Autor Wątek: Wasze zanęty to feedera  (Przeczytany 32321 razy)

Offline korek80

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wasze zanęty to feedera
« Odpowiedź #15 dnia: 27.07.2015, 12:45 »
"Panowie, dajcie mi też trochę czasu ;)  Łowię dopiero drugi sezon..."

Pawle, My tak ogólnie..:)

Spoko, już się zmotywowałem, miksuje, uzbrajam kije i jadę po te moje okazy :)
Paweł

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 27.07.2015, 12:52 »
Witaj Paweł . To może i ja coś od siebie. Ja lubię i cenię zanęty Lorpio. Może nie rezygnuj z tego feedera. Dodaj jeśli to nie problem http://skleptrabucco.pl/lorpio-crush-pellet-green-betaina-500gr/ i uzupełnij jak to Luk napisał 50/50 Lorpio 2mm method basic pellet. Nie wiem jaka jest głębokość, ale raczej i tak często pod brzegiem szukamy, więc na początek nie domaczał bym zbytnio zanęty Crush betaina ma właściwości klejące. Zwykły koszyk siatkowy zda egzamin do prostego zestawu Feeder.Przypon do 30cm. A przemyśl  helikopterek jak już było pisane!
Arek

Offline korek80

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 27.07.2015, 13:13 »
Witaj Paweł . To może i ja coś od siebie. Ja lubię i cenię zanęty Lorpio. Może nie rezygnuj z tego feedera. Dodaj jeśli to nie problem http://skleptrabucco.pl/lorpio-crush-pellet-green-betaina-500gr/ i uzupełnij jak to Luk napisał 50/50 Lorpio 2mm method basic pellet. Nie wiem jaka jest głębokość, ale raczej i tak często pod brzegiem szukamy, więc na początek nie domaczał bym zbytnio zanęty Crush betaina ma właściwości klejące. Zwykły koszyk siatkowy zda egzamin do prostego zestawu Feeder.Przypon do 30cm. A przemyśl  helikopterek jak już było pisane!

Chyba się pogubiłem, jak coś przekręciłem to sorki...tak łowię do tej pory:
Miks nr 1 do zestawu feeder + klasyczny koszyk + przypon 38cm: Lorpio Feeder Light 2000+melasa+konopie
Miks nr 2 do zestawu method feeder z podajnikiem + przypon 10cm: pellet 2mm jasny z czerwonym, też Lorpio i do tego 20-40% dosypuję tego miksu z Sunubaitsa (dokładnie ten z darmowym podajnikiem)

Czyli ten rozkruszony pellecik zielony z betainą zalecasz dorzucić do zestawu nr 1 czy 2 ?

Łowisko samo w sobie ma średnio 2,5-3m, dno twarde, po żwirowni, dlatego metoda wydaje się rozsądna tylko przy brzegu ale tam znów zielska i zaczepy.
Do tej pory najlepsze efekty były po rzuceniu koszyczka z miksem nr 1 jakieś 30-50m od brzegu ale brania trwają krótko i potem trzeba czekać nawet kilka godzin na kolejne.
Natomiast łowiąc w tym samym miejscu metodą towar albo nie docierał na dno albo po dowilżaniu zostawał na podajniku za długo.
Może zestaw 50/50 (miks Luka / z pelletem 2mm) będzie lepiej pracował, ew. czym go dokleić na miejscu aby rozpadł się tak jak należy na tej głębokości ?
Paweł

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #18 dnia: 27.07.2015, 13:28 »
  Beteinę możesz dodac do obu ( 1 i 2 ), jest wysokokaloryczna, ale jej zaletą jest pobudzenie trawienia u ryb co za tym idzie i łaknienia :)

Offline masakroff

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #19 dnia: 27.07.2015, 13:30 »
Ja przygodę z metodą zacząłem niedawno, byłem jakieś 10 razy nad wodą z podajnikiem drennana, ale póki co efekty są bardzo słabe, jakieś 6 leszczy ok. 40-45cm i nic innego :( Na zwykły zestaw z koszyczkiem i rurką (tak wiem, rurka to zło) mam mimo wszystko lepsze efekty...
Do metody próbowałem wszystkiego, samej zanęty, samego pelletu lorpio 50% method basic i 50 green betaina 2mm, , miksu zanęty i pelletu (zanęta zmielona młynkiem, do tego zmielone pellety, konopie, bułka tarta itd). Próbuje różnych przynęt, kukurydza zwykła z puszki, waniliowa, miodowa, pływająca, pellet, kulki proteinowe, dumbelssy tutti fruti i wszystko jak krew w piach...
Dzisiaj na feederze zmieniłem zestaw i zamiast metody, używałem helikoptera i też nic, a na pickerze gdzie ciągle używam koszyczka i rurki anty są jakieś rybki ;) Zaczynam żałować inwestycji w metodę, ale jeszcze się nie poddaję i będę próbował, może w końcu podejdzie coś innego jak leszcz, no i przede wszystkim częstotliwość brań zwiększy się bo wieje nudą nad wodą hehe

Co do zanęt na feedera, do koszyczka dobrze mi się sprawowała zanęta Jaxona feeder :)
Pozdrawiam
Masakroff

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 27.07.2015, 13:34 »
Do zestawu nr1! Konopie nie wiem czy masz mielone ,ale takie dają pracę. Spróbuj z różnymi przyponami, na dzień dobry skróć o 10cm. Melasy do wody daj do aromatu i nie przesadź, Pellet Lorpio wstępnie domoczony(zalej pod powierzchnię po kilkunastu sek odcedź, zostaw na kilka minut, zamieszaj i do zanęty) dodaj do półsuchej zanęty! Przy twojej głębokości zanęta z pelletem ściśnięta w dłoni nie powinna się rozpaść. Po naciśnięciu kciukiem tak! Nabij niezbyt ściśle koszyk i do wody. Po minucie przy wyjęciu powinien być pusty. Po kilku takich podajnikach lekko domocz mix.Przy standardowym koszyku nie może na wodzie stojącej być przemoczony!  "Może zestaw 50/50 (miks Luka / z pelletem 2mm) będzie lepiej pracował, ew. czym go dokleić na miejscu aby rozpadł się tak jak należy na tej głębokości ?" To zdanie jest doskonałą alternatywą na moje wypociny! :) Domaczanie niestety musisz sam ogarnąć. Na wodzie stojącej lepiej by się rozpadł szybciej niż zalegał godzinami!
Arek

Offline korek80

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 27.07.2015, 13:36 »
Dzięki za te uwagi.

Ja nie neguję skuteczności metody ale z bardzo skromnego doświadczenia widzę, że na jednym zbiorniku metoda wymiata, na drugim klasyka rządzi (koszyk, bez rurki w moim wydaniu).
Jak do tej pory zaobserwowałem prostą zależność: im mniejszy zbiornik, tym więcej brań na metodę, mniej na koszyk i odwrotnie. Niestety w metodzie są to głównie brania drobnicy (leszcze, płotki), co po kilku godzinach może nieco zniechęcić.
Natomiast na klasyczny zestaw łowię w większych zbiornikach i tam, gdzie nie dam rady posłać podajnika do metody. Efekt jest taki, że brań jest dużo mniej, ale jak już są to trzeba nieraz gonić wędkę albo hamulec ustawić na minimum.
Paweł

Offline korek80

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 27.07.2015, 13:43 »
Do zestawu nr1! Konopie nie wiem czy masz mielone ,ale takie dają pracę. Spróbuj z różnymi przyponami, na dzień dobry skróć o 10cm. Melasy do wody daj do aromatu i nie przesadź, Pellet Lorpio wstępnie domoczony(zalej pod powierzchnię po kilkunastu sek odcedź, zostaw na kilka minut, zamieszaj i do zanęty) dodaj do półsuchej zanęty! Przy twojej głębokości zanęta z pelletem ściśnięta w dłoni nie powinna się rozpaść. Po naciśnięciu kciukiem tak! Nabij niezbyt ściśle koszyk i do wody. Po minucie przy wyjęciu powinien być pusty. Po kilku takich podajnikach lekko domocz mix.Przy standardowym koszyku nie może na wodzie stojącej być przemoczony!  "Może zestaw 50/50 (miks Luka / z pelletem 2mm) będzie lepiej pracował, ew. czym go dokleić na miejscu aby rozpadł się tak jak należy na tej głębokości ?" To zdanie jest doskonałą alternatywą na moje wypociny! :) Domaczanie niestety musisz sam ogarnąć. Na wodzie stojącej lepiej by się rozpadł szybciej niż zalegał godzinami!

Dobry pomysł z tym lekko domoczonym pelletem do zestawu nr 1, już w czwartek to przetestuje !
Jak planowałem pojadę na dwa warianty: koszyk obok metody, jak będę efekty to nie omieszkam się pochwalić :)
Paweł

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 27.07.2015, 13:47 »
Pamiętaj że metoda! to skuteczna metoda :-[ ! Tu podstawą jest doskonałe dobranie konsystencji zanęty,potrzeba sporo wprawy i najlepiej sprawdza się na płytszych łowiskach! Dobrze dobrany zestaw + przynęta na niegłębokiej komercji nie powinien mieć konkurencji jako zestaw gruntowy! A tak jeszcze dodam robiąc mix wrzuć go co trochę w koszyczku do pojemnika z wodą i obserwuj pracę! Niezmiernie pomaga i daje wyczucie co na jakiej głębokości może się dziać! ;)
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #24 dnia: 27.07.2015, 14:18 »
Na tym łowisku Metoda musi wymiatać, nie ma innej opcji :D Jeżeli coś jest nie tak, to miks. Ja zauważyłem, że sama zanęta Lorpio nie kleiła się tak dobrze jak miks 50/50. Może dlatego brań było mniej? Jeżeli łowisz dwoma feederami, po prostu łów na dwa sposoby, w dwóch różnych miejscach. Jeżeli będziesz robił wszystko poprawnie, Metoda powinna dorównać wpierw koszykowi, a później dawać więcej ryb. W ten sposób będziesz wiedział, że robisz wszystko właściwie.
Lucjan

Offline korek80

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 27.07.2015, 14:25 »
To jeszcze skorzystam z okazji, mam pytanie jak długo taki miks 50/50 trzyma swoją konsystencję, czy np. po 4h trzeba zrobić od nowa czy tylko dowilżać jeśli będzie trzeba... Na torebkach pelletu jaki stosuje piszą stabilność np. 30min lub 1h, czy po tym czasie trzeba by zrobić nowy miks ?

Paweł

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
« Odpowiedź #26 dnia: 27.07.2015, 14:44 »
Zanęta odpowiednio dowilżona, przy takiej pogodzie jak ostatnio u nas były zawsze podeschnie i wymaga dowilżenia.
Sposobem na to może być mokra szmatka położona na wierzch wiaderka czy kuwety.
Co do mieszanki pelletu z zanętą lepiej robić towar porcjami, tak żeby pellet zbytnio nie tracił na twardości, bo uważam że taki jest skuteczniejszy.
edit // mówię o mieszance pellet i zanęta do klasycznych koszyków, bo na method feeder jeszcze się nie znam :P
Paweł.

Offline pawtek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #27 dnia: 27.07.2015, 15:05 »
Pamiętaj że metoda! to skuteczna metoda :-[ ! Tu podstawą jest doskonałe dobranie konsystencji zanęty,potrzeba sporo wprawy i najlepiej sprawdza się na płytszych łowiskach! Dobrze dobrany zestaw + przynęta na niegłębokiej komercji nie powinien mieć konkurencji jako zestaw gruntowy! A tak jeszcze dodam robiąc mix wrzuć go co trochę w koszyczku do pojemnika z wodą i obserwuj pracę! Niezmiernie pomaga i daje wyczucie co na jakiej głębokości może się dziać! ;)
[/b]

Najlepszy sposób jak się nie ma jeszcze wprawy. Zawsze to robię po przygotowaniu miksu, lepie kulkę i wrzucam przy brzegu jak jest możliwość albo do pojemnika i patrze co się dzieje, jak nie robi się klucha i się fajnie rozsypuje to git. Przy dłuższych wypadach robię to co jakiś czas i wtedy widzę kiedy trza dowilżyć.

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 27.07.2015, 15:13 »
Swietnie powiedziane pawtek! Nalezy się :thumbup: . Pamiętajcie o tych którzy pomogli!! :bravo:
Arek

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 27.07.2015, 15:50 »
Dla osób łowiących juz jakiś czas może to być oczywiste ale skoro są tu osoby z mniejszym doświadczeniem to napisze, że zanętę bez pelletu należy koniecznie przetrzeć przez sito żeby nie było grudek :-)
Ja robię ją dość suchą, dodaje namoczony pellet i wtedy decyduje czy domoczyć. Chociaż chyba nigdy tego nie robiłem. Raz za to na początku przemoczyłem stąd moja ostrożność. Zawsze też trzymam gotowy juz miks w zakrytym pudełku w cieniu. Jeżeli przesycha to po prostu mocniej ją dociskam jak nabijam podajnik.
Wydaje mi się, że to starczy bo nie zauważyłem żeby gorzej pracowała z biegiem czasu :-)
Regularnie ją też mieszam w pojemniku bo na spodzie zawsze jest mokra i zbita, a tak ją dobrze napowietrzę i jest pulchna.

Wysłane z Nexus 5 za pomocą Taptalk

Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm