Autor Wątek: Kołowrotki do matcha - lift method  (Przeczytany 13998 razy)

elvis77

• Gość
Odp: Kołowrotki do matcha - lift method
« Odpowiedź #15 dnia: 01.05.2015, 20:06 »
Danielu ! Ja niezmiernie cenię sobie twoje zdanie ! Nie mam zamiaru urazić Pawła bo jego wiedza i niesamowita zdolność wyszukiwania w sieci jest nam tu niezmiernie przydatna! Dlatego moje pytanie jet na pewno subiektywne! Ale upieram się przy odpowiedzi żeby rozwiać wątpliwości! Sory! :(

Dziękuję,to bardzo miło z Twojej strony. :beer: W sumie też jestem ciekaw,bo np.wg mnie taki Shimano Exage też jakiś lipny był(chyba,że ja taki w sklepie trafiłem).

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 01.05.2015, 20:20 »
Właśnie! I tu się zgadzamy! Dla mnie nie wszystko teraz co ma ten napis jest COOL! :(  Cieszę się że możemy szczerze bez fobi i uprzedzeń rozgryźć pewne standardy! +
Arek

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
« Odpowiedź #17 dnia: 01.05.2015, 20:22 »
Mam dwa takie shimano w wielkościach 2500 i 3000. Oba spisują się bez zarzutów i do tego hamulec walki w który są wyposażone to super sprawa..

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: 01.05.2015, 20:49 »
Wiesz! Ja broń boże ni detronizuję Shimano!Dawniej dla mnie to był niedościgniony ideał nieosiągalny dla mnie finansowo jako młodego ojca rodziny!Jak poszło w masówkę wiele się zmieniło! Flagowe modele na pewno nie mają wielu wad ! Ale od pewnej seri w dół to juz naprawdę zastanowił bym się nad kupnem i nie faworyzował marki! Miałem kilka niższych modeli! Alivio,Catana!Klejące hamulce , głośna praca! To moje zarzuty!Jak dla mnie niższe modele Ryobi i Spro przewyższają te wypusty Shimano i biją na głowę!
Arek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 01.05.2015, 20:57 »
Ja podobnie jak Arek nie mam większych zastrzeżeń do Shimano,ale miałem do wyboru kila modeli i Drennan wypadł najlepiej.

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 01.05.2015, 21:02 »
i tu potwierdzam opinię Arka ,katuje Spro i Ryobi przy rożnych metodach ,łącznie pięć kołowrotków, o takiej pracy i jakości w swojej klasie cenowej Shimano może pomarzyć ;)  W poszczególnych  pułapach cenowych niektóre firmy mam wrażenie olewają   klienta, czy dobry kołowrotek musi być bardzo drogi ? Od czterech lat używam Spro Red Arc 400 nadal pracuje wręcz aksamitnie, cena też nie jest kosmicznie wysoka a więc można ,można.Osobiście obrałem sobie pułap cenowy za kołowrotki max 300 zł  i tego się trzymam (wspaniałe Polskie zarobki) Myślę, że za 300 zł można kupić coś sensownego ;)
Pozdrawiam
Jacek

Offline DarekJ71

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #21 dnia: 02.05.2015, 06:48 »
Natan. Jeśli chodzi o wybór Dragona, to widzę, że próbujesz wyważyć otwarte drzwi. Skoro firma zrobiła kołowrotek dedykowany do danej metody to będzie on lepszy niż porównywalny nie dedykowany. Maxima HS spin to ten sam kołowrotek co Maxima HS Match. Różnią się tylko położeniem hamulca i ilością łożysk a bebechy są te same,więc wytrzymałość będzie taka sama. Poza tym ilość łożysk nie jest wyznacznikiem klasy kołowrotka. Taki Shimano Aero Match ma ich ma ich bodajże 4 i nikt nie odważył by się powiedzieć, że jest gorszy od Jaxona który ma ich przykładowo 10. Jeśli chodzi o robienie podkładu pod żyłkę, to nie stanowi to żadnego problemu dopóki nie trzeba go zrobić i wtedy plujemy sobie w brodę, że nie kupiliśmy kołowrotka z płytką szpulą. Myślę, że większość przerabiała temat i wie o czym mówię. Ilość szpul też nie jest be znaczenia. Maxima HS Match ma 3 w tym dwie płytkie. Możesz nawinąć dwie żyłki i testować która jest lepsza. Głęboka szpula pozwala wykorzystywać kołowrotek w innych metodach np. spiningu lub feedera. Ja przykładowo na jednej mam nawiniętą 0,16 mm a na drugą 0,20 mm więc mogę bawić się drobnicą lub nastawić na ,,grubszego zwierza".  Co do hamulca to zalety przedniego są oczywiste, ale i tylny nie jest zły a pod względem ergonomii to chyba nawet lepszy. Z tego co pamiętam z innego Twojego wpisu dotyczącego matchówki, to nie nastawiasz się raczej na łowienie okazów więc moc hamulca nie jest taka ważna lecz precyzja. I na koniec mojego wywodu wspomnę po raz kolejny, że nie tylko waga sprzętu a wyważenie ma wpływ na komfort łowienia. Podejrzewam, że Maxima HS Spin FD 1020i  będzie za lekka i całość będzie ci leciała na przysłowiowy pysk, co nie jest zbytnio komfortowe. Nie wspomnę, już o średnicy szpuli, która będzie mniejsza.

fish

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 02.05.2015, 13:17 »
..,,

Offline DarekJ71

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #23 dnia: 02.05.2015, 14:16 »
Natan, wrzucam ci fotki wyważenia Dragon Exprees Match 3.9 m z kołowrotkiem Dragon Maxima HS Match oraz akcję kija Mam nadzieję, że ci to pomoże. Jak widać balans nie jest idealny i pasował by nieco cięższy kołowrotek ale i tak nie jest źle.

Offline natan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #24 dnia: 02.05.2015, 17:03 »
dziękuje Darek :)
twoje odpowiedzi rozwiały moje wachania :)
wędka i kołowrotek dragona zamówione :)

Offline DarekJ71

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #25 dnia: 02.05.2015, 17:33 »
Cieszę się, że mogłem pomóc. Mam nadzieję, że będziesz zadowolony z zakupu i będziesz łowił fajne rybki. :D

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #26 dnia: 02.05.2015, 19:01 »
Mam na mysli spasowanie i luzy w Drennanie FD, ktore niestety bardzo mnie zaszokowaly. Przy splawiku mozliwe, ze wytrzyma 2-3 sezony, przy feederze raczej szybko sie wyeksplatuje.
Oczywiscie Shimano Nexave, Catany, Alivio rowniez maja podobne wady.

Dobre Shimano zaczynaja sie od Aero, Rarenium...
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 02.05.2015, 20:29 »
Paweł wszystko pięknie ale ja jestem zdania ze nie sprzęt łowi a wędkarz. Kupuje to co mi leży i pasuje do budżetu. Za takie aero mogę mieć trzy inne kołowrotki.
W zeszłym sezonie kupiłem za 20 zł starą radziecką katiuszke i ją remontuje. Szukam teraz do niej jakiegoś fajnego kija z bambusa. I to jest zestaw którym łowić sie bedzie przyjemniej jak tymi aero ;)

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #28 dnia: 02.05.2015, 20:36 »
Napisalem kiedys na FoRuM, ze ten kolowrotek nie jest wart wg. mnie 50zl i porownalem go do tego z bazaru ;)

Spoko, zdziwilem sie tylko poniewaz Twoje splawiki to kunszt rekodziela a wychwalasz taki szajs ;)

Splawiki tez mozna kupic za 2 zl ale ludzie wola Twoje za 12 zl ;)
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 02.05.2015, 20:54 »
No widzisz ja z tym szajsem i swoimi spławikami całkiem nieźle sobie radzę, Marcin na tym samym szajsie wygrywa zawody klubowe.
Widocznie tak już jest że szajs z szajsem idą w parze dlatego moich spławików nie kupują ci co kręcą shimano aero :)