Autor Wątek: Buble do kwadratu, czyli czego nie kupować!  (Przeczytany 57388 razy)

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
Odp: Buble do kwadratu, czyli czego nie kupować!
« Odpowiedź #45 dnia: 29.07.2015, 08:56 »
Kołowrotek Dragon Destiny RD930 it (starsza wersja jeszcze metalowa)-ciągle zapiekające się tarczki hamulcowe
Cudowny  korek w wędziskach Dragon Express (klasy AAAAAAAAAAAAAA)-pianka oklejona taśmą korkopodobną ,która przy lekkim deszczyku puchnie i odkleja się
Żyłka Dragon Guide 0,18- Sufix 0,22 jest cieńszy
Agrafki przy przypłonach Dragon -pękają ,ciężkie do otwierania
Maciek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 29.07.2015, 08:58 »
Ja mam ekspresy już jakieś 3 lata i jeszcze mi korek nie pękł nigdzie i nie spuchł...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #47 dnia: 29.07.2015, 09:00 »
Ja mam ekspresy już jakieś 3 lata i jeszcze mi korek nie pękł nigdzie i nie spuchł...
Ja też mam od jakiś trzech lat i jednego wydałem ,a drugi od jakiś dwóch lat stoi nie używany
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #48 dnia: 29.07.2015, 09:19 »
Panowie, mając na myśli Dragona i pisząc o nim jako o najlepszej z polskich firm, nie miałem na myśli porównywanie go do Daiwy czy Shimano, bo daaaaaleko im do tego. Chodziło mi o polski rynek i inny sposób działania, celowanie w innego klienta. Trudno chyba mówić o super jakości w stosunku do każdego produktu. Jakbym miał oceniać Daiwę przez przymat kręcioła Sweepfire a Shimano poprzez Alivio lub Catanę, kiepsko by było :D

Jakby nie było trzymajmy się wątku - czyli buble do kwadratu na plan :D
Lucjan

Offline Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #49 dnia: 29.07.2015, 09:29 »
Sorry za wyjechanie w stronę Dragona,ale jak na razie miałem z tą firmą więcej nie przyjemności jak przyjemności .

Wracając do bubli to torby spinningowe Cormoran - po około 10 wypadach ,dno torby całe popękało ,a gumowe zabezpieczenie w środku można było zrywać plastrami.Zrobiła się zwykła szmata >:(
http://allegro.pl/spinningowa-torba-wedkarska-cormoran-1022-i5115496415.html
Maciek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #50 dnia: 29.07.2015, 09:31 »
Panowie, mając na myśli Dragona i pisząc o nim jako o najlepszej z polskich firm, nie miałem na myśli porównywanie go do Daiwy czy Shimano, bo daaaaaleko im do tego. Chodziło mi o polski rynek i inny sposób działania, celowanie w innego klienta. Trudno chyba mówić o super jakości w stosunku do każdego produktu. Jakbym miał oceniać Daiwę przez przymat kręcioła Sweepfire a Shimano poprzez Alivio lub Catanę, kiepsko by było :D

Jakby nie było trzymajmy się wątku - czyli buble do kwadratu na plan :D

nieiwem Lucek co chcesz od alivio albo katane alivio posiadam dwa kijki chodza bardzo smialo niepowiem nie sa, to kije na lata po dwoch sezonach bardzo mocnego ekspleatowania zastanawiam sie nad nowym zestawem kiji za rada Arka mysle nad trabuco selektorami ale to normalne uzytkowanie jakas tone wyjely i maja prawo sie zurzyc innym ekspleatacja zajmnie 5 lat mi owiele krocej
co do catan mam trzy spiningi w roznych przedzialach mocy kije bomba niebede pisal ze spinig to mocna ekspleatacja i wyznacznik jakosci podczas pracy bo kazdy spiningita to wie spisuja sie znakomicie osobiscie troche ryb na nie wyjolem zlego slowa nie powiem
co do dragona mam 7 kolowrotow z gornej polki dragona chodza bez zarzutu
osobiscie wole kupic kolowrot dragona z gornej polki niz jakis firmowy za taniej serii
przeciez to normalne ze moga powstawac w jednej chinskiej fabryce tylko ze w firmowym placisz za napis
dywagacja o kolowrocie za tysiac zlotych osobiscie uwazam za chora dyskusje ale kto komu zabroni wolny kraj wolna dyskusja
ale to polska i polskie zarobki i wydawanie kasy za nazwe jak dlamnie niema sensu........
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #51 dnia: 29.07.2015, 09:37 »
Maciek, ja mówiłem o kołowrotkach Catana i Alivio. Jednego miałem, drugiego widziałem :)

Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #52 dnia: 29.07.2015, 09:40 »
Mam Catanę i dwa Nexave, żadnego z tych kołowrotków bym nie polecił. Za tę cenę lepiej wziąć coś Dragona właśnie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #53 dnia: 29.07.2015, 10:00 »
Maciek, ja mówiłem o kołowrotkach Catana i Alivio. Jednego miałem, drugiego widziałem :)

ot niezrozumienie a ja mialem na mysli kije shimano z serii alivio , kije shimano z serii catana , i kolowrotki dragon :P
i te zeczy POLECAM :thumbup:
Maciek

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 29.07.2015, 10:38 »
Kołowrotki Jaxon z wolnym biegiem. Miałem jak zaczynałem "karpiowanie" dwa flagowe kołowrotki tej firmy z wolnym biegiem (nie pamiętam modelu dokładnie, bo kilka lat minęło) i nie zapomnę mego zdziwienia gdy po odjeździe ładnej ryby korbka została mi w ręce i cały mechanizm szlak trafił, ryba się spięła. W miejscowym sklepie, gdy tylko pojawiłem się z kołowrotkiem w pudełku od razu dostałem nową sztukę na wymianę, czyli byli naszykowani na takie szopki. Ogólnie z Jaxona mało korzystam, jakiś pokrowiec i rzeczy mniej narażone na uszkodzenia, ale nic innego.

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 29.07.2015, 11:05 »
Mam kija alivio i mocno polecam.

Offline maslak_102

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #56 dnia: 29.07.2015, 14:41 »
Ja nie polecam kołowrotka Cormoran z serii black master.

Offline Ostry

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #57 dnia: 29.07.2015, 14:47 »

Tu do końca się nie zgodzę, chyba ze trafiłem na dobrą serię, w 2010 roku kupiłem Catanę 4000 przez dwa lata katowałem ją na główkach do 30 gram, dużych woblerach, obrotówkach prowadzonych pod prąd, czasem służyła też przy gruntówce i do dziś kręci aż miło, oczywiście po każdym sezonie myłem i smarowałem. Dziś leży w szafie jako rezerwa ale złego słowa o niej nie powiem  O:)
Marcin

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #58 dnia: 29.07.2015, 15:25 »
Panowie
Nie komentujemy wypowiedzi innych osób, bo temat stanie sie bezużyteczny. Ja używam kilku przedmiotów które tutaj wymieniacie i jestem zadowolony, ale rozumiem, ze dla kogoś innego moze być to niewystarczające lub tez trafił poprószy na "bubel"
Robert

Offline Ostry

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #59 dnia: 29.07.2015, 15:33 »
Panowie
Nie komentujemy wypowiedzi innych osób, bo temat stanie sie bezużyteczny. Ja używam kilku przedmiotów które tutaj wymieniacie i jestem zadowolony, ale rozumiem, ze dla kogoś innego moze być to niewystarczające lub tez trafił poprószy na "bubel"

Ja uważam odwrotnie, jeżeli ktoś piszę o rzeczy którą używam i mi się sprawdza to dlaczego mam nie wyrazić swojej opinii ?
Nie można oceniać danej rzeczy na podstawie jednego komentarza :)
Marcin