Autor Wątek: Dystans 100 m - feeder czy karpiówka?  (Przeczytany 12565 razy)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Dystans 100 m - feeder czy karpiówka?
« Odpowiedź #30 dnia: 09.10.2020, 13:28 »
Mam prośbę do osób, co sobie na 100 m łowią. Zarzućcie zestaw, napnijcie żyłkę i zaznaczcie na niej to miejsce. Potem po powrocie do domu weźcie taśmę mierniczą, rozwińcie zestaw na polu i zmierzcie dystans.
Myślisz ,że w jakiś inny sposób tracę metry ? Staram się liczyć to dokładnie bo w ten sposób biorę poprawkę na spomba.
Nie, Zbyszku. Myślę, że Ty metrów nie tracisz. Po prostu mam przeświadczenie graniczące z przekonaniem, że przynajmniej 90% ludzi łowi dobre 20 m bliżej, niż im się wydaje.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Trissot

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #31 dnia: 09.10.2020, 13:50 »
... zauważcie ,że ani razu koszyk nie dolatuje do klipa...

No cóż wydaje mi się, że choć raz doleciał :D , ale nie mam zamiaru bronić autora filmu czy też wydawać jakiś osądów, oglądam dużo produkcji tego typu ale patrzę na to przez pewien pryzmat. To jest marketing i reklama kierowana chęcią zysku, niestety nie zawsze życie jest tak kolorowe.

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #32 dnia: 09.10.2020, 14:44 »
Dopytam jakim zestawem łowisz na dużym dystansie przy klasycznym feederze?.

Ja na dystans polecę helikopter z krótkim przyponem. Bardzo mało się plącze. Coś tak jak na zdjęciu

Offline pioterniak

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #33 dnia: 09.10.2020, 14:54 »
Dzięki.
Ja na dłuższe przypony stosuje żyłkę Stroft GTM 0,12, a może poleciłbys jakąś inną jeżeli używasz.
I jakiej średnicy na dalekie rzucanie?.
Stroft gtm-0,14-0,20

Rozumiem że ten zestaw pętla Gardnera wiążesz na strzałówce?.
Żyłka pewnie 0,26 do takich cięższych koszyków. ?

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 09.10.2020, 14:59 »
Tak na strzałówce minimum 0,30

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 09.10.2020, 15:30 »
Popieram słowa kolegi Mosteque,żeby przekonać się co do odległości realnie i ją mierzyć.

Słuchajcie,może i faktycznie są osoby,które wędkami 3,9m łowią na 100m ,ale powiedzcie,to się odbywa na jeziorach/zaporówkach ? Bo jak łowie na jeziorze,a jest na nim często średni i duży wiatr,to nie ma opcji,że zejde z wagą koszyka poniżej 60g. Mało tego,nawet dociążam sobie podajnik do metody,gdy łowię na metodę,co w sumie waży 50g (Drennan 35g+ciężarki do felg) ,i mi go znosi na tyle,że jest ciężko z celnością,dystans też podobny lub nawet mniejszy,zatem moje pytanie,łowicie na jeziorach/zaporówkach ? Jeśli tak jakimi zestawami osiągacie te 100m ,przy wędce 3.9 ?

Nie to że jestem niedowiarek,ale coś mi tu nie pasuje,albo nie umiem rzucac daleko.

Odnośnie samego rzutu,ja wykonuje go płasko. Później puszczam palec ze strzałówki,nie balonuje żyłki,a gdy kosz dojdzie do dna,zwijam maks jeden obrót kołowrotka,w tym przypadku jest to metr,nawet mniej,także jestem przekonany,że osiągam realne 70-72m a ,odmierzam 73m.

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #36 dnia: 09.10.2020, 17:15 »
Odnośnie samego rzutu,ja wykonuje go płasko. Później puszczam palec ze strzałówki,nie balonuje żyłki,a gdy kosz dojdzie do dna,zwijam maks jeden obrót kołowrotka,w tym przypadku jest to metr,nawet mniej,także jestem przekonany,że osiągam realne 70-72m a ,odmierzam 73m.

Rzucanie płasko znacznie skraca Ci rzut. Najlepiej puszczać strzałówkę w takim momencie, aby koszyk wyleciał pod kątem 45°.

Wędką 3.9 da się łowić na odległości zaklipowanej na 80 m. 100 m to bujda.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 09.10.2020, 17:32 »
Może źle to opisałem,rzucam nie wysoką parabolą lotu,tylko płaską parabolą lotu. Dzięki temu mam lepszą celność pod wiatr  i mniej nawoju po opadnięciu kosza.
Maksymalny dystans do klipu swoim Flagmanem legend,osiągnołem 84m +/-1m ,ale to podczas flauty,a na moim wysoko położonym ,odkrytym jeziorze,zazwyczaj jest średni i duży wiatr,także siłą rzeczy nie ma opcji tak daleko rzucać ,jak w pogodę bezwietrzną.

Nadal myśle o karpiówce oraz o Flagmanie też legend ale 4.2 150g bo dobrze mi się łowi serią legend,dobrze czuć na nim rybę.

Karpiówkę bym zaryzykował,bo jest to tańsze i pewniejsze rozwiązanie,obawiam się jednak o sygnalizację brań i spinki każdej w sumie ryby,poza karpiem.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #38 dnia: 09.10.2020, 17:36 »
Michał, ale sygnalizację jaką chcesz mieć karpiówką? Bo chyba nie szczytówką?

Możesz jeszcze pomyśleć nad brzanówką długą. Jednak ja bym na Twoim miejscu po prostu wziął którąś z wędek 4,2 z polecenia Zbyszka.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 09.10.2020, 17:53 »
Pisząc o sygnalizacji brań na karpiówce,mam na myśli sygnalizatory podwieszane,bo dźwiękowych nie zdzierże.

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
« Odpowiedź #40 dnia: 09.10.2020, 18:53 »
Nie, Zbyszku. Myślę, że Ty metrów nie tracisz. Po prostu mam przeświadczenie graniczące z przekonaniem, że przynajmniej 90% ludzi łowi dobre 20 m bliżej, niż im się wydaje.

Jest w tym sporo racji, ale nie wynikającej z tego, czy osiągniemy te 100 metrów, ale czy na tym dystansie rzeczywiście będziemy łowić
Wydaje się to nielogiczne prawda?

Wiele komercji zabrania stosowania jako linki głównej plecionki, więc siłą rzeczy stosujemy tam żyłkę jako linkę główną np. 0,23, oraz strzałówkę np. 0,28.

Robię podobnie i zauważyłem na Grębowie pewną ciekawą rzecz.
Ustawiłem klip na 90 metrów i peszek chciał, że było tam jakieś badyle na dnie.
Normalnie zatopiłem (niby) zestaw i okazało się, że zestaw który utknął w badylu, nie mógł się przesunąć i skutkiem tego, musiałem z kołowrotka oddać około 5 metrów żyłki, żeby zestaw był odpowiednio naprężony.
Pomyślcie teraz jakie siły działają na koszyk i jak go daleko przesunął bez zaczepu?
Ciężar samej żyłki już przesunie koszyczek o ....
Paweł.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #41 dnia: 09.10.2020, 19:39 »
Szkoda, że nie posiadam odpowiedniego kołowrotka z żyłka do feedera bo aż z ciekawości sprawdziłbym ile da się rzucić. Ale tak jak pisałem jeśli ja rzucałem 75 metrów kiepskim z zestawem z grubą żyłką to 100m jest realne. Kupić dobry zestaw do rzutu i ćwiczyć, karpiówka to nie jest wyjście z sytuacji.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #42 dnia: 09.10.2020, 19:45 »
Szkoda, że nie posiadam odpowiedniego kołowrotka z żyłka do feedera bo aż z ciekawości sprawdziłbym ile da się rzucić. Ale tak jak pisałem jeśli ja rzucałem 75 metrów kiepskim z zestawem z grubą żyłką to 100m jest realne. Kupić dobry zestaw do rzutu i ćwiczyć, karpiówka to nie jest wyjście z sytuacji.
Jak dwumetrowiec tyle rzuci to się nie liczy ;D ;D ;D

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #43 dnia: 09.10.2020, 19:46 »
Haha no to fakt 😅

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #44 dnia: 09.10.2020, 20:10 »

Jest w tym sporo racji, ale nie wynikającej z tego, czy osiągniemy te 100 metrów, ale czy na tym dystansie rzeczywiście będziemy łowić
Wydaje się to nielogiczne prawda?

Wiele komercji zabrania stosowania jako linki głównej plecionki, więc siłą rzeczy stosujemy tam żyłkę jako linkę główną np. 0,23, oraz strzałówkę np. 0,28.

Robię podobnie i zauważyłem na Grębowie pewną ciekawą rzecz.
Ustawiłem klip na 90 metrów i peszek chciał, że było tam jakieś badyle na dnie.
Normalnie zatopiłem (niby) zestaw i okazało się, że zestaw który utknął w badylu, nie mógł się przesunąć i skutkiem tego, musiałem z kołowrotka oddać około 5 metrów żyłki, żeby zestaw był odpowiednio naprężony.
Pomyślcie teraz jakie siły działają na koszyk i jak go daleko przesunął bez zaczepu?
Ciężar samej żyłki już przesunie koszyczek o ....

Ciągnąłeś zaczepiony w badylu zestaw wędką?
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing