Autor Wątek: Temperatura wody?  (Przeczytany 34315 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Temperatura wody?
« Odpowiedź #60 dnia: 03.05.2017, 09:51 »
Temperatura wody się obniżyła, zbiornik wychłodzony wiatrem, ryba nie przystępuje do tarła, jest jakby w małym letargu... U nas w UK to samo, wyniki o wiele gorsze niż rok temu.  Ale jak tylko przyjdzie odmiana, będzie bardzo dobrze, ryba czeka teraz na pozytywny sygnał.

Kto wie, czy jednak nie ma w tym 'nieszczęściu jakiegoś 'szczęścia' ;) Szczupak powinien dobrze przetrwać majówkę, i nie poniósł lub nie ponosi tak wielkich strat jak zwykle to bywa.
Lucjan

Offline DarekM

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #61 dnia: 03.05.2017, 10:04 »
Racja Lucjan, z tym szczupakiem to masz rację, spiningistów nie brak ale nic nie łapią :)
Pozdrawiam Darek

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #62 dnia: 03.05.2017, 10:06 »
Odświeżam temat Panowie. Mamy 10 st. i ryba nie bierze. Nawet słabo, wogóle. Obok mnie łowią od czwartku i zero brania. Co jest nie tak?  Wiatr wschodni, pochmurna pogoda? ???
Moje majowe łowiska - rzeka:
Zazwyczaj koniec kwietnia/maj świetne wyniki w Jaziach - 4 - 10 sz.t w około 4h, w tym roku niestety popadało, woda płynie "kawa z mlekiem" -  już wiele lat temu przekonałem się, że u mnie ryba nie bierze przy takiej wodzie. (Oczywiście literatura fachowa wskazuje, że przy podniesionej wodzie są świetne brania:) )
Rozlewiska /płytka zatoka jeziora - pięknie brały Japońce i duże leszcze na ok 8h - 40 japońcow i 2, 3 lechole na wodzie 60 - 120 cm tylko musi być ciepło - w tym roku po prostu ryba jeszcze nie wyszła na płycizny.
Koledzy, którzy chyba od 10 lat spędzają majówkę na rozlewisku na Amura/karpia - w tym roku 2 tyg. nęcenia, łowią od czwartku - 7 dni i ani brania :), Amur, Karp też nie wychodzi na płycizny.
NA Jeziorze na głębszej wodzie też słabo ale trafia się Leszczyk i Płotka, Szczupaka u mnie wolno dopiero od 1,06.
Generalnie bardzo słaba majówka - pogoda...
A znajomy był na komercji - przez 6h złapał 1go karpia :) - normalnie tam na godzinę łowi się 6-10 szt. 

Offline Skomand

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 03.05.2017, 10:10 »
U mnie to samo pogoda się załamała jest chłodniej ryba przestała brać, w poniedziałek zszedłem o kiju, a próbowałem i na spławik i z gruntu. Mięsiarze uciekali z łowiska aż miło.
Jarek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #64 dnia: 03.05.2017, 10:13 »
Mięsiarze uciekali z łowiska aż miło.

Dobre!  :D :D :D
Lucjan

Offline kedlaw

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #65 dnia: 03.05.2017, 10:18 »
Odświeżam temat Panowie. Mamy 10 st. i ryba nie bierze. Nawet słabo, wogóle. Obok mnie łowią od czwartku i zero brania. Co jest nie tak?  Wiatr wschodni, pochmurna pogoda? ???
U mnie to samo. Ostatnie trzy dni spędziłem na miejscowej dość rybnej żwirowni. Niestety nic, nawet brania nie miałem, próbowałem różnych przynęt i niestety ani z gruntu ani na spławik. W niedziele 30 jedynie widziałem jakieś efekty u spinningistów, którzy spiningowali z łodzi i pontonów, mieli brania tak gdzieś do godz. 7.00, później i u nich nie było brań. Wydaję mi się, że to wszystko przez zimno jakie jest od kilku dni, zimną wodę i dość mocny nieprzyjemny wiatr. Miejscowi starzy wędkarze mówili jeszcze, że to przez duży przybór wody, która mocno się podniosła po ostatnich deszczach. Pozdrawiam Waldek.   

Offline RAV93

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Istnieją ludzie, którzy łowią ryby, i tacy, którz
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #66 dnia: 03.05.2017, 10:35 »
Panowie u mnie coś się ruszyło.
Wczorajszy wypad miał być nie udany bo wszystkie czynniki pogodowe wskazywały że będzie blank.
Po pierwsze cisnienie 1024hPa wiatr porywisty do 54km/h połódniowo-wschodni temp. wody 10 stopni. Temp. Powietrza 13 stopni. A rybki na prawdę ładnie współpracowały branie za braniem było dobrze że byliśmy we 2 bo mieliśmy brania nawet na 3 wędki na raz sąsiad obok pomagał nam podbierać bo tylko 2 podbieraki mieliśmy. I nie wiem jak już trafić za rybami bo byliśmy 2 dni temu nie wiało i ciśnienie było mniejsze a złowiłem tylko 2 karpie i karasia.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #67 dnia: 03.05.2017, 11:06 »
Zbiorniki zostały zasilone zimną wodą opadową, myślę więc, że spadek temperatury wody był rzędu około 2 stopni, to działa zawsze negatywnie na rybę (oczywiście nie jak jest gorąco, wtedy stymuluje do żerowania).

Rav93, zaliczyłeś udana sesję :thumbup:  W przypadku  łowisk stojących podstawą jest wytypowanie miejscówki osłoniętej od zimnego wiatru, ryba powinna tam się chronić, tam jest też najcieplej. Prawdopodobnie właśnie byłeś dobrze ustawiony :) Tak więc dobre przygotowanie się z prognozą i mapą Google dać może naprawdę wiele.
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #68 dnia: 03.05.2017, 14:08 »
Napiszę coś strasznego.
Aż mi się na ryby nie chce iść :(
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #69 dnia: 03.05.2017, 18:52 »
Napiszę coś strasznego.
Aż mi się na ryby nie chce iść :(
Mam to samo.
Mówią, że to starość.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #70 dnia: 03.05.2017, 18:54 »
Wczorajszy wypad miał być nie udany bo wszystkie czynniki pogodowe wskazywały że będzie blank.
Po pierwsze cisnienie 1024hPa wiatr porywisty do 54km/h połódniowo-wschodni temp. wody 10 stopni. Temp. Powietrza 13 stopni. A rybki na prawdę ładnie współpracowały branie za braniem było dobrze że byliśmy we 2 bo mieliśmy brania nawet na 3 wędki na raz sąsiad obok pomagał nam podbierać bo tylko 2 podbieraki mieliśmy. I nie wiem jak już trafić za rybami bo byliśmy 2 dni temu nie wiało i ciśnienie było mniejsze a złowiłem tylko 2 karpie i karasia.
A nie prościej było jedną wędkę złożyć?
Nie raz zdarzało mi się wędkować na jedną.
Dwie to max ale 3 to już zdrowa przesada. :-)

Mario
Mazovia Fishing Team

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 03.05.2017, 19:05 »
A nie prościej było jedną wędkę złożyć?
Nie raz zdarzało mi się wędkować na jedną.
Dwie to max ale 3 to już zdrowa przesada. :-)

Ja tam zawsze tylko na jedną łowię... Nie wiem, może z dwiema sobie nie radzę ;D

Offline Świtek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #72 dnia: 05.05.2017, 02:02 »
Od kilku lat łowię na Wieprzu i jeśli chodzi o temp. wody w rzece to mogę powiedzieć jedno.
Jeżeli ma mniej jak 10 stopni to nie ma po co jechać za białą rybą. Jedyny gatunek jaki udało mi się złowić w zimniejszej wodzie to kiełb i certa.
ale to może być specyfika mojego odcinka który jest szybki i płytki bo średnia głębokość to trochę ponad metr. Temperatury nie muszę mierzyć tylko sprawdzam ze wskaźnika na internecie więc to w miarę obiektywne dane.

Za to na wodzie stojącej jest dużo trudniej. Tutaj jak pisali poprzednicy woda się rozwarstwia i ryba przemieszcza się w partie gdzie temp jej bardziej odpowiada. Ale zauważyłem co innego, a mianowicie wiatr ma kluczowe znaczenie. Dobre wyniki miałem przy bardzo silnym wietrze ale tylko przy gwałtownych zmianach temperatury i zawsze łowiąc pod wiatr.