Autor Wątek: Kultura dyskusji - system ostrzeżeń  (Przeczytany 27075 razy)

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kultura dyskusji - system ostrzeżeń
« Odpowiedź #45 dnia: 17.06.2015, 10:47 »
Kiedyś miałem przyjemność albo nieprzyjemność być modem na dużym forum wędkarskim , dość długo walczyłem ale któregoś dnia miałem dość proszenia właściciela o narzędzia jakimi powinien dysponować moderator  . Na początku mojej pracy ( bo to jest praca ) popełniałem taki sam błąd jak robią to tutejsi administratorzy -za dużo gadałem , tłumaczyłem , chciałem wszystkim dogodzić i załatwiać sprawy na forum po koleżeńsku . Niestety szybko się przekonałem , że takie podejście do sprawy jest trujące dla forum i dla samego moderatora .
Żeby było jasne , piszę bezosobowo i wyrażam tylko swoją opinię . Dodatkowo Luk I Mateo wybaczcie , że wyjdę na chwile przed Wasz szereg . Mianowicie , forum jest prywatne , to adminy są tutaj niejako arbitrami , to oni decydują kto ma dostać żółtą albo czerwoną kartkę i nie muszą się z tego nikomu tłumaczyć . Dlaczego ? Bo mają do tego prawo !
 Rola moda/administratora na portalu to cholernie trudna funkcja , jak ktoś nie był to nigdy tego nie zrozumie . Pretensje ,wulgaryzmy to codzienność , że nie wspomnę o groźbach karalnych wypisywanych na priv . Panowie / Państwo , trzeba się liczyć z konsekwencjami naszego zachowania , tak jak w realu gdy łamiemy prawo .  Tutaj prawem jest regulamin a sędziów też znamy . Na koniec , jestem zalogowany tylko na trzech forach , na inne nie chodzę bo mi nie pasują...

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #46 dnia: 17.06.2015, 10:58 »
Ja jestem moderatorem wielkiego forum branżowego i dlatego cały czas piszę, że wszelka dyskusja na ten temat jest zbędna. Takie są zasady funkcjonowania forum i członkowie muszą się do nich dostosować. Koniec i kropka.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 17.06.2015, 11:29 »
Jak najbardziej popieram wypowiedzi j/w. A po za tym jak już pisałem, system ostrzeżeń powinien być widoczny. Jesteś moderowany? masz żarówkę przy Nicku. Mam wrażenie że to bardziej działa niż wyjaśnienia na Pw.
Arek

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #48 dnia: 17.06.2015, 12:57 »
Przysłowie mówi uderz w stół ,a nożyce się odezwą.Szkoda że system działa w jedną stronę,bo za obraźliwe treści zawarte w ostrzeżeniu nikt nie odpowiada,podpis widnieje Załoga SiG.   Co do zasadności ostrzeżenia ,tego nie będę komentował.Pozdrawiam stas1
A jakie sa obrazliwe teksty w ostrzezeniu?

Wszyscy namawiacie do pisania PW.
Ale wtedy forum zaniknie.
Glosno mowi sie o zasadzie wypuszczania ryb wiec moze warto opinie w tym temacie wyglaszac publicznie.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #49 dnia: 17.06.2015, 15:09 »
Mario - mi chodzi o pisanie na PW uwag odnośnie czegoś/kogoś, zamiast zamieszczania ich na forum, gdzie są widoczne dla wszystkich :) Może też to dotyczyć odpowiedzi na jakiś komentarz...
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #50 dnia: 17.06.2015, 19:14 »
Myślę, że Jędrzej poruszył tu ważne sprawy. Zapewne dlatego, że sam kiedyś prowadził forum dyskusyjne i wie jak to wygląda od tej strony właśnie.
Ja też powoli przekonuję się, że sam system ostrzeżeń nie jest w 100% skuteczny. Dlaczego? Ano dlatego, bo ktoś, kto ma tendencję do ostrych, nieuprzejmych wypowiedzi po prostu sam tego nie widzi. Być może są to osoby mniej wrażliwe, może w takim języku zostały wychowane. Przyczyn może być wiele. Tak więc osoby te nie są w stanie pojąć, że ktoś mógłby w ich wypowiedziach doszukać się czegoś niestosownego. Mało tego. Osoby te odbierają ostrzeżenie jako atak, są poirytowane, przekonane o tym, że administrator postąpił niesłusznie i w dodatku ich skrzywdził. Czego dobrym przykładem jest właśnie Krzysztof, który uważa, że dostał ostrzeżenie za zwrócenie uwagi w sprawie złego traktowania ryb. Tym czasem nie chodziło tu przecież o treść przekazu, co o jego formę. To samo można przekazać na różne sposoby. Tym bardziej, jeśli mamy "pouczyć" najstarszego członka naszej społeczności, który z pewnością nie ma złych zamiarów, a też należy mu się pewien szacunek.
Dlatego zawsze apeluję, żeby napisać coś w sposób delikatny, bo potem widzicie, że powstają z tego spięcia. Gdyby one nie powstawały, to można by tu nawet rzucać mięsem i nie byłoby problemu. Mi nie chodzi, żeby wszyscy byli tu super elokwentni i delikatni. Chodzi o to, by mieć na tyle wyczucia, żeby zdawać sobie sprawę z tego, które nasze wypowiedzi mogą wywołać starcie. I takich rzeczy trzeba się wystrzegać. Ostrzeżenia są właśnie takim sygnałem, wskazaniem danemu koledze, że pewna jego wypowiedź może doprowadzić do niepotrzebnych napięć. Ale tak, jak napisałem wyżej, jeśli ktoś tego nie rozumie, to rzeczywiście może stracić ochotę na odwiedzanie forum. Nie jestem w stanie nic w tej kwestii zrobić, bo przecież nie będziemy tu zakładać osobnej strony poświęconej terapii, psychologii rozmowy itp. Założyłem już dwa wątki o kulturze dyskusji.
Stąd też Jędrzej - w oparciu o swoje doświadczenie - zauważył to samo. System taki nie będzie przez większość zrozumiany. Znajdą się tacy, którzy może zrozumieją, ale jednak większość nie wyciągnie odpowiednich wniosków. Wręcz wnioski będą bardzo błędne.

Owszem, wiele forów traci właśnie przez nieodpowiednich administratorów/moderatorów. I dlatego właśnie my z Lucjanem żadnych moderatorów nie chcemy. To forum jest właśnie wyjątkowe, bo nie upomina ludzi za umieszczanie wątków w nieodpowiednich działach, za zadawanie ponownie tego samego pytania, za popełnianie błędów ortograficznych, za brak przywitania się, za nieodpowiedni tytuł wątku.
My sami to poprawiamy, nikogo nie upominając. Codziennie przeglądamy i korygujemy dziesiątki postów, poprawiamy ich tytuły, lokalizację, pisownię. Nikogo nie niepokoimy.
Tak więc zła ocena naszej działalności jest chyba mocno krzywdząca.

Oby twoja selekcja nie doprowadziła że zostaniesz ty i Luk :P

:) Niewątpliwie trzeba będzie od czasu do czasu kogoś wyprosić. To nieuniknione.
Nie zależy nam na jak największej ilości użytkowników i aktywności forum. Chcemy spokojnych dyskusji. Mogą to być dyskusje w mniejszym gronie. Nie jesteśmy youtuberem celebrytą, sklepem, czy też inną firmą, która czerpie zyski z aktywności swojej strony.
Nie jest to nic przyjemnego, kiedy wracamy zmęczeni do domu po 24 godz. spędzonych w pracy, a tu na forum ostre wypowiedzi, pojawia się reakcja, kontratak, ktoś się obraża, dyskusja przyjmuje formę osobistej wycieczki, zaś główny wątek gdzieś zanika. Nie bawi nas ich śledzenie i moderowanie. To forum ma być dla nas przyjemnością i miłą odskocznią. Wystarczająco dużo czasu poświęcam na usprawnianie kodu strony i inne działania na serwerze, żeby wszyscy mieli fajną stronę.

Słusznie zauważył Jędrzej, który zapewne był w takiej samej sytuacji i próbował dyskutować, tłumaczyć, załatwiać sprawy po koleżeńsku i niestety nie przynosiło to zamierzonych rezultatów. To by się potwierdzało również u nas :(

Przykładem tego wszystkiego, o czym napisałem wyżej jest ta wypowiedź:

Przysłowie mówi uderz w stół ,a nożyce się odezwą.Szkoda że system działa w jedną stronę,bo za obraźliwe treści zawarte w ostrzeżeniu nikt nie odpowiada,podpis widnieje Załoga SiG.   Co do zasadności ostrzeżenia ,tego nie będę komentował.Pozdrawiam stas1
Całkowity brak zrozumienia zasadności ostrzeżenia. Całkowity brak zrozumienia administratorów. A nawet propozycja, aby właściciele forum sami sobie przyznawali kary za obraźliwe treści zawarte w ostrzeżeniach :-D
W takim przypadku nie pozostaje nic innego, jak tylko przeprosić kolegę za nasze haniebne zachowanie i życzyć miłych dyskusji na innym forum, na którym pewnie będzie o wiele przyjemniej niż u nas. Jestem przekonany, że nie będziemy się tu lubić. Po co się męczyć ze sobą?
Pozdrawiam
Mateusz

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #51 dnia: 17.06.2015, 22:06 »
I tu się mylisz Drogi Kolego,w mojej wypowiedzi nie było nic obrażliwego w stosunku do osoby zakładającej znany wątek a do tematu.Przyjąłem uwagę i ostrzeżenie w pewnym stopniu i zaakceptowałem je.System ostrzeżeń jest potrzebny i nigdy nie byłem jemu przeciwny  a Wasze intencje prowadzenia forum są zgodne z moimi zasadami choć nie wszystkie,ścinaliśmy się w zawsze w sprawie Pzw,ale nie każdym calu musimy się zgadzać,Lubię i szanuję tu Wielu użytkowników tego forum ale nie muszę być lubiany takie życie ,Zadałem proste pytanie na jakiej podstawie określasz mnie jako niedorozwiniętego intelektualnie(bo miałem ochote urwać temat na początku bo nic dobrego nie przyniesie i nie przyniósł),nic więcej to stwierdzenie jest dla mnie bolesne na pewno nie ostrzeżenie.Samo ostrzeżenie bym przemilczał i przeszedł nad nim do porządku dziennego,jako wypadek przy pracy.Pozdrawiam stas1
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #52 dnia: 17.06.2015, 22:43 »
I tu się mylisz Drogi Kolego,w mojej wypowiedzi nie było nic obrażliwego w stosunku do osoby zakładającej znany wątek a do tematu.
;D
Oczywiście. Na pewno nie było. Najwyraźniej ja nie potrafię ocenić sytuacji.

Zadałem proste pytanie na jakiej podstawie określasz mnie jako niedorozwiniętego intelektualnie.
Nikt nie nazwał Ciebie niedorozwiniętym intelektualnie. Zwrócono Ci uwagę na fakt, że na forum dyskutują ludzie, którzy mogą mieć większy intelekt i kulturę. Większą niż Twoja, moja. Nie jest to równoznaczne z tym, że Ty jesteś niedorozwinięty intelektualnie. Jeżeli więc nie rozumiesz o czym jest dana rozmowa i piszesz, że ktoś "pisze bzdety" i Ciebie to "słabi", to może lepiej nie pisać nic w tym wątku.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #53 dnia: 18.06.2015, 00:11 »
Ostatnio mam mniej czasu na forum ale zauważyłem że robi się trochę napięta atmosfera więc popieram system ostrzeżeń jako metode porządkowania :thumbup:
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #54 dnia: 19.06.2015, 09:16 »
Mateo, cieszę się, że starasz się wyjaśniać sprawy spokojnie do końca.
;)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #55 dnia: 19.06.2015, 09:42 »
Coś się spokojniej na forum zrobiło po paru gorących wątkach nastąpiło rozluźnienie i tak trzymać ......... :thumbup:
Załoga czuwa. :beer:
Maciek

Offline MATCH 2000

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Wędkarstwo to moja pasja
« Odpowiedź #56 dnia: 21.06.2015, 11:26 »
System ostrzeżeń powoli zaczyna przynosić pożądane efekty.
Są koledzy, którzy zrozumieli jego ideę. Są zaś tacy, jak użytkownik o nazwie Asdic, który po otrzymaniu ostrzeżenia uraczył mnie oraz Luka słowami rodem z rynsztoka. W pewnym sensie więc dokonuje się tutaj odpowiednia selekcja.
Oby twoja selekcja nie doprowadziła że zostaniesz ty i Luk :P
Gdy zwróciłem uwagę w sprawie złego traktowania ryb dostałem ostrzeżenie
i automatycznie straciłem ochotę na udzielanie się na forum (do dziś ) oraz na zdanie relacji z ostatnich 3 sesji w tym nocki skoro za pisanie prawdy dostaje się ostrzeżenia
ale w sumie to prywatne forum   

Witam wszystkich. Wczoraj wieczorem wróciłem ze Szczawnicy i dopiero teraz wszedłem na forum. Muszę napisać kilka zdań wyjaśnienia, ponieważ kol. Dyzma nie potrafi przyjąć do wiadomości że nie ma racji. Otóż ja nie wlokłem ryby po trawie 30 m jak napisał kol. Dyzma. Przeniosłem je kilka metrów w siatce na inne miejsce ponieważ moje miejsce chciał zająć inny wędkarz, który nie mógł się tego doczekać. Kilka ryb w tym parę śniętych zabrałem a pozostałe wypuściłem. Często tak robię. Tak że kol. Dyzma jak to ktoś kiedyś powiedział "oszczędnie gospodarował prawdą". Widać to wyraźnie na załączonym filmiku. To tyle tytułem wyjaśnienia.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #57 dnia: 15.12.2015, 19:40 »
Odnośnie edytowanych i usuwanych przez nas wiadomości.

Zdarza się, że użytkownicy, których wiadomości zmuszeni byliśmy zmodyfikować lub usunąć, zarzucają nam stronniczość i autorytatywność. Dzieje się tak głównie wtedy, gdy zmodyfikowana/usunięta wiadomość jest odpowiedzią w wątku założonym przez administratora lub dotyczy ona bezpośrednio wcześniejszej wypowiedzi, której autorem jest administrator. Upomniany użytkownik, którego post został edytowany/usunięty odnosi wrażenie, że przyczyną takiej moderacji była niezgodność jego poglądów ze stanowiskiem administratora.
Niektórzy użytkownicy nie potrafią rozróżnić dwóch rzeczy. Niekulturalnych/niemiłych wypowiedzi (które są przez nas usuwane) od różnicy poglądów. Zwykle zdarza się tak, że ci właśnie użytkownicy swoją różnicę zdań manifestują w nieuprzejmy sposób i stąd też ich wpisy są edytowane/usuwane. Nie są jednak modyfikowane dlatego, że ich poglądy różnią się od naszych, ale dlatego, że są niemiłe :-) A że właśnie te niemiłe są zwykle formą, w jakiej oni wyrażają swoją różnicę zdań, to po moderacji taki użytkownik odnosi wrażenie, że jego wpis usunięto, bo prezentował on odmienne stanowisko :-) Co oczywiście jest niedorzeczne.

Przykład:

Administrator: - Moim zdaniem związek wędkarski nie robi nic, żeby poprawić obecną sytuację.

Użytkownik X: - Nie masz pojęcia o czym piszesz! Dziwię się, że ktoś taki jak Ty może pisać takie bzdury. Związek wędkarski działa bardzo dobrze.

Kiedy post "Użytkownika X" zostanie usunięty, odnosi on wrażenie, że przyczyną otrzymanego od nas ostrzeżenia oraz usunięcia wiadomości była różnica poglądów. Administrator to zapewne okrutnik i dyktator, który nie toleruje sprzeciwu i nie akceptuje odmiennych poglądów.

W pewnym sensie jest to naturalna reakcja. Kto bowiem z nas uważa się za człowieka niekulturalnego? Pewnie nikt :-) Każdy z nas uważa, że jest kulturalny, mądry, dobrze wychowany, uprzejmy i życzliwy :-)
Uważając więc, że jego wpisy są życzliwe i kulturalne, użytkownik dochodzi do wniosku, że jedynym powodem edycji jego wiadomości była różnica poglądów.

Niestety, najczęściej nie jesteśmy w stanie w żaden sposób sprawić, by dany użytkownik nagle zaczął to dostrzegać, stał się bardziej wrażliwy, uprzejmy i taktowny w swoich wypowiedziach. Zwykle ma miejsce niezrozumienie i błędna interpretacja naszych działań.

Staramy się, żeby dyskusje na forum były na jak najwyższym poziomie i żeby większość uprzejmych, życzliwych i kulturalnych kolegów czuła się tu komfortowo.
Zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że nie dla wszystkich rejestrujących się na forum jest to równie istotne.
Pozdrawiam
Mateusz