, skręcania się jej...

Wczoraj łowiłem na łowisku z leszczami i linami, celowo zmieniałem przypony aby zobaczyć które będą działać lepiej.  Grube - 0.26 z Drennana, czy też cieńsze z MAtrixa i Guru. Pomijając fakt, że hak Drennana jest trwalszy i w ogóle wg mnie lepszy, to nie było żadnych problemów a ni z braniami ani z holem na grube przypony. Według mnie więcej brań miałem właśnie na grubsze przypony, spinki zdarzały mi się na Matrixach i Guru (ale to raczej wina typu haka).

Według mnie przy Metodzie grubość przyponu nie ma wpływu na ilość brań. Czyli właśnie więcej uszkodzeń będzie na cienkiej żyłce. Kto holował większe ryby wie jak wygląda cienki przypon po takiej przygodzie, zwłaszcza włos. Dodatkowo argument 'dać rybie szanse' nie jest chyba najtrafniejszy, no chyba że zabierasz ryby :) Cienki przypon to szansa na kaleczenie ryb, zostawianie im haka w pysku,  zmniejszanie własnych szans na dobry połów.

Jak często czytam o potężnych braniach po których ryba zerwała albo zestaw albo przypon... :D Czasami sami kombinujemy zbyt mocno, na własną niekorzyść. Przy zestawach samozacinających nie ma sensu łowić cienko. Na wodach, gdzie łowione ryby są różne, tym bardziej warto się dozbroić. Zobaczcie jakie karpie wyciagnął kucuś22 albo Jędrula. Dla wielu taka ryba to krótki bardzo kontakt, i jest strzał pękającej żyłki... Ja pogrubiłem swoje zestawy, do dużych podajników używam przyponów z plecionki, na rzece zaś z fluorocarbonu 6,8 i 10 lb, i nie mam zerwanych zestawów. Wszystko udaje mi się doholować. A wczoraj - na 12 linów złowionych na Metodę połowa walczyła jak lwy, naprawdę testując zestaw maksymalnie. Przy żyłce 0.16 lub 0.20 połowa mogłaby się zerwać. Nie straciłem ani jednego, a trzeba było zatrzymywać ryby wbijające się w gęste zielsko :)

Na rzece miałem zaczep z przyponem z fluorocarbonu 8 lb i z żyłką główną 0.30mm. Myślałem, że wędkę połamię, nie mogłem tego zerwać! Dlatego teraz wchodzę w łowienie na grubo, i polecam wszystkim spróbowanie przynajmniej. Bo w wyniki lepsze z przyponami cienkimi nie wierzę :)

W tym roku męczę jedną wodę PZW o powierzchni 3 ha. Presja jest spora, używam małych podajników z Drennan, co wyjazd zmieniając taktykę nęcenia (raz nęcę kilka kg gotowanej kukurydzy, innym razem dostrzeliwuje co chwilę kule zanęty z procy, innym znowu razem nie donęcam etc), łowienia. Za każdym razem siadam w innej części zbiornika, by sprawdzić czy w teoretycznie gorszych miejscach jestem w stanie coś złowić.
Często bywa tak, że jeżdżę z moim tatą, który łowi na miksy takie jak ja, ma te same przynęty, stanowisko obok, te same podajniki, z małą różnica - on stosuje plecionki. Dziwnym trafem w tym roku ani razu nie miał choćby więcej brań ode mnie.. Więc mimo że są różne zawady w wodzie, wyspy, roślinność, drzewa zwalone, to jednak łowienie na cieńszą żyłkę może być w pewien sposób efektywniejsze.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #59 dnia: 22.07.2016, 20:13 »
Żyłka 0,25 w/g producenta 7,80kg w takim razie jaką koledzy mogli byście polecić plecionkę do haków Drennana ?