Autor Wątek: Seriale  (Przeczytany 178336 razy)

Offline pio19681

• Ekspert
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Seriale
« Odpowiedź #90 dnia: 11.07.2016, 21:56 »
No i ta porywająca, wartka akcja ;D Od 3278 do 3321 odcinka stali na przejściu dla pieszych i czekali na zielone światło... 8)
"Dopóki nie było internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów..."
S. Lem.

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 11.07.2016, 22:51 »
No i ta porywająca, wartka akcja ;D Od 3278 do 3321 odcinka stali na przejściu dla pieszych i czekali na zielone światło... 8)
Oglądałeś? :P
Nie wymionione wcześniej:
Podobny do wikingów -  Last kingdom - Anglia podczas najzadów wikingów
Lucyfer

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 27.10.2016, 21:10 »
Chris Stevens - bardzo ciekawa postać z serialu Przystanek Alaska.
Świetny DJ-ej, humanista, filozof, były kryminalista, hippis... Od dawna już uważam, że był dla mieszkańców Cicely, również uosobieniem jakby lokalnego Jezusa.
Wyraźnie jest to zaakcentowane również w tym odcinku... Zresztą tutaj to bardziej... Jezus Leonardo ;)
Polecam.
http://www.cda.pl/video/916838f2?wersja=720p

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 29.10.2016, 08:59 »
Trochę o kryzysie wieku średniego.
W wieku 63 i 22 lat :)
http://www.cda.pl/video/913589ca?wersja=720p

Joel do Hollinga:
"Większość mężczyzn z kryzysem wieku średniego, pragnie tego co Ty masz, - Ślicznej żony, prawie żony, którą eksperci orzekli najładniejszą na północy. Sam jesteś sobie szefem. Mieszkasz w dziczy. Ludzie daliby by wszystko, aby móc tu żyć ".. :)

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
« Odpowiedź #94 dnia: 02.08.2017, 12:58 »
Panowie nie wiem czy już było ale NARCOS serial mistrzostwo na serio :)
Michał

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #95 dnia: 02.08.2017, 13:05 »
Racja nie mogłem od niego sie oderwać. Nawet melodyjkę  ustawiłem sobie jako dzwonek :)

Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #96 dnia: 02.08.2017, 13:15 »
"Narcos" świetny - również polecam. Z ciekawych seriali, które oglądałem w ostatnich latach:

"Fortitude" - akcja na dalekiej północy w Svalbardzie. Małe miasteczko, zbrodnia, dziwne postacie. Mocno polecam,
"Broadchurch" - klasyczny angielski kryminał. Powolna akcja ale świetny klimat.
"Luther" - również angielski serial kryminalny z genialną główną postacią.
"Handmaid's tale" - jak ktoś się dziwił na ostatnich protestach widząc kobiety ubrane w czerwone peleryny i dziwne czepki to włąśnie z tego serialu. Trochę postapokaliptyczna opowieść o nietypowej dyktaturze. Aktualny temat.
"Gra o tron" - kto ogląda - polecać nie trzeba. Kto nie oglądał ten niech najpierw przeczyta książki a później 6 sezonów znakomitej rozrywki.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1455
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #97 dnia: 02.08.2017, 15:02 »
Jeżeli miałbym kiedykolwiek wskazać serial, który miałby znaleźć się w top 3 najlepszych seriali jakie kiedykolwiek oglądałem to nie byłaby to produkcja amerykańska, czy też polska, a....włoska - dokładniej "Gomorra". Film na podstawie książki Saviano był średni, ale serial to już prawdziwy majstersztyk. Serial kręcony jest w dzielnicach Neapolu i okolicach. Przedstawia wojnę neapolitańskich klanów o władzę. Realizm dzisiejszych Włoch, ujęcia samego Neapolu i świetnie dobrani aktorzy (wielu pochodzi z Neapolu i kilku  występujących w serialu rzeczywiście było członkami Gomorry, o czym prasa włoska głośno trąbiła po ich aresztowaniach). W ogóle we włoskiej telewizji serial leci z napisami, bo aktorzy w wielu miejscach mówią dialektem neapolitańskim niezrozumiałym dla reszty Włoch. Serial wywarł na mnie na tyle duże wrażenie, że swego czasu wybrałem się na zwiedzanie Scampii dzielnicy Neapolu ;) Aurelio De Laurentiis (de facto mocno związany z włoską branżą filmową) prezydent SSC Napoli, w którym gra dwójka naszych reprezentantów Milik i Zieliński  zakazał wspominania w serialu o jego klubie piłkarskim - a który to klub przecież jest dumą wszystkich neapolitańczyków - tak aby nie kojarzył się on z mafią. Dlatego bodajże tylko raz w całym serialu wspomina się o Napoli. Na marginesie w Neapolu nadal zdarzają się napady na piłkarzy pomimo, że co niektórych traktuje się tam jak bogów. Nie odpuszczono nawet takiemu Lorenzo Insigne miejscowemu chłopakowi, od dzieciństwa związanego z Napoli. Do tego dochodzi kapitalna muzyka  Jeszcze w tym roku  we Włoszech pojawi się trzeci sezon serialu.

Ponadto mogę polecić jeszcze świetny Homeland (na pewno w moim top 5), Narcos, Breaking Bad, Mr. Robot, a nawet Grę o tron, która bardzo mnie wciągnęła, czy też House of cards (z tymże kolejne sezony nie są już tak ciekawe jak te wcześniejsze).

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #98 dnia: 02.08.2017, 15:03 »
Gomora jest super ale Narcos fajniejszy :)
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 153
  • Tomek
« Odpowiedź #99 dnia: 02.08.2017, 15:14 »
Breaking Bad
Historia o nauczycielu chemii, który w wieku 40 lat dowiaduje się że zostanie ojcem i zaraz potem że umiera na raka płuc. Z pierdołowatego nauczyciela przeobraża się z pomocą byłego ucznia w producenta i handlarza wysokiej jakości metaamfetaminy i to pod bokiem szwagra pracującego w DIA -agencji do walki z narkotykami. Łyknąłem ten serial w ciągu dwóch tygodni. :thumbup:
Tomek

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #100 dnia: 03.08.2017, 08:53 »
"Handmaid's tale" - jak ktoś się dziwił na ostatnich protestach widząc kobiety ubrane w czerwone peleryny i dziwne czepki to włąśnie z tego serialu. Trochę postapokaliptyczna opowieść o nietypowej dyktaturze. Aktualny temat.

Wczoraj obejrzałem 3 odcinki tego serialu, chcąc nie chcąc myślałem o tych wszystkich konserwach i katotalibach na wiejskiej
Pzdr. Paweł

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
« Odpowiedź #101 dnia: 03.08.2017, 09:20 »
Jeżeli miałbym kiedykolwiek wskazać serial, który miałby znaleźć się w top 3 najlepszych seriali jakie kiedykolwiek oglądałem to nie byłaby to produkcja amerykańska, czy też polska, a....włoska - dokładniej "Gomorra". Film na podstawie książki Saviano był średni, ale serial to już prawdziwy majstersztyk. Serial kręcony jest w dzielnicach Neapolu i okolicach. Przedstawia wojnę neapolitańskich klanów o władzę. Realizm dzisiejszych Włoch, ujęcia samego Neapolu i świetnie dobrani aktorzy (wielu pochodzi z Neapolu i kilku  występujących w serialu rzeczywiście było członkami Gomorry, o czym prasa włoska głośno trąbiła po ich aresztowaniach). W ogóle we włoskiej telewizji serial leci z napisami, bo aktorzy w wielu miejscach mówią dialektem neapolitańskim niezrozumiałym dla reszty Włoch. Serial wywarł na mnie na tyle duże wrażenie, że swego czasu wybrałem się na zwiedzanie Scampii dzielnicy Neapolu ;) Aurelio De Laurentiis (de facto mocno związany z włoską branżą filmową) prezydent SSC Napoli, w którym gra dwójka naszych reprezentantów Milik i Zieliński  zakazał wspominania w serialu o jego klubie piłkarskim - a który to klub przecież jest dumą wszystkich neapolitańczyków - tak aby nie kojarzył się on z mafią. Dlatego bodajże tylko raz w całym serialu wspomina się o Napoli. Na marginesie w Neapolu nadal zdarzają się napady na piłkarzy pomimo, że co niektórych traktuje się tam jak bogów. Nie odpuszczono nawet takiemu Lorenzo Insigne miejscowemu chłopakowi, od dzieciństwa związanego z Napoli. Do tego dochodzi kapitalna muzyka  Jeszcze w tym roku  we Włoszech pojawi się trzeci sezon serialu.

Ponadto mogę polecić jeszcze świetny Homeland (na pewno w moim top 5), Narcos, Breaking Bad, Mr. Robot, a nawet Grę o tron, która bardzo mnie wciągnęła, czy też House of cards (z tymże kolejne sezony nie są już tak ciekawe jak te wcześniejsze).

Polecam Ci gorąco australijski serial Porachunki (Underbelly). Na faktach. Pierwszy sezon o rozwoju mafii w Melbourne, drugi o przemycie koki ze złotego trójkąta do Nowej Zelandii w latach 60. (Pozostałe sezony >>każdy o czymś innym jest<< to już im nie wyszły za bardzo...)
Oba tłumaczyłem i leciały tylko w niszowej Tele5. Nie do znalezienia z tłumaczeniem, po angielsku ciężko ze słuchu zrozumieć ten ich angielski. Ale serial urywa dupę w każdym calu. Na antypodach zdobył wszystkie możliwe nagrody. Sopranos może się schować.

Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Malon

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #102 dnia: 03.08.2017, 09:57 »
Dla tych ,którzy nie mają za dużo czasu polecam seriale 8 - 10 odcinkowe

"Fargo" -  Jest to serial oparty na prawdziwych wydarzeniach opowiadający o dziwnych zbiegach okoliczności prowadzących najczęściej do sporej ilości ofiar.Pierwszy sezon nawiązuje bezpośrednio do filmu o tym samym tytule z 1996, którego scenariusz napisali bracia Coen. Wciąga masakrycznie i fajnie się go ogląda.Historia rozłożona jest równomiernie na 10 odcinków i z odcinka na odcinek atmosfera się zagęszcza. Aktualnie trzeci sezon jest już dostępny, ale jeszcze sam muszę nadrobić. Pierwsze dwa sezony moim zdaniem majstersztyk.

True Detective - Produkowany przez HBO. Pierwszy sezon genialny (szczególnie rola Matthew McConaughey :bravo: :bravo:), drugi myślę ,że trzyma poziom. Mroczny, tajemniczy klimat zbrodni ,nad którą pracuje para detektywów znacznie różniących się od siebie. Mnóstwo tajemnic i zagadek.

W przypadku obu seriali każdy sezon jest osobną  skończoną historią. Sezony można oglądać w jakiej kolejności się chce.

Polecam gorąco również Stranger Things. Piękna kombinacja filmu przygodowego, horroru, lekkiego kiczu z mocnymi nawiązaniami do filmów Spielberga bądź mocno siedzących w tej tematyce czyli "E.T", "Super 8", "Bliskie Spotkania Trzeciego Stopnia" ,  (także bardzo mi się kojarzy z teledyskiem M83 "Midnight city" :) ) "Ale nawet jeśli odłożyć na bok wszelkie zdroworozsądkowe powody, dla których warto zerknąć na „Stranger Things”, zostaje jeszcze jedna, bardzo ważna rzecz. Emocje, które produkcja Netfliksa potrafi wywoływać i wywołuje. Jasne, po części to efekt chłodnej kalkulacji i wiedzy, co spodoba się widowni, która wychowała się na Spielbergu, "Gwiezdnych wojnach" i Tolkienie. Ale przede wszystkim widać w tym dużo autentycznej radochy, jaką niewątpliwie mieli twórcy."  Nie mogę się doczekać nadchodzącego sezonu :-[

Polecam Wam zapoznać się z trailerami :)
Michał

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
« Odpowiedź #103 dnia: 03.08.2017, 10:02 »
Mnie Stranger Things rozwalił, bo to był taki powrót do czasów dzieciństwa. Bez komputerów... Rower, gry planszowe i ciągłe zabawy na powietrzu... Ech...

W roli głównej Winona Ryder. No to oglądam pierwszy odcinek z żoną i pod koniec pytam: Gdzie ta Winona? :D

Niewiarygodne, że jeszcze nie tak "dawno temu" ta kobieta była śliczną filigranową laleczką. W ogóle jej nie poznałem.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!