Autor Wątek: Dystans 100 m - feeder czy karpiówka?  (Przeczytany 12577 razy)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Dystans 100 m - feeder czy karpiówka?
« Odpowiedź #15 dnia: 09.10.2020, 10:28 »
Nie chcę negować niczyich umiejętności,ale 100m feederem 3.9m jest na prawde realne ?
Posiadam Flagmana 3.9 100g. Wydaje mi się,że jest to dobra wędka do dystansu. Sądzę też ,że umiem  technicznie  wykonywać rzuty,mam też niezły kołowrotek do dystansu,Browning viper compact 855 ,szpula 63mm i 25mm wysoka. Świetny nawój. Używam plecionki 0.12 i mocnej strzałówki. Mimo to ,  w warunki ze średnim wiatrem mogę łowić takim zestawem na bullety,na dystansie maks 73m +2m zapasu,tak bym zawsze mógł doklipować. Co prawda nie mam koszy window,ale nie sądzę by dały one więcej niż 10m,pewnie nawet mniej,więc do 100m jeszcze chen. Zawsze skrupulatnie odmierzam odległość i na kijkach i na kołowrotku. Tak więc zapytam jeszcze raz,czy ktoś kto łowi na 100m,czy nawet na 90m,wędką 3.9 jest pewien ,że realnie tyle rzuca ? Bo dystansowy sprzęt jest dosyć drogi,jak wszyscy dobrze wiemy,a niechciałbym kupić kolejnej 3.9m z innym cw.i sięgać kilka metrów dalej lub nawet i nie.

Możliwe,że opcja 4.2m byłaby najlepsza,ale już długość 3.90 jest dla mnie ostatecznie komfortowa,choć nie jestem niski i drobny. Stąd jestem niemal przekonany,że 4.2m mogłaby mnie pod tym względem rozczarować.

Offline Fabregasik9

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 09.10.2020, 11:13 »
Ja w ostatni weekend rzucałem 102 metry Flagmanem Legend 3,9m do 100 g. Plecionka 0,10mm, strzałówka 0,25mm i koszyk preston window w rozmiarze M o wadze 60g. Udawało się to powtarzalnie tylko dlatego, że wiatr był znikomy. Teraz w planach zakupowych jest Flagman Legend 4,2 m do 150 g. Jak dla mnie są to świetne budżetowe kije do dystansu dające wiele frajdy z holu ryb.

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #17 dnia: 09.10.2020, 11:22 »
A co sądzicie o tym filmie i informacjach w nim zawartych na temat dystansowego łowienia?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 09.10.2020, 11:37 »
Mam prośbę do osób, co sobie na 100 m łowią. Zarzućcie zestaw, napnijcie żyłkę i zaznaczcie na niej to miejsce. Potem po powrocie do domu weźcie taśmę mierniczą, rozwińcie zestaw na polu i zmierzcie dystans.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #19 dnia: 09.10.2020, 11:55 »
Wg mnie on tym węgierskim podajnikiem na filmie miota 70 max 75 m .... a mówi  o 85-90  a nawet 100 ...
Mówię o tym rzucie  pokazanym z góry , gdzie widać było gdzie wpada koszyk.

Te dalekie  nie pokazał  :) gdzie wpada koszyk tylko  ...a sami widzieliście jak oglądaliście to  ... magia  filmu.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #20 dnia: 09.10.2020, 12:08 »
Mam prośbę do osób, co sobie na 100 m łowią. Zarzućcie zestaw, napnijcie żyłkę i zaznaczcie na niej to miejsce. Potem po powrocie do domu weźcie taśmę mierniczą, rozwińcie zestaw na polu i zmierzcie dystans.
Też zawsze mnie to ciekawiło ale do tej pory ograniczałem się do policzenia ile plecionki muszę nawinąć na kołowrotek w celu napięcia zestawu + z tw pitagorasa ile zachodzi zestaw pod względem głębokości łowiska. Najczęściej tracę 2-5 m dystansu z tym ,że ja dorzucam zawsze mocno do kilpa i zestaw prostuje się mocno w powietrzu nad wodą. Tak ,że w płytkich łowiskach na prawdę nie wiele muszę napiąć zestaw. Myślisz ,że w jakiś inny sposób tracę metry ? Staram się liczyć to dokładnie bo w ten sposób biorę poprawkę na spomba.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #21 dnia: 09.10.2020, 12:11 »
Feeder 3,90 kołowrotek 4000 z normalną szpulą do tego żyłka 0,26 wypełnione około 2/3 szpuli, do tego podajnik 45gr i te 75m można powtarzalnie rzucać. Nie wiem jak zwykle koszyki latają ale przy dobrym sprzęcie metodą można rzucić te 100m. Odległość oczywiście odmierzam na kijkach.

Offline Maki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 09.10.2020, 12:14 »

Ci co łowią na 100m raczej nie używają żyłek do feedera :)
Ale to poruszę.
Ja jeszcze jedna rzecz powiem w temacie, Ci co łowią daleko to wszyscy mówią cienka plecionka, a na filmach Gabora z Węgier oni używają żyłki typu long cast. Ciekawe czy ona jest nieroziagliwa bo cenę ma dużo lepsza w porównaniu do plecionki ale wątpię żeby mogła się do niej równać jeśli chodzi o rozciągliwość i inne parametry. U nas karpiarze mają podobne żyłki z tym że oni mają swingery hamgery co im napinają zestawy. Co o tym myślicie ? Niby Węgrzy lubią dystans. Tłumacze sobie to chyba tym że oni łowią karpie i karp jak weźmie to napewno branie zobaczysz a przy plotce że 100m ciężko.

Mnie Zbyszek zaraził dystansem :) na nowy sezon się zbroje kupuje trochę węgierskiego sprzętu (myślałem o flagmanie) i zobaczymy co z tego będzie :)

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #23 dnia: 09.10.2020, 12:14 »
Nie chcę negować niczyich umiejętności,ale 100m feederem 3.9m jest na prawde realne ?
Posiadam Flagmana 3.9 100g. Wydaje mi się,że jest to dobra wędka do dystansu. Sądzę też ,że umiem  technicznie  wykonywać rzuty,mam też niezły kołowrotek do dystansu,Browning viper compact 855 ,szpula 63mm i 25mm wysoka. Świetny nawój. Używam plecionki 0.12 i mocnej strzałówki. Mimo to ,  w warunki ze średnim wiatrem mogę łowić takim zestawem na bullety,na dystansie maks 73m +2m zapasu,tak bym zawsze mógł doklipować. Co prawda nie mam koszy window,ale nie sądzę by dały one więcej niż 10m,pewnie nawet mniej,więc do 100m jeszcze chen. Zawsze skrupulatnie odmierzam odległość i na kijkach i na kołowrotku. Tak więc zapytam jeszcze raz,czy ktoś kto łowi na 100m,czy nawet na 90m,wędką 3.9 jest pewien ,że realnie tyle rzuca ? Bo dystansowy sprzęt jest dosyć drogi,jak wszyscy dobrze wiemy,a niechciałbym kupić kolejnej 3.9m z innym cw.i sięgać kilka metrów dalej lub nawet i nie.

Możliwe,że opcja 4.2m byłaby najlepsza,ale już długość 3.90 jest dla mnie ostatecznie komfortowa,choć nie jestem niski i drobny. Stąd jestem niemal przekonany,że 4.2m mogłaby mnie pod tym względem rozczarować.

Koszyk window da ci 10 m więcej niż bullet.

Z mojej praktyki wynika, że dla Flagmana Legend 3.9 / 100 g maksymalny dystans na, którym da się sensownie łowić to 80 m. Kij 4.2 powinien dać Ci przynajmniej 10 m więcej.

Też jestem niski i drobny ale kijem 4.2 dorzucam do kilpa na 94 metrach. Dalej nie próbowałem bo mówie tu cały czas o w miarę celnym i komfortowym łowieniu.

Tak jak radzi kolega, wypróbuj Legend 4.2 / 150 g. Jest stosunkowo niedrogi.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #24 dnia: 09.10.2020, 12:45 »

Ci co łowią na 100m raczej nie używają żyłek do feedera :)
Ale to poruszę.
Ja jeszcze jedna rzecz powiem w temacie, Ci co łowią daleko to wszyscy mówią cienka plecionka, a na filmach Gabora z Węgier oni używają żyłki typu long cast. Ciekawe czy ona jest nieroziagliwa bo cenę ma dużo lepsza w porównaniu do plecionki ale wątpię żeby mogła się do niej równać jeśli chodzi o rozciągliwość i inne parametry. U nas karpiarze mają podobne żyłki z tym że oni mają swingery hamgery co im napinają zestawy. Co o tym myślicie ? Niby Węgrzy lubią dystans. Tłumacze sobie to chyba tym że oni łowią karpie i karp jak weźmie to napewno branie zobaczysz a przy plotce że 100m ciężko.

Mnie Zbyszek zaraził dystansem :) na nowy sezon się zbroje kupuje trochę węgierskiego sprzętu (myślałem o flagmanie) i zobaczymy co z tego będzie :)
Czyli w przyszłym roku będzie więcej dystansowców na Żywieckim :) Żyłka w metodzie nie przeszkadza bo występuje efekt samozacięcia. Zauważ ,że Węgrzy nie łowią tak daleko na klasyka gdzie tylko na metodę lub na sprężynę z przynętą na włosie. Poza tym łowienie na dystans feederem to stosunkowo nowa odmiana więc warto samemu potestować ;)

Offline pioterniak

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #25 dnia: 09.10.2020, 12:53 »
Też zawsze mnie to ciekawiło ale do tej pory ograniczałem się do policzenia ile plecionki muszę nawinąć na kołowrotek w celu napięcia zestawu + z tw pitagorasa ile zachodzi zestaw pod względem głębokości łowiska. Najczęściej tracę 2-5 m dystansu z tym ,że ja dorzucam zawsze mocno do kilpa i zestaw prostuje się mocno w powietrzu nad wodą. Tak ,że w płytkich łowiskach na prawdę nie wiele muszę napiąć zestaw. Myślisz ,że w jakiś inny sposób tracę metry ? Staram się liczyć to dokładnie bo w ten sposób biorę poprawkę na spomba.

Co to za kije na tym filmie?.
Ja też wyliczałem z Pitagorasa ile tracę względem spomba .

Na daleki dystans rzucanie metodą wydaje się dość komfortowe w porównaniu z klasykiem (=splątania).
Dopytam jakim zestawem łowisz na dużym dystansie przy klasycznym feederze?.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #26 dnia: 09.10.2020, 12:56 »
A co sądzicie o tym filmie i informacjach w nim zawartych na temat dystansowego łowienia?
Mam wrażenie ,że każdy kolejny film to powielenie wiedzy która była dostępna już wiele lat temu. A na filmach widać ,że te osoby nie łowią tak na codzień tylko na potrzeby filmu. Tutaj rzuty wyglądają na mocne i technicznie dobre tylko zauważcie ,że ani razu koszyk nie dolatuje do klipa. A to na prawdę nie sztuka wiziąć długą mocną wędkę z odpowiednim zestawem i rzucić z całej siły te 120-130m.
Może na łowiskach komercyjnych z dużym zagęszczeniem ryby to dobra taktyka ale na swoim przykładzie. Łowię na wielkich i najczęściej głębokich zaporówkach . Łowię tak daleko w jakimś celu np muszę sięgnąć na blat za zalanym korytem rzeki lub jakomś pułkę skalną lub wypłycenie. Łowiąc bez klipa po pierwsze stracił bym połowę towaru przy uderzeniu o wodę a na 10 m głębokości to niezbyt dobrze ;) Po drugie tak rozrzucił bym rybę w łowisku ,że zamiast 20 leszczy złowił bym 2. I to właśnie w dużej mierze decyduje o naszej skuteczności.
Jestem bardzo sceptyczny co do filmów bo byłem podczas kręcenia materiałów o dystansie jedenego z czołowych youtuberów i wiem jak to wyglądało ;)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #27 dnia: 09.10.2020, 12:58 »

Co to za kije na tym filmie?.
Ja też wyliczałem z Pitagorasa ile tracę względem spomba .

Na daleki dystans rzucanie metodą wydaje się dość komfortowe w porównaniu z klasykiem (=splątania).
Dopytam jakim zestawem łowisz na dużym dystansie przy klasycznym feederze?.
Pętla gardnera lub inny paternoster - długi przypon. Koszyk window prestona na agrafce z podwójnym krętlikiem. Nie miałem splątania chyba od wiosny :D :D :D
Metodą prób i błędów testowałem wszystkie zestawy jakie znalazłem w prasie , interncecie itp było to chyba w sezonie 2016 od tamtej pory tak łowię i splątania to na prawdę margines

Offline pioterniak

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #28 dnia: 09.10.2020, 13:09 »
Dzięki.
Ja na dłuższe przypony stosuje żyłkę Stroft GTM 0,12, a może poleciłbys jakąś inną jeżeli używasz.
I jakiej średnicy na dalekie rzucanie?.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #29 dnia: 09.10.2020, 13:25 »
Dzięki.
Ja na dłuższe przypony stosuje żyłkę Stroft GTM 0,12, a może poleciłbys jakąś inną jeżeli używasz.
I jakiej średnicy na dalekie rzucanie?.
Stroft gtm-0,14-0,20