Autor Wątek: Tyczka Ron Thompson 11 m Carp Gangster Pole  (Przeczytany 17744 razy)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Tyczka Ron Thompson 11 m Carp Gangster Pole
« Odpowiedź #30 dnia: 21.06.2016, 23:42 »
Jaka cena teego zestawu? :-X
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline JahJah

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 58
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 21.06.2016, 23:45 »
Ja zapłaciłem 160 euro.
Pozdrawiam. Łukasz

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #32 dnia: 22.06.2016, 00:07 »
"Tylko" tyle za zestaw Prestona? :o
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline JahJah

« Odpowiedź #33 dnia: 22.06.2016, 00:11 »
Dlatego się szarpnąłem ;)
Pozdrawiam. Łukasz

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #34 dnia: 22.06.2016, 00:14 »
A nie będzie mi brakowało długości jeśli będę chciał połowić na "większej" wodzie, ale też większe ryby? :-\
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline JahJah

« Odpowiedź #35 dnia: 22.06.2016, 00:22 »
Wiesz Filip. To tylko moja propozycja. Ja kupiłem ten kij typowo pod holenderskie wody, na których mogę się spodziewać dużych ryb w zasięgu tej wędki. To jest kij do MARGIN fishing, więc ta długość nie jest aż tak ważna. Ja mam zamiar ją wykorzystać w każdych warunkach i kto mi zabroni. Czy będzie ci brakowało długości - nie wiem. Musisz sobie sam na to odpowiedzieć. Co do wielkości ryb, nie obawiałbym się - kij jest bardzo solidny.
Pozdrawiam. Łukasz

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #36 dnia: 22.06.2016, 01:02 »
A może kupię sobie jednak tyczkę typowo pod komercję? :D
JahJah, ale mi teraz namieszałeś w głowie ;D

A łowiłeś już tą wędką? Jak się sprawuję? 160 euro płaciłeś za nieużywany zestaw?
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #37 dnia: 22.06.2016, 09:57 »
A co jeszcze jest potrzebne do łowienia tyczką (rekreacynie)?

Przede wszystkim tyczka wyposażona w co najmniej jeden top (w twoim przypadku karpiowy - komercje, duże ryby) oraz top do kubka!
Top to kubka to jest bezwzględna podstawa i w zasadzie w wielu przypadkach skuteczność i przewaga tyczki nad innymi metodami wynika właśnie z zanęcania punktowego kubkiem.
Jeśli będziesz łowił na komercji, z ręki nie powinieneś nęcić praktycznie w ogóle.

Rolki to z pewnością ważny element (choć można sobie bez nich poradzić - na przykład cofając tyczkę po torbie czy pokrowcu, tak robi wielu wyczynowców, szczególnie kiedy łowi się na stromym brzegu). Rolki dają jednak pewną wygodę. Myślę, że nie trzeba tutaj kupować niczego specjalnego. Ważne, żeby były ze statywem. To czy są typu U czy V to indywidualne preferencje wędkarzy. V na pewno lepiej spisują się w czasie silnego wiatru, lepiej trzymają tyczkę, prościej się cofa, łatwiej trafić. U są, szczególnie dzielone są bardziej uniwersalne, można łowić wygodniej na skróta lub ewentualnie na dwie tyczki. W Twoim wypadku wybierz te, które są atrakcyjne cenowo, na pewno będą okej i zrobią robotę.

I jeszcze takie pytanie... Jakiego amortyzatora najlepiej użyć? Pusty, pełny? Jaka grubość? Jak zbudować zestaw z amortyzatorem bez "side puller'a"?

Na duże ryby a nawet średnie zdecydowanie pusty w środku. W tej chwili większość o ile nie wszyscy wyczynowcy w Polsce, którzy łowią na komercjach stosują amortyzatory puste w środku, popularnie nazywane wentylami.

Jeśli chodzi o średnicę to wybierz coś w granicach 2,4-2,5. Będzie to średnica najbardziej uniwersalna, która pozwoli Ci łowić rybki około kilograma ale też takie 5-8 kilogramów. Jak wejdzie płotka, leszczyk - też połowisz, nie ma to znaczenia przy rekreacyjnym łowieniu. Ja często, jak łowię na łowiskach PZW i nastawiam się na karpiki, łowiąc na takie gumy a nawet grubsze, kiedy wejdzie płotka i skusi się na kilka białych robaczków czy jakiś niewielki leszczyk na pellet bez problemu łowię także i te małe ryby. To nie są zawody, gdzie trzeba liczyć się z każdą rybką i ewentualnie zbyt sztywny amortyzator pozbawi Cię punktów. A zapas mocy musisz mieć. Kup sobie 2,5 drennana (różowa) i będzie okej, to są też jedne z tańszych wentyli (około 45 zł) a na prawdę godne uwagi, mocno rozciągliwe w stosunku do swojej średnicy.

Do topu, jeśli nie posiada bocznego slotu, jak najbardziej zwykły korek pulla bung, również Deennana. Dobre i sprawdzone.

A nie będzie mi brakowało długości jeśli będę chciał połowić na "większej" wodzie, ale też większe ryby? :-\

W kontekście tej tyczki Prestona, 8,5 metra.

Z pewnością tyczka dłuższa jest bardziej uniwersalna. Możesz łowić pełną 13'tką ale to w przypadku tyczki karpiowej, przy łowieniu bez kosza będzie bardzo uciążliwe. Ja takie długości stosuję tylko na zawodach, kiedy trzeba faktycznie łowić w miarę "daleko". Tam wszyscy zanęcają z reguły linię 13 metrów i łowienie na przykład 11'tką jest już niebezpieczne, nie zawsze te ryby chcą później podchodzić bliżej. Jeśli łowię sam, to z reguły odejmuję jedną, najgrubszą część i łowię bliżej, na 10-11 metrach. Raz, że wygodniej a dwa - nie trzeba dalej. Ryby na komercjach lubią stać blisko brzegu ale też nie zawsze i nie na każdym łowisku. 8,5 powinno wystarczyć, choć z pewnością będzie to już mocne ograniczenie i czasem zabraknie Ci tych 2-3 metrów. Jak weźmiesz pod uwagę łowienie z fotelem (a nie na koszu z balkonem) to znów odpada Ci co najmniej 50-80 cm wędki, którą musisz wycofać by trzymać w hakach. Do tego dolicz, że nie ustawiasz się fotelem w wodzie czy na samym brzegu, czasem trzeba się cofnąć bo jest skarpa, nierówny brzeg, jakieś inne utrudnienia i tutaj znów siłą rzeczy cofasz się do kilkudziesięciu centymetrów w tył. W związku z tym, przy tyczce 8,5 metrów w rzeczywistości możesz łowić na dystansie 7-7,5 metra. To już jest niewiele. Ta tyczka jest świetną opcją cenową i sprzętową ale dla kogoś, kto posiada już inną tyczkę i na niektórych łowiskach może łowić bliżej brzegu czy nawet pod samym brzegiem. Ale jeśli szukasz wędki w miarę uniwersalnej to chyba lepiej jest postawić na coś co ma co najmniej te 11 metrów.

Filip, poczekaj do jesieni/zimy. Dozbierasz sobie na pewno funduszy, zawsze coś tam wpadnie na święta. Na pewno uda Ci się coś kupić ciekawego. Tak jak pisałem na początku, podstawa to zestaw z conajmniej jednym topem karpiowym i topem do kubka. Długość >= 11 metrów. Może być tyczka typowo karpiowa, może być tzw. allround czyli uniwersalna.

Jak masz pytania pisz ;)

Grzegorz

Offline JahJah

« Odpowiedź #38 dnia: 22.06.2016, 10:44 »
A może kupię sobie jednak tyczkę typowo pod komercję? :D
JahJah, ale mi teraz namieszałeś w głowie ;D

A łowiłeś już tą wędką? Jak się sprawuję? 160 euro płaciłeś za nieużywany zestaw?

Tak Filip, łowiłem. Bardzo przyjemne odczucia. Przede wszystkim wędka nie jest ciężka (460g) według producenta.
Ten Ron Thomson jak w temacie waży 1100g.
 A co do ceny to zestaw kosztuje 160 euro - nowy w sklepie internetowym. Ja kupowałem w Angling Direct, 129 funtów chyba + osobno top do kubka za 20 funtów.
Na wodach na których wędkuję ta długość wystarcza, ale tak jak napisał przedmówca, może ci zabraknąć długości, zwłaszcza łowiąc z fotela. Ja jednak do tyczki preferuję kosz. Próbowałem łowić z Cuzo, ale poza tym, że od czasu do czasu możesz się oprzeć, żadnych innych korzyści nie widzę, to samo oparcie natomiast przeszkadzało mi strasznie w odkładaniu tyczki na rolki.
Nie wiem Filip. Musisz się mocno zastanowić.
Pozdrawiam. Łukasz

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #39 dnia: 22.06.2016, 11:26 »
Matchless, a co powiesz o tym Colmicu o któryn wcześniej pisałem? (Bomb Carp) Chodzi mi o wersję 11,5m.
Nie jest wcale droga,a jak już się wcześniej się dowiedziałem jest mocna i można z nią "poszaleć"  :)

Have fun.
Do what makes you happy.

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 22.06.2016, 11:30 »
Kolega łowi tą tyczką karpie. Jest sztywna i fajnie wyważona. Jeśli jej stan jest w miarę okej to jest to pozycja godna uwagi.

http://olx.pl/oferta/tyczka-colmic-bomb-carp-13m-CID767-IDfShst.html#c829a7c5ba

Wynegocjować do 800, dowiedzieć się jaki top jest przy tyczce (dobrze, żeby był karpiowy). Ewentualnie dokupić pasujący za 150 zł i jedziesz z tym światem. Myślę, że na jesień/zimę te cent będą jeszcze atrakcyjniejsze. Tu masz wersję 13 m.

Jest też opcja kupić taniej z naprawianym topem i ewentualnie dokupić top karpiowy i do kubka (300-350 zł). Wychodzi podobnie.

http://olx.pl/oferta/tyczka-CID767-IDfWzUx.html#d5f210d184

Ewentualnie coś takiego

http://olx.pl/oferta/tyczka-milo-immobiliza-11m-okazja-CID767-IDdzlTw.html#6bdba6d696
+
http://matchpro.pl/pl/p/Top-2-elem.-IMMOBILIZA-CUPPING-KIT-Milo-Kod-370GR0017/15516 (top do kubka)

Tylko nie znam tej wędki, przypuszczam, że szału nie będzie jeśli chodzi o wagę. Na pewno będzie to mocna wędka.

Ewentualnie coś takiego:

http://olx.pl/oferta/tyczka-maver-CID767-IDg4IHx.html#6bdba6d696

Tutaj atutem jest to, że jest pokrowiec (uszkodzony ale jest), są rolki - używane, no i są 3 topy (do kubka, na karpie i matchowy).
Nie znam zupełnie tej wędki więc trudno powiedzieć co to za cudo.

Generalnie jednak, wędka na duże ryby ma być ciężka i porządna więc też nie trzeba oczekiwać by była super lekka i finezyjna. Poczekaj, na pewno pojawią się ciekawe oferty. Musisz się zaczaić, przeglądać oferty i zaatakować w odpowiednim momencie ;)

Tu masz tyczkę, którą ja łowię rekreacyjnie na komercjach ale także na wodach PZW większe ryby:

http://www.ebay.co.uk/itm/Team-Daiwa-SR2-12-5m-Pole-/121685532532

Licytacja skończona na 100 funtów, w komplecie:

1 x Team Daiwa SR2 12.5 Metre Pole - wędka
3 x Power top two kit - topy power
1 x Cupping kit - top do kubka
1 x Reversible mini extension - dopałka
1 x Pole Holdall - pokrowiec

Nie jest to cudo, ale bez jednej rury wymiata. Łowiłem jesiotry do półtorej metra bez problemu. Dla mnie to wędka nie do zajechania. Mam do niej większe zaufanie niż do innych, dużo droższych wędek (a może po prostu się o nią nie boję) dlatego lubię nią łowić. Poszperaj też na ebay. Anglicy z reguły sprzedają wędki w fajnych packach. Polacy sprzedają kije bez topów z reguły, zawyżają ceny a sprzedają gołe wędki.
Grzegorz

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 22.06.2016, 11:57 »
Zadłem pytanie sprzedającemu o dostępne topy w packu.

Jak dobrze rozumiem, to jeśli kupię tą 13m, to bez problemu mogę ją skrócić i łowić na ~11 jak i ~ 9 metrach?
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 22.06.2016, 12:10 »
Jak dobrze rozumiem, to jeśli kupię tą 13m, to bez problemu mogę ją skrócić i łowić na ~11 jak i ~ 9 metrach?

Tak. Po prostu nie dokładasz tej ostatniej rury. Jak chcesz łowić jeszcze bliżej to ujmujesz 2 rury itd. Więc możesz łowić w zasadzie na każdym dystansie od 13 metrów w dół.

Jak zobaczysz mój ostatni filmik z łowienia karpików pod brzegiem, to tam właśnie mam wędkę skróconą chyba o 2 albo nawet 3 elementy. Chciałem łowić pod tym drzewkiem a inna była by za długa biorąc pod uwagę miejsce, w którym siedziałem, więc skróciłem sobie wędkę do takiej długości, jaka była wygodna do operowania i łowienia w tym miejscu. Elementy tyczki są nasadowe (nie teleskopowe) co za tym idzie bez problemu można odejmować lub dodawać poszczególne (skrajne) elementy w zależności od potrzeby nawet w trakcie łowienia.
Grzegorz

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #43 dnia: 22.06.2016, 12:18 »
Chaotic pisał wcześniej, że przy tej tyczce na 13 metrach robi się dość duży "banan", wieć na tej długości bym raczej rzaaadko łowił :)

Machtless, a mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić budowr zestawu z amortyzatorem. Wiem już jak "zamontować"' pulla bung, przyciąć szczytówkę, połączyć amor z żyłką, ale wciąż nieogarniam pozostałej części zestawu :-\

Bo np. przy bacie 6m robiłem zestawy trochę dłuższę od jego długości. A jak to jest przy tyczce? Jeśli mamy top np. 3 elementowy, to ile idzie amora, a ile żyłki? Zestawy (sama żyłka) robi się na długość topu, czy odejmujemy jeszcze długość wystającego amora?

Nie wiem, czy wszystko jasno opisałem :-[
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 22.06.2016, 12:39 »
Generalnie pisałeś, że chcesz łowić większe ryby (powiedzmy komercja, ewentualnie zarybieniówki z PZW). Więc używał byś topu karpiowego.
Długość topu karpiowego to z reguły od 2,3 do 3 metrów. Są to zazwyczaj topy 2 elementowe.

Podczas holu ryby gumy będziesz miał kilka razy więcej od długości topu. Do tego właśnie służy system side puller czy pulla bung, żeby tą gumę skracać. Jeśli więc, przy podbieraniu ryby na topie 2 elementowym będziesz miał tej gumy za dużo to po prostu ją skracasz (podciągając rybę do siebie) by jej długość była odpowiednia i wygodna do podebrania ryby.

Jeśli chodzi o zestaw wyjściowy to ja robię różnie. Wyjściowo robię zestaw, który jest równy długości topu. Czyli na przykład 2,5 metra.
Gruntuję łowisko kiedy jestem nad wodą. Wychodzi, że grunt wynosi 1 metr. Do tego dodaję 20 cm (żeby mieć możliwość łowienia na przegruntowany zestaw) i kolejne 25-30 cm (odstęp od spławika do szczytówki). Resztę żyłki odcinam i robię na nowo pentelkę. Ostatecznie mój zestaw ma na przykład 1,50 cm (przy gruncie 1 metr). Jeśli głębokość wynosiła by 1,50 to zestaw był by długości 2 metrów.

Teraz wyjaśnię dlaczego. Przede wszystkim tak jest skutecznie. Przy wietrze zestaw nie spływa, nie ucieka na boki pod kątem, nic go nie znosi, można łowić w polu nęcenia. Lepiej prowokuje się ryby, łatwiej operuje się zestawem, łowi się szybciej (zacina).

Dłuższych zestawów a w zasadzie wolnej żyłki od szczytówki do spławika używam wtedy, kiedy w łowisku jest czysta woda i mała głębokość (na przykład 50 cm). Wtedy ryby się płoszą i lepiej, żeby wędka czy też top nie wisiał nad spławikiem. Wtedy taki zestaw, mimo, że głębokość wynosi 50 cm może mieć nawet 2 metry. To są sytuacje marginalne, ale warto wspomnieć.

Dlatego też buduj takie zestawy, które pozwolą Ci skutecznie i wygodnie łowić. Przy systemach pulla bung, side puller i ogólnie łowieniu z gumą nie ma znaczenia długość zestawu (za mała) ponieważ możesz braki regulować gumą, która tak i tak będzie wyciągnięta.

Co innego w przypadku, gdybyś chciał stosować zestawy dłuższe od długości topu. Tego nie polecam, choć jak trzeba to się tak łowi.

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem co miałeś na myśli jak coś to spróbuj mi wyjaśnić bardziej łopatologicznie :P ;)
Grzegorz