Autor Wątek: Wędkarska Tuba i WW  (Przeczytany 14739 razy)

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
Odp: Wędkarska Tuba i WW
« Odpowiedź #30 dnia: 29.07.2015, 16:07 »
P^K, co do kredytów i innych rzeczy absolutnie się z Tobą zgadzam. Natomiast źle po prostu rozumiesz ideę crowdfundingu i hobbystycznej działalności dla dobra ogółu, która zaczyna zajmować zbyt dużo czasu, by można ją pogodzić z pracą i rodziną.

Hobby za cudze pieniadze? -Wplacajacych by zabraklo, bo kazdy chcialby rozwijac w ten sposob swoje zainteresowania.
Jesli nie mam czasu na hobby to za pieniadze tego czasu rowniez sie nie kupi.

Jeżeli oglądasz WT, to zrób np. stały przelew na 1 zł miesięcznie. Jeśli takich osób jak Ty będzie tysiąc, to chłopaki miesięcznie za swoją PRACĘ dostaną tysiąc złoty. Ty nic nie poczujesz, oni owszem i będą mogli dalej dobrą robotę wykonywać. Piszesz o jałmużnach, a sam chcesz ich pracę otrzymywać za darmo. Krótko mówiąc to Ty domagasz się jałmużny od nich. Ostro to zabrzmiało i absolutnie nie mam nic do Ciebie i nie chodziło mi o to, by Cię obrazić! :beer:

Nie 1zl tylko 3 zl, bo 2zl wezmie Bank za przelew.
To hobby czy praca? A jesli jest ciezka to czy jest sens meczyc sie dalej?
Nie chce, nie prosze ich przeciez o to, wiec niczego od Nich nie domagam sie. Oni sami chca sie tym dzielic skoro to robia. Nikt ich o to przeciez nie prosi. Jesli chca pokazywac jak lowi sie klenie na groch przez 40 min. bez rezultatow, bo robakow zapomnieli kupic, to juz ich sprawa.

Popatrz jak ta kwestie rozwiazal Marek Malman https://www.youtube.com/user/mmarfish Facet ma jaja bo nie liczy na darowizny i sobie radzi. Jest skromnym czlowiekiem, ktoremu wielu przeslaloby pieniadze na kolejne filmy. Na ryby jezdzi starym gratem i lowi na najtanszy sprzet a nie na kolowrotki za 2k. Sam produkuje kulki, ktore sprzedaje a przy okazji pokazuje ich skutecznosc na swoich filmach.
Lucio tez sprzedaje jakies pelety, dipy, ubrania.
Tylko ludzie nie majcy pomyslu na siebie mowia "wspomozcie" i nie dziwota, ze takich jest najwiecej w sieci.
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 29.07.2015, 16:18 »
P^K, co do kredytów i innych rzeczy absolutnie się z Tobą zgadzam. Natomiast źle po prostu rozumiesz ideę crowdfundingu i hobbystycznej działalności dla dobra ogółu, która zaczyna zajmować zbyt dużo czasu, by można ją pogodzić z pracą i rodziną.

Hobby za cudze pieniadze? -Wplacajacych by zabraklo, bo kazdy chcialby rozwijac w ten sposob swoje zainteresowania.
Jesli nie mam czasu na hobby to za pieniadze tego czasu rowniez sie nie kupie.

Jeżeli oglądasz WT, to zrób np. stały przelew na 1 zł miesięcznie. Jeśli takich osób jak Ty będzie tysiąc, to chłopaki miesięcznie za swoją PRACĘ dostaną tysiąc złoty. Ty nic nie poczujesz, oni owszem i będą mogli dalej dobrą robotę wykonywać. Piszesz o jałmużnach, a sam chcesz ich pracę otrzymywać za darmo. Krótko mówiąc to Ty domagasz się jałmużny od nich. Ostro to zabrzmiało i absolutnie nie mam nic do Ciebie i nie chodziło mi o to, by Cię obrazić! :beer:

Nie 1zl tylko 3 zl, bo 2zl wezmie mi Bank za przelew.
To hobby czy praca? A jesli jest ciezka to czy jest sens meczyc sie dalej?
Nie chce, nie prosze ich przeciez o to, wiec niczego od Nich nie domagam sie. Oni sami chca sie tym dzielic skoro to robia. Nikt ich o to przeciez nie prosi. Jesli chca pokazywac jak lowi sie klenie na groch przez 40 min. bez rezultatow, bo robakow zapomnieli kupic, to juz ich sprawa.

Popatrz jak ta kwestie rozwiazal Marek Malman https://www.youtube.com/user/mmarfish Facet ma jaja bo nie liczy na darowizny. Jest skromnym czlowiekiem, ktoremu wielu przeslaloby pieniadze na kolejne filmy. Sam produkuje kulki, ktore sprzedaje a przy okazji pokazuje ich skutecznosc na swoich filmich.
Tylko ludzie nie majcy pomyslu na siebie mowia "wspomozcie" i nie dziwota, ze takich jest najwiecej w sieci.

Nieznam sie na tych you tubowych artystach ale juz kiedys pisalem od darmochy po trzepanie kasy
ot zwykly pomysl biznesowy ....
tak nawiase mowiac  lucio z ekipa  wziol sie oprocz pelletu za dipy i ubrania ...... hm no coz kazdy orze jak moze
zazwyczaj sie tak konczy najpierw darmocha potem dawajcie kase.....
Maciek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2230
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 29.07.2015, 16:20 »
A wspomagają tylko tych, którzy robią coś dobrze. Tak działa cały świat, a u nas dopiero to się zaczyna. Nie ma w tym nic dziwnego.
Polska to mała pula odbiorców i pieniądze dla tych ludzi będą małe. Ale tego typu kanały np. w Stanach pozwalają ludziom żyć na bardzo wysokim poziomie. I o to chodzi. Internet umożliwił ludziom tworzącym coś w piwnicy przebicie się do szerokiego grona odbiorców z pominięciem dobijania się do wydawnictw, studiów nagrań itp... i całej reszty łańcucha pośredników.
Jeśli jesteś w czymś dobry, teraz masz możliwość na tym zarabiać przez internet. Czy taki, nie wiem, Brian Adams ma jakiś nadludzki głos i niebywałe umiejętności gry na gitarze, że zarabia grube miliony? Ludzi z dużo większymi umiejętnościami są miliony. On po prostu znalazł się w odpowiednim miejscu i czasie. Teraz utalentowani ludzie mogą się pokazać na YT i też zarabiać.Ludzie, KTÓRZY CHCĄ, DOBROWOLNIE przelewają im dowolną kwotę. Nie chcesz, nie dajesz i nie musisz się obruszać, że ktoś prosi, bo ten ktoś od Ciebie nie wymaga,a mimo to nadal jego prace możesz oglądać. Trochę pojechałem, ale ogólnie o to chodzi.

Jeśli płacisz za przelewy, zmień bank, bo cię ładują ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #33 dnia: 29.07.2015, 16:39 »
You tube Daja kase i to dobra z naszego podworka to Wardega czyli jego pies pajak
znakomicie sobie radzi a you tub mu duza kase  placi czytalem z nim ostatni wywiad
tylko taki Wardega to swiatowy artysta jest znany i popularny i tyle a nasi żemieślnicy wedkarscy z kamera w dloni mysla ze swist zwojuja ....... i jeszcze na tym zarobia...... niestety to polska .......
Niestety nieznam sie na tym calym przemysle you tube i tyle
ale zawsze jest tak ze na poczatku cos jest za free to i tak potem sie za to placi
prostym przykladem jest tv -polsat , tvn sa za darmo a przez zmuszanie do ogladania reklam nieswiadomie placimy i tak samo jest z tube you
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #34 dnia: 29.07.2015, 17:32 »

Popatrz jak ta kwestie rozwiazal Marek Malman https://www.youtube.com/user/mmarfish Facet ma jaja bo nie liczy na darowizny i sobie radzi. Jest skromnym człowiekiem, ktoremu wielu przeslaloby pieniadze na kolejne filmy. Na ryby jezdzi starym gratem i lowi na najtanszy sprzet a nie na kolowrotki za 2k. Sam produkuje kulki, ktore sprzedaje a przy okazji pokazuje ich skutecznosc na swoich filmach.

Według mnie nie jesteś konsekwentny.  Skoro jako przykład dajesz Lucia i Marfisha, to dlaczego ich filmy lub pewna zawartość się zmieniły? Dla wielu zamiast pewnego klimatu zaczęły się filmy promujące pellet, kulki lub Waszyngtona :D Czy o to chodzi? Czy promocja pelletu i zachęcanie do jego kupna to nie jest inna forma prośby o jałmużnę? Idąc Twoim tropem myślenia jest...
Sam pamiętam jak miałeś pretensje do Lucia za jego 'promocyjne DVD' za 50 PLN :D

Darowizny w hobbystycznych 'produkcjach internetowych' biorą się po to właśnie, aby nie zabijać klimatu, aby być niezależnym. Wikipedia może zamieszczać reklamy na stronie aby się utrzymać, zasłaniające ekran, na które trzeba kliknąć jak na Onecie, czy będzie to to samo? O to właśnie chodzi. Nie będzie. Może dla kogoś kto nie korzysta z niej to nieważne, jednak dla użytkowników już tak! Tak więc skoro WT ma motto 'poczuj się jak nad wodą' - to właśnie to robią chłopaki - takie filmy. Czy ich podejście komuś pasuje czy nie, to już inna sprawa.  Nie wiem jakby wyglądało promowanie jakiegoś produktu, na pewno nie byłby to już ten sam klimat. Właśnie sprzedaż czegoś za pomocą takiego kanału mogłaby być czymś gorszym. Wiadomo i tak, że takie dotacje nie oznaczają, że chłopaki z WT opływają w dostatki, jeżdżą nowymi, wypasionymi furami, a sprzęt mają za wiele tysięcy.

Oglądasz filmy z UK. Nie zauważyłeś, że wszystkie praktycznie są lokowaniem produktu? Nie denerwuje Cię to? Ktoś z Matrixa łowi tylko Matrixem, inny zaś koleś z Nasha ma wszystko od Nasha i musi koniecznie wszystkie te rzeczy wymienić... A o samym łowieniu jest mało!  Większość zdecydowana rzeczy to pokazywanie ukrytej reklamy danego produktu, i wcale nie musi być on dobry. Jako widz trzeba brać poprawkę na wszystko i filtrować słyszane i oglądane informacje. I tutaj właśnie produkcje 'hobbystyczne' są inne, niezależne w większym lub mniejszym stopniu. Tam nie ma wszystkiego 'na sprzedaż'. Łowi się do końca, w nocy, o świcie, a nie jak na wielu filmach z UK w dzień, w godzinach pracy, na komercjach z wielką ilością ryb, gdzie wszystko się sprawdza... Dlatego 'donate' oznacza trzymanie się pewnego kierunku, linii, nie jest sprzedawaniem czegoś. Oglądasz coś szczerego, a nie film, gdzie ktoś tak naprawdę chce Ci wcisnąć jakąś rzecz.

Można też spojrzeć na to inaczej -że filmy WT dostarczają ludziom rozrywki. Chętnie więc wspierają ich, aby cały czas taką rozrywkę otrzymywać. To jak oglądanie ulubionego serialu :D

Nikt nikogo nie zmusza do wpłat, nikt nikomu nie zabrania o nie prosić...
Lucjan

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #35 dnia: 29.07.2015, 19:18 »
Tak Luk, masz dobra pamiec. Nigdy nie bylem zwolennikiem Lucia i jego wiedzy na temat wedkarstwa oraz tego,ze po paru filmach odkryl zlota recepte na osiagniecie "sukcesu", za ujawnienie ktorej kazal sobie placic 50zl. -Skromnosc przede wszystkim a ludzie to docenia.
Zreszta nie tylko mnie to rozbawilo. Lucio pod naplywem slow krytyki udostepnil film bezplatnie, bo widocznie poszedl po rozum do glowy i potrzebowal troche wiecej czasu na przeanalizowanie tak banalnej kwestii.

Czy nadal dostrzegasz jakas niekonsekwentnosc z mojej strony?

Jasne, niech promuja! Niech cos robia a nie tylko mialcza zeby im dac, bo taka jest moda.
Zreszta z tego co slyszalem kulki Marka z serii "Husarz" to bardzo lowne wyroby.
Po drugie jedni w swoich filmach promuja to nad czym pracuja i sami wytwarzaja, nie spiac po nocach a inni kupuja w sklepach i to polecaja. Jesli pellet Lowcy jest dobry i atrakcyjny dla ryb, to nie widze zadnych powodow zeby w swoich filmach uzywali Sonubaitsa.
Sztuka jest cos robic, dazyc do bycia lepszym i nie isc na latwizne. Ludzie glupi nie sa i bardzo szybko zauwaza, ze ktos probuje wcisnac im cos na sile a wtedy skoncza sie suby i lajki. 

Tak sie sklada,ze naleze do osob, na ktore reklama bardzo slabo wplywa i ciezko jest mnie przekonac do czegos dopoki sam tego nie dotkne. A co do Matrixa to takiego Carpmastera i Horizonta jak najbardziej polecam i nie dlatego,ze obejrzalem goscia z tym sprzetem na YT.

Nikt nikogo nie zmusza do wpłat, nikt nikomu nie zabrania o nie prosić...
Ale przeciez nikt w tym temacie nie napisal, ze ktos kogos zmusza do wplat. Prosic tez kazdy moze, przeciez to teraz bardzo modne.

Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 29.07.2015, 22:30 »
Jak bym czytał wypowiedz jakiegoś moherowego bereta  :-X
narzekać, biadolić, krytykować.......to nasza specjalność......
Dlaczego jak coś jest fajne i potrzebne to tego nie wspierać. Dla mnie DARMOWE kompendium wiedzy. Proszę o danie mi możliwości by coś dać od siebie tyle i co tu dewagować moja kasa moja sprawa  ;D

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #37 dnia: 29.07.2015, 22:46 »
A może po prostu dajcie im spokój, to konkretni goście i wiedzą co robią i to ich prywatna sprawa.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #38 dnia: 09.08.2015, 02:56 »
Ja myślę, że każdy z nas może prezentować odmienną postawę. Jeden nie czuje się źle z kredytami, a dla innego będzie to naprawdę ostateczność. Ktoś z błahej przyczyny weźmie rozwód, a ktoś inny będzie za wszelką cenę walczył o utrzymanie małżeństwa. Ktoś z łatwością wyjedzie z kraju za lepszym życiem, inny nie będzie potrafił tego uczynić. Jedna pani zdecyduje się zostać prostytutką, inna z kolei nie będzie w stanie w ten sposób zdobywać pieniędzy, mimo skrajnej biedy.
Nie znaczy to jednak, że musimy dopuszczać się ostrej krytyki tych, którzy prezentują postawę odmienną.

Osobiście brałem i biorę udział w wielu różnych projektach non-profit (programy, tłumaczenia, czy choćby ten portal).
Podobnie jak Paweł, nie czułbym się komfortowo, gdybym miał prosić kogoś o wspieranie mnie, czy też rekompensowanie moich wydatków. Mam wielu kolegów karpiarzy, którzy reklamują przeróżne firmy, nagrywają filmiki, prezentują "najlepsze" kulki i atraktory. Wielu z nich mówi, że ich marzeniem było, aby "łowić za darmo i nie dokładać do swojego hobby". Są zadowoleni, że im się to udało.
Ja takich marzeń nie mam. Cieszę się i szczycę się tym, że na stronie mojego programu nie ma żadnych reklam, zaś sam program wolny jest od dodatków typu adware. Miałem propozycje od przeróżnych firm, ale zawsze odmawiałem. Czułbym się jakoś nieswojo wdrażając do swojego skromnego projektu jakieś elementy reklamy i komercji. Przycisk Donate, o którym wspominał Luk wstawiłem na stronę po wielu prośbach od samych użytkowników. Faktem jest, że w wielu krajach ludzie chcą mieć możliwość okazania w ten sposób swojej wdzięczności za darmowy produkt. Na początku nie mogłem tego zrozumieć, ale widać takie są różnice między narodami. Co ciekawe, szczególnie dużo darowizn otrzymywałem od Włochów i Hiszpanów. Nie były to duże kwoty. Mimo wszystko czułem się niezręcznie z tymi pieniędzmi na koncie PayPal i postanowiłem, że będą one rozdzielane pomiędzy 3 wiernych beta-testerów mojej skromniej aplikacji :)
Często bardzo dużo czasu poświęcam na programowanie, prowadzenie stron internetowych. Zwykle kosztem snu. Ale nigdy kosztem pracy. Nie mogę zaniedbywać swojej pracy. Nie wyobrażam sobie, żebym miał kręcić jakieś filmy, chodzić na ryby i zaniedbywać przez to pracę.
Jestem jednak świadom, że niektórzy mogą chcieć uczynić ze swojego hobby (z wędkowania) źródło dochodu. To jest ich wybór. Można np. zostać przewodnikiem wędkarskim, założyć swój sklep ze sprzętem, bądź zarabiać na tyle, by właśnie wydatki na wędkowanie się zwracały.

Mimo że moja postawa jest inna, akceptuję fakt, że są ludzie o odmiennych przekonaniach.
Nie jestem znawcą funkcjonowania serwisu YouTube. Widzę jednak, że daje on możliwość wielu młodym ludziom (uczniom, studentom) dorabiania sobie. Niektórzy przy pomocy różnych metod zdobywania punktów mogą również w ten sposób umocnić poczucie własnej wartości.
Trzeba też wziąć pod uwagę, że niektórzy rzeczywiście potrafią na tym zarobić. Nie mam pojęcia czy można powiedzieć, że jest taki zawód jak YouTuber.
Jest to także pewna szansa dla ludzi, którzy są np. niepełnosprawni i mogą w ten sposób pracować w domu. Również szansa dla ludzi znajdujących się w cięższej sytuacji materialnej.
Nie znamy osobiście Pawła i Artura z WT. Znamy ich z tylko filmów. Być może ich sytuacja materialna/zawodowa jest naprawdę trudna i możliwość otrzymania wsparcia od użytkowników, czy też pieniędzy z reklam pomaga im oraz ich rodzinom.

Co do współpracy WT z WW, to rzeczywiście sama zapowiedź na YT niewiele mówiła o samym przesłaniu tego projektu. Jednak Paweł zarejestrował się na naszym forum i napisał, że jest to spontaniczna współpraca z konkretnym hobbystą, który lubi wędkować i dodatkowo nagrywać filmy.
Tak więc myślę, że tak właśnie to wygląda i chyba nie należy dopatrywać się tu jakichś ukrytych powiązań z WW czy też PZW.
Pozdrawiam
Mateusz