Autor Wątek: Wędkarska Tuba i WW  (Przeczytany 14718 razy)

Offline Ostry

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Wędkarska Tuba i WW
« Odpowiedź #15 dnia: 23.07.2015, 13:36 »
Nie, po prostu ta "pewna czesc ciala" nie pozwolilaby mi na to zeby prosic ludzi o "dobrowolne wsparcie".
Jesli cos robie, to robie to z pasja i daje od siebie ile moge albo nie robie nic bo mnie na to nie stac.
Ludzie chca byc szanowani. Teraz kamera, pozniej paliwo, pozniej jakis wyjazd na szczupaki do Szwecji. O co tu chodzi?
Czy az tak wielkim problemem bylo dla Was kupno kamery? Po co znizac sie do takiego poziomu jak inni i prosic o jalmuzne?

Teraz co drugi to bloger a co [-sty] prosi o wsparcie. Wiec podazacie w dobrym kierunku i trzymacie rowny poziom.

Teorii zadnych nie ukladam. Po prostu zyje juz troche na tym swiecie i niektore rzeczy nie tyle mnie dziwia co smiesza.

Nie podoba Ci się to nie wspieraj, nie oglądaj i nie osądzaj innych. Ja nie mam nic przeciwko temu że chłopaki zbierają kasę, mam ochotę to przeleje nie mam to nie i już, po co drążyć temat.
Chłopaki chcieli się rozwijać i wyszli z taką inicjatywą do swoich widzów, ale przecież nie ma przymusu. Poza tym filmy jak to nazywasz amatorskie mi się podobają i oglądam je z takim entuzjazmem jak filmy Luka, samo hasło przewodnie mówi poczuj się jak nad wodą i tak się czuje  :narybki:

Marcin

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 23.07.2015, 13:47 »
Nie podoba Ci się to nie wspieraj, nie oglądaj i nie osądzaj innych. Ja nie mam nic przeciwko temu że chłopaki zbierają kasę, mam ochotę to przeleje nie mam to nie i już, po co drążyć temat.
Chłopaki chcieli się rozwijać i wyszli z taką inicjatywą do swoich widzów, ale przecież nie ma przymusu. Poza tym filmy jak to nazywasz amatorskie mi się podobają i oglądam je z takim entuzjazmem jak filmy Luka, samo hasło przewodnie mówi poczuj się jak nad wodą i tak się czuje  :narybki:

Też mam podobne odczucia jak Kolega @Ostry . Kolegom z WT życzę powodzenia i czekam na dalsze odcinki .

Offline michał1995

• Reputacja: 25
« Odpowiedź #17 dnia: 23.07.2015, 13:54 »
Sama inicjatywa nakręcenia czegoś z WW to fajny pomysł ;)  w pełni popieram.Oglądam chłopaków Z WT i filmiki mają świetne,pokazują rzeczywisty stan naszych wód,chodź myślę,że z Wisły mogli by o wiele więcej wycisnąć jeśli chodzi o rybki ;) A to,że proszą o wsparcie  to co w tym złego ? Nikomu nie nakazują wpłacać kasy. A co do tego że WT się ratuje bo tracą widzów? Raczej bym skłaniał się w stronę ,że to WW umiera i stara się coś zrobić,żeby przekonać do siebie ludzi.
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #18 dnia: 28.07.2015, 07:49 »
Nie, po prostu ta "pewna czesc ciala" nie pozwolilaby mi na to zeby prosic ludzi o "dobrowolne wsparcie".
Jesli cos robie, to robie to z pasja i daje od siebie ile moge albo nie robie nic bo mnie na to nie stac.
Ludzie chca byc szanowani. Teraz kamera, pozniej paliwo, pozniej jakis wyjazd na szczupaki do Szwecji. O co tu chodzi?
Czy az tak wielkim problemem bylo dla Was kupno kamery? Po co znizac sie do takiego poziomu jak inni i prosic o jalmuzne?

Teraz co drugi to bloger a co [-sty] prosi o wsparcie. Wiec podazacie w dobrym kierunku i trzymacie rowny poziom.

Teorii zadnych nie ukladam. Po prostu zyje juz troche na tym swiecie i niektore rzeczy nie tyle mnie dziwia co smiesza.

Pytanie tylko co robisz i co chcesz robić ;D
Trochę niesprawiedliwy osąd - bo wychodzący z założenia, że ktoś poświęca godzinę dziennie na taką działąlność. Niestety, jeżeli jest to o wiele więcej, wtedy ma miejsce problem polegający na tym, że hobby pochłania wiele energii, czyli  kosztów. No i wtedy można zapytać, czy przestać robić to co się robi, czy też 'poprosić o wsparcie'. Tu nie chodzi tylko o kupno kamery.
Wiem ile czasu potrzeba aby zrobić film, ile energii zajmuje prowadzenie Facebooka, portalu, forum. Nie widzę więc nic zdrożnego w tym, że widzowie mogą coś dofinansować. Bo raczej nie jest to żaden zysk, jest to raczej zwrot części kosztów. Proste 'coś za coś'. Skromna darowizna może sprawić, że powstaje więcej filmów, nowszych i 'różniejszych', rozrasta się portal itd.

Dla mnie takie narzekanie (bo to jest narzekanie) jest niestety bardzo polskie, i związane jest z latami głębokiego socjalizmu, systemu, który wykształcił głęboką zazdrość wśród ludzi. W krajach zachodnich takie 'donate' to normalna sprawa, ktoś poświęca swój czas na robienie czegoś, więc mogę go wesprzeć, wyrażając uznanie, szacunek i poparcie w ten sposób. Wcale nie muszę tego robić. Czy wszystko musi być za darmo? WT i tak nic nie kosztuje przecież!
 Czy az tak wielkim problemem bylo dla Was kupno kamery? - gdzie tam, kilka kliknięć i sprzęt kupiony ;D  Pod tym pytaniem kryje się coś więcej, co? 8)
Może dla niektórych właśnie 'to kupno kamery' było problemem?
Lucjan

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #19 dnia: 28.07.2015, 17:43 »

Pytanie tylko co robisz i co chcesz robić ;D
Trochę niesprawiedliwy osąd - bo wychodzący z założenia, że ktoś poświęca godzinę dziennie na taką działąlność. Niestety, jeżeli jest to o wiele więcej, wtedy ma miejsce problem polegający na tym, że hobby pochłania wiele energii, czyli  kosztów. No i wtedy można zapytać, czy przestać robić to co się robi, czy też 'poprosić o wsparcie'. Tu nie chodzi tylko o kupno kamery.
Wiem ile czasu potrzeba aby zrobić film, ile energii zajmuje prowadzenie Facebooka, portalu, forum. Nie widzę więc nic zdrożnego w tym, że widzowie mogą coś dofinansować. Bo raczej nie jest to żaden zysk, jest to raczej zwrot części kosztów. Proste 'coś za coś'. Skromna darowizna może sprawić, że powstaje więcej filmów, nowszych i 'różniejszych', rozrasta się portal itd.

Dla mnie takie narzekanie (bo to jest narzekanie) jest niestety bardzo polskie, i związane jest z latami głębokiego socjalizmu, systemu, który wykształcił głęboką zazdrość wśród ludzi. W krajach zachodnich takie 'donate' to normalna sprawa, ktoś poświęca swój czas na robienie czegoś, więc mogę go wesprzeć, wyrażając uznanie, szacunek i poparcie w ten sposób. Wcale nie muszę tego robić. Czy wszystko musi być za darmo? WT i tak nic nie kosztuje przecież!
 Czy az tak wielkim problemem bylo dla Was kupno kamery? - gdzie tam, kilka kliknięć i sprzęt kupiony ;D  Pod tym pytaniem kryje się coś więcej, co? 8)
Może dla niektórych właśnie 'to kupno kamery' było problemem?
Wiec zbyt ogolnikowo oceniasz Polakow. Rownie dobrze ktos inny moglby napisac, ze osoby, ktore opuscily ten kraj to jednostki, ktore nie mialy pomyslu na siebie i calkiem prawdopodobne, ze skonczylyby pod mostem.

Nigdy nie pomyslalem o tym w aspekcie zazdrosci bo naleze do osob, ktore wola byc niz miec, dlatego pojecia typu: "kredyt, pozyczka, prosze mi dac" sa mi zupelnie obce. Tak jestem wychowany i tyle. Nie stac mnie to kupuje cos tanszego albo kupie w pozniejszym czasie ale kupuje za swoje, nie za cudze. Chce dawac to daje tyle ile moge i ile jestem w stanie. Chca mnie wspomoc finansowo to wspomagaja ale nigdy nie prosze o to.

Oczywiscie branie jalmuzny w obecnych czasach jest dosc popularne, szczegolnie wsrod mlodych blogerow (na dorobku). Ale dopalacze tez sa popularne, tylko czy wypada je brac? Moda sie zmienia i z czasem niektore rzeczy staja sie smieszne.

Nie wiem o jakim "zachodzie" piszesz ale akurat ten, ktory znam i w ktorych czesto wyprzedawane jest cos za 1/2 ceny, to zakup kamery powinien byc najmniejszym problem. No chyba,ze ktos ma dwie lewe rece.

Ja bynajmniej spalilbym sie ze wstydu gdybym mial publicznie poprosic kogos o pieniadze, np. na zakup nowej wedki bo w starej odlazi mi korek.

Oczywiscie moge wspomoc osoby chore, niedolezne, ktore maja pasje ale ludzi zdrowych, w dodatku dwoch facetow to juz ponad moje sily...

Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 28.07.2015, 18:37 »
Sprawa ma się całkiem inaczej jednak jeżeli ktoś poświęca czas na robienie filmów, pracę nad portalem. Wtedy nie da się zarabiać pieniędzy w pełnym wymiarze, pojawiają się koszta też które trudniej 'ogarniać'. Słowo jałmużna jest tutaj niestosowne, bo takową się daje komuś kto jest w ciężkiej sytuacji, często beznadziejnej. Tutaj nikt nikogo nie przymusza do jakiś składek. Wręcz wiele osób ucieszy się, jeżeli filmów będzie więcej, będą lepsze. Wilk syty i owca cała.

Wiec zbyt ogolnikowo oceniasz Polakow. Rownie dobrze ktos inny moglby napisac, ze osoby, ktore opuscily ten kraj to jednostki, ktore nie mialy pomyslu na siebie i calkiem prawdopodobne, ze skonczylyby pod mostem.

Nigdy nie pomyslalem o tym w aspekcie zazdrosci bo naleze do osob, ktore wola byc niz miec, dlatego pojecia typu: "kredyt, pozyczka, prosze mi dac" sa mi zupelnie obce. Tak jestem wychowany i tyle. Nie stac mnie to kupuje cos tanszego albo kupie w pozniejszym czasie ale kupuje za swoje, nie za cudze. Chce dawac to daje tyle ile moge i ile jestem w stanie. Chca mnie wspomoc finansowo to wspomagaja ale nigdy nie prosze o to.
Oczywiscie branie jalmuzny w obecnych czasach jest dosc popularne, szczegolnie wsrod mlodych blogerow (na dorobku). Ale dopalacze tez sa popularne, tylko czy wypada je brac? Moda sie zmienia i z czasem niektore rzeczy staja sie smieszne.

Nie wiem o jakim "zachodzie" piszesz ale akurat ten, ktory znam i w ktorych czesto wyprzedawane jest cos za 1/2 ceny, to zakup kamery powinien byc najmniejszym problem. No chyba,ze ktos ma dwie lewe rece.

Ja bynajmniej spalilbym sie ze wstydu gdybym mial publicznie poprosic kogos o pieniadze, np. na zakup nowej wedki bo w starej odlazi mi korek.

Oczywiscie moge wspomoc osoby chore, niedolezne, ktore maja pasje ale ludzi zdrowych, w dodatku dwoch facetow to juz ponad moje sily...

Polaków nie oceniam zbyt ogólnikowo, to fakt co napisałem. Zazdrość w Rosji jest jeszcze większa niż w Polsce, ot socjalizm i bieda tak działają na umysły. Nie bez kozery ryby w Polsce zabiera się ponad miarę - 'jak nie ja wezmę to ktoś inny weźmie' - ot, klasyka jazzu. Trudno o takie myślenie w krajach zachodnich, jeżeli jest czegoś pod dostatkiem, to nie musisz tego zabierać. Podobnie jeżeli chcesz kogoś wspomóc, wyrazić w ten sposób swoją aprobatę, możesz to zrobić właśnie poprzez takie wsparcie.
Szanuję Twoje zasady, jednak wcale nie muszą odnosić się do całego świata.

Ale tu się wspiera kanał wędkarski, jego działalność, a nie 'dwóch facetów'. Ponadto nie jest to obowiązkowe :D Wiele portali działa dzięki dotacjom, nie widzę w tym nic zdrożnego. Jeżeli nikt nie zmusza kogoś do płacenia, nie trzeba płacić za oglądanie i tak dalej - wszystko jest OK. Czy róznica tkwi w tym, że nie ma towaru, kupna i sprzedaży, gdzie można byłoby coś żądać?
Lucjan

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 28.07.2015, 22:28 »
Osobiście również nie widzę nic złego w tych darowiznach.
Popatrzmy na to inaczej. - Jeżeli chcemy przeczytać choćby jakieś czasopismo wędkarskie, to zazwyczaj musimy je kupić. Chcemy obejrzeć w kinie nowy film to kupujemy bilet. Chcemy obejrzeć na żywo walkę bokserską, to również kupujemy bilet, lub płacimy za dostęp w TV itd...

Robienie amatorskich filmików też jest związane z ponoszeniem pewnych kosztów. A im bardziej mają być profesjonalne, tym koszt jest większy. W szerszej perspektywie kupno kamery to zaledwie ułamek kosztów. Najbardziej kosztowny jest czas. Trudno to przeliczyć... Oj bardzo dobrze wiem o czym mówię :)

Jeżeli ktoś, niemałym nakładem czasu, robi coś ciekawego i wartościowego dla nas, warto choć symbolicznie się zrewanżować... Jednak przymusu nie ma..:)

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #22 dnia: 29.07.2015, 00:18 »
Zapominamy, że takie wsparcie to może być wyraz uznania i pewnego rodzaju wdzięczności za filmy, porady, prowadzenie forum, które dają nam ogromną wiedzę, za którą dawniej trzeba było zapłacić - za każdą książkę i czasopismo wędkarskie. A teraz jest Internet i przyzwyczailiśmy się mieć wszystko "za darmo" (celowo piszę to w cudzysłowie, bo to "darmo" jest tylko dla biorcy - dawca niestety nic za darmo nie ma). I tak, ściągamy książki "za darmo", filmy, i wreszcie otrzymujemy garściami informacje z zakresu wędkarstwa. Wskoczymy na jedno forum, na drugie forum, obejrzymy jeden film, drugi film itd. Powinniśmy chyba zrozumieć, że ktoś za to wszystko płaci.
Weźmy na przykład, Lucjana, który z własnej kieszeni wszystko opłaca. Jest nas 500 osób. Dlaczego nie moglibyśmy się zrzucić po 10-20 złotych miesięcznie? W dowód uznania.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 29.07.2015, 12:34 »
Za filmy Lucjana warto :beer:
Zbyszek

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 29.07.2015, 12:45 »
P^K, co do kredytów i innych rzeczy absolutnie się z Tobą zgadzam. Natomiast źle po prostu rozumiesz ideę crowdfundingu i hobbystycznej działalności dla dobra ogółu, która zaczyna zajmować zbyt dużo czasu, by można ją pogodzić z pracą i rodziną.

W dobie internetu crowdfunding jest całkowicie normalną sprawą, a nie błaganiem o jałmużnę. Przykładasz naszą prl-owską miarę do zachodniego świata i współczesnych form rozprzestrzeniania informacji. Taka np. Wikipedia również opiera się na "datkach". Jeżeli oglądasz WT, to zrób np. stały przelew na 1 zł miesięcznie. Jeśli takich osób jak Ty będzie tysiąc, to chłopaki miesięcznie za swoją PRACĘ dostaną tysiąc złoty. Ty nic nie poczujesz, oni owszem i będą mogli dalej dobrą robotę wykonywać. Piszesz o jałmużnach, a sam chcesz ich pracę otrzymywać za darmo. Krótko mówiąc to Ty domagasz się jałmużny od nich. Ostro to zabrzmiało i absolutnie nie mam nic do Ciebie i nie chodziło mi o to, by Cię obrazić! :beer:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 29.07.2015, 13:16 »
Weźmy na przykład, Lucjana, który z własnej kieszeni wszystko opłaca. Jest nas 500 osób. Dlaczego nie moglibyśmy się zrzucić po 10-20 złotych miesięcznie? W dowód uznania.

Bardzo mi się podoba ten pomysł. Da to z pewnością nowe możliwości z korzyścią dla wszystkich.....nie wiem (testy sprzętu i przynęt, technik łowienia, łowiska....porady...przemyślenia). Spore pieniądze wydajemy na "ogółem" wędkarstwo i nie każdy ma czas by próbować tego czy tamtego.
Nasza mentalność powinna się zmieniać. Kiedyś opiekowałem się bardzo małą społecznością internetową i zajmowało mi to maaaase czasu. Nie miałem siły ani czasu na "swoje" życie itp.
Na przykładzie Luka-podziwiam i się zastanawiam jak gość na to wszystko znajduje czas pracując przy tym.  Filmy to nie tylko filmy z ciągnięcia ryb, wszystko jest pięknie pokazane co i jak, gdzie, kiedy :). Przecież nie musi się dzielić z tym wszystkim z taką dokładnością i dostępnością pokazywać, że nawet taki down jak ja wszystko zrozumie. Teraz moje zwykłe odczucie to takie, że chciałbym w jakimś stopniu odwdzięczyć się za to całe dobro jakie dostajemy od Luka. Moja wiedza, doświadczenie i możliwości wędkarskie są kilka epok wcześniej niż Lukowe i ja nic nie mogę zaoferować. Zwykła wdzięczność i szacunek a daleki jestem by myśleć tu w kategoriach jałmużny....

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #26 dnia: 29.07.2015, 13:22 »
Nieskromnie proponuję aby chętni zrezygnowali z gazet wędkarskich (np.: WW :D ) a zaoszczędzone pieniążki przelewali na konto SiG. Tylko musimy mieć konto:?) Jest to luźna propozycja więc negatywnie nastawionych proszę o niekomentowanie :)
Darek

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 29.07.2015, 14:44 »
Dobry pomysł. Kasa przydałaby się na np. na dotarcie do jak najszerszej rzeszy wędkarzy.
Zbyszek

Offline Ostry

• Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 29.07.2015, 14:53 »
Dobry pomysł. Kasa przydałaby się na np. na dotarcie do jak najszerszej rzeszy wędkarzy.

Mi jeszcze przyszło do głowy żeby każdy od najbliższego numeru SIG wydrukował (jeżeli ma taką możliwość) parę sztuk magazynu i zostawił w sklepie wędkarskim lub w cieciówce na komercji gdzie najczęściej się pojawia i korzysta.

Jak już wydrukowałem 15 sztuk i zostawię w sobotę na Okoniu bo uderzam na 24h zasiadkę.

Chyba że trzeba pytać Lucka bo prawa autorskie i zaraz mnie pogoni  ;)
Marcin

Offline Ostry

• Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 29.07.2015, 15:00 »
Nieskromnie proponuję aby chętni zrezygnowali z gazet wędkarskich (np.: WW :D ) a zaoszczędzone pieniążki przelewali na konto SiG. Tylko musimy mieć konto:?) Jest to luźna propozycja więc negatywnie nastawionych proszę o niekomentowanie :)

Ja jestem za, jeżeli jakieś "drobne" od każdego z nas pomogą w rozwoju portalu to jak pomysł jak najbardziej na  :thumbup:

A z tymi gazetami to mam tak że co miesiąc sobie obiecuje że to już ostatni raz je kupuje, a jak przychodzi połowa miesiąca to i tak kupuje wszystkie trzy + dwie karpiowe co dwa lub trzy miesiące, co ja poradzę że lubię czytać prasę w papierze  :P
Marcin