Autor Wątek: Seriale  (Przeczytany 178251 razy)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Seriale
« Odpowiedź #555 dnia: 20.12.2022, 11:13 »
Ja byłem w niedzielę i wcale tłumów nie było. Tak z pół sali, może 2/3. Poza tym uważam popcorn za część całości, jaką jest wyjście do kina. Mnie to nie przeszkadza.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #556 dnia: 20.12.2022, 21:17 »
Wracając do tematu tego wątku mam 2 pytania. Pierwsze jest do Krwawego Michała - tłumaczysz aktualnie jakieś ciekawe seriale? Natomiast drugie to czy ktokolwiek widział w jakimś legalnym serwisie seriale Kameleon i Człowiek cel? Najlepiej w oryginalnej wersji językowej.

PS Wracając do Waszego spamu podobno po 6 części Awatara ma powstać serial
Pozdrawiam
Mirek

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #557 dnia: 20.12.2022, 21:20 »
Obecnie nic ciekawego...
Krwawy Michał

Offline Morgoth13

• Ekspert
« Odpowiedź #558 dnia: 20.12.2022, 21:24 »
Przypomniałem sobie, że jednak oglądałem w seriale: Awatar: Legenda Aanga i Awatar: Legenda Kory 😀
Pozdrawiam
Mirek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #559 dnia: 21.12.2022, 01:00 »
Przypomniałem sobie, że jednak oglądałem w seriale: Awatar: Legenda Aanga i Awatar: Legenda Kory
I to były dobre seriale :)
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #560 dnia: 21.12.2022, 07:31 »
Polecam wszystkim serial z platformy Netflixa - Wednesday. Doskonała zabawa, świetna fabuła, dobra gra aktorska. Naprawdę można odpocząć przy czymś takim :) A kto nie oglądał a jest fanem Gwiezdnych Wojen, jest bardzo dobry serial  - Andor na Dizney+. Świat ze Star Warsów ale całkiem inaczej pokazany, oczami nie głównych bohaterów i herosów ale zwykłych ludzi, będących po dwóch stronach barykady. Jest to taki dramat sci-fi, jednak pokazuje rzeczy od innej strony, tu nie ma łatwych wyborów moralnych i nie jest łatwo identyfikować się z 'siłami światła', ci, co tworzyli Rebelię robili dużo złego dla wspólnego .
Lucjan

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #561 dnia: 21.12.2022, 07:36 »
Córka mnie od tygodnia męczy o tę  Wednesday, a ja twardo, że nie będę głupot oglądał ;D

No to podświadomie dzieciak Ci dziękuję ;)
Krwawy Michał

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
« Odpowiedź #562 dnia: 21.12.2022, 10:40 »
Polecam wszystkim serial z platformy Netflixa - Wednesday. Doskonała zabawa, świetna fabuła, dobra gra aktorska. Naprawdę można odpocząć przy czymś takim :)

Widziałem zwiastun na Netflixie i jakoś mnie nie porwał - wzięli jedną postać z rodziny Adamsów i zrobili z tego film à la Sherlock Holms. Nie lubię takich odgrzewanych kotletów.

Nie zapomnę, jak kiedyś oglądałem remake Pamięci absolutnej i przez pół filmu zastanawiałem się, gdzie jest ten mars i cała reszta. Twórcy wzięli tylko parę elementów ze starego filmu i zrobili z tego zupełnie nowy film, który z oryginałem miał niewiele wspólnego, a zrobili to tylko dlatego, że młodzież nie ogląda filmów starszych niż dwa lata, a ponieważ ciężko wymyśleć coś nowego, co przyciągnie do oglądania rzeszę ludzi, to łatwiej odgrzać kotleta - pójdą na to młodzi, bo sprawdzona formuła, a dodatkowo starzy, ze względu na sentyment, bo jedynka była świetnym filmem.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #563 dnia: 21.12.2022, 10:47 »
Film z Arnoldem bez Arnolda nie może być świetnym filmem. Howgh!
Krwawy Michał

Offline Morgoth13

• Ekspert
« Odpowiedź #564 dnia: 21.12.2022, 12:32 »
W Wednesday jest nawet scena łowienia ryb :fish:
Pozdrawiam
Mirek

Offline Dyrek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 45
« Odpowiedź #565 dnia: 21.12.2022, 15:08 »
Metodą na Szymczyka 8)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #566 dnia: 22.12.2022, 08:01 »
Widziałem zwiastun na Netflixie i jakoś mnie nie porwał - wzięli jedną postać z rodziny Adamsów i zrobili z tego film à la Sherlock Holms. Nie lubię takich odgrzewanych kotletów.

No to się zmuś aby zobaczyć co zrobili, wg mnie nie pożałujesz :) Bo wg mnie to jeden z najlepszych seriali w tym roku, Wiedźmina przebija z pięć razy :) NIe wszystko wygląda źle co jest podpięte pod jakiś film. Andor to też rozwinięcie koncepcji Gwiezdnych Wojen.
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #567 dnia: 22.12.2022, 08:11 »

Nie zapomnę, jak kiedyś oglądałem remake Pamięci absolutnej i przez pół filmu zastanawiałem się, gdzie jest ten mars i cała reszta. Twórcy wzięli tylko parę elementów ze starego filmu i zrobili z tego zupełnie nowy film, który z oryginałem miał niewiele wspólnego, a zrobili to tylko dlatego, że młodzież nie ogląda filmów starszych niż dwa lata, a ponieważ ciężko wymyśleć coś nowego, co przyciągnie do oglądania rzeszę ludzi, to łatwiej odgrzać kotleta - pójdą na to młodzi, bo sprawdzona formuła, a dodatkowo starzy, ze względu na sentyment, bo jedynka była świetnym filmem.

Wg mnie tu jest coś innego. Ten remake był po prostu słaby, nie trzymał się kupy, pomimo super efektów i niezłej gry aktorskiej. Czegoś tam brakuje, to jak nie posolić zupy :)

Jest wiele remake'ów które przebijają pierwowzór, głównie dlatego, że są po prostu dobre. Mi na przykład nie podszedł "Na zachodzie bez zmian', bo pamiętam remake z 1979 roku. W tej wersji wszystko było poukładane chronologicznie i był też wątek ze szkolenia z kapralem Himmelstossem, doskonały. A tu tego brak, jakby celowo chciano w inny sposób opowiedzieć tę historię. I poziomu  nie osiągnięto...

Podsumowując, tu nie chodzi raczej o to czy młodzież chce to czy tamto, po prostu jak coś nie jest dobre to nie jest i się ciężko to ogląda. To, ze książka osiąga sukces, nie znaczy że tak będzie z filmem, podobnie jest z remake'ami jak i coverami. Wiele utworów muzycznych zostało odkrytych po tym, jak nagrano cover :)
Lucjan

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
« Odpowiedź #568 dnia: 22.12.2022, 10:02 »
No to się zmuś aby zobaczyć co zrobili, wg mnie nie pożałujesz :) Bo wg mnie to jeden z najlepszych seriali w tym roku, Wiedźmina przebija z pięć razy :) NIe wszystko wygląda źle co jest podpięte pod jakiś film. Andor to też rozwinięcie koncepcji Gwiezdnych Wojen.

Skoro tak reklamujesz, to nie omieszkam obejrzeć obu.

Podsumowując, tu nie chodzi raczej o to czy młodzież chce to czy tamto, po prostu jak coś nie jest dobre to nie jest i się ciężko to ogląda. To, ze książka osiąga sukces, nie znaczy że tak będzie z filmem, podobnie jest z remake'ami jak i coverami. Wiele utworów muzycznych zostało odkrytych po tym, jak nagrano cover :)

Odwzorowanie książki to już zupełnie inna sprawa. Rozumiem, że w filmie ciężko jest przekazać wszystkie uczucia, przemyślenia oraz rozterki bohaterów i trzeba film spłycać, aby nie trwał pięciu godzin. Jednak bardzo często scenarzyści biorą fabułę książki lub oryginalnego filmu i przerabiają (czasami z własnej inicjatywy, a czasami na prośbę reżysera, producenta, ...) ją na własną modłę, bo uważają, że przerobiona wersja lepiej się sprzeda. Dla przykładu Frankenstein. W prawie wszystkich filmach istota (w oryginalnej książce "creature" - istota, a nie "monster" - potwór) stworzona przez Wiktora Frankensteina jest ukazywana jako potwór, który bezmyślnie wszystkich zabija. Tymczasem jest inteligentna oraz myśląca i jedynie próbuje stać się częścią społeczeństwa (nieraz pomaga innym w ciężkich pracach itd.), które ją odrzuca, bo wszyscy się jej boją. Jest chyba tylko jeden film (z Robertem De Niro), który nie robi z istoty potwora i jest jako takim odwzorowaniem książki.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline demios

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
« Odpowiedź #569 dnia: 22.12.2022, 10:43 »
Robert De Niro rzeczywiście wykreował fantastycznie tą postać. Bardzo udaną według mnie adaptacją powieści jest też "Pachnidło". Idąc do kina zastanawiałem się jak film może oddać tak specyficzny przecież klimat książki, ale już pierwsza scena wgniotła mnie w fotel - smród XVIII wiecznego targu rybnego we Francji wprost wylewał się z ekranu. Ben Whishaw też zagrał mistrzowsko.