Autor Wątek: Pomoc przy skompletowaniu sprzętu do matchowki (niedoświadczony użytkownik)  (Przeczytany 49032 razy)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1269
  • Ulubione metody: trotting
0.12 - 0.13 mm przy ultralajtowych matchówkach, zestawach "płociowych" i wagglerach o niskiej gramaturze (np. około 1 g). 0.14 - 0.16 mm to wagglerowy zakres standardowy. 0.18 - 0.22 mm przy ciężkich spławikach (np. dużych sliderach) i/lub mocarnych rybach.

Offline Jumperradom

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: feeder
Dodoreg, z tego co widzę to wedka przeznaczona do większych rybek w nazwie ma Pro carp wiec myśle ze ta żyłka 0.20 będzie się nadawała w sam raz
Tomek

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
Dodoreg - jak się bardzo uprzesz to i 0.25 'da sie' łowić

Filip - co do procy to zamiast Deli Caty kupiłbym Match Caty, wydaje mi się że będzie trochę mocniejsza, ale blisko też strzelisz. Deli Caty są dedykowane do tyczki. Żyłka? Ja cały sezon miałem na młynku Mikado Tsubame Match 0.16 i jestem w szoku. Żyłka za 15 zl, praktycznie bez pamięci, miękka, super na węzłach, nie mogę jej zerwać w rękach, po odtluszczeniu pięknie się zatapia. Mogę z czystym sercem polecić taką budżetówkę. Spławiki? Sprawdź Middy Crystal Waggler Loaded. Ja płaciłem w sklepie po 4.5 zł za sztukę i też przełowilem cały sezon. Są to inserty, ołówków nie widziałem. Super wyważone, ładnie pokazują brania podnoszone. Trzeba na nie uważać bo plastik jest dość cienki, ja jeden zgniotlem, ale drennan też by nie wytrzymał

Wysłane z moje Huawei P8 Lite przy użyciu Taptalka

Dawid

Offline Arnold Świtalik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0

Filip - co do procy to zamiast Deli Caty kupiłbym Match Caty, wydaje mi się że będzie trochę mocniejsza, ale blisko też strzelisz. Deli Caty są dedykowane do tyczki. Żyłka? Ja cały sezon miałem na młynku Mikado Tsubame Match 0.16 i jestem w szoku. Żyłka za 15zl, praktycznie bez pamięci, miękka, super na węzłach, nie mogę jej zerwać w rękach, po odtluszczeniu pięknie się zatapia. Mogę z czystym sercem polecić taką budżetówkę. Spławiki? Sprawdź Middy Crystal Waggler Loaded. Ja płaciłem w sklepie po 4.5 zł za sztukę i też przełowilem cały sezon. Są to inserty, ołówków nie widziałem. Super wyważone, ładnie pokazują brania podnoszone. Trzeba na nie uważać bo plastik jest dość cienki, ja jeden zgniotlem, ale drennan też by nie wytrzymał

jesli mozna sie wtracic pamietajmy o tym zeby antenki byly uciete pod katem 45 stopni:)

Offline DvD

• Ekspert

Filip - co do procy to zamiast Deli Caty kupiłbym Match Caty, wydaje mi się że będzie trochę mocniejsza, ale blisko też strzelisz. Deli Caty są dedykowane do tyczki. Żyłka? Ja cały sezon miałem na młynku Mikado Tsubame Match 0.16 i jestem w szoku. Żyłka za 15zl, praktycznie bez pamięci, miękka, super na węzłach, nie mogę jej zerwać w rękach, po odtluszczeniu pięknie się zatapia. Mogę z czystym sercem polecić taką budżetówkę. Spławiki? Sprawdź Middy Crystal Waggler Loaded. Ja płaciłem w sklepie po 4.5 zł za sztukę i też przełowilem cały sezon. Są to inserty, ołówków nie widziałem. Super wyważone, ładnie pokazują brania podnoszone. Trzeba na nie uważać bo plastik jest dość cienki, ja jeden zgniotlem, ale drennan też by nie wytrzymał

jesli mozna sie wtracic pamietajmy o tym zeby antenki byly uciete pod katem 45 stopni:)
Chodzi koledze o wszystkie spławiki? Bo szczerze widziałem to tylko w pustych antenkach na węglowym pręcie, takich do dalekiego łowienia.

Dawid

Offline Arnold Świtalik

• Nowy użytkownik
  • *

Chodzi koledze o wszystkie spławiki? Bo szczerze widziałem to tylko w pustych antenkach na węglowym pręcie, takich do dalekiego łowienia.

we wszystkich z wymieniana antenka:) w ogole kazdy spalwik powinien miac taka antenke jesli chodzi o weglowy kil

Offline DvD

• Ekspert
Z węglowym kilem tak, zgadza się, jednak trudno spotkać taki jeśli antenka jest pełna, raczej są proste i kil jest wtopiony centralnie. W tych wagglerach o których piszę nie ma węgla, całość jest z plastiku jak w drennanie. ;)

Dawid

Offline DvD

• Ekspert
No tak, nie wszystkich stać na takie maszyny o których piszesz, a te moje są naprawdę w porządku ;)

Przypominam że nie jest to forum wyczynowe :D

Dawid

Offline Arnold Świtalik

• Nowy użytkownik
  • *
No tak, nie wszystkich stać na takie maszyny o których piszesz, a te moje są naprawdę w porządku ;)

Przypominam że nie jest to forum wyczynowe :D

Wystarczy nożyczkami przyciąć antenkę...

Treść edytowana przez administrację.

Offline DvD

• Ekspert
Chodzi mi o spławiki z węglowym kilem, są to drogie spławiki.
Chyba nie rozumiem. Cel - by antena łatwiej przełamała napięcie powierzchniowe, tak to zawsze rozumiałem. Popraw jeśli się mylę. Nie bardzo rozumiem jak chce kolega przyciąć plastikowa pełna w środku antenke. Nie widziałem spławików z węglowym kilem o gramaturach 1.5-3g do łowienia metodą waggler. Są to raczej duże spławiki odległościowe, slidery, którymi ciężko łowić blisko brzegu.

Dawid

Offline Arnold Świtalik

• Nowy użytkownik
  • *
Chodzi mi o spławiki z węglowym kilem, są to drogie spławiki.
Chyba nie rozumiem. Cel - by antena łatwiej przełamała napięcie powierzchniowe, tak to zawsze rozumiałem. Popraw jeśli się mylę. Nie bardzo rozumiem jak chce kolega przyciąć plastikowa pełna w środku antenke. Nie widziałem spławików z węglowym kilem o gramaturach 1.5-3g do łowienia metodą waggler. Są to raczej duże spławiki odległościowe, slidery, którymi ciężko łowić blisko brzegu.

Normalnie tniesz i na Super Glue, a jak kogoś stać na spławik za 7 zl to jest opcja bez kleju...

Offline DvD

• Ekspert
Odciąć ją ok kila pod kątem i potem dokleić ponownie, równolegle, dobrze rozumiem?
Jakie te spławiki za 7zl? Podaj model jak możesz :)

Dawid

Offline Arnold Świtalik

• Nowy użytkownik
  • *
Tak dokładnie i to na pewno zwiększy efektywność naszego łowienia... a jeśli chodzi o spławiki za 7 zl to wystarczy poszukać i popytać.

Offline DvD

• Ekspert
Więc szukam i pytam :) ja jestem przekonany że nie znajdziesz takiego spławika w takiej cenie, skoro podajesz konkretną kwotę to powinieneś mieć przykład pod ręką.

Dawid

Offline Arnold Świtalik

• Nowy użytkownik
  • *
Więc szukam i pytam :) ja jestem przekonany że nie znajdziesz takiego spławika w takiej cenie, skoro podajesz konkretną kwotę to powinieneś mieć przykład pod ręką.

Z kazdego splawika z normalana ergonomia da sie zrobic dobry splawik bez wkladu finasowego...a jak chcesz znalesc dobry "gotowy" splawik za 7 zl to wysatarczy wybrac sie do sklepu wedkarskiego

Treść edytowana przez administrację.