Masz na myśli CF czy zwykłego?
Z rozmiarem... 3000 będzie mniej przesadzone?
Tylko co do rozmiarów.
Przykładowo Zauber 3000... to wielkościowo odpowiednik Daiwy LT w jakim rozmiarze?
Czy LT to już rozmiary identyczne z kręciołami innych firm? Bo bo seria A była wedle opisów przewymiarowana i faktycznie ecusima 4000 jest mniejsza od Ninja 4000A.
Wyszedłem z założenia że jeśli waga mi nie robi różnicy to lepiej mieć kręciołek większy ( oczywiśnie nie mowa o 8000) bo będzie bardziej uniwersalny kiedy przyjdzie mi ochota użyć go zamiast do spina to do matchówki czy Method Feedera...
No... tylko teraz dochodzę do wniosku, że skąd mogę wiedzieć czy waga mi nie zrobi różnicy skoro jeszcze na spina nie łowiłem... ech...
Zauber to taki tani wołek roboczy, jak go nie obciążysz za mocno to posłuży (i jak dobrze trafisz z egzemplarzem).
Zauber CF 3000 i 4000 mają z tego co pamiętam te same korpusy, różnią się tylko szpulą. Kup 3000 i dokup szpulę 4000 i masz "dwa kołowrotki". Przy kupnie szpuli 4000 warto to robić osobiście bo już różne przypadki widziałem i czasami może coś ocierać itp i najlepiej przymierzać w sklepie. 3000CF warto brać osobiście i wybrać z kilku czy kilkunastu najlepiej spasowany i "gładki"( jakość poleciała mocno w dół).
Jak chcesz używać do spławika itd. to dokup kilka szpul 4000 i dokręcaj tylko sam korpus do wędzisk - sam tak robię i mam tych szpul z kilkanaście chyba (a mam zauberów zwykłych i CF sporo - z góry mówię:"nie ma zamienności szpul zwykły/CF"). Najważniejsze nie pouszkadzaj rantów szpuli, nie porysuj itd. Nie brudź go zanętą mocno czy piaskiem to posłuży dłużej.