Autor Wątek: Czy Spro Passion 740 nada się do łowienia na metode koszyczkami Prestona 30 g?  (Przeczytany 5632 razy)

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
  • Ulubione metody: method feeder
Witam.
Wolę się upewnic czy ten kołowrotek wytrzyma rzuty takim obciązenie ?
Bo nie szukam kołowrotka który rozpadnie się po sezonie.
Będę łowił karpie od 3kg do 10 kg.
~Dominik

Offline bibosz

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
Rzuty wytrzyma bez problemu. Ja używam tego kołowrotka ponad rok do koszyczków do 60g i jak na razie nie widać po nim żadnych oznak zmęczenia. Jak natomiast będzie wyglądał po roku holu takich karpi tego niestety nie wiem.
Pozdrawiam - Robert

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
A jaka czesc kolowrotka eksploatuje sie podczas wyrzutu? -Mozesz mi to wytlumaczyc?
Kolowrotek jesli juz dostaje popalic to podczas holu i w przypadku gdy zamiast ciagnac rybe kijem to silowo "ciagniesz" ja kolowrotkiem.

Kolowrotek stworzony zostal jedynie do magazynowania zylki i jesli dobrze operujesz wedziskiem to taki kolowrotek wystawiony jest na niewielkie przeciazenia.
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline sander

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
Kolowrotek stworzony zostal jedynie do magazynowania zylki i jesli dobrze operujesz wedziskiem to taki kolowrotek wystawiony jest na niewielkie przeciazenia.

Jak to jedynie? A praca hamulca podczas holu to nie jest istotna rola kołowrotka?

Offline p^k

• Ekspert

Jak to jedynie? A praca hamulca podczas holu to nie jest istotna rola kołowrotka?
Dla niektorych nie. Ten Pan go skreca na maxa gdy holuje ryby:

Offline sander

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52

No jeśli masz technikę jak Steve Ringer to gratuluję i zazdroszczę :) Niestety mi i pewnie zdecydowanej większości wędkarzy jeszcze trochę brakuje i jednak korzystam z hamulca kołowrotka w sposób przewidziany przez producenta ;)

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
Ten kołowrotek przy karpiach 10kg nie wytrzyma. Jest dobry lecz nie aż tak.

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline p^k

• Ekspert

No jeśli masz technikę jak Steve Ringer to gratuluję i zazdroszczę :) Niestety mi i pewnie zdecydowanej większości wędkarzy jeszcze trochę brakuje i jednak korzystam z hamulca kołowrotka w sposób przewidziany przez producenta ;)

Wielu Angoli tak lowi, nie tylko ten Pan... i nie jest to nic trudnego.
Taka szkola po prostu. To Ty decydujesz o wszystkim a nie hamulec, nad ktorym nie masz zadnej kontroli.

Panowie z Prestona rowniez ich nie uzywaja dlatego w modelach ich kolowrotkow sa one bardzo niedopracowane i malo dokladne.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
Ten kołowrotek przy karpiach 10kg nie wytrzyma. Jest dobry lecz nie aż tak.
Nie skazywał bym go tak z góry na porażkę. Wiadomo że to sprzęt do połowu ryb małych i średnich. Ale i sporadyczne walki z większymi sztukami wytrzyma. Kwestia odpowiedniego holu. Luk też na zwykłym plastikowym Drennanie spore sztuki bez problemu ciąga!
Arek

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
  • Ulubione metody: method feeder
Wiadomo, głownie to będą brac takie rybki do 5kg czasem się coś większego trafi.
Czyli najlepszy wybór w tym przedziale cenowym to Passion ?
~Dominik

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
Tak!!!!!!! Mam 5szt. w różnych wielkościach od kilku sezonów i dają radę!!Nawet przy ciężkim feederze na Odrze robiły!
Arek

Offline Ostap

• Ekspert
Kołowrotek jest lepszy od droższych Shimano lub innych firm. W tej cenie nie znajdziesz lepszego.

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
Mam 3 passiony w rozm 4000 - złego słowa nie mogę powiedzieć (jak za 130zł sztuka)

Pierwszy - kupiony 3 lata temu - (robi za testera) dostaje ode mnie w dupsko niemilosiernie - nie pompuję nim nawet koszty rzędu 120g tylko dygam je z korbki, wiem, wiem .. byłem ciekaw kiedy go zajadę - no i w tym roku zaczyna okazywać spracowanie - pod obciązeniem ciężko kręci ale przy następnym smarowaniu popracuję z extra podkładkami.

Dwa pozostałe mam od 2 lat i uzywam jak pan bóg przykazal - czyli nie przeginam i chodzą jak nówki.

Hamulce są bardzo precyzyjne (niczym się nei różnią od red arców i zauberów) jedyny ich minus to max moc ok 5.5 kg (na beton)  - mam taki zbiornik gdzie łapię w badylach przy zatoponej koronie drzewa i tu ryba trzeba maksymalnie szybko doprowadzic na krótki dyszel i przy duzych sztukach cięzko zatrzymać - ale tu spisze się  model 5000 (planuję nabyć)

Hamulec w jednej szpuli spalil mi sum (zabrał 200m linki z zakręconym hamulcem na beton nie przystając ani na chwilę) i się podkładki zjarały

Ogólnie mechanizm prosty jak budowa cepa , łozyska tam gdzie trzeba (rolka, 2x korba, pinion i dla bajeru (chyba) szpula) łatwy do przesmarowania , układanei linki przyzowite ale nie idealne (brak slimakowego posuwu szpuli - ale to urok prostoty) największy mankamanet to średnio spasowane łożysko rolki kabłąka i z czasem i wilgocią lubi zacząć szumieć i trzeba ostro klajstrować gęstym smarem. Za 130zł czego chcieć więcej?

Pozdrawiam
Olo

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
Olo zarzuć skąd kombinujesz te cieniutkie podkładki dystansowe??
Arek

Offline Ostap

• Ekspert
Ja kupiłem przez neta w jakiejś hurtowni różne rozmiary po 0.1mm i zapłaciłem z 30zl gdzie za ori shimano trzeba dać z przesyłką z 20zl za 3 sztuki.

Ale gdzie to nie mam pojęcia bo było to dawno.

Swojego passiona spasowalem na zero luzu

Łukasz

Mazovia Fishing Team