Autor Wątek: Letnia przyducha?  (Przeczytany 13311 razy)

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Letnia przyducha?
« Odpowiedź #15 dnia: 27.07.2015, 15:35 »
Śruba może pociąć ryby. Jak jest płytko, a pisałeś że woda opadła o metr, to podniesie osad z dna i będzie gorzej.
I zbieraj ryby procesy gnilne na pewno nie pomogą.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
Marcin

Kotwic

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27.07.2015, 16:15 »
Śruba może pociąć ryby. Jak jest płytko, a pisałeś że woda opadła o metr, to podniesie osad z dna i będzie gorzej.
Zgadza się.
Jeśli śruba jest zanurzona to mieszanie wody jest bardzo niewydajne, a co gorsza może nastąpić podnoszenie osadów dennych, które pogorszą sytuację. Zakładając, że staw nie jest głęboki a łódź będzie się kręcić po różnych miejscach, sytuacja którą przewidujemy będzie bardzo prawdopodobna.
Pływając z "wynurzoną" śrubą efektywność takiego mieszania wody i powietrza jest bardzo słaba (mała powierzchnia wymiany gazowej, słaba dyfuzja tlenu/powietrza itd) a silnik zamęczysz szybciej niż poprawisz parametry wody. ;)

Swoją drogą, jeżeli są różne gatunki ryb to padną najszybciej te najbardziej "tlenolubne", ale ilość martwych ryb i tak będzie dostrzegalna dopiero gdy "spuchną" i wypłyną. A to trwać może kilka dni, podczas których można nie zauważyć, że coś złego się dzieje.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #17 dnia: 27.07.2015, 16:37 »
Najwytrwalsze są liny i karasie, one najczęściej przeżywają przyduchę. Pierwszy kopytami walnie drapieżnik, ten potrzebuje specjalnej uwagi i jego bym ratował w pierwszej kolejności.

Co do śruby i silnika to trzeba wszystko robić z głową. Nie chodzi o to aby pływać tylko, trzeba by spróbować wystawić lekko śrubę do góry - aby mieszała wodę z powietrzem. Odpowiednio ustawiona łódź lub ponton powinny zrobić robotę, faktycznie najlepiej tak to wszystko wykonać, aby nie mącić wody. Śruba silnika to najlepsze i najbardziej wydajne mieszadło, natleni bardzo szybko wodę. Może coś na szybko zbudować, jakiś podest, aby zamontować sam silnik? Wątpię aby ryba płynęła na śrubę, problem będzie jak się pływa raczej.

Mając pompę najlepiej jest robić jak najwięcej plusku i piany.
Lucjan

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 27.07.2015, 16:53 »
Najlepiej byłoby zainstalować pompę do brudnej wody.

Offline Kuba2905

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #19 dnia: 27.07.2015, 23:02 »
Najwięcej padło okoni, krasnopiór i płoci, powoli padają też szczupłe, pojedyncze liny czy kilka złotych karasi ;c Wyłowiłem z wody z 80% i ryb, to co się udało wyłowić wylądowało w dole i zakopałem. To co żyło zawiozłem do stawu kolegi... Dzisiaj tez pompa pochodziła, mam nadzieje, ze będą jakieś efekty. Za pomoc przy pracy dziękuję kolegom. Zajeło nam to cały dzień z przerwą na obiad, mam nadzieję, ze się polepszy...

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 28.07.2015, 00:20 »
Dobra robota Kuba :thumbup: Szkoda rybek, ale cóż... Przynajmniej coś przeżyje!
Lucjan

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 28.07.2015, 19:34 »
Jeszcze jest jedną możliwość. Czy nasz pola jakieś uprawy niedaleko stawu? Może ostatnie burze coś naniosły do wody.
Marcin

Offline Kuba2905

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 28.07.2015, 22:09 »
Są pola, ale musiało by nieźle lać, zeby dostała się woda z nich do stawu, a pierwsze oznaki pojawiły się w faję upałów i nie ma szans, że to przez to. Dzisiaj już wile lepiej, nie widać więcej śniętych ryb oprócz 3 linów, ale podejrzewam, że mogły one wypłynąc z dna, bo te ryby co nie udało mi się ich wyjąć, a leżały na dnie powoli zaczynają wypływać. Będę odławiał "trupy" i cały czas kontrolował sytuację. No i szczupaki, które pływały przy powierzchni zrobiły się nieco żywsze...

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 28.07.2015, 22:12 »
:bravo: za zaangażowanie :thumbup:
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Kuba2905

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 28.07.2015, 22:15 »
stas1 dzięki wielkie, podejrzewam, ze każdy by tak postąpił jakby miał przyduchę we własnym stawie, tym bardziej, ze ma on około 40 lat

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #25 dnia: 28.07.2015, 22:46 »
Mam nadzieję, że już najgorsze minęło... Jeszcze raz :bravo:
Lucjan

Kotwic

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 29.07.2015, 08:54 »
Wyłowiłem z wody z 80% i ryb, to co się udało wyłowić wylądowało w dole i zakopałem.
Dzisiaj tez pompa pochodziła, mam nadzieje, ze będą jakieś efekty.

Odłowienie znacznej ilości ryb i napowietrzanie wody za pomocą pompy powinno pozytywnie wpłynąć na szanse przeżycia ryb które pozostały.
Niemniej, jeśli nawet pompa pracowała (lub sugerowane użycie śruby silnika) to wydajność tego procesu jest niewielka, a w sytuacji gdy zawartość tlenu w wodzie jest bliska zeru, to ryzyko kolejnych śnięć ciągle trwa.
Spływy powierzchniowe, burze, podwyższająca się temperatura wody to ciągle aktualne zagrożenia dla twojego stawu.
Miej więc na uwadze co się dzieje, bo do szczęśliwego końca jest jeszcze daleko.

Offline Kuba2905

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 29.07.2015, 22:59 »
No do końca pewnie daleko, ale chyba najgorsze za mną, już jakby nieco lepiej, ryby trochę odżyły i inie widać martwych, dziś jedynie zawiozłem do kolegi jednego lina, bo pływał przy powierzchni i złowiłem go w podbierak...