Zastanawiam się obecnie nad wyborem kijka, który zastąpi mi bata siódemkę. Chcę mieć trochę większy zasięg i potencjał na trochę cięższe zestawy i ryby. Kij nie będzie służył do szybkościowego odławiania małej ryby na bliskim dystansie, do tego mam już całkiem miłe baty.
Czego oczekuję:
- przynajmniej 8 metrów (pełnych, rzeczywistych) przy wszystkich segmentach, optymalnie 9 metrów bazowo, lub z opcją kupienia dopałek na maks 10 metrów.
- przynajmniej dwóch topów w zestawie, jednego do klasycznego zestawu pełnego, drugiego pod zestaw skrócony i amortyzator,
- topów o przynajmniej 3 metrach długości, optymalnie 4 lub 4,5. Przy topie do amortyzatora wzmocnienie na sidepuller byłoby luksusem,
- wystarczającej mocy segmentów dokładanych pod top, aby można było spokojnie łowić "do ręki" bez względu na długość wędki w danym momencie,
- dobrego wyważenia
- możliwości rozbudowy o dodatkowe topy,
- sensownej dostępności części zamiennych, w razie katastrofy.
Mam na razie czwórkę kandydatów:
Drennan Acolyte Pro Whip - 8 metrów, nic nie wiem o dopałce i dostępności dodatkowych topów, bardzo lekki, ok. 1100 zł,
Cadence CP200 Whip - 9 metrów, dostępne zapasowe topy, cięższy, ok. 1200 zł,
Daiwa Airity System Whip - dostępna dopałka na 9 metrów, nie mam pojęcia ile waży, ok. 2500 (!) zł
Preston Response System Whip - 8 metrów, brak informacji o dopałce, prawie tak lekki jak Acolyte, nie wiem nic o topach, ok. 1300 zł.
Kolejność losowa.
Na obecną chwilę najbardziej kuszące wydają się kolejno: Acolyte, bo leciutki i z kompletnym zestawem, z tulejami itp., oraz Cadence, który wydaje się być masywniejszy, ale ma ten metr przewagi. Preston nie wydaje się na tle tych dwóch jakoś wyróżniać, natomiast Daiwa poraża trochę ceną - i nie jestem specjalnie przekonany, czy jest sens dokładać drugie tyle.
Wiem, że pewnie mało kto miał w ogóle kontakt z tymi wędkami. Jednak za jakiekolwiek sugestie, uwagi, materiały o nich będę wdzięczny - może coś mi w tym Internecie umknęło.
Oczywiście, jeśli ktoś wie, że inne firmy mają podobne rozwiązanie w ofercie, to proszę pisać - nie zależy mi na którejkolwiek marce, a czysto na funkcjonalności wędki