Autor Wątek: Feeder Daiwa - jaki?  (Przeczytany 6325 razy)

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Feeder Daiwa - jaki?
« Odpowiedź #15 dnia: 14.03.2019, 19:08 »
Polecany był również Robinson Diplomat Feeder 3,60 m, cw 30-90 g. Lekki, dobrze wykonany i w przystępnej cenie.

https://angloo.com/wedka-robinson-diplomat-feeder-3-60-m-cw-30-90g-test-opinie/

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 14.03.2019, 20:06 »
Zbysiu a ty przypadkiem nie masz Diplomata u siebie :beer:

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #17 dnia: 14.03.2019, 21:21 »
Nie, na chwilę obecną mam UV 3,60/90. Owy Diplomat ma dobre opinie, polecał go również jeden z użytkowników na tym forum. Sam przymierzam się do jego zakupu.

Offline michal89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #18 dnia: 14.03.2019, 21:35 »
Ja posiadam ten kijek. Nie miałem okazji jeszcze go sprawdzić nad wodą, ale na sucho bardzo fajnie się prezentuje :)
Leciutki kijek - waga to chyba nie całe 200g, ale mocy mu raczej nie brakuje ;)

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #19 dnia: 15.03.2019, 16:01 »
Karpie po 10 kg bez większych problemów na nie holowałem i stosuję do nich żyłkę 0,28, wbrew wszelkim pierwotnym instynktom.

W Dragony nie wątpię, w karpie też. Zastanawia mnie inna rzecz: Dlaczego do fikuśnych, bezimiennych szczytówek (również ich używam) stosujesz taką grubą żyłkę? Ja wiem, że wbrew logice, ale dlaczego?

Próbowałem wielokrotnie tak łowić i, poza pogorszeniem sygnalizacji oraz przesuwaniem podajnika, nie zauważyłem większych zalet  :P  Delikatna szczytówka wygnie się przy takiej żyłce jak poranny kot, przy czym żyłka na odcinku od szczytówki do obciążenia na pewno nie przyjmie linii prostej, tylko obrys połowy talii balona. Przy braniu ryby lepiej spoglądać na prostującą się żyłkę niż na szczytówkę, bo ta reaguje pierwsza. Dlatego sądzę, że delikatna szczytówka w takim zestawie wcale go nie wyczula. Taka sztuka wiary dla wiary.
Próby wyprostowania żyłki tak delikatną szczytówką przy podajniku o wadze, który nie wymaga sznurka, zawsze się kończy się przesunięciem zestawu, jeżeli użyje się za grubej żyłki. No tak to działa, wiem, bo nieraz kombinowałem z zestawami. Do tego należy dodać jeszcze wiatr, falę, prądy wodne, jesienne liście itp.

Chyba że łowisz z balonem. Bardzo dobry patent na leniwe karpiszony. Ale wtedy niepotrzebna czuła szczytówka.

Michał, może się mylę, robię coś nie tak, wyciągam głupie wnioski. To możliwe. Stąd moje pytanie.  :beer:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 15.03.2019, 16:05 »
Łowię na taką żyłkę, żeby nie tracić bonusów. W 95% procentach łowię na PZW, więc jak mi wejdzie większy karp raz na pińcet wyjazdów, to chciałbym jednak go wyholować. A dlatego daję taką grubą żyłę, bo właśnie te pickerki Dragona wytrzymują. A na przyponach mam plecionkę.

Ja wiem, że postępuję wbrew regułom, ale nauczyłem się dobrze korzystać z takiego dość absurdalnego zestawu.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 15.03.2019, 16:12 »
Michał 0,28mm to na karpiowych młynkach mam :beer: ,do feedera max 0,25mm używałem i bonusom radę daję bez problemu ,teraz zeszłem jeszcze niżej 0,22mm ;),łowię tylko na wodach Pzw i nauczyłem się jednego, im zestaw delikatniejszy dużo więcej brań ;)

Offline kALesiak

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 15.03.2019, 16:14 »
Ale ja to doskonale rozumiem. Wręcz spodziewałem się takiej odpowiedzi. Ale po co do tego delikatna szczytówka? Bo idąc moim tokiem rozumowania, na podstawie własnych doświadczeń, gdy oczekujesz bonusów, to tym bardziej ta szczytówka nie ogarnie drobnicy. Grubość żyłki i odległość łowienia to uniemożliwiają. Drobna płotka przesunie balona z żyłki o 2-3 cm na powierzchni wody, ale szczytówka tu nie zatańczy. Tak sądzę.

OK, kończę OT i przepraszam za wtręt.  :)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #23 dnia: 15.03.2019, 16:22 »
Yyy... nie no, żadnych balonów nie mam na powierzchni. Żyłkę zawsze sprawnie zatapiam. Może jakiś balon tworzy się pod wodą, ale ja widzę na szczytówce nawet jak mi drobnica opukuje podajnik, więc...
Krwawy Michał

Offline kALesiak

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 15.03.2019, 16:54 »
Może się mylę, ale nie wierzę, żeby przy żyłce 0,28, standardowej odległości łowienia rzędu 30-40 m, widać było na szczytówce puknięcia ryb w podajnik. Każdemu wątpiącemu proponuję przeprowadzenie testów, z nurkowaniem włącznie i kolegą przy wędkach. Moim zdaniem te puknięcia to mogły być zwykłe obcierki ryb o żyłkę, i to tuż pod poziomem ich wejścia w wodę.

Skoro robicie zlot, to może zróbcie też takie testy - na przelota, na sztywniaka, w zależności od grubości żyłki i odległości łowienia. Zdziwiliby się co poniektórzy. Ja się zdziwiłem  :facepalm:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #25 dnia: 15.03.2019, 17:00 »
Adam, ja już od paru lat tak łowię...
Krwawy Michał

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 15.03.2019, 17:04 »
Zgadzam się z Adamem w tej kwestii :beer:,i mam pytanie jakich grubości żyłek używasz Adamie do klasycznego koszyka i metody ;)

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #27 dnia: 15.03.2019, 17:07 »
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 15.03.2019, 17:11 »
Jeśli żyłka jest miekka , ładnie się prostuje to nawet na dosyć grubej żyłce widać nawet najdelikatniejsze brania.  Przy sztywnych  żyłkach faktycznie  jest  problem bo maja tendencję do robienia "sprężyny" i "kradną" brania.
Wiesiek

Offline kALesiak

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 15.03.2019, 18:50 »
Zgadzam się z Adamem w tej kwestii :beer:,i mam pytanie jakich grubości żyłek używasz Adamie do klasycznego koszyka i metody ;)

Mam parę wędek. I tu pierwsza skucha: w takim Garbolino o cw. 35 g szczytówka 1 oz jest twardsza niż analogiczna w Shimano o cw. do 90 gramów. Bywa...

Wracając do pytania. Używam takiej żyłki, jakiej wymaga tego łowisko i rybostan. W każdym razie tak sobie wmawiam. Nie jestem żadną wyrocznią. Generalnie robię komplety - 2 takie same wędki i kołowrotki. I np. wędki o szczytówkach ok. 1,5 oz - żyłki 0,18 i 0,23 mm. Tylko, że to są typowe kluchy pod metodę. Grubiej? Rzeka: 0,25 i 0,28 mm. Kupowałem kręcioły z zapasowymi szpulami.
Cieniej? Dziś przyszedł komplet. Kołowrotek 3000, wędka 3 m. Nawinę 0,14 mm, ale tylko dlatego, że to zestaw na zawody, gdzie koszyk musi ważyć min. 15 g. Normalnie nawinąłbym 0,12 i rzucałbym z oliwką lub naparstkiem.

Precyzując: jak dla mnie 0,23 - 0,25 to standard pod metodę, choć często żyłka 0,16-0,18 mm potrafi dopiero zrobić wynik. Naprawdę.

Z rzeką jest podobnie. Generalnie jestem zwolennikiem chudych zestawów, wędek, które to ogarną swoim ucięciem, i kołowrotków o precyzyjnym hamulcu.

Czasami łowię na turlanego na napływach główek. Żyłka 0,18 to już wtedy utyta mamusia.  :P