Autor Wątek: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach  (Przeczytany 105480 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach
« Odpowiedź #195 dnia: 20.07.2020, 11:57 »
MjMaciek: na zaporówce nigdy nie łowiłem,ale u siebie mam jeziora 105-1500 hektarów,z czego dwa znam bardzo dobrze i na ich podstawie,mogę napisać swoje doświadczenia i zwyczaje ryb i masz racje,potrzeba lat,by je poznać,ale to temat na oddzielny wątek.

Fabregasik9: a maksymalny powtarzalny dystans ?

No chyba że jesteś gwiazdą fejbuska lub wędkarzem z banerkiem - w tedy jedziesz na wiosnę na tarlisko i pokazujesz moc przynęt , zanęt .....
Maciek

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #196 dnia: 20.07.2020, 12:10 »
Znaleźć tarlisko na większym zbiorniku,to też nie taka prosta sprawa,bo dużo zależy od specyfiki dna,a nawet wtedy,trzeba trafić na moment żerowania,ale tak,masz racje. Założę temat o takiej tematyce,mam nadzieję,że ogarnę to przyzwoicie.

Ja bym chciał dwa słowa o nęceniu na dużym dystansie. Sam staram się rzucać punktowo,w obszarze 2-3m,ale największe ryby łowię jeszcze te 2-3m dalej od obszaru nęcenia. Zastanawiam się ,czy to kwestia rozrzutu pelletu ziarna itp pod wpływem ruchu opróżniania kosza ? Czy raczej duże ryby wolą ustawić się na skrajach obszaru nęcenia.

Offline Fabregasik9

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 75
« Odpowiedź #197 dnia: 20.07.2020, 12:18 »
Ja łowiłem 75 m, więcej nie potrzebowałem. Myślę, że dołożysz do tego jeszcze trochę :)

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #198 dnia: 20.07.2020, 12:22 »
@Do moderatora: Wytwiązała się ciekawa dyskusja odnośnie łowiena na dalekim dystansie. Proponuję wyłączyć to do odrębnego wątku i tam kontunuować.
@ Michał N.: Z wielką chęcią przeczytam to co napiszesz o zwyczajach ryb. Brakuje takich informacji. Z góry dzięki za chęci! :beer:
Marcin

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #199 dnia: 20.07.2020, 12:24 »
Zastanawiam się ,czy to kwestia rozrzutu pelletu ziarna itp pod wpływem ruchu opróżniania kosza ? Czy raczej duże ryby wolą ustawić się na skrajach obszaru nęcenia.

Często używam ziarna jako zanęty i największe ryby biorą tak jak u Ciebie, na skraju lub kilka metrów od miejsca nęcenia.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #200 dnia: 20.07.2020, 12:44 »
Znaleźć tarlisko na większym zbiorniku,to też nie taka prosta sprawa,bo dużo zależy od specyfiki dna,a nawet wtedy,trzeba trafić na moment żerowania,ale tak,masz racje. Założę temat o takiej tematyce,mam nadzieję,że ogarnę to przyzwoicie.

Ja bym chciał dwa słowa o nęceniu na dużym dystansie. Sam staram się rzucać punktowo,w obszarze 2-3m,ale największe ryby łowię jeszcze te 2-3m dalej od obszaru nęcenia. Zastanawiam się ,czy to kwestia rozrzutu pelletu ziarna itp pod wpływem ruchu opróżniania kosza ? Czy raczej duże ryby wolą ustawić się na skrajach obszaru nęcenia.

To normalne zachowanie ryb na otwartych wodach. Kupę żarcia często interpretują jako zagrożenie. A wchodzą w nią przede wszystkim młodsze roczniki. Te cwane byki czy to lechy lub karpie stoją nie ufnie z boku , często czekjąc aż młodsi  się zapchają.....
Maciek

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #201 dnia: 20.07.2020, 13:01 »
Ja mam akurat trochę inne podejście do nęcenia,bo nie nęcę szklankami,za to opieram się na ziarnach konopii,kukurydzy i mikropelecie w ilości takiej by utrzymać ryby.Nie daję dużo zanęty  . Natomiast z pewnością masz rację ,nienaturalnie duża ilość pokarmu odstrasza,ale w krótszej perspektywie łowienia. Gdy nastawiam się długofalowo,kilkudniowo,wówczas nęce grubo i dużo.
Pytałem o dystansowe nęcenie,bo na dużej głębokości,towar inaczej się rozkłada,ma też dużo do powiedzenia fala i ruchy podwodne,ale pewnie macie rację,duże okazy raczej stoją na uboczu i obserwują.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #202 dnia: 20.07.2020, 13:12 »
Ja mam akurat trochę inne podejście do nęcenia,bo nie nęcę szklankami,za to opieram się na ziarnach konopii,kukurydzy i mikropelecie w ilości takiej by utrzymać ryby.Nie daję dużo zanęty  . Natomiast z pewnością masz rację ,nienaturalnie duża ilość pokarmu odstrasza,ale w krótszej perspektywie łowienia. Gdy nastawiam się długofalowo,kilkudniowo,wówczas nęce grubo i dużo.
Pytałem o dystansowe nęcenie,bo na dużej głębokości,towar inaczej się rozkłada,ma też dużo do powiedzenia fala i ruchy podwodne,ale pewnie macie rację,duże okazy raczej stoją na uboczu i obserwują.

Z rozkładaniem masz rację im głębiej luźne fracje rozpraszają się bardziej.
Aby uzyskać lepszy efekt skupienia trzeba brać kilka aspektów pod uwagę...
Czy na dnie jest muł... jeśli go niema lub jest delikatny namółek sprawa jest prostrza - kule zanętowe o odpowiednim składzie spokojnie dotrą na dno i zacną pracować... Jeśli nie ma twardego dna - sprawa trudniejsza i bo kule mogą wbić się w muł i tyle... z tym że to zależy od zbiornika... - nieraz lubia ryby ryć w mule...
Pod uwagę należy wziąść uciągi wody na głebokościach to jest pokażny ruch , oraz falowanie fali...
Bo inaczej będzie nam się zdawało że nęcimy punktowo.
Maciek

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #203 dnia: 20.07.2020, 14:02 »
To ja takie szybkie pytanko apropo węzła do strzałówki: jaki zostawiacie naddatek linki? Kilka milimetrów czy tniecie niemal na zero? O ile plecionka jest na tyle miękka, że nie przeszkadza praktycznie w ogóle o tyle mono już wyraźnie "widać, słychać i czuć" na przelotkach (szczególnie tych nie do końca dostosowanych do dystansowego łowienia) podczas rzutu.
Panowie, policzmy głosy:

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #204 dnia: 20.07.2020, 14:12 »
Ja od lat łowię w prosty sposób.
Rzucam 2 wędki z kulkami 20-24mm, strzelam z procy około 10-15 kulek i czekam.
Rozstrzał jest naprawdę spory, około 10x10 metrów :) Łowię na 70 metrach i mam efekty.
Dlaczego tak? Łowię w miejscu, gdzie przebywa ryba, więc precyzyjne łowienie jest zbędne.
Do tego jest masa małego karpia, więc wolę mieć jeden zestaw bez żadnych zanęt, kulek obok, bo wtedy duży karp spokojnie podejdzie pod przynęte.
Dobre efekty też mam na woreczki PVA i pop-up 18-20mm (dużo małego karpia, więc staram się łowić na duże przynęty).

Nie stosuję ziarna ze względu na drobnicę i sporo karpi do 2 kg.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #205 dnia: 20.07.2020, 14:18 »
To ja takie szybkie pytanko apropo węzła do strzałówki: jaki zostawiacie naddatek linki? Kilka milimetrów czy tniecie niemal na zero? O ile plecionka jest na tyle miękka, że nie przeszkadza praktycznie w ogóle o tyle mono już wyraźnie "widać, słychać i czuć" na przelotkach (szczególnie tych nie do końca dostosowanych do dystansowego łowienia) podczas rzutu.

Wiąże na mokro, zostawiam 1-2 mm , rzucam kilka rzutów po czym tne na krótko.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #206 dnia: 20.07.2020, 14:22 »
Ja od lat łowię w prosty sposób.
Rzucam 2 wędki z kulkami 20-24mm, strzelam z procy około 10-15 kulek i czekam.
Rozstrzał jest naprawdę spory, około 10x10 metrów :) Łowię na 70 metrach i mam efekty.
Dlaczego tak? Łowię w miejscu, gdzie przebywa ryba, więc precyzyjne łowienie jest zbędne.
Do tego jest masa małego karpia, więc wolę mieć jeden zestaw bez żadnych zanęt, kulek obok, bo wtedy duży karp spokojnie podejdzie pod przynęte.
Dobre efekty też mam na woreczki PVA i pop-up 18-20mm (dużo małego karpia, więc staram się łowić na duże przynęty).

Nie stosuję ziarna ze względu na drobnicę i sporo karpi do 2 kg.

Czy typ łowiska do staw....żwirownia , woda otwarta....
Maciek

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #207 dnia: 20.07.2020, 14:30 »

Wiąże na mokro, zostawiam 1-2 mm , rzucam kilka rzutów po czym tne na krótko.
Muszę spróbować :thumbup:
Wcześniej psychika nie pozwalała mi na nie zostawienie choćby 3mm naddatku.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #208 dnia: 20.07.2020, 14:50 »

Ja odcinam jak najbliżej węzła. Nawet na żyłce 0.30 nie mam problemów. Węzel albright.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #209 dnia: 20.07.2020, 15:28 »
Czy typ łowiska do staw....żwirownia , woda otwarta....
Małe łowisko 3ha z którego wydobywali glinę dawniej. Dość stare, więc jest naprawdę duża ryba.
Głębokość średnio około 4 metry, woda dość czysta przez liczne duże Tołpygi filtrujące wodę.
Wrzucałem nawet film z tymi Tołpygami (około 30 kg mają jak nie więcej):

Łowisko dość trudne, bo z jednej strony co roku wpuszczają równe 2 tony karpia handlówki, który czyści wszystko co wrzucisz. Nawet mam przyłów karpi po 40-50 cm na kulki 24 mm czy 2x20mm...
Występuje dość dużo naturalnego pokarmu w postaci raków i małż szczeżuj jak się nie mylę. Do tego sporo grążeli, więc jakieś ślimaki dochodzą i inne organizmy wodne.
Wsypiesz ziarno, masz karpie do 50 cm bez przerwy.
Nie wiem tylko jak się dobrać do amurów, bo jest ich naprawdę sporo, a nikt ich nie łowi. Czasami przypadkiem na spławik i kuku się wieszają.
Próbowałem orzech, ale tak samo karp to czyści jak szalony.

Może doradzisz jaką obrać taktykę na takie łowisko.