Autor Wątek: Zmiana wędek do feedera  (Przeczytany 7872 razy)

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 303
  • SiG
Odp: Zmiana wędek do feedera
« Odpowiedź #15 dnia: 22.07.2020, 07:40 »
Obawiam się, że te Daiwy są zbyt miękkie na rzekę.
Propozycja to: Flagman Cast Master Heavy Feeder 3,6 m /120 g  lub  Flagman Cast Master Heavy Feeder 3,9 m /150 g.
Na Forum jest kilka tematów o kijach na rzekę. Optymalnym jest ten Flagman do 120 g.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Wolvie

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #16 dnia: 22.07.2020, 08:26 »
Propozycja to: Flagman Cast Master Heavy Feeder 3,6 m /120 g  lub  Flagman Cast Master Heavy Feeder 3,9 m /150 g.
Na Forum jest kilka tematów o kijach na rzekę. Optymalnym jest ten Flagman do 120 g.

Dzięki.
Jak ta wędka ma się do Flagman Squadron Pro Carp Feeder 3,90m // 130g?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2235
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 22.07.2020, 08:36 »
A może:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=18088.0

Sam bym chętnie wziął. Tylko nie są mi potrzebne :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Łuki

• Ekspert
  • SiG
« Odpowiedź #18 dnia: 22.07.2020, 08:37 »
Seria wędek "MS Range Econ"(starszy model) była chwalona (poszukaj na forum).Obecnie jest seria "MS Range Econ NX" (też się przewija na forum) i są w promocji.
Musiałbyś dokupić zapasowe szczytówki np. za miesiąc.(wiadomo - finanse) Dogadać się ze sklepem mailowo, żeby Ci odłożyli.
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/3713-wedki-ms-range
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Wolvie

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #19 dnia: 22.07.2020, 08:41 »
Sam bym chętnie wziął. Tylko nie są mi potrzebne :D

Haha! Mam tak z wieloma rzeczami :-P

Offline Wolvie

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #20 dnia: 22.07.2020, 08:42 »
Seria wędek "MS Range Econ"(starszy model) była chwalona (poszukaj na forum).Obecnie jest seria "MS Range Econ NX" (też się przewija na forum) i są w promocji.

Kompletnie nie znam tego producenta- dzięki - poczytam

Offline Łuki

• Ekspert
  • SiG
« Odpowiedź #21 dnia: 22.07.2020, 08:43 »
Dla ułatwienia - MS Range Feeder i jeszcze w zakamarkach Forum jest kilka wpisów.
Ja, już nic nie wymyślę ;) :beer:
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Wolvie

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #22 dnia: 22.07.2020, 09:24 »
Dla ułatwienia - MS Range Feeder i jeszcze w zakamarkach Forum jest kilka wpisów.
Ja, już nic nie wymyślę ;) :beer:

Kurcze - to teraz wbiłeś mi ćwieka. - promocja zacna.
Te modele mnie zainteresowaly:
MS RANGE Econ NX Method Feeder 3,30m // 65g lub MS RANGE Econ NX Medium Feeder 3,30m // 80g
MS RANGE Econ NX Heavy Feeder 3,90m // 150g

Offline Krisss

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 85
« Odpowiedź #23 dnia: 22.07.2020, 10:19 »
360/120 i 360/150 w zasadzie ciężko od siebie odróżnić, zarówno podczas oglądania jak i łowienia. Moim zdaniem ta gramatura jest trochę na wyrost i raczej słabo te wedki się czują z podajnikiem cięższym niż 60 g.
Ciekawe jak wygląda to w przypadku wersji 80-220g
Nie mam pojęcia, nigdy nie miałem w ręce tej gramatury.

Po dokładnej analizie okazało się, że przelotki nie mają "światła" jak się w nie spojrzy. Co więcej niektóre z przelotek są tak miękkie jakby były zrobione z cienkiej aluminiowej blaszki. Co ciekawe, nie wszystkie i różne w różnych szczytówkach. W zasadzie tylko przelotka szczytowa w każdej mojej wędce 360 jest miękka i można ją dowolnie pochylać bez użycia siły.Nie mam zielonego pojęcia skąd taki a nie inny stan rzeczy ale do porównania mam wędki Nevisa (Vanity Carp Feeder) i tam przelotki są jak betonowe i jak w nie popatrzę, to jest wszystko w idealnej linii.
Tu mnie mocno zmartwiłeś. Jakoś nie w głowie mi było, że Daiwa może mieć takie mankamenty... Ktoś jeszcze ma takie same spostrzeżenia? Może to jakaś wadliwa seria? Rozumiem, że nie reklamowałeś tego?
Nie wykluczam tego, że to jakaś felerna seria. Nie, nie reklamowałem, bo mój kolega reklamował swoją Ninję i zajęło to prawie 4 miesiące, więc przy tej cenie wędki szkoda nerwów, wysyłek i udowadniania, że nie jestem słoniem. W gruncie rzeczy jak się łowi bez strzałówki, to nie odczuwa się jakoś wyraźnie tego mankamentu. Dałem te wędki synom i sobie z powodzeniem i wielką przyjemnością łowią na żyłkę 0,28. Na pewno historia z przelotkami trochę zmniejsza zasięg ale ani oni ani ja nie jesteśmy zawodowcami tylko kompletnymi amatorami i nie walczymy o każde 3 metry zasięgu.

Ja też byłem przekonany, że jak kupiłem te wędki poniżej 200 zł (na zimowej promocji 2018/2019) to złapałem Pana Boga za nogi. Moja ulubiona Daiwa, taka śliczna i za grosze. Ale po kolejnych zakupach stwierdzam, że Daiwa miewa drobne problemy z jakością w tych najtańszych seriach (wędki Ninja, kołowrotki Ninja LT). Jednak trzeba sobie powiedzieć jasno, ze są to produkty dobrze zaprojektowane i dające sporą przyjemność z używania. Gorzej z ich dokładnością wykonania i niektórymi komponentami. Jeśli Daiwa sprzedaje kije lekko drożej niż Jaxon, to na czymś musieli zaoszczędzić. Cudów nie ma.

Nie łowię na rzece ale też mam wrażenie, jak jeden z kolegów, że te Daiwy są trochę zbyt miękkie na rzekę i jakieś większe uciągi. Ich akcja jest moim zdaniem nawet nie progresywna co zbliżająca się trochę do parabolicznej. Przy 120 i 150 naprawdę nie trzeba wielkiej ryby żeby gięła się całkiem głęboko. Dzięki temu nawet przy "okazach" 3-4 kilowych hol sprawia sporo frajdy. Ale zapas mocy jest na miejscu i w moim przypadku największe osiągniecie 150 to jesiotr 12 kg holowany z ok. 50-60 metrów, trochę się powściekał ale bez problemu wylądował na brzegu. A tej wielkości jesiotr, w dobrej kondycji, jest już poważnym przeciwnikiem dla feedera.

Jeszcze słowo nt. Pulzara BF z Okumy. Kołowrotek wydaje się bardzo fajny i jak na swoją jakość niedrogi ale w rozmiarze 4000 to jest mała maszynka i jakoś kompletnie jej nie widzę przy takiej pale jak 390/150.... Szkoda, że nie ma rozmiaru 5000. bo byłby idealny kręcioł na komercje dla tych co lubią połowić ciężej i mieć WB. Za takie zaniedbanie Okumie należy się karny ku..as ;-)
Zgadzam się - 1wsze co zrobiłem - to sprawdziłem czy maja model 5000 - niestety...
Nie umiem Ci polecić czegoś z WB w tej cenie, ponieważ ja sam niczego nie znalazłem. Okumy są OK ale albo wielkie albo "starodawne" z niskimi i głębokimi szpulami.
Kupiłem w zeszłym roku Robinsony Method Runner 406 i 506 i to jednak nie to co nawet tania Daiwa czy Okuma, ale też i cena 130 jest wyraźnie niższa. Niby lekko nie miały ale po połowie sezonu 406 już rzęzi i grzechocze, hamulec wymagał dołożenia jeszcze jednego kompletu podkładek (ze szpuli zapasowej), bo szpula obcierała o tę nakrętkę regulacji hamulca. Słabo. 506 na razie daje radę nawet z podajnikami 70-80 g na większym dystansie ale hamulec też trzeba było poprawić. Mają fajne szpule, WB i w 506 czuć trochę mocy ale na tym chyba koniec ich zalet. No, może ten 506 jest bardziej udanym modelem, bo poza hamulcem na razie na niego nie narzekam a żyłka przy rzucie schodzi z niego lepiej niż np. z Fuego LT 6000. Myślałem o Daiwie Emcast BR A ale na początku sezonu kupiłem Ninję LT 4000 do Ninji 330/80 i tak mi się spodobało łowienie bez WB, że teraz wszystkie kołowrotki mam bez tego. A na te "stare" łowią synowie i też już bez uruchamiania WB.
Jeszcze w połowie 2018 roku kiedy wróciłem do wędkarstwa po baaaardzo długiej przerwie nie mogłem zrozumieć dlaczego ludzie polecają kołowrotki bez WB i nie dopuszczałem myśli, że będę na takie łowił. Jednak po spróbowaniu doszedłem szybko do wniosku, że tak jest lepiej. Ryby się lepiej zacinają i sama przyjemność łowienia jakby większa a nie tylko podchodzenie do wędki, z której ryba odwija żyłkę. Owszem, istnieje ryzyko wciągnięcia wędki ale przy dobrych podpórkach 5 kg karp nie jest w stanie przez 20 min nic zrobić poza potężnym napinaniem wędki. Miałem ostatnio taką sytuację podczas strasznej burzy i wędkę podniosłem dopiero jak się skończył ten armagedon. Nie namawiam na siłę ale potwierdzam, że na wodzie stojącej łowienie feederem bez WB jest fajniejsze.

Offline Łuki

• Ekspert
  • SiG
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 22.07.2020, 19:35 »
Okuma pulzar bf 4000  polecałem ci kolego na wody stojące ,a rozmiar 6000 na rzekę ,i nie wiem skąd pomysł,że to betoniarka karpiowa skoro młynek waży 440gr bez przesady ,na rzece jak najbardziej się sprawdzi :thumbup:

Offline Łuki

• Ekspert
  • SiG
« Odpowiedź #26 dnia: 22.07.2020, 19:41 »
MS RANGE Econ NX Heavy Feeder 3,90 m 150 g,(odświeżona wersja z 2012 Econ-a, jak cała seria NX - 2019) jest to klasyczny feeder ze szczytówkami 2,5 i 3,0 oz o grubości 2.8 mm. (dokupiłbym jedynie szczytówkę 4 oz, do serii NX)
Szczytówki pozostały nie zmienione ze starej serii Econ - też 2.8 mm.
Różnica jest taka, że stara seria miała kije: Medium "M"( 80 g) MediumHeavy "MH" (120 g) i Heavy "H" (150 g) , z tych klasycznych - Range Econ.
Feeder Econ Heavy (150 g, 3,90 m) miał szczytówki 1,5 oz i 2,0 oz. W nowym modelu są mocniejsze o jedną uncję tj. 2,5 i 3,0 oz.
Do łowienia dużych ryb jest seria "Heavy Stuff" ze szczytówkami 3; 4 i 5 oz o grubości 3,5 mm. ( w starej serii to były kije Ultra Heavy)
Seria Prime (premium) jest zbudowana na komponentach Fuji i jest sporo droższa.

MS RANGE Direct Medium-Heavy Feeder 3,90 m 150 g, jest sporo tańszy, to dla tego, że nie posiada przelotek typu "K". Ma zwykłe przelotki i przy łowieniu na rzece nie ma to większego znaczenia.(raczej nie rzucasz na 70 m zestawem) Ma za to, szczytówki 2,5 i 3,0 oz o grubości 3 mm. (osobiście bym również dokupił 4 oz.)

MS RANGE Econ NX Heavy Feeder 3,90 m 150 g, byłby kijem bardziej uniwersalnym to tylko dla tego, że gdybyś chciał łowić na większym zbiorniku, to dzięki przelotkom typu "K" dalej poślesz zestaw na np. 70-80 m, gdyby, Ci wpadło do głowy łowienie na dalszych dystansach.

Niemcy i Węgrzy mają jakieś filmiki o tych wędkach.

Ten kij, na rzekę będzie OK. Zrobisz jak uważasz. Pochwal się kiedyś, co wybrałeś.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Krisss

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 85
« Odpowiedź #27 dnia: 22.07.2020, 21:34 »
Okuma pulzar bf 4000  polecałem ci kolego na wody stojące ,a rozmiar 6000 na rzekę ,i nie wiem skąd pomysł,że to betoniarka karpiowa skoro młynek waży 440gr bez przesady ,na rzece jak najbardziej się sprawdzi :thumbup:

Wg zdjęć z tego tematu: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=16054.0 model 6000 waży 490 g a to już raczej terytoria kołowrotków karpiowych, tak jak pojemność szpuli na poziomie 0,30 mm/300 m.
Ale każdy łowi czym chce. Niektórzy montują LS-6K do feederów i twierdzą, że jest OK.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 22.07.2020, 21:40 »
Do kija 3,9m ,który waży co najmniej z 300gr ,musi być  solidny młynek tym bardziej do rzecznej orki ;)

Offline Łuki

• Ekspert
  • SiG
« Odpowiedź #29 dnia: 22.07.2020, 21:57 »
Okuma Aventa AB 5000
 Kołowrotek waży 506 g, a szpula 105 g.

...to królestwo...

Pozdrawiam.