Autor Wątek: Budowa zestawu z koszyczkiem przelotowym - jak?  (Przeczytany 12109 razy)

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: feeder
Budowa zestawu z koszyczkiem przelotowym - jak?
« dnia: 11.06.2020, 21:59 »
W sobote wybieram się nad jeziorko z feederem/pickerem. Kupiłem koszyczek przelotowy, niestety nigdy z takich nie korzystałem, a chce spróbować jak będzie się sprawdzał. Mam tylko problem/pytanie co do zmontowania zestawu.  Koszyczek taki jak na zdjęciu.
Od góry wprowadziłem żyłke, dowiązałem ją do łącznika, który wchodzi w koszyczek i...... co dalej?
Ja przywiązałbym tam przypon, tylko czy to nie będzie się plątało?
W zestawach z koszykiem na agrafce jednak robi się skrętke przed przyponem i ona kieruje swoją sztywnością w dół, a tutaj to już nie ma sensu bo łącznik i tak schowany.
Kolejne pytanko, czy przypon 50-60cm będzie ok, czy wiązać jakieś krótsze?

Pytanie pewne banalne, ale mam czas więc spytam, wątek może być potem do usunięcia.

Offline ObraFMI

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 48
  • Mariusz
    • Próbnik
Odp: Budowa zestawu z koszyczkiem przelotowym - jak?
« Odpowiedź #1 dnia: 11.06.2020, 22:22 »
Nie płacę Pazernym Zabójcom Wód.

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
Odp: Budowa zestawu koszyczek przelotowy
« Odpowiedź #2 dnia: 11.06.2020, 22:37 »
Dzięki za filmik, obejrzałem przed chwilą. Czyli na jedno pytanie już mam odpowiedź, do tego przywiązujemy po prostu przypon i powinno grać.
Ale mam jeszcze pytanko. Czy do tego koszyka długość przyponu 50cm będzie ok czy zrobić krótsze? Bo gość akurat miał krótki przypon.
A drugie i ostatnie pytanko. Widzałem już jakiś post na forum na temat tego typu podajnika, że do koszyczków inline podchodzą grubsze rzeczy typu pelety, jakieś grubsze frakcje.
Ładując tam zanęte z jakimś pociętym robakiem/pinką, będzie to spełniało swoje zadanie?

Offline ObraFMI

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 48
  • Mariusz
    • Próbnik
« Odpowiedź #3 dnia: 11.06.2020, 22:52 »
Na początku jaka zanęta do środka a na koniec o przyponie  :)

Nie płacę Pazernym Zabójcom Wód.

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 11.06.2020, 23:34 »
Ale oglądania na wieczór :-) Dzięki za pomoc. Obejrzałem cały ten filmik.
Czyli zostawiam tak jak mam, koszyk, do tego przypon 50cm, a do koszyka zanęta z jakimś robaczkiem czy cuś. Najwyżej w późniejszym czasie zrobię krótszy przypon i zobaczę czy coś to zmienia.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #5 dnia: 12.06.2020, 08:58 »
Do tego typu koszyków ,używam przyponów max 20cm ;)

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 12.06.2020, 09:18 »
Będę testował nad wodą w takim razie. Łowisko od 6m-2m, a miejsce w którym będę wędkował to właśnie koło 2m bo byłem wczoraj nad tym jeziorkiem i rozmawiałem z wędkarzem na stanowisku obok tego na którym ja będę chciał zasiąść. Przez wczorajszą duchote, 5 wędkarzy wzdłuż brzegu, z którymi rozmawiałem, mieli może jeden kontakt z rybą, a tylko jeden z nich złowił płoć. Mam nadzieję, że jutro od 4 rano będzie lepiej :-)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 12.06.2020, 09:46 »
Zestaw przelotowy z koszykiem jak na zdjęciu, jest bardzo prosty i wg mnie lepiej zacząć od krótkich przyponów. Przede wszystkim trzeba mieć świadomość, że jeżeli nie 'naciągniesz' przyponu, to wtedy jest gorzej z braniami. Wygląda to tak, po zarzucie koszyk idzie na dno, ciągnąć za sobą przypon. Jeżeli opad nie odbywa się po łuku w naszą stronę, to wtedy dłuższy przypon opada na koszyk. Ryba pobierając przynętę nie daje brań, ewentualnie wskazania. W wielu przypadkach wypluje przynętę czując hak. Krótki przypon jednak będzie działał na zasadzie odbicia.

Dlatego zacznij od 25-30 cm, nie zaś od 50 cm. Oczywiście ryba może się płoszyć na widok koszyka. Tutaj jednak możesz zastosować inny patent. Użyj przyponu 50 cm, jednak po zarzucie, około 30-60 sekundach, przesuń zestaw o to 50 cm. Wtedy koszyk pozbędzie się części zawartości, zas przynęta znajdzie się w ich sąsiedztwie.

Dlatego przy takim łowieniu trzeba kombinować. Wg mnie masz trzy wersje - przypon 10-15 cm, 30 cm i 50-60 cm (lub dłuższy). Sam zobacz co działa lepiej. Czasami na dnie są glony czy inne rzeczy, które po przesunięciu zestawu powodują, ze hak zgarnia syf i ryba tego nie chce, więc zestawu przesuwać nie można.

Kolejna rzecz to wielkość ryb na które się nastawiasz. Jeeli jest to płoć, mniejszy leszcz, okoń - to wtedy krótki przypon lepiej robić do 10-12 cm. Jednak przy rybach większych, musi on być dłuższy, aby większa ryba, zasysająca z większego troszkę dystansu, mogła się dobrze zaciąć. Musisz to sam modyfikować. Nie patrz się na same filmy, bo ktoś łowiący na wodzie X stosuje odpowiednie rzeczy i na twoim zbiorniku może to nie działać tak dobrze.

Polecam użycie dwóch zestawów i kombinacje. Szybko zauważysz co działa lepiej :)
Lucjan

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 12.06.2020, 19:43 »
W sobote wybieram się nad jeziorko z feederem/pickerem. Kupiłem koszyczek przelotowy, niestety nigdy z takich nie korzystałem, a chce spróbować jak będzie się sprawdzał. Mam tylko problem/pytanie co do zmontowania zestawu.  Koszyczek taki jak na zdjęciu.
Od góry wprowadziłem żyłke, dowiązałem ją do łącznika, który wchodzi w koszyczek i...... co dalej?
Ja przywiązałbym tam przypon, tylko czy to nie będzie się plątało?
W zestawach z koszykiem na agrafce jednak robi się skrętke przed przyponem i ona kieruje swoją sztywnością w dół, a tutaj to już nie ma sensu bo łącznik i tak schowany.
Kolejne pytanko, czy przypon 50-60cm będzie ok, czy wiązać jakieś krótsze?

Pytanie pewne banalne, ale mam czas więc spytam, wątek może być potem do usunięcia.

Do tego typu koszyczków (in line) stosuje sie zazwyczaj krótkie przypony.Mysle 10-12cm.Dłuższe będą powodowały plątanie zestawu.Można te koszyczki wykorzystać do klasycznych zestawów montując trzonek z oczkiem.

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 13.06.2020, 12:15 »
Chciałem posiedzieć cały dzień nad wodą, niestety słońce nie pozwoliło na udane połowy.
Wylądowałem nad wodą o 3;30 i do 6;30 złowiłem 4 płocie, 4 krąpie i okonia, a od 6;30 do 8;30 gdy słońce zaczęło grzać, miałem tylko dwa niezacięte brania . Usiadłem w złym miejscu bo na mojej miejscówce ktoś siedział niestety. Głębokość blatu przede mną dochodziła do może 1m, więc lipa.
Ogólnie rzecz biorąc, po zarzucie dwóch wędek, ta z koszyczkiem przelotowym pokazywała dużo więcej niż z koszyczkiem dyndającym obok. Niestety zrezygnowałem szybko bo nawet po skróceniu przyponu do 15cm, na 10 zarzutów 7 było splątanych, a te 3, które się nie plątały, była rybka. Po zmianie na dwa takie same zestawy ze skrętką, brania ustały, aczkolwiek od czasu do czasu cos tam wyciągnąłem.
I teraz nie wiem czy po prostu koszyk przelotowy ma coś do skuteczności, czy to po prostu chodziło o pore dnia, że robiło się coraz cieplej i brania ustały akurat po zmianie.
Ten koszyk byłby dla mnie spoko i chętnie bym na niego wędkował, gdyby chociaż taka gumka, która jest od góry, była też na dole, żeby kierowała przypon w dół. Myślę, że wtedy tak łatwo by się nie plątał.
Sam nie wiem czy miałem zbyt cienką żyłkę na przyponie i dlatego tak się plątał czy moja technika rzutu jest badziewna i to przez to..... Jadę do wędkarskiego za chwilę, może znajdę taki koszyczek, ale o trochę innej budowie.
W poniedziałek powtórka, ale jutro bez wędek jadę wybadać jakieś stanowisko z nieco głębszym miejscem.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 13.06.2020, 12:29 »
Niestety zrezygnowałem szybko bo nawet po skróceniu przyponu do 15cm, na 10 zarzutów 7 było splątanych, a te 3, które się nie plątały, była rybka. Po zmianie na dwa takie same zestawy ze skrętką, brania ustały, aczkolwiek od czasu do czasu cos tam wyciągnąłem.

Powiem Ci, że niczego innego się nie spodziewałem. Nie rozumiem, jak ludzie mogą tak łowić i im się nie plącze. Wszelkie prawa fizyki wskazują na to, że podczas lotu musi się to splątać :-\
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #11 dnia: 13.06.2020, 12:40 »
Kilka uwag na szybko.

Czy po zarzucie ściągałeś zestaw na napiętej żyłce?
Czy hamowałeś zestaw klipem, czy wpadał swobodnie do wody?
Żyłka do tego łowienia to min. 0,20 albo fluorocarbon. Musi to być sztywny materiał, plecionka czy cienka żyłka będzie się plątać.
Jeśli łowisz na krótki przypon, taki 10 cm możesz włożyć przynętę do boku koszyczka, by zakotwiczyć tam przypon i uniknąć splontań, praca mixu w koszyczku i tak uwolni przynętę a sztywna żyłka odciągnie haczyk od koszyczka.
Nie używaj mikro przynęt typu 2 pinki, bo haczyk plus przynęta muszą też stawiać opór w powietrzu by uniknąć plątań. 2 kukurydzę, pellet 8 mm i więcej, pęk białych będą idealne.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 13.06.2020, 12:53 »
Tak jest, tego typu zestaw musi być wyhamowywany przed wpadnięciem do wody. Łowiłem tak lata, z przyponami różnej długości, większych problemów brak. Później przeszedłem na zestaw z trokiem, który jest genialny do klasyka.
Jacek

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 13.06.2020, 15:39 »
Właśnie zestaw ściągałęm, tak jak Luk podpowiedział, aczkolwiek nie był hamowany klipem i jakby się głębiej zastanowić, tutaj może być pies pogrzebany. Moja przynęta nigdy nie jest mała, skoro 5 pinek wciąga bez problemu mała płotka. Przypony mam na żyłce 0.20 właśnie, więc tutaj nie będę nic zmieniał. Jedynie w poniedziałek spróbuje łowić z klipem, bo to może być klucz do sukcesu w tym przypadku. Skoro klip wyhamuje to przynęte będzie siła ciągnęła dalej od koszyka, więc nie powinno się plątać. Dam znać co i jak w poniedziałek.

Ja stosuje tylko takie przynęty jak dendrobena, gnojak, pinka, biały robak (w wersji kolorowej również) i chciałbym się przemóc z kukurydzą, ale mam wrażenie, że taka puszkowa jest zbyt miękka, spadnie przy uderzeniu w wode i będę czekał z pustym haczykiem.
Kupiłem dzisiaj taką preparowaną od Adder Carp, ona jest trochę twardsza, nadaje się jako przynęta na haczyk, czy lepiej jednak próbować z taką puszkowaną?

Trochę różne tematy zaczynam, ale skoro już tak się rozgadałem...... Miało być tylko o koszyczku, a tu już taktyki lecą, sorry, ale nie chce mi się nowego tematu zakładać.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #14 dnia: 13.06.2020, 16:13 »
Zakładając na włos załóż jedno ziarno wzdłuż albo dwa ziarna w poprzek. Nic Ci nie spadnie O:)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.