Autor Wątek: Feeder 10 ft all-rounder ('cena nie gra roli')  (Przeczytany 9065 razy)

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 135
  • Ulubione metody: method feeder
Feeder 10 ft all-rounder ('cena nie gra roli')
« dnia: 14.01.2019, 21:42 »
Witam wędkarską brać. Po tym jak tydzień temu złamałem mój ulubiony kij, zwracam się do Was z prośbą o radę w wyborze jego następcy. Kij którego poszukuje ma być jak najbardziej uniwersalny. Ma fajnie pracować podczas odławiania karasi, krąpików czy też płotek. Ale ma sobie również dobrze radzić przy bonusowej rybie. Kij ten nie może mieć problemów z regularnym umieszczeniem podajnika poza granicami czterdziestu metrów. I co najważniejsze - wymiary tego kija muszą się znajdować w granicach trzech metrów.

W tych poszukiwaniach wybrałem się do mojego lokalnego sklepu, mając nadzieję że będzie jeszcze w sprzedaży mój Preston Mini Plus 10, ale niestety nie było. W zamian zwróciłem uwagę na kij o podobno tym samym blanku

Preston Supera 10

Kij bardzo przyjemny, szybki, o bardzo ładnie uformowanym dolniku dzięki czemu fajnie się trzyma go w ręce. Po krótkiej zabawie zacząłem jednak wątpić w możliwości tego kija przy holu ryby w granicach 10 kg. Mam nadzieję że jakiś użytkownik rozwieje moje wątpliwości, bo wędka jest naprawdę piękna. (Cena €210)

Drugim kijem z tej stajni był

Preston Monster Carp Feeder 10

Równie fajny kijek, ładnie wykonany, cieszący oko, ale w jego akcji na sucho było coś co mnie nie przekonywało. Całkowicie tego dnia mnie nie przekonał jego lżejszy brat Monster Quiver Ultralight 10 - może i fajny kij do odławiania karasi, leszczy, ale co z czymś większym...(Cena €120)

Chodząc wśród stojaków na wędki w moje ręce wpadła ciekawa opcja

Daiwa WindCast Picker 3m

Byłem bardzo mile zaskoczony tym kijem ze skromnym napisem 'picker'. Kij bardzo ładnie wykonany z ładną akcją, dość szybki i wydający się mieć zapas mocy  której może pozazdrościć mu nie jeden carp feeder. (Cena €110)

I jako ostatni kij który przykuł moją uwagę tego dnia:

Maver MV-R 10ft - bez wątpienia zwycięsca (jak narazie). Kij smukły, szybki i z zapasem mocy a do tego bardzo fajnie wykonany. Jedynym minusem jest jego dolnik - prosty - przypominający kij od miotly. Poza tym zdaje się mieć dużo atutów. (Cena: €125)

To póki co wszystko co mogłem znaleźć w moim lokalnym sklepie. Na dniach mam zamiar udać się do innego sklepu w celu obejrzenia kija od Drennan-a Acolite Plus 10 ft i kto wie czego jeszcze.

Proszę Was o opinie oraz jakiekolwiek materiały na temat podanych przezemnie wędek.
Jakieś inne propozycje mile widziane! Wędki od Cresty i Frenzee sobie odpuściłem.

Za to znalazłem ciekawe opinie na temat wędki Middy ZX65 10ft feeder - wędka bardzo mnie zainteresowała niestety nie ma jej już nigdzie w sprzedaży.

Wędkę Guru też sobie odpuszczę - żeby ją kupić musiał bym najpierw ją dotknąć i... :)

Pomocy! :)

Wysłane z mojego EML-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Feeder 10 ft all-rounder ('cena nie gra roli')
« Odpowiedź #1 dnia: 14.01.2019, 21:54 »
Team Daiwa Commercial czerwony ? Ma 10'6, ja raz spróbowałem i się zakochałem tak że musiałem kupić. Acolyte może być fajna opcją.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 14.01.2019, 22:03 »
Jak się nie mylę Mavera używa sam MRK ;) bardzo dużo pochlebnych opinii słyszałem o Daiwie Windast picker zacne kijki :thumbup:

timken

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14.01.2019, 22:04 »
Z w/w posiadam ale w innych długościach:
Preston Monster Feeder 3,3 - miłość od pierwszego......użycia, w życiu go nie sprzedam :P Fakt wypróbowany na karpiach max. ok. 4 kg ale hol ta wędką to dla mnie sama przyjemność. W pewnością ma duuuże rezerwy.
Maver MVR 3,6 - jeszcze nie użyty, niedawny zakup w ciemno. Na sucho wrażenia ok.
Daiwa Windast ale Method Feeder 3,3 - jedni tą wędkę kochają inni nienawidzą, jestem w pierwszej grupie. Wypróbowany podobnie jak monster ( dlaczego nie u mnie większych ryb :facepalm:)
Ze swojej strony mogę polecić jeszcze wędki Colmic z serii Next Adventure. Posiadam w długości 3 m. Relacja cena-jakość na 5 ;). Jednak "potwory" :fish: 10 kg to już może być dla niej za wiele.

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 14.01.2019, 22:11 »
'miłość od pierwszego......użycia, w życiu go nie sprzedam' - rozumiemy się z tą miłością - też tak miałem/czułem odnośnie mojego 10 mini plus, jak pękł, aż mnie serce zabolało
Gadżeciarze!

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14.01.2019, 22:25 »
Z 10tek wiele wędek przerobiłem bo to moja ulubiona długość.
Zostawiłem te, którymi najlepiej mi się łowi :)
Supera to jak dla mnie taki uniwersał, i do łowienia spod nóg ale i na te 40-50metrów dorzucisz.
Speed masterem 40m może i osiągniesz ale optimum to jakieś 30m - mega mięciutki jak dla mnie.
Sphere bomb - delikatniejsza wersja Supery
Acolyte ultra - po speedmasterze najgłębiej pracujący kij wg mnie.
No i Aventus - bardzo, bardzo dziwny kij - wyjątkowy, jest tak jakby "poza" tymi wyżej. Holując cokolwiek można odnieść wrażenie że raz - to coś ogromnego na końcu zestawu a dwa że kij nie ma zapasu mocy, jak się zdziwiłem jak Czesiek na minizlocie mówi do mnie "ee, kij to zapasu mocy ma" a ja oczy jak 5zł bo czuję że kij sie dawno skończył.. przy karpiach do 5kg. Łowiłem nim 2-3 razy jak na razie ale mimo malutkich przelotek można na prawdę te 50m śmignąć.  Nie wiem jaki młynek planujesz podczepić ale ja się kieruję - czym mniejsze średnice pierwszej przelotki = mniejsza średnica szpuli.
Co do middy nanocore ZX65 szukałem go jakiś czas temu i nie do dostania praktycznie z tego co widzę..
Myślałem też o daiwie Airity ale chyba jednak nowa Tournament Pro 10ft będzie jak tylko się pojawi w sprzedaży.
Zobacz sobie kijek Tri-cast z nowej serii Excellence :)

Na Pw masz filmik z aventusem.. :)

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #6 dnia: 14.01.2019, 22:32 »
Podejrzewam że picker-ek od Daiwy fajnie by pracował pod rybkami które chcesz odławiać ale przy większej rybie chyba za bardzo nie miałbyś nic do powiedzenia , no może troszkę ...... ;)....za bardzo mnie poniosło . Ale mimo wszystko fajnie go mieć w swojej stajni .

Musisz zwrócić uwagę że to ma być następca przez duże N, czyli jeszcze lepszy niż poprzednik Mini . Kij który zawróci Ci w głowie , połamie ręcę i ugnie nogi na sam jego widok ;D ;D ;D

Maver bardzo fajna opcja , no i cena niższa niż w PL ( u nas ok 610 zł za MV-R ) . Chociaż ja nie mam go w swoim arsenale to może rozważysz Diamond-a od Maver . Seria już sama mówi za siebie , a jak sama nazwa wskazuje kijek z górnego Tronu dla ludzi w których płynie królewska krew :P

http://sklep.maver-polska.pl/diamond-feeder-2-piece-p-436.html
Z poważaniem Marcin

Offline zgrozik

• Ekspert
  • Reputacja: 141
    • Galeria
    • Debeściaki
« Odpowiedź #7 dnia: 14.01.2019, 23:15 »
Ja całe dotychczasowe życie jechałem na włoszczyźnie.
Dwa lata temu podjąłem decyzję, że czas na angliki.
Mój wybór padł na Drennana. Zakupiłem dwa kije na start – Acolyte Ultra Feeder 10FT do dłubania średnich ryb i Acolyte Plus Feeder 11FT na bonusy.
Wystarczył tylko pierwszy dotyk/zarzut, żebym zakochał się w kijach bezgranicznie.

Do Twojego łapania widzę tu Acolyte Plus Feeder 11FT.

Piotr

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 15.01.2019, 00:29 »
Obadaj Garbolino Altima Picker 3m fajna uniwersalna opcja jak dla mnie wygrała z Ultra. Nada się do dłubania i posiada fajny zapas mocy na bonus.
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=9376.0
Ciekawie zapowiada się Essential Light:
http://www.garbolinouk.co.uk/rod/essential-2-piece-light-feeders
Kolejnym ciekawym zawodnikiem jest Grantham Picker 3.0 m 45 g

Z ciekawostek jak znajdziesz polecam  Shimano 10-11 Super ultegra :
Może to nie typowe 10 ft, ale jest to kij do zadań specjalnych. W 3m fajny do dłubania i zabawy z bonusami kij o bardzo fajnej niegubiącej ryb pracy. Z dopalaczem zyskuje dodatkowo na mocy i właściwościach rzutowych (taki mini long distance spokojnie 50m). Z czystym sumieniem go polecam kij na praktycznie każdą okazję.

Trilogy Commercial Feeder posiadam, ale to kij do zastosowań komercyjnych. Do dłubania całkowicie odpada, natomiast pod wszelkie komercyjne zabawy na dystansie do 40m to kosa. Niepozorny minimalistyczny tytan.

Supery oglądałem. Fajny jednak jak dla mnie brakuje mu minimalnie tej finezji pod szybkościową dłubankę. Jak ci leży to bierz śmiało. Mnie podszedł, ale w 11.6ft i 12.6ft.

Acolyty 10 ft bym odpuścił, bo to jednak kije mało uniwersalne. Ani Ultra ani Plus zbytnio nie nadają się do typowej dłubanki.

Zobacz też  Sensas Black Arrow z wyższych serii mogą być ciekawe.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #9 dnia: 15.01.2019, 00:57 »
Jaka jest różnica miedzy SU 10-11 a SU 10 AX ? N3su ,pomijając dopalacz.
SU 10 AX oglądałem nie dawno w sklepie.
Szukałem SU AX Match 420 i trafiliśmy właśnie na feedera.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 15.01.2019, 01:29 »
Miałem przyrównanie tylko do 11ft(10ft jest SU?). Ogólnie dwa różne kije kombinowana zdecydowanie szybsza. Mniejsze ugięcie, choć dalej bardzo ładnie pracuje. Dystans celność rzutów też na plus dla 10-11ft. Zwykłą zdecydowanie głębsze ugięcie i ogólnie jest wolniejsza. Bez dopałki charakterystyka jest bliższa 11ft.

Co ciekawe Shimano w 10-11 dało delikatniejsze tipy od 0.25 do 0.75 oz natomiast 11ft ma od 0.75 do 2 oz. Co moim zdaniem bardziej pasuje ten drugi zestaw do składaka, który jest minimalnie mocniejszym kijem.

Nie byłem przekonany do tego rozwiązania multi. Jednak kij naprawdę robi robotę chyba najbardziej uniwersalny, jaki do tej pory miałem. Jak muszę łowić dalej. To aż się mordka cieszy, bo miota jak szatan nie gorzej niż nie jedna 12ft. Warto go nabyć jak ktoś ma okazje i uzupełnić o szczytówki 1 i 2 oz.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #11 dnia: 15.01.2019, 05:42 »
Podejrzewam że picker-ek od Daiwy fajnie by pracował pod rybkami które chcesz odławiać ale przy większej rybie chyba za bardzo nie miałbyś nic do powiedzenia , no może troszkę ...... ;)....za bardzo mnie poniosło . Ale mimo wszystko fajnie go mieć w swojej stajni .

Musisz zwrócić uwagę że to ma być następca przez duże N, czyli jeszcze lepszy niż poprzednik Mini . Kij który zawróci Ci w głowie , połamie ręcę i ugnie nogi na sam jego widok ;D ;D ;D

Maver bardzo fajna opcja , no i cena niższa niż w PL ( u nas ok 610 zł za MV-R ) . Chociaż ja nie mam go w swoim arsenale to może rozważysz Diamond-a od Maver . Seria już sama mówi za siebie , a jak sama nazwa wskazuje kijek z górnego Tronu dla ludzi w których płynie królewska krew

Oj mógłbyś się pomylić odnośnie pickera Daiwy...
Ja mam wersję 2,70 którą polecił mi Czesiu i jest to kijek naprawdę bardzo uniwersalny, choć tak jak pisałem już w innym poście, u mnie nie ma lekkiego życia bo przeznaczony jest głównie pod bonusy
Kijek jest lekki, przyjemny, fajnie wykonany z ogromnym zapasem mocy. Jesiotry i karpie 10+ nie są mu straszne, a nawet jesiotry za ogon W zeszłym sezonie trochę ich wyciągnąłem i wcale się nie cackałem z nimi
Praca kija to typowy progres i fajnie pracuje zarówno pod niewielką rybką jak i bonusem. Celność zarzutu też jest dobra, a zasięg 50m (podajnik  Preston 30g + towar) do osiągnięcia, a przy kijku 3m sądzę, że może być wiekszy.
Podsumowując, jest to uniwersalny pickerek, który poradzi sobie praktycznie że wszystkim. Wykonanie na dobrym poziomie, a cena niezbyt wygórowana na poziomie około 300zł Polecam

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 15.01.2019, 06:20 »

Maver bardzo fajna opcja , no i cena niższa niż w PL ( u nas ok 610 zł za MV-R ) . Chociaż ja nie mam go w swoim arsenale to może rozważysz Diamond-a od Maver . Seria już sama mówi za siebie , a jak sama nazwa wskazuje kijek z górnego Tronu dla ludzi w których płynie królewska krew

Oj mógłbyś się pomylić odnośnie pickera Daiwy...
Ja mam wersję 2,70 którą polecił mi Czesiu i jest to kijek naprawdę bardzo uniwersalny, choć tak jak pisałem już w innym poście, u mnie nie ma lekkiego życia bo przeznaczony jest głównie pod bonusy
Kijek jest lekki, przyjemny, fajnie wykonany z ogromnym zapasem mocy. Jesiotry i karpie 10+ nie są mu straszne, a nawet jesiotry za ogon W zeszłym sezonie trochę ich wyciągnąłem i wcale się nie cackałem z nimi
Praca kija to typowy progres i fajnie pracuje zarówno pod niewielką rybką jak i bonusem. Celność zarzutu też jest dobra, a zasięg 50m (podajnik  Preston 30g + towar) do osiągnięcia, a przy kijku 3m sądzę, że może być wiekszy.
Podsumowując, jest to uniwersalny pickerek, który poradzi sobie praktycznie że wszystkim. Wykonanie na dobrym poziomie, a cena niezbyt wygórowana na poziomie około 300zł Polecam

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Tak w sumie to potwierdziłeś moje przepuszczenia ;)
Widzę że u Ciebie jest znacznie tańszy.
Dzięki za wyrażenie opinii

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #13 dnia: 15.01.2019, 06:22 »
W zeslym roku zapłaciłem za niego 310zł w Fishingmarkt

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 15.01.2019, 06:40 »
N3su ten Shimano ultegra ciekawie wygląda - niestety w Holandii mogę znaleźć tylko wersje 'Long Range', o wersji 10 - 11 ft nawet śladu nie ma
Myślałem przez chwilę o kiju z dopalaczem od Drennan-a, ale jakoś mi przeszło - może kiedyś jak wpadnie mi w ręce.