Jazgarek: nie miałem Ultegry,a tym bardziej tak wysokiej wersji. Nie znam walorów tak drogiego i dobrego sprzętu. Ale to jest kołowrotek do ultradystansu ,pod wędzisko,którego przelotki i sprężystość,będą współgrały z możliwościami Ultegry.
Miałem kołowrotki ,które zwijają 102 cm (Browning Compact wersja większa),dla mnie nie było różnicy w jakości/prędkości zwijania względem nawet poczciwego powerfightera 6000,który ma nawój 85cm.
Zbyszek dobrze napisał,że potrzebna jest wysoka szpula ,i tu pewnie Ultegra ma duży plus.
W standardowych dużych młynkach,już 25mm wys.szpuli to jest dużo. Jeżeli obliczymy sobie te 12-14m strzałówki 0.30-0.35+ plecionka 0.10-0.12,to okazuje się że na 80m,schodzi nam prawie połowa szpuli ,także nawój będzie mniejszy i tego się nie ustrzeże.
Nie muszę mieć racji. Piszę to czego doświadczam na sprzęcie,którego używam i nic mi tak szybko nie zwija zestawu,jak pompowanie kija,ale nakorbkować się trzeba,a czy to będzie dodatkowe 20 obrotów ,to inny temat,ważne że wykonuję je bez obciążenia,co nie męczy ani mnie,ani kołowrotka.