Autor Wątek: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach  (Przeczytany 105422 razy)

Offline Krisss

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 85
Odp: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach
« Odpowiedź #345 dnia: 30.05.2021, 20:52 »
To chyba napisałem w drugiej części zdania, nieprawdaż?
Masa osób ma wymienione przez Ciebie umiejętności, w tym (bez fałszywej skromności) ja. Skoro byłeś na zawodach i znasz zasady ich organizacji, to wiesz, że "zawodnika" od "niezawodnika" dzieli czasem tylko chęć wzięcia udziału i opłacenie wpisowego przed innymi chętnymi.
Co nie znaczy, że ujmuję czegoś wędkarzom o dużych umiejętnościach. Ani się z nimi nie porównuję, żeby było jasne.

Offline Seba666

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #346 dnia: 30.05.2021, 22:30 »
4.30 minuta ten flagman łapie się w budżecie i na tym filmie mówi że można rzucić 100 metrów plus.
Kij wart uwagi ?
Zastanawiam się nad tym flagmanem bedz Shimano aero x1 i nie wiem co wybrać. Szczególnie że w lokalnych sklepach nie ma tych kijów.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #347 dnia: 31.05.2021, 00:04 »
Kij zły nie jest do rzutów,ale rady tego pana potraktuj jako opowiastkę na dobranoc (choć jako sprzedawca jest solidny).

Doświadczony dystansowiec,może 90m by wycisnął z tego squadrona.

Offline Wojtas

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #348 dnia: 31.05.2021, 05:28 »
Pan z filmu każdą wędka o dł. 390 trzaska na spokojnie po 100 m. Przynajmniej tak twierdzi na swoich produkcjach.
Dla mnie to abstrakcyjne dystanse. Ja colmikiem 4m mam problem by powtarzalnie i w miarę celnie łowić na 60-70m , a wydaje mi się , że o to chodzi w wędkarstwie by łowić przede wszystkim powtarzalnie i celnie. Da to lepsze efekty niż łowienie na 100m i rozrzucie po 20m w każdą stronę

Offline Trissot

• Reputacja: 28
« Odpowiedź #349 dnia: 31.05.2021, 07:31 »
4.30 minuta ten flagman łapie się w budżecie i na tym filmie mówi że można rzucić 100 metrów plus.
Kij wart uwagi ?
Zastanawiam się nad tym flagmanem bedz Shimano aero x1 i nie wiem co wybrać. Szczególnie że w lokalnych sklepach nie ma tych kijów.

Miałem ten kij i czy on osiągnie 100m+ szczerze nie wiem bo moje umiejętności rzutów dystansowych są mierne, miałem do niego podpięty kołowrotek big pit z plecionką, dorzucałem na ok 75-80m lecz bez powtarzalności. Faktem jest że to kij sztywny z masywnym blankiem, a przynajmniej takie są moje odczucia i może nie jest sztywny jak kij od szczotki ale dopiero karp ok 2kg zmusza wędzisko by trochę popracowało. U mnie wędka miała obsługiwać dużą metodę ESP ale sprzedałem go po chyba sezonie. Uważam że to specyficzny kij do zadań specjalnych.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #350 dnia: 31.05.2021, 10:02 »
Trzeba sobie jasno powiedzieć,że wszystko powyżej 60m i finezja,to dwa różne pojęcia. W tym wypadku kompromisu nie może być. Jeszcze Metodą do 70m ,można średnio ciężkim kijem połowić w mniejszy wiatr,ale klasykiem,bez koszyków 50g ani rusz ,tym bardziej na  większych akwenach. Tego się nie oszuka,dla tego każdemu polecam granicę 60m,w ostateczności 70m,a bonusy i tak najczęściej zdarzają się blisko brzegu,zwłaszcza wiosenną porą.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #351 dnia: 31.05.2021, 10:03 »
Michał, w ludzkiej psychice tak bardzo zakorzeniło się przekonanie, że "im dalej rzucisz, tym większą rybę złapiesz"... że wszelkie zdroworozsądkowe tłumaczenie, nawet poparte dowodami z życia, po prostu mija się z celem.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
« Odpowiedź #352 dnia: 31.05.2021, 10:08 »
Równolegle panuje ogólne przekonanie, że wędka musi mieć 3,6 metra długości i minimum 120 gram wyrzutu bo karp złamie...

Inne, to duże haki i koniecznie z zadziorem. Ot, taka Polska myśl wędkarska ;)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #353 dnia: 31.05.2021, 10:20 »
Michał, w ludzkiej psychice tak bardzo zakorzeniło się przekonanie, że "im dalej rzucisz, tym większą rybę złapiesz"... że wszelkie zdroworozsądkowe tłumaczenie, nawet poparte dowodami z życia, po prostu mija się z celem.

Sam się o tym przekonałem i to dosyć boleśnie na portfelu,a i tak najczęściej łowię w przedziale 30-60m ,z naciskiem na 30-45m. Zaś moja ulubiona wędka to piker 3.3m 45g 😉.
Każdy musi sam dojść do wniosków i najlepiej nie obstawać za swoim ego (daleko=najlepiej),a być ponad je. Mi to zajeło 1.5 sezonu .

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #354 dnia: 31.05.2021, 10:22 »
Najważniejsze, to uczyć się przynajmniej na własnych błędach, wyciągać z nich wnioski. Najlepiej byłoby uczyć się na cudzych, ale to już często trzeba być na poziomie rozwoju godnym buddyjskiego mnicha.
Krwawy Michał

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #355 dnia: 31.05.2021, 10:28 »
Zdecydowanie masz rację.
Jak już nawet Zbyszek skrócił dystans,a facet wydał majątek (poważnie majątek) ,na swój sprzęt i umiejętności dystansowe ma topowe,to o czymś to świadczy ,nawet na wielkich zbiornikach zaporowych.

Dodam troszke pozytywu dla tej smutnej konkluzji,żadna inna wędka tak się nie sprawdza podczas holowania ryby przez podwodne łąki i skarpy ,jak długość min.3.9m. Długość dźwigni ,wysoko podniesionej ,długiej wędki,pozwala na hol ponad zielskiem,a to jest często jedynym rozwiązaniem ,nawet na dystansie 40m. W takich sytuacjach długie kije są niezastąpione.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 315
« Odpowiedź #356 dnia: 31.05.2021, 10:36 »
Ten Grębów to jedyne łowisko w promieniu 100km że wielu się upiera żeby tam łowić ? Przy tak dziwnym zarządzaniu łowiskiem (dokarmianie na 100m) zmieniłbym po prostuiejsce na inne łowisko.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #357 dnia: 31.05.2021, 10:56 »
Nie da się ukryć, że tam żyją potwory.

Jeden lubi młynarza córki, drugi zgniłe ogórki.
Krwawy Michał

Offline Medunamun

• Reputacja: 62
  • Feeder Klub Mazowsze
« Odpowiedź #358 dnia: 31.05.2021, 11:29 »
Dodam troszke pozytywu dla tej smutnej konkluzji,żadna inna wędka tak się nie sprawdza podczas holowania ryby przez podwodne łąki i skarpy ,jak długość min.3.9m. Długość dźwigni ,wysoko podniesionej ,długiej wędki,pozwala na hol ponad zielskiem,a to jest często jedynym rozwiązaniem ,nawet na dystansie 40m. W takich sytuacjach długie kije są niezastąpione.

Podpytam w takim razie jaka jest relacja długość/efekt w rzutach i holach na kijach 390cm vs 420 cm?

Nie mam w arsenale feedera 420cm, bo raz że nie łowię ani na rzekach ani na tak dalekich dystansach, a dwa to jakoś nie wyobrażam sobie operowania takim feederem w kontekście wypatrywania brań. Operuję odległościówką w takiej dlugości i nie widzę u siebie gimnastyki na brzegu taką wędką feederową. Tym konkretnym Flagmanem Squadronem 390cm z podpiętym Pulzarem 6000 osiągam 70+ bez problemów, żeby nie było odmierzane na kijkach. 8) więc czy feeder 420cm to nie lekki przerost formy nad treścią skoro 390 cm nieco łatwiej się operuje? Wydaje mi się że chyba 390cm "zbiera się" szybciej do rzutu niż dłuższy kijek.
Pozdrawiam :)

Konrad, Feeder Klub Mazowsze

PB: karp 9,07 kg, Łowisko Kamień

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #359 dnia: 31.05.2021, 12:14 »
Grębów ma bardzo dobre zaplecze : restauracja, mały sklep wędkarski, zimne piwko, fajny kibelek 😀 kiedyś to nawet prysznic był do dyspozycji wędkarzy.
Stanowiska wykoszone sporo pomostów dużo wody 11 h bardzo przystępne ceny miła obsługa Pan Stanisław i kilku młodych no i fajne ryby.
 Na łikendzie jest masakra w sezonie miejsce trzeba rezerwować ze dwa tygodnie wcześniej, na tygodniu za to miejsca nie brakuje, dla tego wolę wziąść urlop żeby tam jechać.
Paweł