Co tu dużo mówić, jako reprezentant dość niszowej metody na tym forum jaką jest spinning sięgam po produkty najróżniejszych firm, czasami jest to główka Jaxona za 80gr, a czasami kij ze stajni Fenwicka za 1000zł. Na początku swojej przygody wędkarskiej traktowałem sprzęt Dragona jako absolutny cud techniki i ślepo zapatrzony kupowałem ich produkty, jednak z czasem zauważyłem, że można nabyć u konkurencji produkty nie odbiegające jakością, a w niższej cenie. Obecnie za żadne skarby nie kupiłbym żadnego kija ani kołowrotka spod znaku smoka, za to pozostał mi sentyment do przynęt np. Reno Killer czy okoniowy Shogun, inwestuję też w główki jigowe jak i drobne akcesoria. Ale nie ma co się oszukiwać, Dragon już dawno zszedł z pozycji lidera w naszym kraju, choć z racji szerokiej oferty w każdej metodzie jego sprzęt jest popularny bo jest ogólnodostępny. Wraz ze wzrostem mojego doświadczenia, wiedzy jak i ciekawości zacząłem sięgać po produkty mniej znanych lub w ogóle nie znanych firm - jak zawsze, coś jest znakomite, a coś się do niczego nie nadaje. Jednak fascynacja Dragonem przeminęła bezpowrotnie, tym bardziej, że sprzęt od konkurencji jest znacznie solidniejszy, w przystępnych cenach oraz z bardzo dobrymi warunkami gwarancyjnymi. Korzystałem z serwisu firmy Dragon, fakt - działa dość szybko jeśli sprzęt wysyłamy bezpośrednio do nich, jeśli reklamacja idzie przez sklep to potrafi to trać dwa miesiące. U Fenwicka - 3dni po wysłaniu kija do ich siedzimy otrzymałem wszystko z powrotem - moim zdaniem wzór serwisu.
Co tu dużo mówić, jeśli ktoś ma niewielkie wymagania lub doświadczenie to wystarczy mu sprzęt zwykły, standardowy niekoniecznie z najwyższej półki. Jeśli natomiast ktoś tak jak ja łowi codziennie w ciężkich warunkach po kilka-kilkanaście godzin dziennie to jednak trochę tego sprzętu przechodzi przez ręce zanim znajdzie się jakiś odpowiadający model. Cenie sobie dobre wykonanie wędzisk jak i świetną pracę młynków, chociaż nie jestem wariatem żeby rzucać się na Stellę za 2tyś - wszystko z zachowaniem zdrowego rozsądku.
Dragon był wyższą półką, ale według mnie już nie jest... na nasz rynek co roku wchodzą nowe firmy mające świetne produkty. Dragon też ma fajne produkty, jednak cenią się moim zdaniem za wysoko...