Autor Wątek: Przygotowanie do sezonu sumowego  (Przeczytany 4383 razy)

Offline PoProstuWędkarz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
Przygotowanie do sezonu sumowego
« dnia: 06.03.2019, 07:16 »
Witam. U mnie sezon na suma rozpoczyna się równo z zakończeniem okresu ochronnego szczupaka (nie łowię na pzw). Z ciekawości chciałbym się od was dowiedzieć,co sprawdza się wam najlepiej na suma. Moje łowisko jest płytkie i woblery głęboko schodzące odpadają.W tym roku znalazłem bardzo dobry wobek schodzący do 1 m i ważący 50 g więc jest dla mnie idealny.

https://zapodaj.net/fada433c41cb0.jpg.html

Może polecicie jakieś fajne wahadło do 65 g lub agresywnie pracujące gumy.

Offline wkz

• Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Przygotowanie do sezonu sumowego
« Odpowiedź #1 dnia: 06.03.2019, 08:11 »
Etyczne zasady macie na tym zbiorniku, sandacze też tłuczecie na gniazdach? Pytam z czystej ciekawości..

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Offline PoProstuWędkarz

« Odpowiedź #2 dnia: 06.03.2019, 08:37 »
Etyczne zasady macie na tym zbiorniku, sandacze też tłuczecie na gniazdach? Pytam z czystej ciekawości..

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Sandaczy u nas nie ma.A co do suma z jednej strony mi szkoda tych ryb a z drugiej strony co ja sam biedny poczne jak reszta usiłuje go za wszelką cenę wytrzebić z łowiska bo zżera im biedne karpiki? Jak raz wypuściłem suma to z drugiej strony dostali białej gorączki i się darli,że trzeba było go im dać albo wywalić.Osobiście wolę spinning więc mam w dupie co się stanie z karpiami ale skoro inni będą je łowić to dlaczego ja tego robić nie mogę? Osobiście wprowadziłbym zakazy dotyczące zabierania tych pięknych ryb np ochrona osobnika od 150cm i limit dzienny 1szt a nie jak teraz 2 szt i jeszcze jak podczepia go za ogon itak go biorą...Dla mnie tacy ludzie to szmaciarze i kłusole no ale "karpiarzy i grunciarzy" jest więcej od spinningistów.

O tyle dobrze,że zostały chociaż wprowadzone górne wymiary dla karpia i amura 5kg.Za rok spróbujemy wprowadzić górny wymiar szczupaka.

Ogólnie niestety dużo tam skomuszałych skurwy***ów...Raz typek wyrzucił karpia w krzaki bo miał komplet a nie chciał go wypuścić.Zawiózł je do domku,wrócił a karp już był zdechły,pełen much.Zostawił karpia szmaciarz...
Albo złowił jeden spinningista przy mnie ponad metrowego szczupaka.Popatrzał na mnie skurczysyn wiedząc,co teraz sobie o nim myśle,że wiem,co ma zamiar z nim zrobić,.I zrobił... w łeb,do auta,do domku i po 15min spowrotem...

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 06.03.2019, 09:02 »
Są zbiorniki w których wpuszczenie suma spowodowało takie szkody, że jedyną opcją jest jego odłowienie. Czasami jest to nawet duży zbiornik. Są także nawet całkiem małe, gdzie równowaga jest zachowana i populacja suma, oraz białorybu jest w doskonałej kondycji. Nie zakładał bym od razu złych intencji. Są miejsca gdzie hura optymistyczne zarybianie sumem zaczyna się odbijać czkawką.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline grzecho

• Ekspert
  • Reputacja: 48
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 06.03.2019, 09:45 »
Są zbiorniki w których wpuszczenie suma spowodowało takie szkody, że jedyną opcją jest jego odłowienie. Czasami jest to nawet duży zbiornik. Są także nawet całkiem małe, gdzie równowaga jest zachowana i populacja suma, oraz białorybu jest w doskonałej kondycji. Nie zakładał bym od razu złych intencji. Są miejsca gdzie hura optymistyczne zarybianie sumem zaczyna się odbijać czkawką.
Czy orientujesz się jak wygląda sytuacja z sumem w zbiorniku pzw w Guźni (błędnie nazywanym Rydwan)? Słyszałem, że kiedyś był z nim problem i chcieli go odłowić.
Grzesiek
"W czasach powszechnego fałszu mówienie prawdy jest aktem rewolucyjnym" G. Orwell

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
« Odpowiedź #5 dnia: 06.03.2019, 09:50 »
Nie rozumiem do końca czemu zbiorniki PZW są zarybiane sumem. Kolejna woda jak zalew sulejowski jest tego przykładem.

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 06.03.2019, 09:51 »
Co do suma na Guźni to wiem 2 rzeczy. Na pewno, że jest. Oraz, że jak tylko znika okres ochronny, to pojawia się ekipa sumiarzy, którzy to regularnie odławiają. Ba  nawet go zabierają. I są co tydzień na nockę. Tak więc sum jest i ma się dobrze. I tak, jest go za dużo.

Marcin

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #7 dnia: 06.03.2019, 09:54 »
Nie rozumiem do końca czemu zbiorniki PZW są zarybiane sumem. Kolejna woda jak zalew sulejowski jest tego przykładem.

Prawdopodobnie po to, żeby zastąpić inne, często poławiane drapieżniki. Szczupaka wędkarze wyłowią dużo szybciej niż suma. Inna sprawa, że sum szczupaka nie zastąpi...
Marcin

Offline grzecho

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 06.03.2019, 09:57 »
Nie wiem jak było z sulejowskim ale rozmawiałem kilka lat temu z jednym z wędkarzy, który chwalił się że 30 lat temu przywoził i wpuszczał do zbiornika pzw małe sumy złowione w Wiśle, które pływają do tej pory. Więc bywa tak, że sami sobie szkodzimy
Grzesiek
"W czasach powszechnego fałszu mówienie prawdy jest aktem rewolucyjnym" G. Orwell

Offline PoProstuWędkarz

« Odpowiedź #9 dnia: 06.03.2019, 09:59 »
To polecicie jakieś dobre przynęty :D?

I w sumie przyznam się bez bicia,że w tym roku złowione sumy też chce wypuszczać do zbiornika pzw.

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 06.03.2019, 10:01 »
Na suma się nie nastawiam, ale łowiąc stacjonarne ekipa używała wątroby i świeżej krwi, do której miał dostęp jeden z nich. Plusy pracy z w kutnowskich zakładach mięsnych.

Marcin

Offline PoProstuWędkarz

« Odpowiedź #11 dnia: 06.03.2019, 10:06 »
Na suma się nie nastawiam, ale łowiąc stacjonarne ekipa używała wątroby i świeżej krwi, do której miał dostęp jeden z nich. Plusy pracy z w kutnowskich zakładach mięsnych.

Tylko spinning mnie interesuje.

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 06.03.2019, 10:17 »
No właśnie wiem, ale robię w temacie co mogę.

Marcin

Offline grzecho

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 06.03.2019, 11:48 »
Co do suma na Guźni to wiem 2 rzeczy. Na pewno, że jest. Oraz, że jak tylko znika okres ochronny, to pojawia się ekipa sumiarzy, którzy to regularnie odławiają. Ba  nawet go zabierają. I są co tydzień na nockę. Tak więc sum jest i ma się dobrze. I tak, jest go za dużo.
Dzięki za info
Grzesiek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #14 dnia: 06.03.2019, 12:01 »

I w sumie przyznam się bez bicia,że w tym roku złowione sumy też chce wypuszczać do zbiornika pzw.

Chcesz wpuszczać je do zbiornika PZW, czyli łowić je na innej wodzie i przenosić? :o
Lucjan