Autor Wątek: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach  (Przeczytany 105569 razy)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach
« Odpowiedź #150 dnia: 18.07.2020, 22:42 »
Zbyszku, co byś polecił do dystansowego łowienia tak w granicach 350zł ,jesteś naszym fachowcem w tym temacie,myślę o Flagmanie legend 13ft albo 14ft do 100 gr ,czy nada się :beer:
Raczej fachowcem od niszczenia kijów ;D ;D. Wszystko zależy do jak dalekich dystansów. Z niższej pułki flagmanów w rękach miałem tylko cast mastera 390/80- do 70 metrów fajnie dawał radę. W tej cenie miałem jeszcze robinsona method feeder 390/90 i tubertini excess feeder 390/100.
Z tych kijów tubertinii był najsztywniejszy nadawał się łowienia do 75 może 80 m. Za to cast master najfajniej pracował pod rybą. Wiele osób chwali flagmany legend ale ja nie miałem okazji widzieć ich na żywo.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
« Odpowiedź #151 dnia: 18.07.2020, 22:54 »
O Tubertini też myślę wersja Flexo następca excesa 13ft 100gr ,tylko czy będzie to ten sam blank hmm ,zagadka lekka ,cast mastera mam sam 12ft do 120gr kij do zadań specjalnych jak ciężka metoda i siateczki pva daje radę ,ale chcę coś sztywniejszego ,ponoć legend jest sztywniejszy niż cast master ,z opisów bynajmniej i na filmikach tak wygląda ,interesuje mnie max 70 ,80 metrów :beer:

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #152 dnia: 18.07.2020, 22:59 »
Ciekawa jest jeszcze Magma 3 od Delphina 13ft do 159gr ,tylko ta akcja wchodząca w parabolę mnie troszkę zastanawia ,czy nie będzie za miękki ten patyk :-\

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #153 dnia: 18.07.2020, 22:59 »
O Tubertini też myślę wersja Flexo następca excesa 13ft 100gr ,tylko czy będzie to ten sam blank hmm ,zagadka lekka ,cast mastera mam sam 12ft do 120gr kij do zadań specjalnych jak ciężka metoda i siateczki pva daje radę ,ale chcę coś sztywniejszego ,ponoć legend jest sztywniejszy niż cast master ,z opisów bynajmniej i na filmikach tak wygląda ,interesuje mnie max 70 ,80 metrów :beer:
Na te dystasne 90 % kijów długości 390 da radę jak założysz metodę lub koszyczek typu window. Teraz tylko dobrać kij który ci będzie leżał w ręce a niestety większość kupuje w ciemno lub z polecenia kogoś komu co innego może pasować.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #154 dnia: 18.07.2020, 23:03 »
Zbyszku to kij do klasyka ma być wyłącznie ,koszyki prestona window, te które polecałeś za co dziękuje :beer:,kije lubię progress ,troszkę sztywniejsze,ale te nowe paraboliki niby piszą że świetnie się tym rzuca hmm

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #155 dnia: 18.07.2020, 23:03 »
Ciekawa jest jeszcze Magma 3 od Delphina 13ft do 159gr ,tylko ta akcja wchodząca w parabolę mnie troszkę zastanawia ,czy nie będzie za miękki ten patyk :-\
Podobno bardzo dobry kij wbrew pozorom nadający się różnież do delikatnego łowienia. Pisał mi o nim Enzo więc jego trzeba by pytać. Co do paraboli to nawet dość sztywne dystansowe kije o akcji progresywnej pod dużym obciążeniem przechodzą w bardzo głebokie ugięcie co zupełnie nie przeszkadza przy rzucie.
Też chętnie przetetsował bym tego delfina ale nie wyobrażam sobie żeby kijem o takich parametrach nie rzucić 80 m.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #156 dnia: 18.07.2020, 23:11 »
Czyli będę wybierał między Flagmanem Legend, Delphinem Magma 3 i Tubertinim Flexo, żeby można było pomacać każdego oj miło by było :-\

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #157 dnia: 19.07.2020, 08:58 »
A może ktoś łowi Flagmanem Sherman 3.9 130g ? Podobno sztywny,ale dobry nawet pod mniejszą rybą.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #158 dnia: 19.07.2020, 09:17 »
Rozumiem,100m i dla mnie jest już niebotyczną odległością,ale 70-80m uważam za czasem nieodzowną i sam przymierzam się tej jesieni ,na takim dystansie nęcić.

Jak wspomniałem wcześniej w swoim wpisie, są zbiorniki, gdzie takie łowienie ma jak najbardziej sens i własnie miałem na myśli Dzierżno, jeziora Żywieckie czy Zalew Rybnicki. Bardziej chodzi mi o ślepy trend aby iść w stronę odległości, zanim się nie wyczerpało możliwości łowienia na krótszym dystansie :)

Bo łowienie płotek feederem na 100 metrach to hardcore moim zdaniem. A przy dużych rybach przewagę mogą mieć karpiówki lub brzanówki i alarmy, zwłaszcza, ze można wcześniej spodować. A jak mamy większą rybę, za wyjątkiem leszcza, to i hol jest łatwiejszy. Uważam, że idealne są wtedy takie brzanówki 2.5 lb z Koruma. Pamiętam, że Kamil testował je odległościowo i 100 metrów osiągały bez problemu, na żyłce karpiowej. Kolejny plus to możliwość użycia back leadów, przez co ryba nie plącze nam zestawów, nie trzeba ustawiać kijów pod kątem. Plećka nie tonie dobrze, więc taki karp bardzo prawdopodobne, że skosi nam zestaw. Kto łowi plecionką ten wie co to oznacza, trudno to wyplątać, jest ryzyko utraty kilkudziesięciu metrów. A przy plecionce alarmy pokażą praktycznie wszystko, ważne aby miały opcję czułości, aby móc wszystko regulować, np. dopasowując się do fali. Dlatego łowienie feederem na dystansie sporym to ciężka orka, zresztą pisze o tym Zbyszek :)

Ciekawe, że tak mało jest kijów rzutowych do łowienia z alarmami :) Być może wynika to z faktu ze jest wiele zawodów feederowych, opartych o regułę miękkiej szczytówki. Tak na marginesie, słyszałem, że na łowisku Loco w kompleksie Lindholme, są zawody wyczynowe, na których potrafią wygrać goście łowiący w karpiowy sposób. Na nic tyczki, pellet wagglery i Metody, goście celują w duże karpie odpowiednio nęcąc. A tam są sztuki do 14 kilo (to dużo jak na wyczynową komercję w UK), i wyczynowcy przegrywają :D
Lucjan

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #159 dnia: 19.07.2020, 10:09 »
A to ciekawostka Luk,goście na grubo jadą i mają lepszy efekt od wyczynowców ,ale czy taka taktyka zawsze im się sprawdzi ;),śmiem wątpić w to :-\

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #160 dnia: 19.07.2020, 10:18 »
Nie zawsze oczywiście :) Ale coś w tym jest, że skupiają się na grubych rybach a te odpowiadają :)
Lucjan

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #161 dnia: 19.07.2020, 10:28 »
Jest to odważna taktyka ,ale fakt, jak wejdą grube ryby to wygrana pewna ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #162 dnia: 19.07.2020, 10:31 »
Jak my mieliśmy zawody, to dzień wcześniej wygrał gość z wagą 100 lb (około 45 kilogramów). Jeżeli złowić 6-7 karpi w przedziale 8 kilogramów, to znaczy to, że wygrywamy. Przekłada się to na jedną rybę co 50 minut, jak na komercję nic szczególnego. Bo można mieć ich kilka w przeciągu 30 minut :) Do tego hol mocna wędką nie trwa tyle co np. tyczką. Takiego karpa 8-10 kilo trudno wyholować szybko, chyba, że ma się mocną gumę.
Lucjan

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #163 dnia: 19.07.2020, 10:35 »
Zgadzam się Luk :beer:,kwestia druga, że są tam tak spore rybki

Offline Razor88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #164 dnia: 19.07.2020, 11:34 »
A ja polecę wszystkim shimano speedcast feeder 4,27m 150gr z kołowrotkiem shimano power aero 14000.
Zestawem podajnik preston L 80gr + towar powtarzalne rzuty na 120m na Grębowie. Maksymalny osiągnięty dystans 140m.
Żyłka główna 0.20 strzałówka 0.30. Szczytówka 5oz.