Posiadam wędkę Daiwa series 1500. Długość 275cm z włókna szklanego. Dostałem ją od teścia na moje pierwsze urodziny po ślubie.

Kilka lat leżała w szafie bo myślałem, że to jakiś szmelc. Rok temu w marcu dokładnie jej się przyjrzałem i stwierdziłem, że wezmę ją nad rzekę na miętusa bo i tak nie nam żadnej gruntówki. Ku mojemu zdziwieniu na tą wędke udało mi się złowić w tym wypadzie miętusa jak i na kilku następnych wypadach również na nią brał miętus.
Na kolejne już letnie wyprawy nad Dunajec również ją zabierałem, ale efekty i przyjemność łowienia na niezbyt długiej wędce były już gorsze w porównaniu do feedera flagmana 360cm, którego sobie w międzyczasie kupiłem.
Do wędki mam spory sentyment nie tylko dlatego, że jest to prezent od tescia, ale podoba mi też jej oldskulowy wygląd wyrażony w owijkach na pomarańczowym blanku. Poniżej kilka fot wędki z wypadu na miętusa.

W sumie dalej nie wiem jakie jest przeznaczenie tej wędki. Kolega mówi, że to chyba jakaś dorszówka...
Z chęcią bym do niej dokupił jakiś kołowrotek typu vintage i ją użytkował tylko nie za bardzo wiem jaki kołowrotek i do czego. Na spina trochę ciężka, na grunt nad rzekę ciut za ktotka...
Macie jakieś pomysły i jaki kołowrotek do niej dobrać?