Autor Wątek: Kołowrotek dalekiego zasięgu  (Przeczytany 64748 razy)

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Kołowrotek dalekiego zasięgu
« Odpowiedź #270 dnia: 24.02.2022, 13:10 »
Na dystansie 80m ,nie za bardzo da się przerzucać co 5 min. Co 10min,to już jest dla mnie bardzo często.

A co do zapytania,to akurat światło przelotki,równe 20mm,nie potrzebuje wielkiej średnicy szpuli do dystansu. Cały poprzedni sezon,do właśnie takiej przelotki,używałem taniego by Dome o szpuli 60mm i wystarczało to do łowienia na 75,czasem 80m. Fakt nawój nie 100cm,ale to akurat mit,że większy nawój=szybsze ściąganie,w praktyce czasowo nie robiło mi to różnicy,a przekładnia dużo mocniej dostaje w plecy.  ( Swoją drogą gdy zwijam pusty zestaw ,pompuję i dzięki temu szybciej zwinę ,a kołowrotek tak nie przeciąża się).
...

Ciężko ogólnie kupić coś dystansowego we w miarę rozsądnych pieniądzach,co by nie ważyło 0.5kg i więcej,dla tego sam posiadam trzy powerfightery 6000 ,z czego używam jednego (który nie chce się zajechać),a reszta leży na zapas.

Popatrz na Okumę custom 55 clx. Przyzwoita waga i wielkość szpuli oraz dobra wytrzymałość.
Michał,
Okuma custom 55 ma nawój 76cm, co przy Ultegra 105cm robi dużą róznicę. Na odcinku 80m to różnica 30 obrotów korbką! Przy całodniowym łowieniu to zbiera się całkiem sporo.
Pamiętam jak przesiadłem się z kołowrotka o nawoju 73cm na 103cm. Dla mnie to był przeskok technologiczny, a łowiłem na odległościach do 70m. Komfort łowienia wzrósł niebagatelnie.
Ale każdy jest inny i niekoniecznie, co pasuje mi, będzie pasować komuś innemu ;-)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #271 dnia: 24.02.2022, 14:28 »
Eh. Już to było kiedyś poruszane na forum.
Inaczej nawój ma się gdy szpula jest do połowy zapełniona,a inaczej,gdy jest prawie pełna.
Rzut na 80m sporo uszczupli linki i jaki nawój będzie w momencie ściągania ? No właśnie.

Jeżeli chcemy szybciej ściągać zestaw ,proponuję pracę kijem i wtedy bezoporowe zwijanie linki.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #272 dnia: 24.02.2022, 19:52 »
Dobrze mówisz, ale przełożenie po ubytku linki pozostanie w obu kołowrotkach różne. Więc nadal jednym będziesz ściągać tyle samo szybciej, co drugim ;)

Pompowanie kijem - pełna zgoda.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline jazgarek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #273 dnia: 24.02.2022, 21:52 »
Eh. Już to było kiedyś poruszane na forum.
Inaczej nawój ma się gdy szpula jest do połowy zapełniona,a inaczej,gdy jest prawie pełna.
Rzut na 80m sporo uszczupli linki i jaki nawój będzie w momencie ściągania ? No właśnie.

Jeżeli chcemy szybciej ściągać zestaw ,proponuję pracę kijem i wtedy bezoporowe zwijanie linki.

A ile te 80 m plecionki zajmuje na takiej Ultegrze? Ile jej ubędzie ze średnicy? 5 mm? 10 mm? A wiesz o ile zmniejszy się nawój? No właśnie nie wiesz - nie więcej niż 15 cm. Czyli nadal świetna, bardzo wysoka wartość. A jaki nawój Ci pozostanie przy Twojej propozycji - Okumie? Pół metra? Niezłe męczenie buły.

Jak chcesz to sam męcz się z powolnym zwijaniem, ale odpuść pisanie, że większy nawój nie równa się wcale szybszemu zwijaniu, bo to już jakieś zaprzeczanie prawom fizyki. Szybkość zwijania przy takim łowieniu w ogromny sposób wpływa na komfort, szczególnie przy tak mocnych bebechach jak Ultegrze Ci4+. Spróbuj, a zobaczysz o czym piszemy.

Ultegra Ci4+ to byłby fantastyczny wybór, bez żadnych kompromisów. Sam używam dwóch sztuk z krótszymi feederami (12 ft) z przelotkami startowymi 20 i 25 mm. Świetnie pasuje również do tej mniejszej przelotki i nie generuje żadnych problemów. Tym bardziej pasowałby do Twojego dłuższego feedera.

Moim zdaniem jak Ultegra to tylko w wyższej wersji. Podstawowa to już ciężki klocek i nieco gorsza praca. Nie będzie już tak fajnie. Jeśli to jest ostateczny budżet to prędzej pozostałbym przy Browningu.
Kuba

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #274 dnia: 24.02.2022, 22:34 »
Przy ultegrze ci4 5500 ubytek 80 czy 100 m plecionki jest praktycznie niezauważalny(bardzo wysoka szpula 2cm  - dwukrotnie wyższa od większości pseudodystansowych kołowrotków feederowych wielkości 6000 - jedynie black viper ma 1,5 cm). Kołowrotek waży 440 g i ma tyle mocy ,że zwijając 100g koszyk nie czujemy żadnego oporu - dosłownie jak byśmy kręcili luźno kołowrotkiem oglądając go w sklepie (zwykła ultegra ma niestety nieporównywalnie mniejszą moc). Do póki dzięki koledze z forum nie przetestowałem go nad wodą to uważałem ,że nie jest tyle wart. Obecnie mam 4 sztuki a pozostałe kołowrotki leżą przesmarowane w szafie i chyba nie doczekają się wyprawy nad wodę. Więc na prawdę polecam najpierw coś przetestować bo można się zdziwić. Chociaż rozumiem ,że dużo osób bez względu na walory użytkowe nie wyda 1000 zł na kołowrotek.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #275 dnia: 24.02.2022, 22:37 »
Popełnię tu może świętokradztwo  ale zaproponuję do takiego kija kołowrotek za sto kilkadziesiąt zł, który Michał nieśmiało sugerował. BY DOME TEAM FEEDER POWER FIGHTER 6000.
Do kija z przelotką startową 20 mm kołowrotek nie może mieć zbyt szerokiej szpuli. 60 mm z wysokim nawojem wydaje się idealny.
Browning Black Viper MK FD 850 jest fajny, bo średnica szpuli: 58 mm, wysokość: 28 mm ale szybko się sypie przy intensywnym użytkowaniu. BY DOME jest mocniejszy i wytrzymuje więcej.
Niestety dzisiaj trudno znaleźć na rynku kołowrotki z wysokim nawojem i relatywnie małą średnicą szpuli, jak np. kiedyś czarnuch Shimamo (Średnica szpuli: 45 mm, wysokość: 21 mm).
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #276 dnia: 24.02.2022, 23:20 »
Jazgarek: nie miałem Ultegry,a tym bardziej tak wysokiej wersji. Nie znam walorów tak drogiego i dobrego sprzętu. Ale to jest kołowrotek do ultradystansu ,pod wędzisko,którego przelotki i sprężystość,będą współgrały z możliwościami Ultegry.

Miałem kołowrotki ,które zwijają 102 cm (Browning Compact wersja większa),dla mnie nie było różnicy w jakości/prędkości zwijania względem nawet poczciwego powerfightera 6000,który ma nawój 85cm.

Zbyszek dobrze napisał,że potrzebna jest wysoka szpula ,i tu pewnie Ultegra ma duży plus.
W standardowych dużych młynkach,już 25mm wys.szpuli to jest dużo.  Jeżeli obliczymy sobie te 12-14m strzałówki 0.30-0.35+ plecionka 0.10-0.12,to okazuje się że na 80m,schodzi nam prawie połowa szpuli ,także nawój będzie mniejszy i tego się nie ustrzeże.

Nie muszę mieć racji. Piszę to czego doświadczam na sprzęcie,którego używam i nic mi tak szybko nie zwija zestawu,jak pompowanie kija,ale nakorbkować się trzeba,a czy to będzie dodatkowe 20 obrotów ,to inny temat,ważne że wykonuję je bez obciążenia,co nie męczy ani mnie,ani kołowrotka.

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #277 dnia: 25.02.2022, 07:51 »
...
Miałem kołowrotki ,które zwijają 102 cm (Browning Compact wersja większa),dla mnie nie było różnicy w jakości/prędkości zwijania względem nawet poczciwego powerfightera 6000,który ma nawój 85cm.
 ...

No nie dziwię się, że nie czułeś różnicy, bo bajkopisarze z Browniga zaginają prawa fizyki. Browning Compact ma średnicę szpuli 63mm (sam tak kiedyś pisałeś na tym forum), co przy przełożeniu 4,6 daje maksymalny możliwy nawój 91cm - 6,3cm x 3,14 x 4,6. A w katalogu podają 104cm!!!
Dla porównania By Dome Master Carp Pro Feeder 5000 ma takie same wymiary szpuli i przełożenie. Producent jednak podaje nawój 89cm.

Swego czasu miałem ten sam problem z innym modelem Browninga i przy pełnej szpuli robiłem ręcznie pomiary, bo mi coś nad wodą nie pasowało. Tak odkryłem ich przekręt.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #278 dnia: 25.02.2022, 10:34 »
Możliwe ,że nawój nie zgadzał się,ale swoje zdanie podtrzymuję. Może kiedyś dorobię się Ultegry i poczuję co to prawdziwy komfort zwijania 😉

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #279 dnia: 25.02.2022, 18:55 »
Przy ultegrze ci4 5500 ubytek 80 czy 100 m plecionki jest praktycznie niezauważalny(bardzo wysoka szpula 2cm  - dwukrotnie wyższa od większości pseudodystansowych kołowrotków feederowych wielkości 6000 - jedynie black viper ma 1,5 cm).
Zbyszek, jak mierzysz wysokość szpuli? 2 cm to bardzo mało. Black Viper MK FD 850 ma wysokość nawoju 2,8 cm, to Ultegra powinna mieć przynajmniej 3,6 cm.

Michał, mógłbyś zmierzyć wysokość nawoju w Powerfighterze 6000?
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #280 dnia: 25.02.2022, 19:05 »
Przy ultegrze ci4 5500 ubytek 80 czy 100 m plecionki jest praktycznie niezauważalny(bardzo wysoka szpula 2cm  - dwukrotnie wyższa od większości pseudodystansowych kołowrotków feederowych wielkości 6000 - jedynie black viper ma 1,5 cm).

24mm,mierzone od krawędzi do krawędzi z zewnątrz ,nie w głębi szpuli.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #281 dnia: 25.02.2022, 19:20 »
Zbyszek, jak mierzysz wysokość szpuli? 2 cm to bardzo mało. Black Viper MK FD 850 ma wysokość nawoju 2,8 cm, to Ultegra powinna mieć przynajmniej 3,6 cm.

Coś mi się pomieszało właśnie mierzyłem. Ultegra ma około 3,5 cm wysokości nawoju.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #282 dnia: 25.02.2022, 19:28 »
Ultegra 5500 ma średnicę szpuli 63mm i wysokość nawoju 32/33mm.
Wersja węglowa (Ci4+) łączy w sobie dość niską masę, niezłą moc i świetne właściwości rzutowe, do tego reduktory pojemności, 2 szpule w zestawie, wkręcana korba, kuta przekładnia i spore możliwości rozbudowy (do swojej wpakowałem dodatkowo 8 łożysk, jedną szpulę przerobiłem na dokładną regulację hamulca). Naprawdę chyba najlepszy wybór pod dystansowe feedery.

Konkurencyjne Daiwy typu Cast’izm, TDR Distance i inne wcielenia to szpula 65mm średnicy i wysokość nawoju ok 25mm.
Czesiek

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #283 dnia: 26.02.2022, 21:47 »
Jak się ma ULTEGRA 5500 XTD do ULTEGRA CI4+ 5500 XT-C?
Poza wagą.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #284 dnia: 26.02.2022, 21:50 »
Jak się ma ULTEGRA 5500 XTD do ULTEGRA CI4+ 5500 XT-C?
Poza wagą.
ci4 ma nieporównywalnie więcej mocy. Zwijasz praktycznie nie odczuwając obciążenia, zwykła ultegra jeśli chodzi o moc nie odbiega zbytnio od innych w miarę dobrych feederowych kołowrotków.