Autor Wątek: Montaż końcowy przy feederze - spostrzeżenia  (Przeczytany 56825 razy)

Offline Arcymisiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
Montaż końcowy przy feederze - spostrzeżenia
« dnia: 17.11.2014, 14:45 »
Ostatnio przeglądając rożne filmiki o tematyce połowu na feeder, spotkałem się z ciekawym zestawem końcowym. Ten montaż  końcowy, stosowany jest przez Mistrza Świata: Stiva Ringer'a >>>(podpatrzone z dokumentu World Feeder Fishing Championships 2014 Ireland, do którego odnośnik znajduje się w dziale "Ciekawe filmy"), stosuje go także pewien Czech -  członek Czeskiego teamu feederowego...

Zaintrygowany tym zestawem postanowiłem go zmontować i troszkę nim porzucać - testując jego walory antysplątaniowe.

Wykonałem tym zestawem około 40- tu rzutów na bliższe i dalsze odległości, z miękkim przyponem z żyłki 0,12 mm i nie odnotowałem ani jednego splątania. Montaż zestawu jest banalnie prosty, a przede wszystkim  praktyczny...
Wiem, że jest wiele sposobów na zmontowanie zestawu końcowego, ale ten jakoś przypadł mi do gustu.  :)

Offline Arcymisiek

• Aktywny użytkownik
Odp: Montaż końcowy przy feederze - spostrzeżenia
« Odpowiedź #1 dnia: 17.11.2014, 15:24 »
Dorzucam jeszcze "garść"  linków do filmów na których omówione są rożne montaże zestawu końcowego.  :)
PS. W pierwszym filmie autor w 12:43 min. prezentuje montaż zestawu o którym pisałem w pierwszym poście.

https://www.youtube.com/watch?v=_mReLaivGGU#t=443
https://www.youtube.com/watch?v=x4NuGigXSmw
https://www.youtube.com/watch?v=wLaCoRyQsb8
https://www.youtube.com/watch?v=od6CQ-39xaQ
https://www.youtube.com/watch?v=T7YhVVFEmZ0

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 17.11.2014, 15:26 »
Jeśli się nie mylę to Martin Matak coś takiego strugał w którymś filmiku MRK.cz  . Ta skręcona żyłeczka w wyraźny sposób odsuwa przypon od zestawu co zapobiega splątaniom.
Arek

Offline Arcymisiek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 17.11.2014, 15:31 »
Jeśli się nie mylę to Martin Matak coś takiego strugał w którymś filmiku MRK.cz  . Ta skręcona żyłeczka w wyraźny sposób odsuwa przypon od zestawu co zapobiega splątaniom.

Tak, dokładnie, ale stosowany już był wcześniej na feederowych mistrzostwach świata w RPA 2013 przez Anglików od których to podpatrzył, a także teraz w Irlandi 2014... S. Ringer w video  wywiadzie prezentuje taki zestaw, tylko bez stopera z samym koralikiem.
Pozdrawiam. :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 17.11.2014, 20:45 »
Tak do końca to nie zapobiega, bo zawsze cos sie może skręcić...

Jest wiele różnych adaptacji zwykłego zestawu gruntowego - co ciekawe Angole łowili uzywając plecionek w tym roku, na Inniscarze. Sam pamietam jak Steve Ringer pisal artykuły o tym, że 'tylko żyłka' - ale jednak sie przekonał lub tez ego przekonali. W Tight Lines mówił, że to wiele dało, i było jednym ze składników ich zwycięstwa...

Co do skręcania - to rzeczywiscie jest to dobra opcja. Ale ma to jeszcze jedna funkcję - ma odsuwać przynetę od koszyka. O tej porze roku świetnie sie taki zestaw sprawdza do polowu płoci i leszczy, a i okoń wpadnie. Trzeba mieć tylko mały koszyk.

Lucjan

Offline Petrosbike

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #5 dnia: 18.11.2014, 17:46 »
Mnie ciekawi jeden z zestawów jaki zrobił Martin w filmie: mianowicie petla po której porusza się koszyk.
Jaka to idea?
Ja tez kombinuje różne patenciki bo niestety przypon z żyłki fi 14-16 się plącze nawet jak sie bardzo dobrze rzuci. Dosc często.
Temat istotny a jakos mało uwag w temacie.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 18.11.2014, 18:34 »
łączysz przypon z żyłką główną krętlikiem?
Arek

Offline Petrosbike

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 18.11.2014, 18:40 »
Jesli woda stojąca to kretlika nie używam. Wtedy jest dośc łątwo odsunąć przypon w bok od koszyka bo używam takiej gumeczki stożkowej z karpiarstwa ok 5 cm nasunietej na węzeł i stoperek. Tyle że uzywam przyponów cienkich więc z tym też coś jeszcze musze zrobić.
Gorzej na szybkiej rzece - tam kretlik musi być bo inaczej przypon jest bardzo skręcany i owija sie wokół koszyka jak dziki. Nestety kretlik nawet jak do poziomu gumką /stoperem przymuszę to i tak ma spory zwis na swoim przegubie. Tutaj jeszcze nie mam wymyslonego dobrego rozwiązania.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #8 dnia: 18.11.2014, 19:21 »
Tak się właśnie zastanawiam czy ten skręcony odcinek ma rzeczywiście funkcję stricte antysplątaniową.
Osobiście używam stopero-krętlików Drennana Swivel Stop Beads w rozmiarze 14 i do nich montuję bezpośrednio przypony różnej długości (od 15 do 40 cm) i splątań nie ma prawie w ogóle. Być może zestaw ma zastosowanie do jeszcze dłuższych przyponów (?)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 18.11.2014, 19:47 »
Ja używam "quick change beads". Łowię na rzece! Prawdę mówiąc rzadko stosuję białe robaki na haku, a to one z zasady najbardziej robią helikopter i skręcają przypon!Ale szczerze powiedziawszy i krętlik od tego zbyt nie chroni! A może po prostu kiepskich używałem? W zestawie mam - Jako łącznik koszyka tulejkę z agrafką(bez krętlika) a lącznik przyponu to quick change!!Nie będę ściemniał że wcale nie mam splątań bo się zdarzają ! Ale z zasady są nie groźne. Na przypony od pewnego czasu daję fluorocarbon! Jest sztywniejszy i mniej się plącze!!
Arek

Offline Petrosbike

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 18.11.2014, 20:27 »
Tak się zastanawiałem nad tym skręconym koncowym odcinkiem. Jeszcze nie probowałem ale wygląda na to że ma funkcje wyłącznie odsuwającą ten odcinek i przypon na nim od koszyka w czasie rzutu. Dlaczego? Ano dlatego że jest jednolitym kawałkiem żyłki bez łączeń a jego skrecenie usztywnia go w dużym stopniu. Dlatego kiedy koszyk wisi na koraliku to odchyla tą skrętke w bok/prawie poziom a jej sztywność i podwójna grubość z powodu skręcenia utrzymuje przypon z ciężarem przynety z dala od koszyka. Wszelkie quick'i powodują powstanie w ich miejscu przegubu a to niweluje do zera prawie efekt sztywności no i opadanie przyponu wzdłuż koszyka a tym samym bardzo blisko no i zwieksza dramatycznie prawdopodobienstwo splątania z koszykiem.  Przeciez nie każdy rzut jest idealny. Tutaj sie nie da tak jak w matchówce zahamować zestawu żeby przypon wyłożył sie pierwszy(w każdym razie to mało efektywne).
Musze zrobić taki wzorzec i popatrzec jak się zachowuje.
Widziełem że niektórzy zawodowcy robia petlę i zamiast ją skręcić we dwoje to wiążą co kilka centymetrów węzeł no i tez mają podwójną końcówkę żyłki za koszyczkiem i dopiero przypon.
Jeśli chodzi o fluorocarbon to coś mi z tym nie wychodzi bo co zawiązałem węzeł przyponowy to żyłka pękała jak niteczka na węźle. Co źle robiłem?

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 18.11.2014, 20:46 »
kiepski carbon kupiłeś? ;) Ja mam Cortest Cormorana ,wcale nie drogi i raczej nie dzieją mi się takie rzeczy!
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 18.11.2014, 21:16 »
Jeżeli łowi się z koszykiem i używa 'qucków' - to koszyk przy zarzucie odsuwa się od przyponu. Coś tam się czasami zaplącze, ale raczej jest OK w większości przypadków.

Te zestawy ze skręcaną żyłka Angole używają na zawodach. Zwróćcie uwagę ile wędek mają na 'podorędziu'. Na filmie o MŚ w gruncie jeden wędkarz ma 7 wędek gruntowych! Łowi ósmą... ;) Przypon minimum 50 cm może sie zaplatać - więc kombinuje sie jak najbardziej aby zminimalizować to ryzyko.

Co do fluorocarbonu - to Petrosbike - naprawde popróbuj, bo warto. Naprawdę jest więcej brań. Ja mam go w wersji 10 metrowej - i jest idealny do przyponów. Średnica jest duża, ale co tam - materiał prawie niewidzialny dla ryb! :)
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 18.11.2014, 21:28 »
Ja kupuję cormorana jak już pisałem! Jest w szpulkach 25m. i mam słabość do 0.18mm. ;) Kosztuje 14pln.
Arek

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 18.11.2014, 22:48 »
łowie podobnie skręcam taki odcinek aby skręcona żyłka wystawała   parę centymetrów za koszyczek tak pi razy drzwi, następnie na wolny koniec nawlekam krętlik z agrafką i wiąże drugą pętle. Na skręconą pętle zakładam krętlik np 18  , ale zakładam go tak aby pętlą zaszła za oczko krętlika jest on wtedy sztywny razem z pętlą a jednocześnie się obraca do niego wiąż przypon. A co do przyponu to w tym sezonie zacząłem redukować przypon z grubości nie wiem czy ktoś to stosuje ja robię to w ten sposób, że np przy długości przyponu 50 cm 35 cm jest z żyłki 0,14 , a następne przy haczyku 15 - 10 cm z żłki 0,10 lub 0,08.   

Chciałbym was zapytać jakimi zasadami kierujecie się dobierając długość przyponu w takich zestawach ? ::)