Autor Wątek: Mikado Katsudo Slim feeder  (Przeczytany 13394 razy)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Mikado Katsudo Slim feeder
« Odpowiedź #30 dnia: 12.01.2020, 15:34 »
Diplomat na chwilę obecną,to mój numer 1. Żałuje,że nie ma większych przelotek w szczytówce. Orientuje się ktoś,jaką grubość mają szczytówki u nasady ?

Szczytówki mają 2,95-3,0mm mierzone suwmiarką. Długość szczytówek ~60cm.
Dzięki Michal89,czyli można coś dobrać z Jaxona,bo ma akurat nawet spore oczka.

Offline lajon38

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 12.01.2020, 15:36 »
Michał, wiedzę, że szukasz tego co ja :) Klasyk, powtarzalne 70-85m jak się da, u mnie ryby raczej do 2-3kg.
Ja zasadniczo już zdecydowałem się na Diplomata 390cm 90g. Tym bardziej, że mam na miejscu za chyba 215zł
Myślę, że w przyszłym tygodniu go drapnę. Jak Ci się nie spieszy to podłączę wtedy jakiś kręcioł do niego i pojadę na jakąś zaporówkę pomachać. Dam wtedy znać czy to kij jakiego szukamy ;)

Też chętnie poczekam na Twoją opinie,zastanawiam się czy dokupić drugiego Stingera,czy szarpnąć się na Diplomata.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #32 dnia: 12.01.2020, 15:40 »
Kolego lajon38,masz  Stingera 3.9m 90g ?
Kij jest budżetowy,ale z tego co widzę nawet lekki. Coś więcej możesz napisać ?

Offline lajon38

« Odpowiedź #33 dnia: 12.01.2020, 15:50 »
Mam 3.60 40-90 i rzucam tym kijem na 50-60 m bez wysiłku koszykami 30-40 g bullet.
Wędka jest smukła,szybka i leciutka i chcę dokupić wersję 3.90 na większe dystanse.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #34 dnia: 12.01.2020, 15:52 »
Z ciekawości zerkam na ceny,praktycznie 40% Diplomata. A jak wielkościowo przelotki ?
Cięższe kosze też pociągnie ?

Offline lajon38

« Odpowiedź #35 dnia: 12.01.2020, 16:04 »
Większymi koszami nie rzucałem ale myslę,że 50g da radę.Przelotka startowa ma niecałe 20mm a szczytowa 2,5m.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 12.01.2020, 16:08 »
A jakie szczytówki w zestawie ?

Offline lajon38

« Odpowiedź #37 dnia: 12.01.2020, 17:35 »
Szczytówki nie mają oznaczenia,najczulsza jest szklana a pozostałe węglowe.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 18.01.2020, 19:17 »
Pozwolę sobie napisać,jak zakończyła się historia zakupu. Zacząłem oglądać pozycje sporo ponad budżet,gdy kolega lajon38,polecił mi niepozornego Robinsona Stingera .  Wędka budżetowa,bo w cenie około 150zł za wersję 3.9 90g.  Traf chciał,że idąc po robaki do wędkarskiego,akurat był dokładnie ten model.
Wędzisko smukłe i lekkie  250g,to akceptowalna waga. Przelotki spore,również na szczytówkach. Skusiłem się i nie żałuję. Dziś byłem na jeziorze i pomimo silnego bocznego wiatru ,koszykiem 60g ,komfortowo łowiłem na 69m. Max co powtarzalnie rzucałem ,to 72m,ale przedział 65-69m jest najbardziej optymalny. Plecionka 0.12,strzałówka 0.26.
Jakość wykonania jest przeciętna,za to podoba mi się na prawdę cienki blank i niska masa. To co mi najmocniej się spodobało,to sprężystość i sztywność wędziska. Jest to zdecydowanie kij dla początkujcych w dystansowym feederze,bo łatwo  celnie nim się rzuca. Podpiąłem Daiwę ninja 4000a,szpula 57mm,i uważam,że to optimum i wagowe i wielkościowe,tym bardziej,że przelotka startowa ma 19mm.
Nie złapałem dziś niestety nic. Ryba odeszła gdzieś w środek jeziora bodajże,natomiast już wiem,że będzie to dobre wędzisko pod leszcza i karpia,poza tym lubię taką sprężystą pracę wędki.

Miałem do wydania 400zł,potem myślałem o kwocie 500,a skończyło się na 1/3 pierwszego budżetu,a zadowolenie,póki co,  100%,bo do dystansu 70m,ta wędeczka jak najbardziej mi odpowiada.
Polecam i raz jeszcze wielkie dzięki dla kolegi lajon38,bo pewnie nawet bym nie zwrócił na tego feedera uwagi. Czasem warto jednak popatrzeć na tańsze opcje i nie koniecznie wydawać setek złotych na np lepsze przelotki,czy uchwyt do kołowrotka.

Offline Mateusz96

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #39 dnia: 19.02.2020, 09:27 »
Panowie, jakiej szczytówki używacie do łowienia na takich dystansach. Wczoraj przyjechał do mnie Stinger 3.9m i ma dwie szklane i jedna węglowa. Mam wrażenie, ze te szklane nie do końca pasują i są bardzo miękkie, z drugiej strony ta węglowa wydaje się dość sztywna...

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #40 dnia: 19.02.2020, 12:45 »
Panowie, jakiej szczytówki używacie do łowienia na takich dystansach. Wczoraj przyjechał do mnie Stinger 3.9m i ma dwie szklane i jedna węglowa. Mam wrażenie, ze te szklane nie do końca pasują i są bardzo miękkie, z drugiej strony ta węglowa wydaje się dość sztywna...

Do dystansu zawsze jak najtwardszą

Offline Mateusz96

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 19.02.2020, 14:34 »
Ok, a jak wyglada sygnalizacja brań na takiej szczytówce. Bardzo dużo łowie na metoda, pickerami i delikatnymi kijami, szczytówki Max 1.5oz i jakoś mnie to przeraziło. A z drugiej strony chce się dobrać do pięknych krasi na jednym z łowisk ale muszę sięgać drugiego brzegu czyli ok 70m i delikatnymi kijami nie ma mowy tam dorzucić.

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #42 dnia: 19.02.2020, 15:48 »
Jeżeli łowisz na zestaw zapewniający samozacięcie to sztywność szczytówki nie będzie miała większego znaczenia. W granicach rozsądku oczywiście.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #43 dnia: 19.02.2020, 16:00 »
Ok, a jak wyglada sygnalizacja brań na takiej szczytówce. Bardzo dużo łowie na metoda, pickerami i delikatnymi kijami, szczytówki Max 1.5oz i jakoś mnie to przeraziło. A z drugiej strony chce się dobrać do pięknych krasi na jednym z łowisk ale muszę sięgać drugiego brzegu czyli ok 70m i delikatnymi kijami nie ma mowy tam dorzucić.

Jeśli będziesz używał plecionki to nie będzie żadnego problemu z sygnalizacją brań. Ja łowię ze szczytówką 4 oz i przy zestawie helikopterowym widać nawet podskubywania małych płoteczek.

Offline Mateusz96

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 19.02.2020, 16:06 »

Jeśli będziesz używał plecionki to nie będzie żadnego problemu z sygnalizacją brań. Ja łowię ze szczytówką 4 oz i przy zestawie helikopterowym widać nawet podskubywania małych płoteczek.

Tak, będzie plecionka. Dzięki wielkie za rozwianie moich wątpliwości ;)